ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Απρίλη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ
«Στον αέρα» οι 65.000 αγωγές
  • Υπέρ του γερμανικού Δημοσίου η εισήγηση του Αθ. Ράντου.
  • Συγκέντρωση αντιστασιακών και θυμάτων της χιτλερικής κατοχής, σήμερα στις 6 το απόγευμα, έξω από τον Αρειο Πάγο

Στον αέρα κινδυνεύουν να βρεθούν χιλιάδες αγωγές των θυμάτων και των συγγενών των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας, αφού η εισήγηση του συμβούλου Επικρατείας Αθ. Ράντου, κατά τη σημερινή συζήτηση των γερμανικών αποζημιώσεων στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (ΑΕΔ), για το θέμα της «ετεροδικίας», δικαιώνει το γερμανικό Δημόσιο.

Για τη δραματική τροπή που παίρνει η υπόθεση των γερμανικών οφειλών, οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες, γιατί δεν έβαλε το θέμα με αξιώσεις στη γερμανική κυβέρνηση για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς τα θύματα της φασιστικής θηριωδίας. Αντίθετα, εξελίσσεται μια ατέρμονη δικαστική διαμάχη, με τις γνωστές μεθοδεύσεις του προέδρου του Αρείου Πάγου Στ. Ματθία, όπου η κυβέρνηση θέλει να εμφανιστεί σε ρόλο Ποντίου Πιλάτου και στο τέλος, λίγο - πολύ, να πει «αυτή ήταν η ετυμηγορία των δικαστηρίων».

Αρκεί να αναφέρουμε ότι στην προχτεσινή συνέντευξη του Εθνικού Συμβουλίου για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών, ο επίτιμος πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Ε. Μαχαίρας, κατήγγειλε ότι έξι χρόνια το Εθνικό Συμβούλιο προσπαθεί να πετύχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό για να συζητήσουν το θέμα των αποζημιώσεων, αλλά ο Κ. Σημίτης αρνείται επίμονα μια τέτοια συζήτηση και παρέπεμψε την υπόθεση στον γενικό γραμματέα του ΠΑΣΟΚ.

Παρόμοια είναι και η τακτική του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κ. Καραμανλή, ο οποίος δε δέχτηκε συνάντηση με την επιτροπή του Εθνικού Συμβουλίου και την παρέπεμψε στον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος, Θ. Ρουσόπουλο.

Είναι προφανές, λοιπόν, ότι τα δύο μεγάλα κόμματα δε θέλουν να ασχοληθούν με τις γερμανικές επανορθώσεις και βλέπουν ως χρυσή ευκαιρία μια αρνητική δικαστική απόφαση. Στο σημείο αυτό, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε την πρακτική του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Μ. Σταθόπουλου, ο οποίος παρενέβη σε δικαστική απόφαση και απέτρεψε την κατάσχεση και τον πλειστηριασμό των γερμανικών ακινήτων (Ινστιτούτο Γκαίτε και Γερμανική Αρχαιολογική Σχολή).

Η σημερινή δίκη στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο έχει ιδιαίτερη σημασία, όπως επισήμανε το Εθνικό Συμβούλιο είναι ιστορική δίκη και αυτό γιατί ή θα δικαιώνει κατά τερατώδη τρόπο τα ανοσιουργήματα των θυτών - των ναζί ή θα αποδώσει δικαιοσύνη στα αμέτρητα θύματα. Σε κάθε περίπτωση, το Εθνικό Συμβούλιο δηλώνει ότι θα συνεχίσει τον αγώνα του και θα προσφύγει ακόμη και στα διεθνή δικαστήρια.

Στο μεταξύ, αν γίνει δεκτή η εισήγηση του συμβούλου Επικρατείας Αθ. Ράντου από το ΑΕΔ, τότε σημαίνει ότι οι 65.000 περίπου αγωγές που έχουν κατατεθεί στα ελληνικά δικαστήρια, ζητώντας αποζημιώσεις από το γερμανικό Δημόσιο, δε θα μπορούν να εκδικαστούν στα ελληνικά δικαστήρια. Είναι εύλογο, λοιπόν, ότι τα θύματα και οι συγγενείς των θυμάτων της θηριωδίας των χιτλερικών δεν μπορούν να υποβληθούν σε μια μακρόχρονη και πολυδάπανη δικαστική διαμάχη επί γερμανικού εδάφους και η αξίωση για ηθική και οικονομική αποκατάσταση ακυρώνεται.

Στο μεταξύ, το Εθνικό Συμβούλιο καλεί τους αντιστασιακούς και τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας να παραβρεθούν στη σημερινή δίκη στον Αρειο Πάγο, στις 6.00 το απόγευμα.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Επιστημονικό συνέδριο για τις γερμανικές οφειλές

Επιστημονικό συνέδριο για το μεγάλης σημασίας θέμα «Οφειλές της Γερμανίας στην Ελλάδα» διοργανώνει στα τέλη Οκτώβρη το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ, πρώην ΑΣΟΕΕ), μετά από σχετική πρόσκληση του «Εθνικού Συμβουλίου για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών προς την Ελλάδα». Για την παρουσίαση της πρωτοβουλίας έδωσαν χτες κοινή συνέντευξη Τύπου ο πρύτανης του ΟΠΑ, Γιώργος Βενιέρης, κι ο Μανώλης Γλέζος, που θα προεδρεύσει στο συνέδριο, ενώ παραβρέθηκαν και άλλες προσωπικότητες που έχουν ασχοληθεί με τις γερμανικές οφειλές. Σημειώνοντας το ενδιαφέρον του θέματος και από οικονομικής πλευράς, πέραν των άλλων, ο Γ. Βενιέρης ενημέρωσε ότι το πανεπιστήμιο έχει απευθυνθεί σε πανεπιστημιακούς της Ελλάδας, της Γερμανίας και άλλων χωρών για να συμμετάσχουν.

Το συνέδριο θα επεκταθεί σε οχτώ θεματικές ενότητες, που θα αφορούν: Στις οφειλές προς το δημόσιο και τους πολίτες, που προέκυψαν από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, στις οφειλές από το Μεσοπόλεμο, από το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και την Κατοχή, που έχουν να κάνουν με καταστροφές, απλήρωτες εργασίες, εμπρησμούς. Θα εξεταστούν τα θέματα του κατοχικού δανείου του Μάρτη του 1942, των αποζημιώσεων, των αρχαιολογικών καταστροφών και αρπαγών, οι συνέπειες στον πληθυσμό και στην οικονομία από τους θανάτους, που, σύμφωνα με τους διοργανωτές, φτάνουν σε σημεία γενοκτονίας του ελληνικού λαού, οι συνέπειες από το διαμελισμό ελληνικών εδαφών και την παραχώρησή τους σε γειτονικά φασιστικά κράτη. Παράλληλα, θα παρουσιαστεί σε ξεχωριστή ενότητα η ιστορία των ελληνικών απαιτήσεων, όλες οι σχετικές συνθήκες των συμμάχων και της Ελλάδας από το 1945 έως σήμερα και οι ισχυρισμοί του γερμανικού κράτους.

Δείχνοντας ένα πλαστό μάρκο, που κυκλοφόρησε ευρέως τους τρεις πρώτους μήνες της Κατοχής, ξεκίνησε την παρέμβασή του ο Μ. Γλέζος, που τόνισε την ανάγκη μέσα από αυτό το συνέδριο να γίνει μια χαρτογράφηση των γερμανικών οφειλών, καθώς τα στοιχεία που έχουν δει μέχρι σήμερα το φως της δημοσιότητας είναι ελλιπή (πέρα από την περίπτωση του πλαστού μάρκου, ανέφερε επίσης την κλοπή ποσότητας χρυσού από την κεντρική τράπεζα, καθώς και ασημιού και νικελίου από λιώσιμο μεγάλης ποσότητας ελληνικών κερμάτων) ή, σε κάποιες περιπτώσεις, αλληλοαμφισβητούμενα (όπως, π.χ., ο αριθμός των νεκρών Ελλήνων στα τέσσερα χρόνια της Κατοχής). Ετσι, κατά τη γνώμη του, θα πρέπει το συνέδριο να διαπιστώσει και σε μεγάλο βαθμό να καλύψει αυτά τα κενά στη βιβλιογραφία και στην έρευνα.

Στη συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκε ο νεαρός Γερμανός Λαρς Ράισμαν, από την ομάδα «Αμβούργο - Δίστομο», που δίνει το δικό του αγώνα μέσα στη Γερμανία για την καταβολή κάθε είδους γερμανικών οφειλών και ανακοίνωσε τη συμμετοχή της ομάδας στο συνέδριο. Επίσης, σύντομη παρέμβαση έκανε ο πρώην υπουργός Γεώργιος-Αλέξανδρος Μαγκάκης, που μίλησε για άσκηση εγκληματικής οικονομικής πολιτικής από την πλευρά της Γερμανίας και αναφέρθηκε ειδικά στο κατοχικό δάνειο, εξηγώντας ότι ήταν μια καταλήστευση δισεκατομμυρίων από τη χώρα μας, η οποία βαφτίστηκε ως «δάνειο» απουσία του δανειστή.

ΕΤΕΡΟΔΙΚΙΑ ΚΡΑΤΩΝ
Γιατί πρέπει να κυρωθεί η σύμβαση

Στις 20 του περασμένου μήνα συνεδρίασε η Διαρκής Επιτροπή Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Λαϊκής Αντιπροσωπείας, με θέμα ημερήσιας διάταξης την επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εξωτερικών, με τίτλο «Κύρωση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την ετεροδικία των Κρατών και του πρόσθετου αυτής Πρωτοκόλλου», που υπογράφηκαν στη Βασιλεία της Ελβετίας στις 16 Μαΐου 1972 από τα Κράτη - Μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης. Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, αλλά και οι προγενέστερες της ΝΔ, στα Εθνικά θέματα των πολεμικών επανορθώσεων, της κλοπής και καταστροφής των αρχαιολογικών θησαυρών και της εξόφλησης του επαίσχυντου αναγκαστικού κατοχικού δανείου δεν επέδειξαν την επιβαλλόμενη πολιτική βούληση και αυτό με την επίκληση του ψευτοεπιχειρήματος της μη διατάραξης των σχέσεων της χώρας μας με τις κυβερνήσεις της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Ομως για ποιες σχέσεις ομιλούν και επικαλούνται; Ηθελημένα τους διαφεύγει το γεγονός ότι σχέσεις μεταξύ των κρατών υπάρχουν, τότε μόνο όταν αυτές έχουν ως βάση τις αρχές του δικαίου, της ισοτιμίας και του αμοιβαίου οφέλους, διαφορετικά παύουν να είναι σχέσεις ισότιμες, μεταβάλλονται, αλλάζουν χαρακτήρα, είναι σχέσεις υποταγής. Και αυτό συμβαίνει και στην περίπτωση των γερμανικών εν γένει επανορθώσεων. Υπό το κράτος της απειλής των κυβερνήσεων της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, ότι θα διαταραχτούν οι σχέσεις των δύο κρατών, οι κυβερνήσεις της χώρας μας υποκύπτουν και έτσι ουσιαστικά δεν επιδιώκουν τη λύση των θεμάτων αυτών. Υπό τις συνθήκες αυτές μπορεί να υπάρχουν ισότιμες σχέσεις; Είναι σχέσεις επιβολής της θέλησης του ισχυρού κράτους. Η απάντηση είναι όχι. Είναι σχέσεις επιβολής της θέλησης του ισχυρού κράτους. Και είναι γεγονός ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις συμφωνούν και αποδέχονται αυτή την ανισοτιμία των σχέσεων.

Για το λόγο αυτό χρειάστηκε να παρέλθει χρονικό διάστημα 30 χρόνων από την υπογραφή της σύμβασης 28 χρόνων από την πτώση της χούντας και 6 μήνες από την κατάθεση ως πρόταση σχεδίου νόμου και ύστερα από συνεχείς συγκεντρώσεις, διαμαρτυρίες, αγώνες, πιέσεις και παραστάσεις των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας, των αντιστασιακών ενώσεων, του Εθνικού Συμβουλίου για τις πολεμικές επανορθώσεις, την έκδοση της απόφασης του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου της χώρας μας και τη συζήτηση στις 17 του τρέχοντος μηνός στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο του γνωστού νομικού θέματος, ύστερα από παραπομπή της μειοψηφίας του ίδιου δικαστηρίου, αφού αγνοήθηκε η απόφαση της Ολομέλειας, γεγονός το οποίο μέχρι σήμερα δεν έχει συμβεί στα δικαστικά χρονικά και αυτό γιατί η μειοψηφία δεν αποτελεί δικαστήριο, που να μπορεί να διατάζει την παραπομπή από το ένα δικαστήριο στο άλλο, αναγκάστηκε η κυβέρνηση να φέρει στη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Εθνικής Αντιπροσωπείας το σχέδιο νόμου κύρωσης της Σύμβασης προς επεξεργασία και εξέταση. Τι συνέβη όμως εκεί; Τα δύο μεγάλα κόμματα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ σε αγαστή συμπαιγνία τάχτηκαν υπέρ της αναβολής της κύρωσης με την ψεύτικη δικαιολογία ότι «πρέπει να υπάρξει ένα χρονικό διάστημα για ενδελεχέστερη εξέταση του περιεχομένου και των επιπτώσεων της Συνθήκης, ώστε να έρθουν πιο ώριμοι για τη συζήτηση της Συνθήκης αυτής». Για τον ίδιο λόγο τάχτηκαν υπέρ της αναβολής και οι εισηγητές της πλειοψηφίας και μειοψηφίας. Είναι αυτονόητο ότι αυτή η αναβολή ισοδυναμεί με ματαίωση. Φαίνεται ότι το χρονικό διάστημα των 30 χρόνων δεν ήταν αρκετό για τη μελέτη των επιπτώσεων και χρειάζεται και άλλο χρονικό διάστημα για μια ενδελεχέστερη εξέταση όπως υποκριτικά ισχυρίζονται. Από τα Κοινοβουλευτικά Κόμματα μόνο το ΚΚΕ και ο Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου επέμεναν να συζητηθεί και να κυρωθεί η Σύμβαση. Και όλα αυτά συνέβησαν και συμβαίνουν, όταν η χώρα μας με τα ολοκαυτώματα των 37 μαρτυρικών πόλεων, με τις χιλιάδες των νεκρών και ομήρων, με τις τεράστιες υλικές ζημιές, με το επαίσχυντο αναγκαστικό κατοχικό δάνειο με την κλοπή και καταστροφή των αρχαιολογικών θησαυρών είχε και έχει εθνικό χρέος, ηθική υποχρέωση, τιμή και μνήμη, τιμώντας τις μνήμες των νεκρών εκείνων, τα ιδανικά για τα οποία έπεσαν, να είχε ακολουθήσει μια πολιτική υπερηφάνειας και εθνικής αξιοπρέπειας, αντάξια του εθνικού αναστήματος εκείνων των ηρώων και μαρτύρων της νέας Εθνικής Παλιγγενεσίας. Και όταν ακόμα η Γερμανία είναι από τις πρώτες χώρες που έχει προβεί στην Κύρωση της Σύμβασης.

Το αίτημα της Κύρωσης της Σύμβασης είναι και παραμένει. Υποχρεούται η κυβέρνηση να το επαναφέρει προς συζήτηση και κύρωση και αυτό γιατί:

Η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την ετεροδικία των κρατών περιέχει θετικές διατάξεις. Αποτελεί κωδικοποίηση των, μέχρι της υπογραφής της στις 16 Μαΐου 1972, ισχυόντων εθιμικών κανόνων για την κρατική ασυλία, όπως αυτοί είχαν διαμορφωθεί από τη μακρόχρονη πρακτική των κρατών, τη νομολογία και την επιστήμη, εις τρόπον, ώστε να αναγνωρίζονται ως «γενικά παραδεδεγμένοι» κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Κατά συνέπεια οι εθιμικοί κανόνες προϋπήρχαν και ίσχυαν πριν από την υπογραφή της Σύμβασης και έχουν αναδρομική δύναμη, αφού αυτοί αποτελούν κωδικοποίηση της Σύμβασης. Τα ενάντια, που εσκεμμένα υποστηρίζονται και διαδίδονται δεν έχουν νομική βάση. Με τη Σύμβαση, το γερμανικό Δημόσιο δε νομιμοποιείται να προβάλλει την ένσταση της ετεροδικίας στα δικαστήρια της χώρας μας επί των κατ' αυτού αγωγών αποζημιώσεως λόγω ηθικής βλάβης και υλικών καταστροφών, που είχαν προκληθεί από την εγκληματική δράση των ναζιστικών στρατευμάτων κατοχής από δόλο ή αμέλεια στο ελληνικό έδαφος κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, εάν οι προκαλέσαντες τις αδικοπραξίες ήσαν παρόντες στην επικράτεια, όταν τα πραγματικά περιστατικά ελάμβαναν χώρα. Ακόμα, έχει γίνει διεθνώς δεκτό ότι αρμόζει περισσότερο στην κρατική αξιοπρέπεια με το να αποδέχεται τις αποφάσεις αναγνωρισμένων αμερόληπτων δικαστηρίων παρά να αρνείται τη δικαιοδοσία αυτών. Ο Εθιμικός αυτός Κανόνας ο γενικά παραδεδεγμένος αναγνωριζόμενος από τη διάταξη του άρθρου 28 του Συντάγματος αναφέρεται στη διάταξη του άρθρου 11 της Σύμβασης και πλέον αποτελεί εσωτερικό Κανόνα Δικαίου, ο οποίος κατισχύει κάθε άλλου αντίθετου εσωτερικού Κανόνα Δικαίου. Ετσι, με αυτή τη διάταξη παρέχεται η δυνατότητα να ενάγεται το γερμανικό Δημόσιο στα ελληνικά Δικαστήρια, τα οποία υποχρεούνται να εφαρμόζουν κατά την εκδίκαση των υποθέσεων το ημεδαπό αστικό Δίκαιο.

Τα ολίγα που αναφέρονται στα πλαίσια ενός άρθρου δεν επιτρέπουν πληρέστερες νομικές αναλύσεις, γίνεται φανερό ότι το συμφέρον της χώρας επιτάσσει σαν πρώτο βήμα την άμεση κύρωση της Σύμβασης, αφού με αυτή παρέχεται η δυνατότητα της δικαστικής επιδίωξης προς ικανοποίηση των εθνικών αυτών απαιτήσεων. Αυτοί που τυχόν αρνηθούν την ικανοποίηση του εθνικού και πανελλήνιου αυτού αιτήματος πρέπει να γνωρίζουν ότι φέρουν εθνική και πολιτική ευθύνη ενώπιον του λαού, της πατρίδας και της ιστορίας.


Κων/νος ΤΟΥΜΑΣΑΤΟΣ
Υπεύθυνος του Νομικού Τμήματος του Εθνικού Συμβουλίου Για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών Προς την Ελλάδα

Σήμερα στον τηλεοπτικό «902»

Παρακολουθήστε σήμερα Τετάρτη στην τηλεόραση του «902»:

  • Στις 19.00 «Πολιτική Επικαιρότητα». Θα μεταδοθεί η ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, στα Τρίκαλα, στα πλαίσια της περιοδείας της στη Θεσσαλία.
  • Στις 20.00 στην εκπομπή «Ματιές στον κόσμο», μια συζήτηση της δημοσιογράφου Αννας Μπαλλή, που επιμελείται και παρουσιάζει την εκπομπή, με τον Κύπριο πρέσβη Λεωνίδα Παντελίδη, για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.
  • Στις 22.00 στην εκπομπή «Super Tuning Live», ο Στράτος Φωτεινέλης και ο Κώστας Πατσουρέας, συζητούν με το γνωστό οδηγό αγώνων Στέφανο Σπάρταλη, ο οποίος αναλύει τους λόγους που τον οδήγησαν να ασχοληθεί με το χώρο των βελτιώσεων. Θα μεταδοθούν εκπληκτικές εικόνες από το τεστ στο οποίο υποβλήθηκε μια από τις πιο όμορφες BMW M3 που υπάρχουν στον ελληνικό χώρο.
  • Στις 23.00, στην εκπομπή «Ολυμπιακές Διαδρομές», ο Κώστας Πασακυριάκος που επιμελείται και παρουσιάζει την εκπομπή συνομιλεί με τους Ν. Στεφανίδη, νομαρχιακό σύμβουλο Ανατολικής Αττικής και επικεφαλής της ΝΑΣ και Μαρία Μήλα, πρόεδρο Εξωραϊστικού Συλλόγου Μάτι Αττικής, με θέμα: «Οι παρεμβάσεις στο Μαραθώνα ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004».


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ