Τρίτη 14 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
Αλλοθι για προώθηση των αντιλαϊκών μέτρων

Σύμφωνα με έρευνα του ΟΟΣΑ, περισσότεροι από το 80% των Ελλήνων δεν είναι ικανοποιημένοι από το δημόσιο σύστημα υγείας, ποσοστό που κατατάσσει την Ελλάδα στην τελευταία θέση και μάλιστα με διαφορά ανάμεσα σε 17 χώρες όλου του κόσμου

Ως εργαλείο για την προώθηση των αντιλαϊκών επιλογών της στον ευαίσθητο χώρο της υγείας χρησιμοποιεί η κυβέρνηση τις έρευνες για το εναπομείναν δημόσιο σύστημα υγείας, τη στιγμή που όλες οι έρευνες καταγράφουν τις βασικές ελλείψεις του συστήματος, όπως είναι ο ξενοδοχειακός εξοπλισμός.

Ετσι μετά τη δημοσιοποίηση της έρευνας του ΟΟΣΑ για τη δυσαρέσκεια των πολιτών απ' τις υπηρεσίες υγείας, ο υπουργός Υγείας Αλ. Παπαδόπουλος δήλωσε ότι τα στοιχεία «αφορούν στη χρονική περίοδο προ του 1999 και πάντως πριν ξεκινήσει η μεταρρύθμιση στο χώρο της Υγείας». «Ηδη, συνεχίζει ο Αλ. Παπαδόπουλος, τα αποτελέσματα είναι ορατά, όμως χρειάζεται πολλή δουλιά και χρόνος. Στις προθέσεις του υπουργείου είναι η οικοδόμηση ενός από τα καλύτερα συστήματα υγείας και παρά τις αντιδράσεις οργανωμένων συμφερόντων εργάζεται ανυποχώρητα προς αυτή την κατεύθυνση».

Πριν δυο χρόνια η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ) είχε παρουσιάσει (21.6.2000) έκθεση με την οποία κατέτασσε την Ελλάδα στη 14η θέση με βάση τις παρεχόμενες υπηρεσίες του συστήματος υγείας. Η έκθεση εκείνη χρησιμοποιήθηκε και τότε απ' την κυβέρνηση για την προώθηση της διαβόητης μεταρρύθμισης του ΕΣΥ, ώστε να αποδώσουν το μέγιστο οι υψηλού επιπέδου ιατρικές υπηρεσίες του δημόσιου συστήματος.

Κι ενώ ένα χρόνο μετά απ' την ψήφιση του νόμου 2889/2001 καταγράφεται η υψηλή δυσαρέσκεια των ασθενών, λόγω των ελλείψεων που προκαλεί η ίδια η κυβέρνηση, έρχεται ο Αλ. Παπαδόπουλος να δηλώσει την εμμονή του στην ίδια κατεύθυνση.

Αποκαλυπτικός για τους στόχους αυτής της κατεύθυνσης ήταν ο καθηγητής Γ. Τούντας, που συμμετείχε στο σχεδιασμό της διαβόητης μεταρρύθμισης. Μιλώντας χτες στο ραδιοσταθμό «Φλας» ο Γ. Τούντας αφού παραδέχτηκε ότι υπάρχει υποχρηματοδότηση και επισήμανε την έλλειψη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, υποστήριξε ότι πρέπει να βελτιωθεί ο ανταγωνισμός των δημόσιων νοσοκομείων με την εκχώρηση των αναβαθμισμένων κλινών στις ιδιωτικές εταιρίες και την περαιτέρω διεύρυνση της λειτουργίας των ιδιωτικών ιατρείων τα απογεύματα.

Τα στοιχεία της έρευνας

Η έρευνα του ΟΟΣΑ, που έγινε με δυσκολία λόγω έλλειψης στοιχείων, δημοσιεύτηκε στα χτεσινά «Νέα» και συγκρίνει τα δεδομένα για την υγεία των τελευταίων 40 ετών, από το 1960 μέχρι και το 2000.

Σύμφωνα με την έρευνα, είναι ικανοποιημένοι σε ποσοστό μόλις 16% οι πολίτες της Ελλάδας και της Πορτογαλίας, που βρίσκονται στην τελευταία θέση. Το αμέσως μικρότερο ποσοστό ικανοποίησης παρουσιάζουν οι ΗΠΑ με 40% και ακολουθεί η Ισπανία με 43%. Το μεγαλύτερο ποσοστό ικανοποίησης το παρουσιάζει η Δανία με 91% και ακολουθεί η Φινλανδία με 81%.

Για την Ελλάδα υπάρχουν ακόμα τα εξής στοιχεία: Μόνο το 18% των ανθρώπων με χαμηλό εισόδημα δηλώνει ικανοποίηση από τις υπηρεσίες υγείας και 22% των ηλικιωμένων έχουν καλή εντύπωση.

Σύμφωνα με κριτική ανασκόπηση των ερευνών που έχουν πραγματοποιηθεί για την ικανοποίηση των ασθενών από τη νοσοκομειακή φροντίδα στην Ελλάδα, δυσαρέσκεια παρατηρείται κυρίως για τις ώρες αναμονής στα εξωτερικά ιατρεία, αλλά και την ξενοδοχειακή υποδομή των δημόσιων νοσοκομείων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Προσεχώς» στην Υγεία (2020-02-12 00:00:00.0)
Προεκλογικός εξωραϊσμός με ανθυγιεινό δικομματισμό (2004-01-28 00:00:00.0)
Γενικεύεται η εκχώρηση στους επιχειρηματίες (2002-05-22 00:00:00.0)
Σταδιακή ένταξη στο ΕΣΥ (2001-03-23 00:00:00.0)
Η κυβέρνηση επιλέγει τη σύγκρουση (2000-11-01 00:00:00.0)
Τι θα γίνει με τα «πιράνχας»; (2000-05-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ