Σάββατο 8 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Νόμιμη η απεργία των γιατρών του ΙΚΑ

Η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας είναι κόλαφος για την πολιτική της κυβέρνησης, που οδήγησε στα δικαστήρια τους γιατρούς για τέταρτη φορά σε έναν χρόνο

Νόμιμη κρίθηκε χτες από το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας η 24ωρη απεργία που προκήρυξαν οι γιατροί του ΙΚΑ με αιτήματα που σχετίζονται άμεσα με την ποιότητα αναβάθμισης της παρεχόμενης υγείας στους ασφαλισμένους του Ιδρύματος. Το δικαστήριο απέρριψε ως αβάσιμη την αγωγή της Διοίκησης, η οποία ζητούσε να χαρακτηριστεί η απεργία παράνομη και καταχρηστική και να ανασταλεί, με τον ισχυρισμό ότι «τα περισσότερα αιτήματα των γιατρών επιλύθηκαν (!) ή έχουν δρομολογηθεί προς άμεση επίλυση ή εξαρτώνται πλέον από την ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας από τα αρμόδια πολιτειακά όργανα», καθώς και ότι η απεργία «λόγω του ότι κηρύχτηκε σε εποχή αναμενόμενου καύσωνα θα πλήξει οπωσδήποτε, αν δεν ανασταλεί, τις ευαίσθητες ομάδες ασφαλισμένων».

Με την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας, η υποδιοικητής του ΙΚΑ, Ευρυδίκη Χατζηανδρέου, η οποία εξετάστηκε ως μάρτυρας, παρουσίασε ως «πυροτέχνημα», για να προκαταλάβει το δικαστήριο, μια επιστολή του υφυπουργού Εργασίας, Ρ. Σπυρόπουλου, προς τον διοικητή του ΙΚΑ, Μιλτ. Νεκτάριο, με ημερομηνία 6-6-2002 (παραμονή της απεργίας), που ανέφερε -- όπως και προηγούμενα έγγραφα -- ότι οι νομοθετικές ρυθμίσεις για τους γιατρούς του Ιδρύματος «έχουν περιληφθεί στο νομοσχέδιο περί "Αγροτικής Εστίας" που θα κατατεθεί στη Βουλή την επόμενη βδομάδα, με στόχο τη συζήτησή του στο 1ο θερινό τμήμα της».

Οταν, όμως, ο πρόεδρος του δικαστηρίου ρώτησε τη μάρτυρα αν το ΙΚΑ μπορεί να εγγυηθεί και να γραφτεί αυτό στα πρακτικά πως τα θέματα των γιατρών θα συζητηθούν στο 1ο θερινό τμήμα της Βουλής για επίλυσή τους, εκείνη αρνήθηκε να αναλάβει τέτοια δέσμευση. Ισχυρίστηκε αόριστα ότι το ΙΚΑ προχωρεί στο σωστό δρόμο, αφού «οι συμβασιούχοι θα καλύπτονται από το ΤΣΑΥ, έχει αρχίσει η κάλυψη των 5.500 κενών οργανικών θέσεων, οι επισκέψεις με ραντεβού έχουν επεκταθεί σε 33 μονάδες, αναπτύσσεται η μηχανοργάνωση και αποπεράτωση κτιρίων και δεν μπορούν να γίνουν όλα από τη μια μέρα στην άλλη».

«Ο διοικητής του ΙΚΑ αναγνωρίζει ότι είναι δίκαια τα αιτήματα των γιατρών. Ικανοποιήστε τα. Γιατροί πεινασμένοι και δικαστές πεινασμένοι δεν μπορούν να κάνουν καλά τη δουλιά τους», ήταν η απάντηση του προέδρου του δικαστηρίου.

Η μάρτυρας υποστήριξε ότι «όλα τα αιτήματα των γιατρών είναι υπό επίλυση» και ισχυρίστηκε ότι «οι απεργίες έχουν δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στο ΙΚΑ και μεγάλη αποδιοργάνωση στους ασφαλισμένους». «Δηλαδή, δεν πρέπει να γίνεται ποτέ απεργία για να μην αποδιοργανώνεστε σεις ως διοίκηση! Είναι άσκηση νόμιμου δικαιώματος η απεργία», παρατήρησε ο συνήγορος των εναγομένων, Γ. Χαϊκάλης.

Από την πλευρά των γιατρών κατέθεσε ο αναπληρωτής γγ της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ, Μιχ. Βλασταράκος.

Η απόφαση του δικαστηρίου έγινε δεκτή με χειροκροτήματα από τους παρισταμένους γιατρούς, που απαίτησαν: «Οχι άλλα ψέματα! Εδώ και τώρα λύσεις!».

Πρόσκληση για μαζική συμμετοχή

Πράξη παραδοχής του δίκαιου των αιτημάτων των γιατρών του ΙΚΑ, χαρακτήρισε την απόφαση του δικαστηρίου το ΔΣ της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ, το οποίο ξεκαθάρισε ότι οι κινητοποιήσεις του κλάδου θα συνεχιστούν, όπως αυτές είχαν αποφασιστεί στο πρόσφατο συνέδριο της Ομοσπονδίας.

Αμέσως μετά την απόφαση του δικαστηρίου η ηγεσία της Ομοσπονδίας σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου κάλεσε τους γιατρούς του ΙΚΑ να πάρουν μέρος μαζικά και αποφασιστικά στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις, που συνεχίζονται από τη Δευτέρα, για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων του κλάδου. Τα μέλη του ΔΣ δήλωσαν ότι απορρίπτουν τους παρελκυστικούς διαλόγους, ενώ το πρώτο μέλημα της Ομοσπονδίας θα είναι η ενημέρωση των γιατρών για τη συνέχιση των κινητοποιήσεων. «Τα λόγια τελείωσαν, τόνιζαν χτες, ήρθε η ώρα για πράξεις, για ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματά μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ