Τετάρτη 22 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΑ ΠΕΣΥ
Γενικεύεται η εκχώρηση στους επιχειρηματίες

Προσωρινά αναστέλλεται η απόφαση του Α' ΠΕΣΥ Αττικής, που όμως θεωρείται άριστος τρόπος απ' τον υπουργό Υγείας - Πρόνοιας

Μια διφορούμενη δήλωση του υπουργού Υγείας, Αλ. Παπαδόπουλου, σε αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) προϊδεάζει για τη γενικευμένη και σε πανελλαδικό επίπεδο εκχώρηση της υγιεινής και ασφάλειας των Περιφερειακών Συστημάτων Υγείας (ΠεΣΥ) σε Εξωτερική Υπηρεσία Προστασίας και Πρόληψης, δηλαδή σε ιδιωτικές εταιρίες.

Το θέμα ξεκίνησε όταν το Α' ΠΕΣΥ Αττικής, με πρόσχημα «την αδυναμία των νοσοκομείων να ανταποκριθούν επαρκώς στις ανάγκες σε υπηρεσίες υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων», αποφάσισε την ανάθεση και για ένα χρόνο «κατά ένα μέρος» των παραπάνω υπηρεσιών σε Εξωτερική Υπηρεσία Προστασίας και Πρόληψης (ΕΞΥΠΠ). Η απόφαση εκχώρησης πάρθηκε κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας και θα ίσχυε μέχρι τη συγκρότηση της Κεντρικής Εσωτερικής Υπηρεσίας Προστασίας και Πρόληψης (ΕΣΥΠΠ) του Α' ΠΕΣΥ.

Μάλιστα το Α' ΠΕΣΥ είχε ανακοινώσει τη διεξαγωγή ανοιχτού δημόσιου διαγωνισμού για την ανάθεση του έργου σε ΕΞΥΠΠ στις 18.6.2002.

Προχτές το βράδυ, όμως, όταν τέθηκε το θέμα στη συνάντηση του υπουργού με την ΠΟΕΔΗΝ ο Αλ. Παπαδόπουλος είπε ότι σταματά προσωρινά τη διαδικασία του Α' ΠΕΣΥ, την οποία όμως χαρακτήρισε ως «άριστο τρόπο». Πρόσθεσε όμως ότι το θέμα θα αντιμετωπιστεί με ενιαίο τρόπο και σε πανελλαδική κλίμακα.

Εκείνο, λοιπόν, που συνάγεται απ' την απάντηση του υπουργού είναι ότι η κυβέρνηση ψάχνει τον τρόπο και το χρόνο που θα προωθήσει τον «άριστο τρόπο» των εκχωρήσεων, με σύννομο τρόπο σε πανελλαδική κλίμακα.

Π. Κοσιώνης: Προκλητική απόφαση

Την ίδια στιγμή ο βουλευτής του ΚΚΕ Π. Κοσιώνης, με Επίκαιρη Ερώτησή του για τον υπουργό Υγείας, καταγγέλλει την κυβέρνηση για τη λογική των εκχωρήσεων σε επιχειρηματίες των υπηρεσιών υγιεινής και ασφάλειας στα δημόσια νοσοκομεία.

«Παρά το ότι, αναφέρει στη χτεσινή Ερώτησή του ο Π. Κοσιώνης, από το 1988 τα ΝΠΔΔ και γενικότερα οι υπηρεσίες του δημοσίου τομέα και ειδικά τα δημόσια νοσοκομεία είναι υποχρεωμένα να εφαρμόζουν το θεσμικό πλαίσιο για την Υγιεινή και Ασφάλεια των εργαζομένων (ΚΥΑ 88555/3298/88, όπως κυρώθηκε με το άρθρο 39 του Ν. 1836/89) και παρότι, με βάση τις προβλέψεις του άρθρου 4 &10 του ΠΔ 17/96 στις επιχειρήσεις και υπηρεσίες, που έχουν υποχρέωση πλήρους απασχόλησης τουλάχιστον δύο Τεχνικών Ασφαλείας, σύμφωνα με το ΠΔ 294/88, συνιστάται υποχρεωτικά Εσωτερική Υπηρεσία Προστασίας και Πρόληψης (ΕΣΥΠΠ), το Α' Περιφερειακό Σύστημα Υγείας (ΠΕΣΥ) με προκλητική του απόφαση, η οποία ανακοινώθηκε στις 15-5-2002 αναθέτει τις αρμοδιότητες αυτές στην "ιδιωτική πρωτοβουλία" (Εξωτερική Υπηρεσία Προστασίας και Πρόληψης - ΕΞΥΠΠ), δηλώνοντας αδυναμία (!) να συγκροτήσει τις σχετικές υπηρεσίες για τις ανάγκες των εργαζόμενων στα μεγάλα δημόσια Νοσοκομεία της Αττικής», επισημαίνεται στην Ερώτηση.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ ερωτά τον υπουργό Υγείας:

  • Πότε το Α' ΠΕΣΥ επιχείρησε να συγκροτήσει ΕΣΥΠΠ και διαπίστωσε «αδυναμία» και πώς και γιατί αγνοήθηκε το Ινστιτούτο Ερευνας Νοσημάτων Θώρακος - Υγιεινής και Ασφάλειας των εργαζομένων, το οποίο εποπτεύεται από το Α' ΠΕΣΥ και έχει σαν σκοπό την ικανοποίηση αυτών ακριβώς των αναγκών ειδικά στο χώρο της Υγείας;
  • Πώς είναι δυνατόν να υπάρξουν αξιόπιστες υπηρεσίες υγιεινής και ασφάλειας για τους εργαζόμενους, όταν ακόμα κι αυτά τα μεγάλα δημόσια Νοσοκομεία εκχωρούν τις υπηρεσίες αυτές σε ιδιώτες, αντίθετα με τις προβλέψεις της υφιστάμενης νομοθεσίας και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων;

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ