Σάββατο 8 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΠ. ΣΤΡΙΦΤΑΡΗΣ
«Το παντελόνι στο γόνατο... »
  • Ο βουλευτής του ΚΚΕ με Επίκαιρη Ερώτησή του στη Βουλή κατήγγειλε την κυβέρνηση και τον υπουργό των εφοπλιστών
  • Προκλητικός για μία ακόμα φορά ο Γ. Ανωμερίτης

«Αρκετές εξετάσεις δώσατε στο εφοπλιστικό κεφάλαιο. Μη συνεχίζετε. Το παντελόνι, λένε στο χωριό μου, αν πάει στα γόνατα, κατεβαίνει μόνο του».

Την εύγλωττη αυτή απάντηση έδωσε χτες στη Βουλή ο Σπ. Στριφτάρης στον υπουργό των εφοπλιστών Γ. Ανωμερίτη, ο οποίος με προκλητικό τρόπο δικαιολόγησε το ματοκύλισμα της απεργίας των ναυτεργατών στις 29 Μάη, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να ισχυριστεί ότι για το δολοφονικό ξύλο φταίνε τα ίδια τα θύματα, οι απεργοί ναυτεργάτες! Οι οποίοι κατά τον υπουργό παραβιάζουν και τους κανόνες της δημοκρατίας.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ έφερε το θέμα στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση και ο υπουργός των εφοπλιστών επανέλαβε τους προκλητικούς του ισχυρισμούς, κάνοντας ξεκάθαρο ότι τρέμει την αλληλεγγύη των εργαζομένων όπως αυτή εκφράστηκε στη συγκεκριμένη απεργία.

Την απέδωσε στο «Ριζοσπάστη», που «την προηγούμενη μέρα έλεγε στους καταπέλτες στις 29 Μάη» και άρχισε το παραλήρημα:

«Σίγουρα αυτά τα επεισόδια δεν τιμούν κανένα, αλλά δεν είναι δυνατόν να μπαίνουν πολίτες μέσα στη λιμενική ζώνη και να προκαλούν σε βάρος των εργαζομένων, σε βάρος των ναυτικών, σε βάρος των νησιωτών, σε βάρος των επιβατών επεισόδια από τα οποία τραυματίστηκαν πολίτες και 18 λιμενικοί. Η 29η Μαΐου μπορεί να είναι η επέτειος της Αλωσης της Πόλης, αλλά κάποιοι ήθελαν να κάνουν άλωση των λιμένων για να στηρίξουν δικές τους λογικές».

Για το βάρβαρο ματοκύλισμα είπε προκλητικά ότι οι λιμενικοί βρέθηκαν «ανάμεσα σε επιβάτες που διαμαρτύρονταν, σε ναυτεργάτες που ήθελαν να δουλέψουν, σε τρίτους που ήθελαν να μη φύγουν τα πλοία».

Αλλά δε σταμάτησε εδώ το αντεργατικό παραλήρημα. Απευθυνόμενος στον Σπ. Στριφτάρη είπε: «Παραβιάζετε τους κανόνες της δημοκρατίας. Χωρίζετε τους εργαζόμενους και επειδή δεν έχετε δυνάμεις μέσα στους ναυτεργάτες είπατε για την ταξική αλληλεγγύη». Επανέλαβε τους ισχυρισμούς ότι κανένας ναυτικός δεν απέργησε ούτε συνελήφθη και δεν παρέλειψε να εκστομίσει την αθλιότητα για «πολίτες με κατσαβίδια και λοστούς» που κατέλαβαν τους καταπέλτες.

Μετά από όλα αυτά λογικό ήταν να προστεθεί σαν κερασάκι στην τούρτα η υπεράσπιση της απεργοσπασίας με τη φράση «έχουμε και το δικαίωμα της εργασίας και κάποιοι πρέπει να το καταλάβουν» και ο εγκωμιασμός της ΠΝΟ ως υπεύθυνης συνδικαλιστικής οργάνωσης.

Αμεση ήταν η απάντηση του Σπ. Στριφτάρη καταρχήν για την ΠΝΟ:

«Ξέρετε, κύριε υπουργέ, πώς εκλέγεται η ηγεσία της ΠΝΟ, αφού 27 χρόνια μετά την ψήφιση του νόμου 330 ακόμη δεν έχετε αλλάξει το νόμο αυτό. Ξέρετε πολύ καλά το πώς και ποιοι εκλέγονται στην ΠΝΟ. Αν δε θέλουν οι εφοπλιστές, κανένας δεν μπορεί να εκλεγεί στην ΠΝΟ».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ σχολιάζοντας τα όσα είπε ο υπουργός κατά των ναυτεργατών, τόνισε χαρακτηριστικά:

«Αν θέλετε να έχετε εργαζόμενους σαν τους εργαζόμενους της ΡΙΚΟΜΕΞ, τα δύο ναυτεργατικά σωματεία και η υπόλοιπη εργατική τάξη δε θα σας δώσουν αυτό το δικαίωμα ούτε σε εσάς ούτε στους εφοπλιστές. Φαίνεται ότι ανταποκριθήκατε πλήρως στην κριτική που σας έκαναν οι εφοπλιστές και στην προηγούμενη απεργία, στις 3 του μήνα, δεν έγιναν επεισόδια. Δεν υπήρχαν επιβάτες τότε; Δεν υπήρχαν ναυτικοί που ήθελαν κατά τη δική σας άποψη να δουλέψουν; Γιατί δεν έγιναν επεισόδια στις 3 ή τις 18 του μήνα;

Σας λέω και σας προειδοποιώ: Κύριε υπουργέ, δε φτάνει να λέτε ότι θα λυθούν τα προβλήματα των ναυτεργατών και να εννοείτε ότι θα λυθούν με το να πέφτει ραβδί καθημερινά. Δεν είπατε αν θα συνεχιστεί αυτή η κατάσταση.

Στις 18 Ιουνίου η ΓΣΕΕ έχει προκηρύξει απεργία. Και οι ναυτεργάτες θα απεργήσουν, σας το λέω από τώρα. Και η εργατική τάξη θα συμπαρασταθεί ολόπλευρα. Κατσαβίδια, μαχαίρια και όπλα έχουν οι δικοί σας άνθρωποι, όπως παραδέχτηκε και ο πρωθυπουργός, που τους στέλνετε στις διαδηλώσεις. Δεν έχει η εργατική τάξη».

Καταλήγοντας ο Σπ. Στριφτάρης προειδοποίησε τον υπουργό των εφοπλιστών:

«Δε θα αποκόψετε το ένα κομμάτι από το άλλο! Η αλληλεγγύη της εργατικής τάξης θα είναι στους ναυτεργάτες, στα ναυτεργατικά σωματεία και σε κάθε αγωνιζόμενο εργαζόμενο! Δε θα πετύχετε ούτε αυτό που πάτε να κάνετε, να διαχωρίζετε σε καλούς και κακούς τους εργάτες. Η εργατική τάξη ενωμένη θα δώσει τη μάχη να αποκρούσει αυτήν την τρομοκρατία που αρχίσατε».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ