ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Ιούλη 2002
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
XANIA
Νέα τραμπούκικη επίθεση Αμερικανών ναυτών

Νέα τραμπούκικη επίθεση σημειώθηκε, από ναύτες του αμερικανικού αεροπλανοφόρου «Τζορτζ Ουάσιγκτον», σε βάρος Χανιώτη οδηγού ταξί. Το περιστατικό δεν έγινε αμέσως γνωστό παρά μόνο μετά την αναχώρηση του αεροπλανοφόρου. Σύμφωνα με πληροφορίες το ταξί που κινούνταν στην οδό Καραολή - Δημητρίου γωνία, δέχτηκε επίθεση από δύο Αμερικανούς ναύτες που βρίσκονταν σε κατάσταση μέθης. Ο ένας εξ αυτών αναίτια άρχισε να γρονθοκοπά τον οδηγό, ο οποίος βγαίνοντας έξω από το αυτοκίνητο του δέχτηκε ακόμα μεγαλύτερη επίθεση, ενώ σοβαρές ζημιές υπέστη και το αυτοκίνητό του.

Οι δύο Αμερικανοί απομακρύνθηκαν και ο οδηγός ειδοποίησε την αστυνομία. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Χανίων όπου του προσφέρθηκαν οι πρώτες βοήθειες. Σύμφωνα με τον πρόεδρο των ταξί Χανίων, Δροσερό, οι αμερικανικές αρχές ζήτησαν συγνώμη για το περιστατικό και αποζημίωσαν τον οδηγό για τη ζημιά που υπέστη. Ούτε γάτα λοιπόν ούτε ζημιά. Η υποτέλεια στο αποκορύφωμά της...

Η επίθεση αυτή σε βάρος του οδηγού ταξί δεν αποτελεί κάτι καινούριο, είναι συνέχεια σωρείας τραμπούκικων επιθέσεων Αμερικανών σε βάρος συμπατριωτών μας. Σαν αφεντάδες σε χώρα - προτεκτοράτο έρχονται δέρνουνε και φεύγουνε ανενόχλητοι, αφού πρώτα πληρώσουν με τα αιματοβαμμένα δολάριά τους.

Τα επεισόδια αυτά αποτελούν απόδειξη για μια ακόμη φορά των τεράστιων ευθυνών της κυβέρνησης και των ντόπιων υποστηρικτών της, που κρατώντας τόσα χρόνια στάση υποτέλειας απέναντι στο μεγάλο αφεντικό, επιτρέπουν να συμβαίνουν όλα αυτά, αλλά και να απολαμβάνουνε οι καουμπόηδες προστασία με την ετεροδικία.

Η Επιτροπή Ειρήνης Χανίων με δήλωση του Αντώνη Χαρχαλάκη στο «Ριζοσπάστη», καταδικάζει και καλεί και το χανιώτικο λαό με τους αγώνες του να πράξει το ίδιο και να ζητήσει μαζί με τις βάσεις τους να ξεκουμπιστούν από την πόλη και τη χώρα συνολικά. Τέλος, τονίζει πως ο λαός πρέπει να βρίσκεται σε επαγρύπνηση. Αφού, όπως όλα δείχνουν, «το πέρασμα του αμερικάνικου αεροπλανοφόρου και των 6.000 Αμερικανών στρατιωτών από την πόλη μας όχι μόνο δεν ήταν τυχαίο αλλά αποτελεί σήμα κινδύνου για τρομοκρατικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και με πιθανή επίθεση στο Ιράκ».

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Αντίδραση στην καταπάτηση δημοκρατικών δικαιωμάτων

Σύσκεψη με δημοσιογράφους για το δικαίωμα στη δημοκρατική πληροφόρηση

Εντονη ήταν η ανησυχία που εκφράστηκε για την καταπάτηση στοιχειωδών δημοκρατικών και ανθρώπινων δικαιωμάτων, με αφορμή και τις τελευταίες εξελίξεις, σε σύσκεψη με δημοσιογράφους που διοργάνωσε, προχτές το βράδυ, στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ, η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη». Οπως είναι γνωστό, η «Δημοκρατική Συσπείρωση» προχώρησε ήδη στη συγκρότηση επιτροπής νομικών για την παροχή υποστήριξης σε διωκόμενους αγωνιστές.

Αρκετοί δημοσιογράφοι, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, στηλίτευσαν το κλίμα πρακτορολογίας, χαφιεδισμού και τρομο-λαγνείας, με αφορμή τις εξελίξεις με τη «17Ν», επισημαίνοντας πως μεθοδευμένα και κατευθυνόμενα από την κυβέρνηση και άλλους «κύκλους», επίσημους και ανεπίσημους, ντόπιους και ξένους ιμπεριαλιστικούς, επιχειρείται η χειραγώγηση της κοινής γνώμης με αιχμή και προαγωγό τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Οπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε, μεθοδεύεται, εμμέσως πλην σαφώς, η ενοχοποίηση ολόκληρης της Αριστεράς, αφού γίνεται προσπάθεια η «17Ν» να συνδεθεί με την Αριστερά (συνδέοντας τη «17Ν» π.χ. με τις φωτογραφίες του Μαρξ, του Τσε και του Αρη). Ταυτόχρονα προσπαθούν να συνδέσουν τη δράση της με αριστερά κινήματα και με την Κούβα, που την παρουσιάζουν ως χώρα εκπαίδευσης τρομοκρατών(!), καθώς και με τις αραβικές χώρες... Στόχος τους βέβαια είναι να ενοχοποιήσουν το ίδιο το λαϊκό κίνημα και να δημιουργήσουν το κατάλληλο κλίμα αποδοχής νέων αντιδημοκρατικών νόμων και πρακτικών που προετοιμάζονται με αφορμή την τρομοκρατία, ενώ ήδη καταπατιούνται στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες...

Οι ιμπεριαλιστές έρχονται σήμερα να εκδικηθούν τον ελληνικό λαό για τη στάση του στο Γιουγκοσλαβικό, ενάντια στην τρομοκρατία των ΗΠΑ κλπ., υπέρ του παλαιστινιακού λαού, σε μια επίθεση χειραγώγησής του και για την αποδοχή των τρομοκρατικών τους ενεργειών κατά λαών και χωρών. Αυτά δεν πρέπει να επιτρέψουμε να περάσουν, υπογραμμίστηκε. Και σ' αυτή την κατεύθυνση οι δημοσιογράφοι, όσοι δε δέχονται να γίνονται «βαποράκια» της κατευθυνόμενης προπαγάνδας, αλλά και γενικότερα οι διανοούμενοι, οι άνθρωποι του πολιτισμού και της επιστήμης οφείλουμε να αντιδράσουμε, επισημάνθηκε. Σ' αυτήν την κατεύθυνση συμφωνήθηκε η Συντονιστική Επιτροπή της Συσπείρωσης με επιτροπή δημοσιογράφων να συνδιαμορφώσουν και απευθυνθούν με σχετικό κείμενο - κάλεσμα πλατύτερα στο δημοσιογραφικό κόσμο, στους διανοούμενους, τους ανθρώπους της τέχνης και του πολιτισμού για ενιαία και δυναμική αντίδραση και διαμαρτυρία, αλλά και σε άλλες ενέργειες που αποσκοπούν στην υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων του λαού, των συνδικαλιστικών και πολιτικών δικαιωμάτων.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Συζητά με τους εργάτες της «ΣΕΞ ΦΟΡΜ»

Συγκέντρωση - συζήτηση με τους εργαζόμενους της «ΣΕΞ ΦΟΡΜ» για την «πείρα των αγώνων που οργανώθηκαν όλο αυτό το διάστημα, για την επίθεση της κυβέρνησης και των δυνάμεων του κεφαλαίου και τις συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής σε βάρος των εργαζομένων», διοργανώνει σήμερα η Κομματική Οργάνωση Βάσης Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος της ΚΟΑ του ΚΚΕ, με ομιλήτρια τη ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Η εκδήλωση θα γίνει στις 3.15 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο Ιλίου.

Στην πρόσκληση της Κομματικής Οργάνωσης προς τους εργαζόμενους της επιχείρησης, αναφέρεται: «Δύο χρόνια τώρα, δώσατε σκληρή, αταλάντευτη ταξική πάλη μαζί με όλη την εργατική τάξη του κλάδου και της χώρας, ενάντια στην αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική Ευρωπαϊκής Ενωσης και κυβέρνησης, που στηρίζεται από τη ΝΔ.

Το ΚΚΕ και σ' αυτήν τη μάχη μπήκε μπροστά αποφασιστικά, σταθερά, αταλάντευτα ταξικά. Κατέθεσε προτάσεις στον ελληνικό λαό, που εξυπηρετούν τους εργαζόμενους. Συνέβαλε καθοριστικά στον προσανατολισμό της ταξικής πάλης. Οι κομμουνιστές μέσα από το ΠΑΜΕ και τα συνδικάτα έδωσαν μάχες στις πύλες των εργοστασίων, ενημέρωσαν, οργάνωσαν, εναντιώθηκαν στις επιθέσεις της εργοδοσίας».

Η Κομματική Οργάνωση, απευθυνόμενη στους εργαζόμενους της «ΣΕΞ ΦΟΡΜ», σημειώνει: «θέλουμε να συζητήσουμε για τις θέσεις του ΚΚΕ, την πολιτική του πρόταση και τη στάση των άλλων πολιτικών δυνάμεων. Η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης υπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου και καταπατά τα δικαιώματά μας».

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

Στον Πύργο, θα μιλήσει σήμερα Πέμπτη 11 Ιούλη στις 8.30 μ.μ. στο θέατρο «ΑΠΟΛΛΩΝ», ο Σπύρος Στριφτάρης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ.

Αύριο Παρασκευή 12/7 και το Σάββατο 13/7, ο Σπύρος Στριφτάρης θα πραγματοποιήσει διήμερη περιοδεία στο Νομό Κεφαλληνίας. Συγκεκριμένα:

  • Την Παρασκευή 12/7 θα μιλήσει σε ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση στην Ιθάκη, στις 9.30 μ.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης.
  • Το Σάββατο 13/7 θα επισκεφτεί την Κεφαλονιά, όπου στις 12.30 μ.μ. θα δώσει συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της ΝΕ Κεφαλονιάς του ΚΚΕ στην πλατεία Καμπάνας στο Αργοστόλι και το βράδυ στις 9.00, θα μιλήσει στο Ληξούρι στην Αίθουσα του Δημαρχείου.
Αιτωλοακαρνανία

Σύσκεψη, με θέμα «Οι γυναίκες μπροστά στις σύγχρονες πολιτικές εξελίξεις» και ομιλήτρια την Αιμιλία Αγκαβανάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, γίνεται σήμερα Πέμπτη στις 8 μ.μ., σε αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου.

Περιοδεία κλιμακίου, με επικεφαλής στέλεχος της ΝΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, και εξόρμηση με έντυπο υλικό για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, πραγματοποιείται το Σάββατο, 13/7/2002, το απόγευμα, στο Γαλατά και στο Ευηνοχώρι Μεσολογγίου.

Στο Γαλατά, στην κεντρική πλατεία της κωμόπολης, θα γίνει ομιλία από στέλεχος της ΝΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, στις 9 μ.μ., με θέμα τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.

Κιλκίς

Περιοδεία στο Κιλκίς θα πραγματοποιήσει ο βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ Γιώργος Χουρμουζιάδης την Κυριακή 14 Ιούλη. Στις 6 μ.μ. θα επισκεφθεί το χωριό Παλατιανό και τα Αρχαιολογικά, στις 7.30 μ.μ. την Ποντοκερασιά και το Βαλκανικό Βοτανικό Κήπο, στις 8.45 μ.μ. το χωριό Κοκκινιά, μία ώρα αργότερα θα μιλήσει σε πολιτική συγκέντρωση στο χωριό Τέρπυλλος.

Δείτε στον «902» TV

Παρακολουθήστε σήμερα Πέμπτη στον τηλεοπτικό «902», στις 22.00, την εκπομπή «Παρεμβολές» με θέμα: «Υπόθεση "17 Νοέμβρη": Διαστάσεις, στόχοι και πραγματικότητα». Επιμέλεια - Παρουσίαση: Γιάννης Χατζηγεωργίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ