ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Μάη 2002
Σελ. /40
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΜΠΑΣΚΕΤ - ΕΣΑΚΕ
Παρασκευή και... βλέπουμε

Ενταση, αντεγκλήσεις, υπονοούμενα και κατηγορίες εκατέρωθεν. Κάπως έτσι εξελίχθηκε η χτεσινή συνεδρίαση του ΕΣΑΚΕ και μετά από αυτά που προαναφέραμε κάπου στο βάθος βρέθηκε και η λύση για το δεύτερο παιχνίδι μεταξύ του Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού στην ημιτελική φάση του πρωταθλήματος.

Καλώς εχόντων των πραγμάτων και εκτός απροόπτου (για να... φυλάμε και τα ρούχα μας δηλαδή) το παιχνίδι αναμένεται να διεξαχθεί την Παρασκευή στις 20.00 στο ΣΕΦ. Πάντως υπάρχει ακόμα μια περίπτωση να μη γίνει καθόλου ο δεύτερος ημιτελικός. Αν ο Ολυμπιακός υποστηρίξει μέχρι την Τετάρτη το απόγευμα, όπως έχει δικαίωμα, την ένσταση που υπέβαλε τη Δευτέρα το βράδυ και ο αθλητικός δικαστής την κάνει δεκτή την Πέμπτη, τότε ο αγώνας θα κατακυρωθεί οριστικά υπέρ των ερυθρολεύκων, οι οποίοι θα πάρουν έτσι την πρόκριση για τον τελικό. Βέβαια, αυτό μάλλον μοιάζει απίθανο μετά και τα λεγόμενα του προέδρου του ΕΣΑΚΕ Μανόλη Παπακαλιάτη: «Πράγματι μιλήσαμε το απόγευμα. Ακόμα κι αν δεν είχαμε τη σχετική αρμοδιότητα, από τη στιγμή που μας επιβεβαίωσε ο κομισάριος το επεισόδιο και για λόγους ηθικής τάξης, εφόσον είχε λιθοβοληθεί το πούλμαν, ο αγώνας δεν μπορούσε να γίνει». Κι αμέσως μετά κατηγόρησε τον Νίκο Πιτσίλκα: «Πράξαμε το σωστό, αλλά ο κ. Πιτσίλκας κακώς συνέταξε το φύλλο αγώνα. Ο διαιτητής πρέπει να ακούει την Επιτροπή Πρωταθλήματος».

Η απόφαση του ΕΣΑΚΕ για τη διεξαγωγή του ημιτελικού πάρθηκε κατά πλειοψηφία, αφού ο εκπρόσωπος του Ολυμπιακού Νίκος Πετράτος μειοψήφησε με το σκεπτικό ότι υπήρχε προγραμματισμένη μέρα και ώρα του αγώνα και ήταν η Πέμπτη στις 20.00 (ήταν να γίνει το τρίτο παιχνίδι αν χρειαζόταν).

Ποινική δίωξη κατά Μουχτούρη

Στην εισαγγελέα ποινικής δίωξης Μαρία Μαλούχου οδηγήθηκε χτες ο 38χρονος Κωνσταντίνος Μουχτούρης, ο οποίος πιάστηκε τα ξημερώματα από αστυνομικούς της Ασφάλειας Αττικής για συμμετοχή στην επίθεση κατά του λεωφορείου της ομάδας μπάσκετ του Παναθηναϊκού. Η επίθεση έγινε στις 6.30 το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας, από ομάδα 15 ατόμων που πέταξαν πέτρες εναντίον του λεωφορείου το οποίο κινούνταν στη λεωφόρο Συγγρού, σπάζοντας τα τζάμια του και τραυματίζοντας έξι άτομα.

Ο 38χρονος εργάζεται ως οδηγός στις αποθήκες της «ΙΝΤΡΑΚΟΜ» στην Παιανία. Ο εντοπισμός του έγινε δυνατός από τον αριθμό του δικύκλου του που κράτησαν πολίτες οι οποίοι ήταν μάρτυρες της επίθεσης. Πάντως ο ίδιος αρνείται τη συμμετοχή σε αυτήν. Σύμφωνα με πληροφορίες η Ασφάλεια αναζητά άλλον έναν κάτοχο δικύκλου, ο αριθμός του οποίου έχει δοθεί στις αρχές.

Σε βάρος του Κ. Μουχτούρη ασκήθηκε ποινική δίωξη για διακεκριμένη περίπτωση φθοράς, απλή σωματική βλάβη και παράβαση του νόμου «περί μέτρων πρόληψης και καταστολής της βιας στους αθλητικούς χώρους και άλλες διατάξεις». Παραπέμφθηκε να δικαστεί στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο, από το οποίο πήρε προθεσμία και αφέθηκε ελεύθερος.

Επίσης, προχτές πιάστηκαν από την Αστυνομία οι Βασίλειος Μαγκλής, 24 χρόνων, ιδιωτικός υπάλληλος, Κωνσταντίνος Ζαχάκης, 34 χρόνων, δημόσιος υπάλληλος και Μιχαήλ Βαμβακούσης, 22 χρόνων, στρατιώτης, διότι κατείχαν κροτίδες τις οποίες επιχείρησαν να εισαγάγουν στον εσωτερικό χώρο του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας. Εξαλλου, πιάστηκε και ο 21χρονος στρατιώτης Εμμανουήλ Μιχελάκης, διότι εκτόξευσε με ειδικό μηχανισμό φωτοβολίδα στις κερκίδες των φιλάθλων του Ολυμπιακού.

ΑΕΚ
Σίριαλ με Μπάγεβιτς

Κάτι ανάμεσα σε μεξικανική σαπουνόπερα και ελληνική μελό ταινία της δεκαετίας του '60, με... ολίγον από «σπαγγέτι» γουέστερν εξελίσσεται η αναζήτηση προπονητή στην ΑΕΚ, με κεντρική ιδέα την επιστροφή Μπάγεβιτς. Υπάρχουν «καλοί και κακοί» (προσωποποιούνται ανάλογα με την οπτική), δακρύβρεχτες ιστορίες, προσωπικά παιχνίδια, ίντριγκες, «πηγαινέλα» σε παρελθόν, παρόν και μέλλον, βαρύγδουπες δηλώσεις, σασπένς, παραπλανητικές κινήσεις, έντονο παρασκήνιο κλπ. Το κυριότερο στοιχείο όμως στην υπόθεση είναι η υπερβολή.

Ψωμιάδης και Μπάγεβιτς επιθυμούν το... γάμο. Ο καθένας για τους δικούς του λόγους, χωρίς αυτό να σημαίνει πως σε κάποιους δε «συναντιούνται» κιόλας. Μερίδα - κυρίως οργανωμένων σε συνδέσμους - ΑΕΚτζήδων αντιτίθεται, στην ουσία όμως χλιαρά και «διακριτικά».

Τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο όμως έχουν οι Ψωμιάδης - Μπάγεβιτς. Αυτοί θέλουν και μένει να φανεί αν μπορούν, δηλαδή αν τα βρουν. Τα άλλα είναι... περικοκλάδες. Ορισμένες πληροφορίες θέλουν ο γάμος να έχει επιτευχθεί και μοναδική εκκρεμότητα να παραμένει η επισημοποίησή του. Αλλες ότι απλώς έχει γίνει αρραβώνας. Εντός της βδομάδας θα υπάρξει συνάντηση, γιατί επαφές υπάρχουν σχεδόν καθημερινά, και (θετική ή αρνητική) κατάληξη. Πάντως ο «ισχυρός ανήρ» στην ΑΕΚ, εξετάζει και άλλες περιπτώσεις. Μπορεί ο διακαής πόθος του να είναι ο Μπάγεβιτς, αλλά θέλει να είναι έτοιμος και να μη χάσει χρόνο, αν το ευκταίο του δεν υλοποιηθεί. Ετσι έχει επικοινωνία (διά ζώσης ή μ' αντιπροσώπους) με το Γερμανό Ντάουμ και το Γάλλο Σαντινί (Λιόν). Στο πρόσφατο παρελθόν μάλιστα απευθύνθηκε και στον Αναστασιάδη, όπως αποκάλυψε και ο Μακεδόνας τεχνικός.

ΓΓΑ
Ας μη μείνουν λόγια...

Ως «κοινωνική επένδυση» χαρακτήρισε χτες, σε σχετική σύσκεψη με την Επιτροπή Μαζικού Αθλητισμού, τα προγράμματα «Αθληση για Ολους», ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γ. Κουράκης, ο οποίος υποστήριξε πως η αναβάθμισή τους αποτελεί μια από τις προτεραιότητες της ΓΓΑ. Εξήγγειλε άμεση αποπληρωμή όλων των προγραμμάτων που έχουν εκτελεστεί και προκαταβολή για τα νέα. Ποσό που αγγίζει τα 3,5 δισ. δρχ. και θα έχει καταβληθεί ως το τέλος Σεπτέμβρη.

Εξήγγειλε ακόμα ετήσια αύξηση του προϋπολογισμού για τα προγράμματα κατά 500 εκατ. δρχ., μέχρι να φτάσει το ποσό στα 6 δισ. δρχ. Στόχος της ΓΓΑ, κατά τον κύριο Κουράκη, είναι ο αριθμός των συμμετεχόντων (σήμερα περίπου 1,5% του πληθυσμού) να φτάσει το 2004 το 5% και μακροπρόθεσμα, μετά την ολοκλήρωση των υποδομών που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα «Ελλάδα 2004», το 10% του πληθυσμού. Ακόμα, έκανε λόγο γι' αναβάθμιση των υφιστάμενων προγραμμάτων και δημιουργία νέων.

  • Για οικονομική αδιαφάνεια κατηγορούν τον πρόεδρο της ΕΠΑΕ, Θ. Κανελλόπουλο, κάποιοι παράγοντες. Χαρακτηριστικά, ο Σ. Σφακιανάκης του απέδωσε άρνηση να παρουσιάσει στο ΔΣ της λίγκας συμβάσεις και αναλύσεις δαπανών. «Για ένα χρόνο κατάφερε να κρύβει την κατάσταση της ΕΠΑΕ. Στις συνεδριάσεις δεν άκουγε και δεν επέτρεπε να γίνεται εποικοδομητικός διάλογος» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρώην εκπρόσωπος του ΠΑΟΚ. Με τις απόψεις του συντάχθηκε και ο πρόεδρος της ΠΑΕ Αιγάλεω, Δ. Καλογερόπουλος. Απαντώντας στελέχη της ΕΠΑΕ, έκαναν λόγο γι' αβάσιμες και ανυπόστατες καταγγελίες που υποκρύπτουν διαφορετικά εφαλτήρια και επιδιώξεις απ' αυτά που παρουσιάζονται.
ΠΟΛΟ
Σήμερα κληρώνει

Τελικά η Βουλιαγμένη δεν είχε πει την τελευταία της λέξη. Εκεί που στην αρχή όλα έδειχναν ότι ο Ολυμπιακός θα πάρει ίσως το πιο εύκολο πρωτάθλημα των τελευταίων ετών (προηγήθηκε 2-0 νίκες) οι διαφορές των δυο ομάδων θα λυθούν σήμερα στον 5ο και καθοριστικό τελικό (Πειραιάς 20.00) που θα κρίνει τον πρωταθλητή. Βλέπετε, οι «μπέμπηδες» έκαναν τη μεγάλη επιστροφή και με τη χτεσινή τους νίκη στο Λαιμό με 6-5 στην παράταση (5-5 κ.α.) έδειξαν ότι το όνειρό τους για κατάκτηση του πρωταθλήματος παραμένει ζωντανό. Το χτεσινό παιχνίδι και αυτό ήταν ντέρμπι αντάξιο των δυο ομάδων, με τον Ολυμπιακό να προηγείται συνεχώς στα τρία από τα τέσσερα εννιάλεπτα της κανονικής περιόδου 1-1, 2-3, 4-5. Ενα γκολ του Αυγουστινάκη όμως, σε συνδυασμό και με τις αποκρούσεις του Ρέππα, έδωσε το δικαίωμα στους γηπεδούχους να ισοφαρίσουν σε 5-5 και να πάνε το παιχνίδι στην παράταση. Εκεί ο Ρέππας συνέχισε να έχει κατεβασμένα τα... ρολά και το γκολ του Αφρουδάκη έδωσε τη νίκη στη Βουλιαγμένη.

ΒΟΛΕΪ
Θέλει τρία στα τρία

Με στόχο να μη συναντήσει στη Γαλλία τον... κακό της εαυτό και να προσπαθήσει με αξιώσεις να πετύχει τρεις νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια, η Εθνική μας ομάδα των ανδρών αναχωρεί σήμερα με προορισμό την Τουρ, προκειμένου να συμμετάσχει στο προκριματικό τουρνουά για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 2003 (17-19/05). «Εμείς κυνηγάμε τρεις νίκες και πρώτος μας στόχος είναι να βγούμε νικητές την Παρασκευή από το παιχνίδι με τη Φινλανδία. Θέλω να πιστεύω ότι θα γυρίσουμε από τη Γαλλία αφήνοντας ανοιχτή την υπόθεση της πρόκρισης», είπε αρχικά λίγο πριν την αναχώρηση της ελληνικής αποστολής ο ομοσπονδιακός τεχνικός Στέλιος Προσαλίκας. Ο ίδιος στη συνέχεια δεν έκρυψε τους προβληματισμούς του, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «τρεις ομάδες, η Γαλλία, η Φινλανδία και η Ελλάδα κυνηγούν την πρόκριση ενώ η Ρουμανία θέλει να ανέβει στην Α' κατηγορία και αν και θεωρητικά είναι ασθενέστερη, είναι καλή ομάδα. Οι Γάλλοι ανήκουν στις 10 καλύτερες ομάδες του κόσμου και σίγουρα το έργο μας θα είναι δύσκολο. Ελπίζω ο Κυριαζής να καταφέρει να αντεπεξέλθει στην υποδοχή και να μην πονάει αφού θα λείψουν οι βασικοί μας υποδοχείς, Γκιούρδας και Χριστοφιδέλης».

ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ
Φιλικό με Κύπρο

Το «αναγκαίο κακό» (ελέω υποχρεώσεων από την προηγούμενη τηλεοπτική σύμβαση) των... άσχετων φιλικών της Εθνικής ολοκληρώνεται σήμερα στη Ρόδο (ΕΤ 1, 18.30), μ' αντίπαλο τη «συνήθη ύποπτη» Κύπρο. Οι «γαλανόλευκοι», όπως και στην Αλεξανδρούπολη, φέρονται έτοιμοι να... ξεπεράσουν τον εαυτό τους και τις αντικειμενικές δυσκολίες και να παρουσιάσουν θετικό δείγμα.

Αλλωστε, όπως παραδέχτηκε χτες ο Ρεχάγκελ, «είναι το τελευταίο παιχνίδι της περιόδου, σε μια δύσκολη εποχή. Πιστεύω ότι θα δείξουμε την ίδια διάθεση, όπως με τη Ρουμανία, που για μένα είναι το κυριότερο στοιχείο»... Βέβαια, για να... σωθεί η παρτίδα, ο Γερμανός εκλέκτορας εξύμνησε την Κύπρο: «Είναι δυνατή και τεχνική ομάδα. Δεν είναι τυχαίο ότι στο τελευταίο φιλικό μάς κέρδισε. Ομως αυτή τη φορά ευελπιστούμε με περισσότερη αυτοσυγκέντρωση και προσοχή να πάρουμε τη νίκη».

Ο Ρεχάγκελ θα έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει τους Νταμπίζα, Κ. Κωνσταντινίδη, Ναλιτζή, Μαχλά που ενσωματώθηκαν στην αποστολή. Οχι όμως και τους Νικολαΐδη, Κατσιαμπή. Ο πρώτος αποκλείστηκε λόγω ενοχλήσεων στους προσαγωγούς (κατά άλλους... οξείας μεταγραφικής διαπραγματίτιδας), ο δεύτερος με άδεια γάμου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ