Σάββατο 8 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Καθησυχαστική η Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε, τελικά, χτες το απόγευμα σε επικοινωνία του με το «Ρ» ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, κ. Καμαρινόπουλος.

«Πρόκειται, μας είπε, για ελάχιστα στοιχεία (2 - 3 κόκκους) ραδιενεργού κοβαλτίου, τα οποία εντοπίστηκαν μέσα σε χώμα σε ένα κομμάτι γεωτρύπανου. Τα ραδιενεργά στοιχεία εντοπίστηκαν από τα ειδικά μηχανήματα που υπάρχουν πλέον σε κάθε είσοδο χαλυβουργείου και απομονώθηκαν. Μετά από έρευνα που κράτησε 12 ώρες, εντοπίστηκε ότι το συγκεκριμένο κομμάτι προερχόταν από τα Ναυπηγεία Ελευσίνας και από πλοίο που επισκευάζεται εκεί. Για το λόγο αυτό σήμερα (χτες) το μεσημέρι συνεργείο της Επιτροπής έσπευσε στο πλοίο προκειμένου να ερευνήσει την ύπαρξη ή μη και άλλων ραδιενεργών στοιχείων. Μέχρι στιγμής δε μας έχουν ειδοποιήσει για κάτι τέτοιο και προφανώς δεν πρέπει να υπάρχουν». Αργότερα πηγές από τα Ναυπηγεία Ελευσίνας σημείωναν ότι το συνεργείο της Επιτροπής κατά τη διάρκεια ενδελεχούς ελέγχου, δε διαπίστωσε, άλλα στοιχεία κοβαλτίου.

«Εγώ δεν ανησυχώ, μας δήλωσε σε άλλο σημείο ο κ. Καμαρινόπουλος διότι πρόκειται για ασήμαντες πηγές ραδιενέργειας». Ο ίδιος μας εξήγησε σχετικά με την ύπαρξη του ραδιενεργού κοβαλτίου, ότι μικρές ποσότητες τέτοιου υλικού χρησιμοποιούνται συχνά στα γεωτρύπανα και σε διάφορα διαστήματα του σωλήνα τους για την καταμέτρηση της στάθμης.

Κι όμως, είμαστε αθωράκιστοι!

Πρέπει ωστόσο να σημειώσουμε ότι είναι συχνός στη χώρα μας ο εντοπισμός ραδιενεργού σκραπ, το οποίο χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη στη χαλυβουργική βιομηχανία. Οι βουλευτές του ΚΚΕ, με αφορμή ένα παρόμοιο περιστατικό που ανησύχησε τους κατοίκους και τους εργαζομένους στο λιμάνι του Βόλου και σε τοπική χαλυβουργία, τον περασμένο Οκτώβρη, είχαν υποβάλει σχετική Ερώτηση προς τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και Ανάπτυξης, επισημαίνοντας ότι η όλη διαδικασία ελέγχου της μεταφοράς από τα λιμάνια της χώρας τέτοιου υλικού είναι εντελώς ανεπαρκής. Κι αυτό καθώς ελέγχεται μόνο η εγκυρότητα των πιστοποιητικών καταλληλότητας από τις χώρες προέλευσης (εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης) και μόνο πριν την άφιξη των πλοίων στα λιμάνια!

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι σε ημερίδα που διοργάνωσε το ΤΕΕ τον Οκτώβρη του 2000, είχε καταγγελθεί πως ενώ στο αρχικό σχέδιο του Κανονισμού Τεχνολογίας Χαλύβων γινόταν πρόβλεψη για ανώτατα επιτρεπτά όρια αποδέσμευσης ραδιενέργειας (μετά τη διαπίστωση ότι είχε εισαχθεί στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλα κράτη, χάλυβας με υψηλές τιμές ραδιενέργειας), τελικά η πρόβλεψη αυτή δεν υπάρχει στο τελικό κείμενο του Κανονισμού, επειδή κάτι τέτοιο δεν προβλεπόταν στο, υπό έκδοση τότε, Ευρωπαϊκό Πρότυπο ΕΝ 10080!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ