ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Μάη 2002
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
Αντί για οξυγόνο ανέπνεαν δηλητήριο!

Παραλίγο τραγωδία σε συνεργείο αμμοβολής. Επτά στο νοσοκομείο, ένας δίνει μάχη με το θάνατο

Με πνευμόνια γεμάτα από δηλητηριώδη αέρια μεταφέρθηκαν προχτές την Κυριακή 7 αμμοβολιστές στο Θριάσιο Νοσοκομείο από την Κυνοσούρα Σαλαμίνας. Οι 6 διέφυγαν τον κίνδυνο όμως ο έβδομος, ο Μπαϊράμ Κισάν, εξακολουθεί να δίνει μάχη με το θάνατο καθώς παρουσίασε οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου και έχει μεταφερθεί στο ΚΑΤ. Η παραλίγο τραγωδία καταγράφτηκε κατά τις εργασίες αμμοβολής στο πλοίο «ΠΟΝΤΟΠΟΡΟΣ». Οι 7 καθώς εκτελούσαν εργασίες ψυγματοβολής στα καπάκια του αμπαριού του πλοίου τα οποία ήταν τοποθετημένα στη μαούνα «ΒΕΛΙΣΣΑΡΙΟΣ», στις μάσκες τους αντί οξυγόνο, το κομπρεσέρ, το οποίο αποδείχτηκε ακατάλληλο, διοχέτευσε δηλητηριασμένο αέρα! Οι 7 αμμοβολιστές ήταν μέλη του συνεργείου με την επωνυμία...«Οι ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ»!

Να σημειωθεί ότι από την πλευρά του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας σε σχετικό δελτίο Τύπου γίνεται λόγος για πέντε δηλητηριασμένους αμμοβολιστές ενώ, δεν αναφέρεται κουβέντα για τα αίτια του εργατικού ατυχήματος και για τις ευθύνες των υπευθύνων του συνεργείου.

Την παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων απαιτεί με χτεσινή ανακοίνωσή της η Ενωση Αμμοβολιστών Καθαριστών στην οποία επισημαίνει ότι «για άλλη μια φορά αναδεικνύεται το τεράστιο πρόβλημα με τις απαράδεκτες συνθήκες δουλιάς, τη μη εφαρμογή από τους υπεύθυνους των μέτρων ασφαλείας και τη σωστή οργάνωση για την εκτέλεση των εργασιών». Σημειώνει ότι «η ζωή μας υπολογίζεται σαν "φθηνό αναλώσιμο είδος"» και ότι αυτή η κατάσταση δε θα αλλάξει όσο «η κυβέρνηση, ο ΟΛΠ και όλοι οι δήθεν υπεύθυνοι, με την πολιτική που εφαρμόζουν υποβαθμίζουν τη Ν/Ζώνη και καθημερινά την οδηγούν στη συρρίκνωση και στη διάλυση».

Καταγγέλλει ακόμα ότι «η κυβέρνηση από το Γενάρη αυτού του χρόνου κάθε 10 - 15 μέρες υπόσχεται ότι θα πάρει αποφάσεις από το διυπουργικό όργανο, για την οργάνωση της λειτουργίας της Ν/Ζώνης, την αύξηση του κύκλου εργασιών, την προστασία των ανέργων και την εξασφάλιση των δίκαιων συνταξιοδοτικών αιτημάτων μας. Οι υποσχέσεις έχουν μείνει στα χαρτιά. Οχι μόνο μέτρα δεν έχουν πάρει αλλά ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γ. Ανωμερίτης αρνείται ακόμη και τη συνάντηση με τα εργατικά σωματεία! Καλούμε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου να αντιδράσουν αγωνιστικά, να συσπειρωθούν στο Σωματείο μας και μαζί με τα άλλα Σωματεία της Ν/Ζώνης να παλέψουμε για να δοθούν λύσεις σε όφελός μας».

ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
Αλλοθι για προώθηση των αντιλαϊκών μέτρων

Σύμφωνα με έρευνα του ΟΟΣΑ, περισσότεροι από το 80% των Ελλήνων δεν είναι ικανοποιημένοι από το δημόσιο σύστημα υγείας, ποσοστό που κατατάσσει την Ελλάδα στην τελευταία θέση και μάλιστα με διαφορά ανάμεσα σε 17 χώρες όλου του κόσμου

Ως εργαλείο για την προώθηση των αντιλαϊκών επιλογών της στον ευαίσθητο χώρο της υγείας χρησιμοποιεί η κυβέρνηση τις έρευνες για το εναπομείναν δημόσιο σύστημα υγείας, τη στιγμή που όλες οι έρευνες καταγράφουν τις βασικές ελλείψεις του συστήματος, όπως είναι ο ξενοδοχειακός εξοπλισμός.

Ετσι μετά τη δημοσιοποίηση της έρευνας του ΟΟΣΑ για τη δυσαρέσκεια των πολιτών απ' τις υπηρεσίες υγείας, ο υπουργός Υγείας Αλ. Παπαδόπουλος δήλωσε ότι τα στοιχεία «αφορούν στη χρονική περίοδο προ του 1999 και πάντως πριν ξεκινήσει η μεταρρύθμιση στο χώρο της Υγείας». «Ηδη, συνεχίζει ο Αλ. Παπαδόπουλος, τα αποτελέσματα είναι ορατά, όμως χρειάζεται πολλή δουλιά και χρόνος. Στις προθέσεις του υπουργείου είναι η οικοδόμηση ενός από τα καλύτερα συστήματα υγείας και παρά τις αντιδράσεις οργανωμένων συμφερόντων εργάζεται ανυποχώρητα προς αυτή την κατεύθυνση».

Πριν δυο χρόνια η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ) είχε παρουσιάσει (21.6.2000) έκθεση με την οποία κατέτασσε την Ελλάδα στη 14η θέση με βάση τις παρεχόμενες υπηρεσίες του συστήματος υγείας. Η έκθεση εκείνη χρησιμοποιήθηκε και τότε απ' την κυβέρνηση για την προώθηση της διαβόητης μεταρρύθμισης του ΕΣΥ, ώστε να αποδώσουν το μέγιστο οι υψηλού επιπέδου ιατρικές υπηρεσίες του δημόσιου συστήματος.

Κι ενώ ένα χρόνο μετά απ' την ψήφιση του νόμου 2889/2001 καταγράφεται η υψηλή δυσαρέσκεια των ασθενών, λόγω των ελλείψεων που προκαλεί η ίδια η κυβέρνηση, έρχεται ο Αλ. Παπαδόπουλος να δηλώσει την εμμονή του στην ίδια κατεύθυνση.

Αποκαλυπτικός για τους στόχους αυτής της κατεύθυνσης ήταν ο καθηγητής Γ. Τούντας, που συμμετείχε στο σχεδιασμό της διαβόητης μεταρρύθμισης. Μιλώντας χτες στο ραδιοσταθμό «Φλας» ο Γ. Τούντας αφού παραδέχτηκε ότι υπάρχει υποχρηματοδότηση και επισήμανε την έλλειψη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, υποστήριξε ότι πρέπει να βελτιωθεί ο ανταγωνισμός των δημόσιων νοσοκομείων με την εκχώρηση των αναβαθμισμένων κλινών στις ιδιωτικές εταιρίες και την περαιτέρω διεύρυνση της λειτουργίας των ιδιωτικών ιατρείων τα απογεύματα.

Τα στοιχεία της έρευνας

Η έρευνα του ΟΟΣΑ, που έγινε με δυσκολία λόγω έλλειψης στοιχείων, δημοσιεύτηκε στα χτεσινά «Νέα» και συγκρίνει τα δεδομένα για την υγεία των τελευταίων 40 ετών, από το 1960 μέχρι και το 2000.

Σύμφωνα με την έρευνα, είναι ικανοποιημένοι σε ποσοστό μόλις 16% οι πολίτες της Ελλάδας και της Πορτογαλίας, που βρίσκονται στην τελευταία θέση. Το αμέσως μικρότερο ποσοστό ικανοποίησης παρουσιάζουν οι ΗΠΑ με 40% και ακολουθεί η Ισπανία με 43%. Το μεγαλύτερο ποσοστό ικανοποίησης το παρουσιάζει η Δανία με 91% και ακολουθεί η Φινλανδία με 81%.

Για την Ελλάδα υπάρχουν ακόμα τα εξής στοιχεία: Μόνο το 18% των ανθρώπων με χαμηλό εισόδημα δηλώνει ικανοποίηση από τις υπηρεσίες υγείας και 22% των ηλικιωμένων έχουν καλή εντύπωση.

Σύμφωνα με κριτική ανασκόπηση των ερευνών που έχουν πραγματοποιηθεί για την ικανοποίηση των ασθενών από τη νοσοκομειακή φροντίδα στην Ελλάδα, δυσαρέσκεια παρατηρείται κυρίως για τις ώρες αναμονής στα εξωτερικά ιατρεία, αλλά και την ξενοδοχειακή υποδομή των δημόσιων νοσοκομείων.

ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΙΚΑ
Νέα απεργία στο ίδιο φόντο

Το παιχνίδι της υποσχεσιολογίας εξακολουθεί να παίζει η κυβέρνηση με τους γιατρούς του ΙΚΑ, ενώ η ηγεσία της Ομοσπονδίας τους (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ) εξαντλείται στην εξαγγελία σποραδικών κινητοποιήσεων και ιδιαίτερα σε μια περίοδο που βάλλεται συνολικά το εναπομείναν δημόσιο σύστημα Υγείας.

Ετσι η ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ εξήγγειλε πανελλαδική απεργία των γιατρών την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή, 16-17 Μάη 2002, ενώ την επομένη θα πραγματοποιήσει το συνέδριό της για να να καθορίσει την παραπέρα πορεία του κλάδου.

Η εξαγγελία της νέας κινητοποίησης ήρθε 15 μέρες μετά τη μετάθεση των απεργιακών κινητοποιήσεων που είχε αποφασίσει η ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ για τις 29 και 30 Απρίλη. Επισήμως ως αιτιολογικό προβλήθηκε τότε η «παρεμπίπτουσα κατάσταση» που είχε δημιουργηθεί το διάστημα εκείνο στη δημόσια Υγεία με τις ιογενείς λοιμώξεις. Στην πραγματικότητα όμως η αναβολή έγινε γιατί η πλειοψηφία της Ολομέλειας της Διοίκησης της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ, είχε πάρει -με αδιαφανή εν πολλοίς τρόπο- υποσχέσεις για τη χορήγηση του επιδόματος των 60.000 δραχμών (ή 176 ευρώ) με νομοθετική ρύθμιση σε νομοσχέδιο που θα κατατεθεί προσεχώς στη Βουλή. Τότε επίσης είχε δοθεί η υπόσχεση ότι θα έπαιρναν και προκαταβολή 300.000 δραχμών έναντι του επιδόματος, αλλά μέχρι και χτες δεν πήραν ούτε μια δραχμή.

Ετσι, καταγγέλλοντας τους αρμόδιους για «ανέξοδη υποσχεσιολογία» η ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ εξήγγειλε τη νέα απεργία, με αιτήματα την αναβάθμιση της παρεχόμενης περίθαλψης, μονιμοποίηση των συμβασιούχων, χορήγηση επιδομάτων βιβλιοθήκης - εξομάλυνσης, ιατρικό βαθμολόγιο - μισθολογικά κλιμάκια.

Κατά τη διάρκεια της απεργίας τα έκτακτα περιστατικά θα αντιμετωπίζονται από το προσωπικό ασφαλείας.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ « ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ»
Αυθαίρετες μετακινήσεις του προσωπικού

Να ανακαλέσει την απόφασή του ο διοικητής του νοσοκομείου «Χατζηκώστα» Γ. Σταθερόπουλος, σχετικά με την αυθαίρετη μετακίνηση προσωπικού από το ένα πόστο στο άλλο, αναθέτοντας αλλότρια καθήκοντα στους εργαζόμενους στην καθαριότητα, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες, ζητά το Ενιαίο Αγωνιστικό Μέτωπο (ΕΑΜ) Υγειονομικών. Παράλληλα, καταγγέλλει την πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου (ΔΣ) του Συλλόγου των εργαζόμενων, η οποία παρέπεμψε τους εργαζόμενους σε δικηγόρο(!) για την υπεράσπιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων και καλεί το συμβούλιο να οργανώσει αγώνα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Οι αυθαίρετες αυτές ενέργειες του διοικητή εξυπηρετούν την κυβερνητική πολιτική, η οποία περιορίζει τις δημόσιες δαπάνες και εκχωρεί τομείς των νοσοκομείων σε ιδιώτες επιχειρηματίες, όπως αυτόν της καθαριότητας, υπογραμμίζει το ΕΑΜ Υγειονομικών και καλεί τους εργαζόμενους να κινητοποιηθούν, για να αναγκαστεί η διοίκηση του νοσοκομείου να ανακαλέσει τις αυθαίρετες αποφάσεις. Παρόμοιες αποφάσεις ανακλήθηκαν σε άλλα νοσοκομεία ύστερα από αντιδράσεις των εργαζομένων.

Τέλος, το ΕΑΜ Υγειονομικών καλεί τους εργαζόμενους να υπερασπιστούν τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα και να διεκδικήσουν, ταυτόχρονα, αυξήσεις που θα ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες. Με αυτά τα αιτήματα, υπογραμμίζει το ΕΑΜ Υγειονομικών πρέπει να πάρουν οι εργαζόμενοι μέρος στην απεργία στις 29.5.2002, κλιμακώνοντας και συντονίζοντας τον αγώνα τους με τους άλλους εργαζόμενους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ