Σάββατο 8 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
Εντοπίστηκε ραδιενέργεια σε «σκραπ» γεωτρύπανου!

Ενα μήνα οι εργάτες δούλευαν ανύποπτοι

Το γεωτρύπανο στις σωλήνες του οποίου εντοπίστηκε κοβάλτιο
Το γεωτρύπανο στις σωλήνες του οποίου εντοπίστηκε κοβάλτιο
Το χάος που επικρατεί στους εργασιακούς χώρους, με τραγικές πολλές φορές συνέπειες για την ίδια τη ζωή των εργαζομένων, ήρθε χτες με δραματικό τρόπο στο προσκήνιο, όταν στη «Χαλυβουργική», στα Ναυπηγεία Ελευσίνας και στην Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας σήμανε συναγερμός μπροστά στο φόβο να έχουν εκτεθεί περισσότεροι από 500 μεταλλεργάτες σε ραδιενεργό ακτινοβολία! Οι εργάτες δούλευαν επί έναν ολόκληρο μήνα σ' ένα γιγαντιαίο γεωτρύπανο θαλάσσης στο οποίο εκ των υστέρων αποδείχτηκε ότι υπήρχε και ραδιενεργό κοβάλτιο! Αργά χτες το βράδυ οι ανησυχίες καθησυχάστηκαν από την Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, όσα όμως μεσολάβησαν μέχρι να υπάρχει επίσημη εκτίμηση για το τι συμβαίνει είναι αποκαλυπτικά ενός καθεστώτος απόλυτης και τελικά εγκληματικής ασυδοσίας, μέσα στο οποίο λειτουργεί η περίφημη ιδιωτική πρωτοβουλία.

Οπως έγινε καθαρό, ο Ν. Ταβουλάρης, αυτός ο κρατικοδίαιτος «σωτήρας», στον οποίο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ παρέδωσε το δεύτερο σε μέγεθος ναυπηγείο της χώρας, τα Ναυπηγεία Ελευσίνας για ένα κομμάτι ψωμί, αδίστακτος μπροστά στην οσμή του κέρδους, επέλεξε να θέσει σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή 500 εργαζομένων παρά να έχει πάρει μέτρα ασφάλειας τέτοια που κοστίζουν βέβαια.

Η ραδιενεργός ακτινοβολία εντοπίστηκε σε τμήμα γεωτρύπανου της αμερικάνικης εταιρίας ATWOOD EAGLE, το οποίο επισκευάζεται στο ναυπηγείο εδώ και ένα τουλάχιστον μήνα και όχι μόνο αυτό!

Ο Ταβουλάρης και οι άνθρωποί του, μπροστά στο ενδεχόμενο να μη χάσουν αυτή τη δουλιά που θα τους φέρει δισεκατομμύρια, επιχείρησαν από πάνω να κουκουλώσουν την υπόθεση! Που σημαίνει ότι αν δε διέρρεε η πληροφορία για τον εντοπισμό της ραδιενέργειας, ώστε να φτάσει τελικά χτες το μεσημέρι στο φως της δημοσιότητας, κάποιοι ίσως και να πήγαιναν άκλαφτοι.

Ειδικότερα, προχτές στις 10 το βράδυ από τη διοίκηση του Ναυπηγείου δόθηκε αιφνιδιαστικά εντολή για διακοπή εργασιών, χωρίς να ανακοινώσει επίσημα και τους λόγους. Χτες το πρωί όταν η μεγάλη μερίδα των εργατών που εκτελούν τις επισκευαστικές εργασίες του γεωτρύπανου και ανήκουν στη συντριπτική τους πλειοψηφία σε εργολάβους της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, πήγε να πιάσει δουλιά, πληροφορήθηκε από τους ανθρώπους του ναυπηγείου ότι οι εργασίες διακόπηκαν, επειδή είχε γίνει τηλεφώνημα - φάρσα για τοποθέτηση βόμβας! Ωστόσο, πληροφορίες που μιλούν για ραδιενέργεια φτάνουν λίγο αργότερα στο Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά, το οποίο αρχίζει και τις έρευνες για να φέρει την υπόθεση στην επιφάνεια. Ετσι αποκαλύφθηκε ότι η ραδιενεργός ακτινοβολία εντοπίστηκε σε τμήματα σωληνώσεων που αποκόπηκαν από το γεωτρύπανο και μεταφέρθηκαν στο χυτήριο της «Χαλυβουργικής» για ανακύκλωση. Εκεί υπάρχει εγκαταστημένο μόνιμο κλιμάκιο του «Δημόκριτου», οπότε και τα μηχανήματα εντόπισαν την ακτινοβολία. Οπως διαπιστώθηκε προερχόταν από κοβάλτιο.

Ο ακριβής χρόνος έκθεσης των εργαζομένων στη ραδιενέργεια δεν έχει εξακριβωθεί, όμως πρέπει να ειπωθεί το εξής: Χτες το μεσημέρι και αφού το θέμα είχε πάρει μεγάλη έκταση, η εταιρία αναγκάστηκε να εκδώσει επίσημη πια ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει: «Τις απογευματινές ώρες της 05.06.2002 διαπιστώθηκε στις εγκαταστάσεις της "Χαλυβουργικής", όπου οδηγείται το άχρηστο υλικό του υπό επισκευή γεωτρύπανου ATWOOD EAGLE, αυξημένο επίπεδο ακτινοβολίας σε τμήμα σωληνώσεως που προερχόταν από το γεωτρύπανο»! Από την ανακοίνωση προκύπτει ότι η διοίκηση άφησε συνειδητά τους εργάτες να εκτίθενται στη ραδιενέργεια για ένα 24ωρο! Ετσι χτες το απόγευμα από τη διοίκηση του ναυπηγείου ανακοινώθηκε ότι η ημερομηνία που αναφέρεται είναι λάθος και ότι ο εντοπισμός έγινε στις 06.06.2002.

Το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά με ανακοίνωση που εξέδωσε, την οποία κοινοποιεί προς τους υπουργούς Εργασίας, Υγείας - Πρόνοιας και το Κέντρο Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας, χαρακτηρίζει απαράδεκτο ότι «η πληροφόρηση των εργαζομένων αφορούσε δήθεν φάρσα για τοποθέτηση βόμβας, που σημαίνει ότι υπήρξε προσπάθεια συγκάλυψης του σοβαρού προβλήματος που δημιουργήθηκε» και καλεί όλους τους εργαζόμενους που έχουν δουλέψει στο γεωτρύπανο σε σύσκεψη τη Δευτέρα στις 10 Ιούνη στις 6 το απόγευμα στο ΕΚ Πειραιά.

Απαιτεί την άμεση ενεργοποίηση όλων των αρμόδιων επιστημονικών και υγειονομικών φορέων, να διεξαχθούν έλεγχοι στο χώρο εργασίας και να διασφαλιστεί ότι είναι κατάλληλος. «Να ληφθούν μέτρα για το σύνολο των εργαζομένων που απασχολήθηκαν στο γεωτρύπανο έτσι ώστε ούτε άμεσα, αλλά ούτε μακροχρόνια να υπάρξουν επιπτώσεις στην υγεία τους» και «λαμβάνοντας - συνεχίζει - υπόψη τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που συνδέονται με το παραπάνω έργο, να ασχοληθεί ο "Δημόκριτος", αλλά και κατάλληλο κλιμάκιο από το υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας με ευθύνη της κυβέρνησης».

Στελέχη του συνδικάτου σχολίαζαν σχετικά ότι η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή από Πειραιά μέχρι Ελευσίνα είναι εντελώς ανεξέλεγκτη, καθώς σε κανένα πλοίο δε γίνονται έλεγχοι με μηχανήματα για να προληφθούν επικίνδυνες καταστάσεις. Και είναι γνωστό πως οι κατεξοχήν πειρατές Ελληνες εφοπλιστές ναυλώνουν πλοία για κάθε είδους παράξενο φορτίο...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ