ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Μάη 2002
Σελ. /32
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

«Και εις άλλα με υγεία». Από χτες τ' απόγευμα το 23ο Επαγγελματικό Πρωτάθλημα αναπαύεται στην αγκαλιά της ιστορίας. Οπως συμβαίνει πάντα, υπάρχουν νικητές και χαμένοι, χαρούμενοι και λυπημένοι, φυσικά με τις ανάλογες αντιδράσεις. Τα παρεπόμενα όμως δεν αλλάζουν την ουσία. Η πλέον συναρπαστική διοργάνωση των τελευταίων χρόνων ολοκληρώθηκε και το μόνο που μπορούν οι συμμετέχοντες να κάνουν είναι ταμείο.

Στο σύνολο αυτό που γενικά μένει είναι πως ο φετινός «μαραθώνιος» κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον ως το τέλος. Σχεδόν τα πάντα κρίθηκαν στις «λεπτομέρειες». Την τελευταία αγωνιστική και μάλιστα (κάποιο από αυτά) όχι στο παραπέντε, αλλά στο και πέντε. Και από μόνο του αυτό το στοιχείο είναι θετικό. Τι έγραψε λοιπόν η ιστορία; Πρωταθλητής 2001-2002 ο Ολυμπιακός. Μαζί του στο Τσάμπιονς Λιγκ η ΑΕΚ. Στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ ο Παναθηναϊκός, ο ΠΑΟΚ, για πρώτη φορά στην ιστορία της η Ξάνθη και ο Ηρακλής. Τη «μεγάλη» κατηγορία αποχαιρέτησε ο Εθνικός Αστέρας.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
«Γιασάν του μάγκα»

«Δοξάστε τους». Από χτες οι παίχτες του Ολυμπιακού πανηγύρισαν το έκτο συνεχόμενο πρωτάθλημά τους και μπήκαν στο «ερυθρόλευκο» πάνθεον, αφού πέτυχαν ό,τι και η «χρυσή αρμάδα» τη δεκαετία του '50. Διά περιπάτου οι Πειραιώτες «σφράγισαν» τον τίτλο που, όπως οι περισσότεροι επισήμαιναν, είναι ο πιο «γλυκός» αφού δυσκολότατα αμφισβητείται η αξία του.

Στο Χαριλάου, που περίπου τελούσε υπό κατάληψη από «κιτρινόμαυρους» οπαδούς, από την αρχή οι φιλοξενούμενοι έδειξαν... ποιος είναι το αφεντικό. Ξεπερνώντας το όποιο εμπόδιο προέβαλλαν οι αντίπαλοί τους, αλλά κυρίως το δικό τους άγχος, οι «ερυθρόλευκοι» με το επιβλητικό 5-1, έκαναν τ' όνειρο πραγματικότητα. Ουσιαστικά μάλιστα πριν συμπληρωθεί το 20λεπτο, τα πάντα είχαν κριθεί και τα πανηγύρια είχαν αρχίσει.

Για να φτάσει βέβαια στη σημερινή επισφράγιση της επιτυχίας ο Ολυμπιακός, πέρασε από... σαράντα κύματα και αυτό βγήκε στις δηλώσεις των πρωταγωνιστών. Ενδεικτικά ο Λεμονής μίλησε για τον πόλεμο που δέχτηκε η ομάδα και ο ίδιος, αλλά και τα λάθη που έγιναν μέσα από το σύλλογο. «Σίγουρα στο ποδόσφαιρο ξέρεις τους αντιπάλους σου, αλλά δεν ξέρεις τους "φίλους" σου. Ο Ολυμπιακός έχει τεράστιες δυνατότητες, αλλά είναι κρίμα, κάποια πράγματα από μέσα να μη γίνονται σωστά. Δεν είναι της στιγμής να πω περισσότερα. Αυτός που πρέπει να τα γνωρίζει, τα γνωρίζει»...

Στην αντίπερα όχθη, ο Μπερντ Κράους, παρουσιάστηκε απογοητευμένος, περισσότερο για την εμφάνιση και όχι τόσο για την ήττα. «Είναι απογοητευτικό μια ομάδα να τα παρατάει έτσι. Τους καλέσαμε να βάλουν γκολ» είπε χαρακτηριστικά. Ενώ ο Αγγελος Χαριστέας, δακρυσμένος μίλησε για τα τελευταία γεγονότα στον Αρη: «Δεν αξίζει αυτό που του συμβαίνει. Εχω αγαπήσει αυτή την ομάδα και πιστεύω ότι όπως και εγώ, έτσι και αυτή πέρασε δύσκολες στιγμές. Εχω ήδη πάρει μετεγγραφή για γερμανική ομάδα, αλλά δεν μπορώ να παραβλέψω την κατάσταση που έχει περιέλθει ο Αρης. Νιώθω πολύ άσχημα και το μόνο που μπορώ να κάνω, είναι να ευχηθώ να αλλάξουν όλα προς το καλύτερο».

  • Τα πανηγύρια, σ' όλη την Ελλάδα, κράτησαν ως τις πρώτες πρωινές ώρες. Δυστυχώς όμως το γιορτινό κλίμα αμαυρώθηκε από έκτροπα στο αεροδρόμιο.
«Γλυκόπικρη γεύση»

«Γλυκόπικρη» ήταν η γεύση που έμεινε τελικά στη Ν. Φιλαδέλφεια, παρά το τελικό 6-2 επί του ΠΑΟΚ. Από τη μια ήταν χαρά της πετυχημένης χρονιάς (Τσάμπιονς Λιγκ, Κύπελλο). Από την άλλη όμως η πίκρα γιατί η ΑΕΚ έφτασε στη... βρύση. αλλά νερό δεν ήπιε. Και ταυτόχρονα ο προβληματισμός για το μέλλον. Από νωρίς, μέσω των ερτζιανών, οι ΑΕΚτζήδες συνειδητοποίησαν πως η εποχή των θαυμάτων πέρασε. Ετσι... χωρίς άγχος απόλαυσαν το παιχνίδι και ασχολήθηκαν με άλλα φλέγοντα θέματα. Αποθέωσαν τους παίχτες και με συνθήματα - μηνύματα εξύμνησαν τον Σάντος και αποδοκίμασαν τον Μπάγεβιτς (οι πληροφορίες για επάνοδο του βλέπετε φουντώνουν).

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στους «κιτρινόμαυρους» είναι το γεγονός ότι μετά το πέρας της συνάντησης γλέντησαν μόνο οι φίλαθλοι. Παίχτες, παράγοντες, διοίκηση περί άλλων τύρβαζαν... Το τοπίο δείχνει θολό για το ποιος φεύγει, ποιος έρχεται, τι τέλος πάντων θα γίνει την επόμενη μέρα. Μοναδική εξαίρεση ο Ζήκος. Εμφανώς συγκινημένος ανακοίνωσε πως χθες ήταν το τελευταίο του παιχνίδι και ευχαρίστησε «κόσμο και κοσμάκη». Αξιοπρόσεκτο σημείο των δηλώσεών του πως «ο κόσμος ήταν ό,τι πιο αγνό και όμορφο γνώρισα στην ΑΕΚ αυτά τα τέσσερα χρόνια»... Ο Σάντος μίλησε μόνο για το παιχνίδι. Για την «ταμπακέρα» θα μιλήσει σήμερα το απόγευμα σε συνέντευξη Τύπου (όπου το πιο πιθανό είναι πως θα επιβεβαιώσει την αποχώρησή του).

Στην αντίπερα όχθη υπήρχε κατήφεια και απογοήτευση για την εμφάνιση και την έκταση του σκορ. Χαρακτηριστικά ο Μπάγεβιτς (που επίμονα αρνήθηκε να σχολιάσει το προπονητικό μέλλον του) ανέφερε: «Απαράδεκτο το αγωνιστικό πρόσωπο που παρουσιάσαμε. Η βαθμολογική αδιαφορία δεν αποτελεί δικαιολογία. Ας χάναμε, αλλά όχι και έτσι». Οσο για το μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ, Γ. Μπατατούδη, απείλησε «θεούς και δαίμονες». Μίλησε για ντροπή και προανήγγειλε σημαντικές αλλαγές.

«Ηράκλειος άθλος»

«Χιτσκοκικό φινάλε» με... ολίγον από έργο της Αγκάθα Κρίστι περιλάμβανε (κυρίως) η «μάχη» για την εναπομείνασα θέση που οδηγεί στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ και (μερικώς) στη... σανίδα σωτηρίας (παραμονή).

Στο Καυταντζόγλειο οι γηπεδούχοι με «Ηράκλειο άθλο»... άρπαξαν το ευρωπαϊκό εισιτήριο από το Πανιώνιο σε «νεκρό» χρόνο. Οι φιλοξενούμενοι με γκολ του Μουζαουί (18΄) βρέθηκαν αγκαλιά με τ' όνειρο. Το ποθητό έμοιαζε να μετατρέπεται σε ευκταίο, ακόμα περισσότερο, όταν ο Ηρακλής έμεινε με 9 παίχτες λόγω αποχώρησης στο 85΄ του τραυματία Βακουφτσή (είχαν ολοκληρωθεί οι αλλαγές) και αποβολής του Κολομπούρδα (92΄). Ομως στο ποδόσφαιρο το οριστικό έρχεται μόνο με το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή. Και μια... ανάσα πριν από αυτό (95΄) ο Στολτίδης με κεφαλιά έστειλε την ομάδα του στην Ευρώπη και... έριξε στο κανναβάτσο τον Πανιώνιο. Ο Αναστασιάδης επικαλέστηκε θέληση ανωτέρων δυνάμεων, ενώ ο Ντουμιτρίου (μέσα στην πίκρα του) παρεκτράπηκε και μίλησε για στημένα παιχνίδια. Στην πραγματικότητα, όπως παραδέχτηκε και ο πρώην πρόεδρος των «κυανέρυθρων» Αχ. Μπέος, «αυτή είναι η ομορφιά του ποδοσφαίρου».

Τα... πάνω κάτω ήρθαν και στην υπόθεση- παραμονή. Η Παναχαϊκή επικράτησε εύκολα του Ιωνικού με 2-0, επιτελώντας σχετικά νωρίς (54΄ Βούκσεβιτς, 69΄ Ιστιόλ) το καθήκον της. Ετσι περίμενε με αγωνία τι θα γίνει στην Καισαριανή. Ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε αλλά περίπου ένα τέταρτο πριν το τέλος οι γηπεδούχοι ισοφάρισαν. Ομως η χαρά τους κράτησε μόλις τέσσερα λεπτά αφού ο «γερο-Βαζέχα»... αποκατέστησε την τάξη. Ο Αναστόπουλος υποστήριξε ότι «μέχρι τώρα τα θαύματα ήταν επτά. Σήμερα έγινε το όγδοο». Στην πλευρά των χαμένων έβαλαν κατά δικαίων και αδίκων, αφήνοντας αιχμές για μη «καθαρό» αποτέλεσμα στη Νίκαια.

Σαν κερασάκι στην τούρτα ήταν για την Ξάνθη το 2-1 επί του ΟΦΗ. Οι ακρίτες είχαν ήδη εξασφαλίσει, για πρώτη φορά στην ιστορία τους, την έξοδό τους στο ΟΥΕΦΑ και «απλά» περίμεναν τη λήξη του αγώνα που ήταν η απαρχή της γιορτής. Το σπουδαίο επίτευγμά τους χάρηκαν με τρικούβερτο γλέντι και όνειρα για ακόμα καλύτερο μέλλον.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
Α' ΕΘΝΙΚΗ
Αποτελέσματα

Αρης - Ολυμπιακός 1-5 (76' Λιολίδης - 2', 42' 79' Αλεξανδρής, 17' Παπαδόπουλος <αυτ.>, 54' Τζόρτζεβιτς).

ΑΕΚ - ΠΑΟΚ 6-2 (2' Τσάρτας, 23', 54' Νικολαΐδης, 41' Λάκης, 62' Κωνσταντινίδης, 90' Ιβιτς - 55', 58' Βοσκαρίδης).

Ηρακλής - Πανιώνιος 1-1 (90'+ Στολτίδης - 18' Μουζάου).

Εθν. Αστέρας - Παναθηναϊκός 1-2 (74' Λαγός - 17' Σαπάνης, 79' Βαζέχα).

Ξάνθη - ΟΦΗ 2-1 (25' Λαμπριάκος, 80' Ουακίλι- 82' Ιορδανίδης).

Αιγάλεω - Ακράτητος 2-1 (2' Ουάνγκα, 59' Κολλιάκος - 63' Παπουτσής <πεν.>).

Ιωνικός - Παναχαϊκή 0-2 (54' Βούκσεβιτς, 69' Ιστιόλ).

Η τελική βαθμολογία
(σε 26 αγώνες)

1. Ολυμπιακός 69-30 58

2. ΑΕΚ 65-28 58

3. Παναθηναϊκός 53-25 55

4. ΠΑΟΚ 55-45 48

5. Ξάνθη 34-26 42

6. Ηρακλής 32-35 36

7. Πανιώνιος 37-33 35

8. ΟΦΗ 32-35 33

9. Αρης 25-34 29

10. Αιγάλεω 27-46 26

11. Ακράτητος 29-41 23

12. Ιωνικός 21-47 22

13. Παναχαϊκή 26-55 18

14. Εθν. Αστέρας 19-44 17

ΣΚΟΡΕΡΣ

19 τέρματα: Αλεξανδρής (Ολυμπιακός)

17 τέρματα: Νικολαΐδης (ΑΕΚ)

16 τέρματα: Τσάρτας (ΑΕΚ)

15 τέρματα: Γεωργιάδης (ΠΑΟΚ)

14 τέρματα: Ουακίλι (Ξάνθη)

«Ρωμαίος»

Κάτοικος της «αιώνιας πόλης» είναι πλέον ο Τραϊανός Δέλλας. Ο Ελληνας αμυντικός, μετά το περιπετειώδες πέρασμά του από την Περούτζια, ανήκει και τυπικά στη Ρόμα από χτες το απόγευμα. Ο πρώην παίκτης της ΑΕΚ, είναι ένας από τους τρεις, που αποκτήθηκαν από τη δευτεραθλήτρια Ιταλίας και που ήθελε ο προπονητής, Φάμπιο Καπέλο, σύμφωνα με τα λεγόμενα του προέδρου του συλλόγου, Φράνκο Σένσι. «Μπήκαμε δυνατά στη μεταγραφική αγορά, σε συνεργασία με τον προπονητή Φάμπιο Καπέλο. Ολες οι κινήσεις έγιναν πάντοτε με τη σύμφωνη γνώμη του».

ΦΙΦΑ
«Καμπανάκι» για Μπλάτερ

Στα δικαστήρια, όπως φαίνεται θα οδηγηθεί, ο πρόεδρος της ΦΙΦΑ, Ζεπ Μπλάτερ, καθώς έντεκα από τα 24 συνολικά μέλη της εκτελεστικής επιτροπής ετοιμάζονται να καταθέσουν μήνυση κατά του προέδρου της διεθνούς ομοσπονδίας ποδοσφαίρου.

O πρόεδρος της ΟΥΕΦΑ, Λέναρντ Γιόχανσον, που έχει το πόστο του αντιπροέδρου της ΦΙΦΑ και μέλος της εκτελεστικής της επιτροπής, επιβεβαίωσε την είδηση, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι, βάσει του ελβετικού νόμου, είναι υποχρεωτική η προσφυγή στα δικαστήρια όταν προκύπτουν εγκληματικές πράξεις: «Μετά την έκθεση του γενικού γραμματέα της ΦΙΦΑ, Μισέλ Τσεν Ρουφίνεν, η οποία δόθηκε στην εκτελεστική επιτροπή την Παρασκευή, εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να προσφύγουμε στο δικαστήριο. Εντός των δύο επόμενων ημερών η υπόθεση θα ανήκει πλέον στα χέρια της ελβετικής δικαιοσύνης στη Ζυρίχη».

Οι κατηγορίες, που θα καταλογιστούν κατά του Μπλάτερ, όπως δείχνουν τα πράγματα είναι για διαφθορά, παράνομες πληρωμές, ρουσφέτια και καταστρατήγηση του καταστατικού της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Ποδοσφαίρου. Ο «κατηγορούμενος» πάντως, αρνείται τις κατηγορίες του άλλοτε συνεργάτη του, τις οποίες εντάσσει στον εναντίον του πόλεμο, ενόψει των εκλογών που θα γίνουν στα τέλη του μήνα στη Σεούλ.

ΚΥΠΕΛΛΟ ΟΥΕΦΑ

Την ευκαιρία από τα... μαλλιά έπιασε η Φέγενορντ και μέσα στο σπίτι της κατέκτησε χτες το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Στον τελικό που διεξήχθη στο «Ντεκούιπ» του Ρότερνταμ οι «οικοδεσπότες» επικράτησαν της γερμανικής Μπορούσια Ντόρτμουντ μετά από ένα συγκλονιστικό παιχνίδι 3-2. Τα γκολ των Ολλανδών πέτυχαν οι Φαν Χόιντουκ (30` πεν., 40`), Τόμασον (50`), ενώ για τους Γερμανούς μείωσαν δυο φορές το σκορ οι Αμορόζου (42`) και Κόλερ (58`).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ