ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Ιούνη 2002
Σελ. /104
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΠ. ΣΤΡΙΦΤΑΡΗΣ
«Το παντελόνι στο γόνατο... »
  • Ο βουλευτής του ΚΚΕ με Επίκαιρη Ερώτησή του στη Βουλή κατήγγειλε την κυβέρνηση και τον υπουργό των εφοπλιστών
  • Προκλητικός για μία ακόμα φορά ο Γ. Ανωμερίτης

«Αρκετές εξετάσεις δώσατε στο εφοπλιστικό κεφάλαιο. Μη συνεχίζετε. Το παντελόνι, λένε στο χωριό μου, αν πάει στα γόνατα, κατεβαίνει μόνο του».

Την εύγλωττη αυτή απάντηση έδωσε χτες στη Βουλή ο Σπ. Στριφτάρης στον υπουργό των εφοπλιστών Γ. Ανωμερίτη, ο οποίος με προκλητικό τρόπο δικαιολόγησε το ματοκύλισμα της απεργίας των ναυτεργατών στις 29 Μάη, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να ισχυριστεί ότι για το δολοφονικό ξύλο φταίνε τα ίδια τα θύματα, οι απεργοί ναυτεργάτες! Οι οποίοι κατά τον υπουργό παραβιάζουν και τους κανόνες της δημοκρατίας.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ έφερε το θέμα στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση και ο υπουργός των εφοπλιστών επανέλαβε τους προκλητικούς του ισχυρισμούς, κάνοντας ξεκάθαρο ότι τρέμει την αλληλεγγύη των εργαζομένων όπως αυτή εκφράστηκε στη συγκεκριμένη απεργία.

Την απέδωσε στο «Ριζοσπάστη», που «την προηγούμενη μέρα έλεγε στους καταπέλτες στις 29 Μάη» και άρχισε το παραλήρημα:

«Σίγουρα αυτά τα επεισόδια δεν τιμούν κανένα, αλλά δεν είναι δυνατόν να μπαίνουν πολίτες μέσα στη λιμενική ζώνη και να προκαλούν σε βάρος των εργαζομένων, σε βάρος των ναυτικών, σε βάρος των νησιωτών, σε βάρος των επιβατών επεισόδια από τα οποία τραυματίστηκαν πολίτες και 18 λιμενικοί. Η 29η Μαΐου μπορεί να είναι η επέτειος της Αλωσης της Πόλης, αλλά κάποιοι ήθελαν να κάνουν άλωση των λιμένων για να στηρίξουν δικές τους λογικές».

Για το βάρβαρο ματοκύλισμα είπε προκλητικά ότι οι λιμενικοί βρέθηκαν «ανάμεσα σε επιβάτες που διαμαρτύρονταν, σε ναυτεργάτες που ήθελαν να δουλέψουν, σε τρίτους που ήθελαν να μη φύγουν τα πλοία».

Αλλά δε σταμάτησε εδώ το αντεργατικό παραλήρημα. Απευθυνόμενος στον Σπ. Στριφτάρη είπε: «Παραβιάζετε τους κανόνες της δημοκρατίας. Χωρίζετε τους εργαζόμενους και επειδή δεν έχετε δυνάμεις μέσα στους ναυτεργάτες είπατε για την ταξική αλληλεγγύη». Επανέλαβε τους ισχυρισμούς ότι κανένας ναυτικός δεν απέργησε ούτε συνελήφθη και δεν παρέλειψε να εκστομίσει την αθλιότητα για «πολίτες με κατσαβίδια και λοστούς» που κατέλαβαν τους καταπέλτες.

Μετά από όλα αυτά λογικό ήταν να προστεθεί σαν κερασάκι στην τούρτα η υπεράσπιση της απεργοσπασίας με τη φράση «έχουμε και το δικαίωμα της εργασίας και κάποιοι πρέπει να το καταλάβουν» και ο εγκωμιασμός της ΠΝΟ ως υπεύθυνης συνδικαλιστικής οργάνωσης.

Αμεση ήταν η απάντηση του Σπ. Στριφτάρη καταρχήν για την ΠΝΟ:

«Ξέρετε, κύριε υπουργέ, πώς εκλέγεται η ηγεσία της ΠΝΟ, αφού 27 χρόνια μετά την ψήφιση του νόμου 330 ακόμη δεν έχετε αλλάξει το νόμο αυτό. Ξέρετε πολύ καλά το πώς και ποιοι εκλέγονται στην ΠΝΟ. Αν δε θέλουν οι εφοπλιστές, κανένας δεν μπορεί να εκλεγεί στην ΠΝΟ».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ σχολιάζοντας τα όσα είπε ο υπουργός κατά των ναυτεργατών, τόνισε χαρακτηριστικά:

«Αν θέλετε να έχετε εργαζόμενους σαν τους εργαζόμενους της ΡΙΚΟΜΕΞ, τα δύο ναυτεργατικά σωματεία και η υπόλοιπη εργατική τάξη δε θα σας δώσουν αυτό το δικαίωμα ούτε σε εσάς ούτε στους εφοπλιστές. Φαίνεται ότι ανταποκριθήκατε πλήρως στην κριτική που σας έκαναν οι εφοπλιστές και στην προηγούμενη απεργία, στις 3 του μήνα, δεν έγιναν επεισόδια. Δεν υπήρχαν επιβάτες τότε; Δεν υπήρχαν ναυτικοί που ήθελαν κατά τη δική σας άποψη να δουλέψουν; Γιατί δεν έγιναν επεισόδια στις 3 ή τις 18 του μήνα;

Σας λέω και σας προειδοποιώ: Κύριε υπουργέ, δε φτάνει να λέτε ότι θα λυθούν τα προβλήματα των ναυτεργατών και να εννοείτε ότι θα λυθούν με το να πέφτει ραβδί καθημερινά. Δεν είπατε αν θα συνεχιστεί αυτή η κατάσταση.

Στις 18 Ιουνίου η ΓΣΕΕ έχει προκηρύξει απεργία. Και οι ναυτεργάτες θα απεργήσουν, σας το λέω από τώρα. Και η εργατική τάξη θα συμπαρασταθεί ολόπλευρα. Κατσαβίδια, μαχαίρια και όπλα έχουν οι δικοί σας άνθρωποι, όπως παραδέχτηκε και ο πρωθυπουργός, που τους στέλνετε στις διαδηλώσεις. Δεν έχει η εργατική τάξη».

Καταλήγοντας ο Σπ. Στριφτάρης προειδοποίησε τον υπουργό των εφοπλιστών:

«Δε θα αποκόψετε το ένα κομμάτι από το άλλο! Η αλληλεγγύη της εργατικής τάξης θα είναι στους ναυτεργάτες, στα ναυτεργατικά σωματεία και σε κάθε αγωνιζόμενο εργαζόμενο! Δε θα πετύχετε ούτε αυτό που πάτε να κάνετε, να διαχωρίζετε σε καλούς και κακούς τους εργάτες. Η εργατική τάξη ενωμένη θα δώσει τη μάχη να αποκρούσει αυτήν την τρομοκρατία που αρχίσατε».

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Στον Ηλεκτρικό η απεργιακή συγκέντρωση

Το δικό του αγωνιστικό «παρών» και στη νέα απεργιακή μάχη δίνει ο Πειραιάς. Χτες το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, κάτω από το βάρος της πίεσης των ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων και των ίδιων των εργαζομένων, κήρυξε για τις 18 του μήνα παμπειραϊκή 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στις 10 το πρωί στην πλατεία Λουδοβίκου στον ηλεκτρικό σταθμό. Επί ποδός για την προετοιμασία της απεργίας βρίσκονται και τα πρωτοβάθμια σωματεία της πόλης, ενώ αγωνιστικός αναβρασμός επικρατεί και στα καράβια. Ετσι για την προετοιμασία της απεργίας την Τρίτη στις 12 το μεσημέρι θα γίνει στο Εργατικό Κέντρο σύσκεψη των σωματείων των ΔΕΚΟ, ενώ την ίδια μέρα στις 6 το απόγευμα θα γίνει σύσκεψη των σωματείων του ιδιωτικού τομέα.

Η απόφαση του ΕΚΠ για την κήρυξη της απεργίας πάρθηκε χτες το πρωί από την πλειοψηφία της διοίκησής του. Την απεργία υπερψήφισαν οι συνδικαλιστές των παρατάξεων ΔΑΚΕ, ΑΠ και ΔΑΣ. Ενώ ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ι. Μίχας, δίνοντας από την αρχή της συνεδρίασης «γραμμή» στους συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ, αναπαρήγαγε τα όσα είχε πει προκλητικά την προηγούμενη μέρα ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλος, λέγοντας μάλιστα ότι όχι 25 αλλά 30 λόγους έχουν οι εργαζόμενοι για να μην απεργήσουν! Ισχυρίστηκε ότι «λύνονται προβλήματα» και ανέφερε ως... παράδειγμα προς μίμηση τους εγκάθετους των εφοπλιστών και της κυβέρνησης στην πλειοψηφία της διοίκησης της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, οι οποίοι ανέστειλαν την απεργία στα καράβια προκαλώντας βέβαια την οργή και την αγανάκτηση των ναυτεργατών, οι οποίοι απαιτούν την κλιμάκωση των αγώνων.

ΛΑΡΙΣΑ
Συγκροτήθηκε γραμματεία του ΠΑΜΕ

Δεκαεξαμελής γραμματεία του ΠΑΜΕ συγκροτήθηκε σε σύσκεψη που έγινε στη Λάρισα. Στη σύσκεψη που συγκάλεσε το ΠΑΜΕ, ανταποκρίθηκαν εκατό, περίπου, εκλεγμένοι συνδικαλιστές από 30 κλαδικά σωματεία του Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα του νομού. Εγινε, δε, πλούσιος και εποικοδομητικός διάλογος σχετικά με την προώθηση της δράσης του ΠΑΜΕ, την ανάπτυξη της οργάνωσης και της πάλης της εργατικής τάξης και την περαιτέρω ισχυροποίηση του ταξικού πόλου στο συνδικαλιστικό κίνημα. Στο επίκεντρο της συζήτησης τέθηκε και η δράση του ΠΑΜΕ για την καλύτερη οργάνωση της 24ωρης απεργίας, στις 18 Ιούνη.

Οσον αφορά στα δεκαέξι μέλη της γραμματείας του ΠΑΜΕ, που συγκροτήθηκε, είναι τα εξής: Δ. Τσιόγκας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, Αθ. Βάιος, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Λάρισας, Εφη Γεροστέργιου, γραμματέας του Συνδικάτου Κλωστοϋφαντουργών - Ιματισμού - Δέρματος Λάρισας, Β. Χατζηλάζαρος, ταμίας του Συλλόγου Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων Λάρισας, Κλ. Καλιαμπάς, πρόεδρος της Ενωσης Εργατοτεχνιτών Μετάλλου, Δ. Φιλιππίδης, μέλος του ΔΣ της Ενωσης Λογιστών, Β. Παπακυρίτσης, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στον ΟΣΕ «Ο Λαρισαϊκός», Αγγ. Σίμος, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ, Ηλ. Καραφύλλης, πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων Δήμων Νομού Λάρισας, Β. Ζωγράφος, μέλος του ΔΣ του Νομαρχιακού Τμήματος Λάρισας ΑΔΕΔΥ, Μ. Χαϊδάς, γραμματέας του Συλλόγου Υπαλλήλων Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λάρισας, Γ. Ζουρλαδάνης, μέλος ΔΣ Εργατικού Κέντρου Λάρισας, Γ. Λαδάς, συνδικαλιστής στη ΔΕΗ, Γ. Παζιάνας, μέλος ΔΣ ΕΛΜΕ Λάρισας, Φωτεινή Κουμαντζέλη, μέλος ΔΣ Εργατικού Κέντρου Λάρισας και Σούλα Δαρούση, πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων στη ΔΕΤΠΟΛ.

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Προς μείωση γιατρών στις υγειονομικές υπηρεσίες

Ιδιαίτερη σοβαρότητα, λόγω της επικείμενης μείωσης των γιατρών που εφημερεύουν, καλύπτοντας τα επείγοντα περιστατικά, πρόκειται να προσλάβουν φέτος τα προβλήματα που ανακύπτουν στις υπηρεσίες υγείας της Χαλκιδικής, επισημαίνεται σε ομόφωνο ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Χαλκιδικής.

Οπως τονίζεται στο ψήφισμα το Νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας ενώ έχουν σχεδιαστεί για μόνιμο πληθυσμό 100 χιλιάδων κατοίκων, τους θερινούς μήνες εξυπηρετούν περί το 1 εκατομμύριο, δεχόμενα υπερβολική πίεση, στην οποία αντεπεξέρχονται μόνον χάρη στην εξαντλητική εργασία των γιατρών, η οποία πολλές φορές μένει και απλήρωτη. Το υπουργείο Υγείας και το υπουργείο Οικονομικών περιέκοψαν και πάλι τα κονδύλια, με αποτέλεσμα να επίκειται μείωση του αριθμού των γιατρών που εφημερεύουν στα τμήματα του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας, σημειώνεται.

«Πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα αντιμετώπισης της αδιέξοδης τακτικής του υπουργείου Υγείας και του υπουργείου Οικονομικών. Οι γιατροί που συμμετέχουν σε όργανα και επιτροπές έχουν ήδη θέσει τις παραιτήσεις τους στη διάθεση της Γενικής Συνέλευσης. Το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων εξετάζεται επίσης σοβαρά. Αρνούμαστε λοιπόν να συναινέσουμε σ' αυτές τις επικίνδυνες σκοπιμότητες. Ζητάμε τη σύμπραξη όλων των πολιτών, όλων των φορέων», καταλήγει το ψήφισμα της Ενωσης.

ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΜΥΝΑ
Απαξιώνουν τις συντάξεις των στρατιωτικών

«Νέα απαξίωση των στρατιωτικών» χαρακτηρίζει η «Κίνηση για την Εθνική Αμυνα» (ΚΕΘΑ) τα όσα προβλέπει το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, επισημαίνοντας σε ανακοίνωσή της ότι «αντί να βελτιώσει, πλήττει μεταξύ των άλλων και τους εύκολα αδικούμενους στρατιωτικούς».

«Παρουσιάζεται το φαινόμενο, οι μεν εξοπλισμοί να διογκώνονται σε αριθμούς τρισεκατομμυρίων και για κάλυψη προγραμμάτων αμφιβόλου χρησιμότητας στη δική μας Αμυνα, το δε εισόδημα των υπερασπιστών της να μειώνεται με την επιδοματική πολιτική, που συρρικνώνει και τις συντάξεις» προσθέτει η ΚΕΘΑ στην ανακοίνωσή της.

Στη συνέχεια τονίζει: «Μέχρι τώρα η σύνταξη των στρατιωτικών υπολογιζόταν στο 80% του μισθού του τελευταίου χρόνου, ενώ σε λίγο θα είναι το 70% του μέσου όρου των πέντε τελευταίων χρόνων. Παράλληλα δημιουργήθηκαν οι συνταξιούχοι δύο οικονομικών επιπέδων με το βασικό μισθό συνέχεια να μειώνεται αναλογικά, άρα και η σύνταξη».

Σε σχέση με την κυβερνητική προπαγάνδα, επισημαίνει ότι «τίποτε δε γίνεται, αλλά μένουν οι εντυπώσεις στον κόσμο, πως πάλι δίνουν αυξήσεις στους ένστολους».

Η ΚΕΘΑ ζητάει «να ενταχθούν τα κύρια επιδόματα στο βασικό μισθό, το 80% του τελευταίου χρόνου να μην αλλάξει, να εξομοιωθούν τα οικονομικά επίπεδα συνταξιούχων, να ακουστούν και οι Ενώσεις Αποστράτων σε αυτά τα θέματα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ