ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Ιούλη 2002
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Μετ' εμποδίων συνομιλίες

«Πρόοδο» είδε ο Λευκός Οίκος στις συνομιλίες του Κουαρτέτου, αν και ήταν προφανείς οι διαφωνίες για το μέλλον του Γιάσερ Αραφάτ

Ισραηλινοί στρατιώτες με το δάκτυλο στη σκανδάλη

Associated Press

Ισραηλινοί στρατιώτες με το δάκτυλο στη σκανδάλη
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΡΑΜΑΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

«Μικρή πρόοδος» εκτιμά ο Λευκός Οίκος ότι επιτεύχθηκε στις συνομιλίες ανάμεσα στους εκπροσώπους των ΟΗΕ, ΕΕ, Ρωσίας και ΗΠΑ για το Μεσανατολικό. Εντούτοις, από τις τελικές δηλώσεις έγιναν σαφείς σοβαρές διαφωνίες ανάμεσα στους συνομιλητές για το μέλλον του Γιάσερ Αραφάτ, ο οποίος, χτες, φέρεται να εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο διορισμού πρωθυπουργού, αμέσως μετά τις εκλογές του Γενάρη.

Ενας Παλαιστίνιος και ένας Ισραηλινός στρατιώτης σκοτώθηκαν, ενώ άλλοι 3 στρατιώτες τραυματίστηκαν, χτες, κατά τη διάρκεια μάχης στην περιοχή γύρω από τον εποικισμό Εμμανουέλ. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, ο Παλαιστίνιος ήταν ένας από τους ενόπλους που πραγματοποίησαν την επίθεση στον Εμμανουέλ. Στη γειτονική Καλκίλια επιβλήθηκε αυστηρή απαγόρευση κυκλοφορίας, ενώ στη Δ. Οχθη συνεχίζεται το ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη των υπολοίπων ενόπλων. Ο τελικός κατάλογος των νεκρών από την επίθεση της Τρίτης έφθασε τους 8 ανθρώπους, καθώς κατέληξε ένα βρέφος που γεννήθηκε πρόωρα εξαιτίας του τραυματισμού της μητέρας του.

Τον εποικισμό Εμμανουέλ επισκέφθηκε, χτες, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Μπένιαμιν Μπεν Ελιέζερ, και υποσχέθηκε να ανεγερθεί φράκτης και να κατασκευαστούν ξεχωριστοί ασφαλείς δρόμοι για τους εποίκους. Ομως, χαρακτήρισε «πρακτικώς αδύνατο» να παραμείνει επ' αόριστον ο ισραηλινός στρατός ως δύναμη κατοχής σε όλη τη Δ. Οχθη και «σε περαιτέρω εδάφη» προκειμένου να προφυλάσσονται οι εποικισμοί.

Η επίθεση στον Εμμανουέλ κυριαρχεί στον ισραηλινό Τύπο, που εκτιμά ότι πρόκειται για την πρώτη μεγάλη καταστροφή που καλείται να αντιμετωπίσει ο νέος αρχηγός του ισραηλινού ΓΕΣ, Μοσέ Γιααλόν, και θέτει πλήθος ερωτήματα για την ικανότητα του ισραηλινού στρατού και των σχεδίων δράσης του. Οπως έγινε γνωστό, αναβλήθηκαν οι προγραμματισμένες για χθες συνομιλίες ανάμεσα στον Ισραηλινό ΥΠΕΞ και Παλαιστίνιους αξιωματούχους. Η Παλαιστινιακή Αρχή με λακωνική ανακοίνωση καταδικάζει την επίθεση, «όπως και όλες τις επιθέσεις που στρέφονται κατά αμάχων».

«Πρόοδος» με διαφωνίες

Συνάντηση με τους ΥΠΕΞ της Ιορδανίας, της Αιγύπτου και της Σαουδικής Αραβίας επρόκειτο να έχει, αργά χτες, ο Αμερικανός Πρόεδρος. Νωρίτερα, ο Αρι Φλάισερ, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, δήλωνε ότι «επιτεύχθηκε μικρή πρόοδος» στις συνομιλίες του Κουαρτέτου για το Μεσανατολικό, που πραγματοποιήθηκαν στη Νέα Υόρκη. Εντούτοις, εμφανής ήταν η διαφωνία των συνομιλούντων για το στάτους του Αραφάτ. Η Ουάσιγκτον φάνηκε απομονωμένη στην εμμονή της για άμεση περιθωριοποίησή του, αλλά και στην επιμονή της να ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις και να τερματιστούν οι επιθέσεις προτού δρομολογηθεί κάποια πολιτική εξέλιξη.

Οι εκπρόσωποι των ΕΕ, ΟΗΕ, Ρωσίας, αλλά και των παρισταμένων αραβικών χωρών επέμειναν ότι η πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να συνδυάζεται με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα πολιτικής προόδου, που να δίνει στους Παλαιστινίους ελπίδα ανεξαρτησίας και άσκησαν πίεση για πραγματοποίηση συνόδου κορυφής μέσα στο φθινόπωρο. Επίσης, επέμειναν ότι θα πρέπει άμεσα να παρασχεθεί ανθρωπιστική βοήθεια στον παλαιστινιακό λαό. Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Χαβιέ Σολάνα, διαβεβαίωνε ότι εντός δύο εβδομάδων στην περιοχή θα έχει σπεύσει ειδική επιτροπή από Αμερικανούς, Αιγύπτιους, Ιορδανούς και Σαουδάραβες αξιωματούχους υπό τη CIA για να βοηθήσει στις μεταρρυθμίσεις της παλαιστινιακής ασφάλειας. Αμερικανοί αξιωματούχοι μιλούσαν για «αισιόδοξη πρόβλεψη».

Ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος Νάμπιλ Σάαθ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη στάση των ΕΕ, ΟΗΕ, Ρωσίας και υποστήριξε ότι ο Αραφάτ σκέφτεται να διορίσει πρωθυπουργό μετά τις εκλογές του Γενάρη, που θα αναλάβει, ουσιαστικά, τα ηνία της εξουσίας. Η πρόταση μοιάζει να συναινεί και να υποστηρίζει, εμπράκτως, τη γερμανική «συμβιβαστική» πρόταση για παροχή ενός συμβολικού ρόλου στον Αραφάτ. Ο Ισραηλινός εκπρόσωπος, Ραανάν Γκισίν, δήλωσε ότι το Ισραήλ «δεν έχει αντίρρηση, αρκεί ο Αραφάτ να μην έχει καμία σχέση με την ασφάλεια και τα οικονομικά». Ο διαπραγματευτής Σάεμπ Ερακάτ μίλησε για «πρόωρες συζητήσεις εφόσον υπάρχει ακόμη κατοχή» και ειρωνεύτηκε ότι «οι Ισραηλινοί και Αμερικανοί νοιάζονται μόνο για την κατοχή και όχι για το ποιος θα διοικεί τους Παλαιστινίους, είτε είναι ο Αττίλας είτε είναι οι πρόσκοποι».

ΙΡΑΚ - ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
Ανταλλάγματα Βόλφοβιτς στην Αγκυρα

Από τους γιορτασμούς του ιρακινού στρατού

Associated Press

Από τους γιορτασμούς του ιρακινού στρατού
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΑΓΚΥΡΑ.--

«Οι καταπιεστές δε θα καταφέρουν, ούτε τώρα, ούτε ποτέ να με ανατρέψουν». Αυτό δήλωσε κατηγορηματικά, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού διαγγέλματος, ο Σαντάμ Χουσεΐν με αφορμή την 34η επέτειο από το πραξικόπημα που έφερε στην εξουσία το κόμμα του, Μπάαθ.

Ο επικεφαλής του ιρακινού καθεστώτος δεν αναφέρθηκε συγκεκριμένα στις ΗΠΑ ή σε άλλες χώρες, αλλά καταφέρθηκε εναντίον «όλων των δυνάμεων του κακού, των καταπιεστών, των διαβολικών εκείνων κέντρων εξουσίας», υπογραμμίζοντας ότι «δε θα καταφέρουν να νικήσουν το Ιράκ ακόμη και αν επιτεθούν απ' όλες τις μεριές του κόσμου». Ταυτόχρονα, χτες, ο, προσκείμενος, στο ιρακινό καθεστώς Τύπος υποστήριζε ότι «οι ΗΠΑ εξάγουν για άλλη μια φορά την εσωτερική κρίση που τους προκαλούν η αποτυχία στο Αφγανιστάν και τα οικονομικά σκάνδαλα».

Την ίδια στιγμή, ο Αμερικανός υφυπουργός Αμυνας, Πολ Βόλφοβιτς, ολοκλήρωνε την επίσκεψή του στην Αγκυρα, συναντώντας τον νέο ΥΠΕΞ, Σουκρού Σινά Γκιουρέλ. Ο Βόλφοβιτς επανέλαβε ότι «ο Αμερικανός Πρόεδρος δεν έχει αποφασίσει ακόμη τι θα πράξει με το Ιράκ» αλλά υποστήριξε ότι «στόχος είναι ένα δημοκρατικό Ιράκ με σεβασμό για το λαό του, και αυτή η προοπτική ωφελεί πολύ και τη γειτονική Τουρκία». Επισήμως, η Αγκυρα δεν έκανε σχόλιο, αν και φέρεται να προβάλλει ενστάσεις όσον αφορά στη χρονική στιγμή. Ενδεικτικό, ίσως, είναι χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Χουριέτ», όπου υποστηρίζεται ότι «η κυβέρνηση θα υποστηρίξει μια στρατιωτική επίθεση κατά του Ιράκ μόνο εφόσον δε βλάψει την τουρκική οικονομία και δεν οδηγήσει σε δημιουργία ανεξάρτητου κουρδικού κράτους».

Πάντως, ο Βόλφοβιτς φέρεται να δελέασε την τουρκική ηγεσία να παρακάμψει τις ενστάσεις της υποσχόμενος ότι θα προωθηθεί στο Κογκρέσο το τουρκικό αίτημα για χορήγηση έκτακτης οικονομικής βοήθειας προς την Τουρκία, ύψους 230 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ παράλληλα δεσμεύτηκε ότι η Ουάσιγκτον θα φροντίσει να διευκολυνθεί η τουρκική ηγεσία στην αποπληρωμή του χρέους της, ύψους 4 δισ. δολαρίων, για αγορά πολεμικού υλικού από τις ΗΠΑ.

ΙΣΠΑΝΙΑ - ΜΑΡΟΚΟ
Αντιδράσεις μετά την ανακατάληψη της βραχονησίδας... .

Ισπανός στρατιώτης στη βραχονησίδα

Associated Press

Ισπανός στρατιώτης στη βραχονησίδα
ΡΑΜΠΑΤ - ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Την «άμεση και άνευ όρων» αποχώρηση των Ισπανών στρατιωτών που ανακατέλαβαν χτες το πρωί τη νησίδα Περεχίλ (για τους Ισπανούς, Λεϊλά για τους Μαροκινούς) απαίτησε χτες η μαροκινή κυβέρνηση αφού προηγουμένως ο ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα, είχε ταχθεί με το μέρος της Ραμπάτ.

«Το βασίλειο του Μαρόκου διαμαρτύρεται εντόνως κατά της αδικαιολόγητης επίθεσης, σε μία στιγμή που το Μαρόκο και η Ισπανία προσπαθούσαν να επιλύσουν την κρίση με διπλωματικά μέσα. Το Μαρόκο ζητεί την άμεση και άνευ όρων αποχώρηση των Ισπανών στρατιωτών. Το νησί είναι αναπόσπαστο τμήμα του μαροκινού εδάφους», έγραφε η επίσημη κυβερνητική ανακοίνωση που εκδόθηκε χτες το απόγευμα από το Ραμπάτ, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων MAP.

Ο δε γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα, ζήτησε επίσης την αποχώρηση των Ισπανών από τη διαφιλονικούμενη νησίδα (που απέχει ελάχιστα μέτρα από τις μαροκινές ακτές). Παράλληλα, η Ισπανίδα υπουργός Εξωτερικών, Ανα Παλάθιο, ανακοίνωνε την είδηση της «εντός των προσεχών ημερών» συνάντησής της με το ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, δήλωνε πως οι Βρυξέλλες είναι έτοιμες «να διευκολύνουν το διάλογο» μεταξύ των δύο χωρών, ώστε να βρεθεί διπλωματική λύση.

Πέρα από τις δηλώσεις των παραπάνω αξιωματούχων, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η επιχείρηση ανακατάληψης των Ισπανών στη νησίδα Περεχίλ και το παρασκήνιο που προηγήθηκε. Από το γραφείο του Ισπανού πρωθυπουργού Χοσέ Μαρία Αθνάρ ανακοινώθηκε πως ό,τι έγινε... «έγινε με τη συμβουλή και τη σύμφωνη γνώμη μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και των συμμάχων της Ισπανίας»(!). Τώρα, όσον αφορά στην επιχείρηση ανακατάληψης της βραχονησίδας από τους Ισπανούς, αυτή άρχισε γύρω στις 6.00 το πρωί (τοπική ώρα) με πρωταγωνιστές μία δωδεκάδα Ισπανών καταδρομέων και έληξε μετά από μία ώρα, δίχως να ριφθεί ούτε μία ριπή και δίχως να τραυματιστεί κανένας. Οι Ισπανοί ζήτησαν από τους έξι Μαροκινούς στρατιώτες που ήταν στο Περεχίλ να παραδοθούν. Τους συνέλαβαν, τους μετέφεραν στην παρακείμενη νησίδα Θέουτα και μετά από λίγες ώρες επέστρεψαν στη χώρα τους. Εκτοτε, δύο ισπανικές σημαίες κυμάτιζαν στη βραχονησίδα, περίπου δώδεκα Ισπανοί στρατιώτες παρέμεναν στο νησί και πέντε ισπανικά πολεμικά πλοία περιπολούσαν ανοιχτά των ακτών...

ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Αντιαμερικανική μαθητική διαδήλωση

Μια από τις πολλές αντιαμερικανικές κινητοποιήσεις των τελευταίων ημερών

Associated Press

Μια από τις πολλές αντιαμερικανικές κινητοποιήσεις των τελευταίων ημερών
ΣΕΟΥΛ.-

Φωνάζοντας αντιαμερικανικά συνθήματα και εκτοξεύοντας δεκάδες χάρτινα κόκκινα αεροπλανάκια στο συρματόπλεκτο φράκτη της αμερικανικής βάσης στην πόλη Εουγιονγμπού, απαιτώντας την παραδειγματική τιμωρία δύο Αμερικανών πεζοναυτών, οι οποίοι οδηγώντας σε κατάσταση μέθης, σκότωσαν στις 13 του περασμένου Ιούνη δύο 14χρονες μαθήτριες, διαδήλωσαν χτες εκατοντάδες μαθητές στη Σεούλ.

«Αφήστε εμάς τους εφήβους να γίνουμε μπροστάρηδες και να διώξουμε τους Αμερικανούς και τις βάσεις τους απ' τη χώρα μας» φώναζαν οι μαθητές, κρατώντας πανό που ανέγραφαν: «Εξω οι Αμερικανοί απ' την Κορέα!» και «Τέλος στην ασυλία φονιάδων».

Η χτεσινή μαθητική διαδήλωση δεν είναι η πρώτη, αλλά η τελευταία μιας σειράς αντιαμερικανικών λαϊκών κινητοποιήσεων που γίνονται σε πολλές πόλεις της Ν. Κορέας απ' την ημέρα που άφησαν την τελευταία τους πνοή οι δύο 14χρονες μαθήτριες... Την περασμένη βδομάδα, το υπουργείο Δικαιοσύνης της Ν. Κορέας έχει επισήμως ζητήσει απ' τις αρχές των αμερικανικών βάσεων να παραδοθούν οι δύο Αμερικανοί πεζοναύτες στη νοτιοκορεατική δικαιοσύνη, όπως προβλέπει υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες η διμερής στρατιωτική συμφωνία ΗΠΑ - Νότιας Κορέας. Ωστόσο, το υπουργείο Αμύνης των ΗΠΑ τηρεί «σιγήν ιχθύος»...

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
«Τρικυμία» στη Δικαιοσύνη

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Την υποστήριξη της συντηρητικής αντιπολίτευσης, αλλά τις έντονες αντιδράσεις οργανώσεων υπεράσπισης των πολιτικών ελευθεριών και ορισμένων βουλευτών του Εργατικού Κόμματος, προκάλεσε η παρουσίαση από τον υπουργό Εσωτερικών, Ντέιβιντ Μπλάνκετ, στους βουλευτές, των κυβερνητικών σχεδίων ριζικής αναμόρφωσης του δικαστικού συστήματος.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Ντ. Μπλάνκετ, τα σχέδια αυτά προβλέπουν, κατ' αρχάς, τη δυνατότητα προσαγωγής σε δεύτερη δίκη ανθρώπων που αθωώθηκαν σε πρώτη δίκη για την ίδια κατηγορία μετά από εντολή της Εισαγγελίας, σε περίπτωση που έρθουν στην επιφάνεια νέα σημαντικά στοιχεία για την υπόθεση, όπως είναι, παραδείγματος χάριν, το οτιδήποτε σχετίζεται με εξετάσεις DNA. Το συγκεκριμένο μέτρο, σύμφωνα με τον Μπλάνκετ, θα αφορά υποθέσεις δολοφονιών, ένοπλων ληστειών και βιασμών. Επίσης, τα δικαστήρια αποκτούν το δικαίωμα να διεξάγουν δίκη χωρίς την παρουσία ενόρκων σε υποθέσεις σημαντικότατων απατών και όπου κρίνεται ότι μπορεί να «πέσουν θύματα εκφοβισμού».

Τα Ειρηνοδικεία και τα Δικαστήρια Ανηλίκων έχουν, πλέον, το δικαίωμα να επιβάλλουν ποινές που μπορούν να αγγίξουν τον ένα χρόνο και, σύμφωνα με τα κυβερνητικά σχέδια, θα προωθηθεί νομοθεσία που θα επεκτείνει το εύρος των ποινών μέχρι και 18 μήνες. Οι ένορκοι θα μπορούν, επίσης, να πληροφορούνται, κατά τη διάρκεια της δίκης, τυχόν προηγούμενες καταδίκες του κατηγορουμένου, ακόμη και αν είναι άσχετες με τη συγκεκριμένη υπόθεση, ενώ θα πληροφορούνται και στοιχεία «εξ ακοής», που δε θα χρειάζεται να τους παρουσιάζονται. Τέλος, η κυβερνητική πρόταση προβλέπει ότι άτομα που κρίνονται ως ιδιαιτέρως επικίνδυνα και βίαια, θα παραμένουν εφ' όρου ζωής στις φυλακές, ακόμη και αν η ποινή που τους έχει επιβληθεί δεν είναι ισόβια.

Ο Ντέιβιντ Μπλάνκετ υπερασπίστηκε την πρότασή του, υποστηρίζοντας ότι «οι Βρετανοί πολίτες αξίζουν ένα δικαστικό σύστημα που θα εργάζεται υπέρ του θύματος» και δεσμεύτηκε για επιτάχυνση των διαδικασιών απονομής δικαιοσύνης, έτσι ώστε να μην παραγράφονται αδικήματα και να μην υπάρχει υπόθεση, που δε θα φθάνει στο δικαστήριο. Ο Μπλάνκετ, πάντως, απέφυγε να σχολιάσει την «κόντρα» του με το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο υποστηρίζει ότι τα σχέδια Μπλάνκετ, που συνοδεύονται από πρόταση για κατασκευή νέων σωφρονιστικών ιδρυμάτων, ξεπερνούν, κατά πολύ, τον προβλεπόμενο προϋπολογισμό του υπουργείου Εσωτερικών.

Τα εγκωμιαστικά σχόλια του Συντηρητικού και του Φιλελεύθερου Κόμματος δε φαίνεται, όμως, να συγκινούν τις οργανώσεις προστασίας των δικαιωμάτων του πολίτη. Χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος της οργάνωσης «Ελευθερία», Τζον Γουάντχαμ, υπογράμμιζε ότι «τα συγκεκριμένα μέτρα δεν οδηγούν, σε καμία περίπτωση, σε μείωση των επιπέδων εγκληματικότητας» και συμπλήρωσε ότι «η καταπάτηση των όρων μιας δίκαιης δίκης και η επιβάρυνση της θέσης του οποιουδήποτε υπόπτου, δεν ενισχύει, φυσικά, τα δικαιώματα των θυμάτων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ