Πέμπτη 18 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
«Τρικυμία» στη Δικαιοσύνη

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Την υποστήριξη της συντηρητικής αντιπολίτευσης, αλλά τις έντονες αντιδράσεις οργανώσεων υπεράσπισης των πολιτικών ελευθεριών και ορισμένων βουλευτών του Εργατικού Κόμματος, προκάλεσε η παρουσίαση από τον υπουργό Εσωτερικών, Ντέιβιντ Μπλάνκετ, στους βουλευτές, των κυβερνητικών σχεδίων ριζικής αναμόρφωσης του δικαστικού συστήματος.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Ντ. Μπλάνκετ, τα σχέδια αυτά προβλέπουν, κατ' αρχάς, τη δυνατότητα προσαγωγής σε δεύτερη δίκη ανθρώπων που αθωώθηκαν σε πρώτη δίκη για την ίδια κατηγορία μετά από εντολή της Εισαγγελίας, σε περίπτωση που έρθουν στην επιφάνεια νέα σημαντικά στοιχεία για την υπόθεση, όπως είναι, παραδείγματος χάριν, το οτιδήποτε σχετίζεται με εξετάσεις DNA. Το συγκεκριμένο μέτρο, σύμφωνα με τον Μπλάνκετ, θα αφορά υποθέσεις δολοφονιών, ένοπλων ληστειών και βιασμών. Επίσης, τα δικαστήρια αποκτούν το δικαίωμα να διεξάγουν δίκη χωρίς την παρουσία ενόρκων σε υποθέσεις σημαντικότατων απατών και όπου κρίνεται ότι μπορεί να «πέσουν θύματα εκφοβισμού».

Τα Ειρηνοδικεία και τα Δικαστήρια Ανηλίκων έχουν, πλέον, το δικαίωμα να επιβάλλουν ποινές που μπορούν να αγγίξουν τον ένα χρόνο και, σύμφωνα με τα κυβερνητικά σχέδια, θα προωθηθεί νομοθεσία που θα επεκτείνει το εύρος των ποινών μέχρι και 18 μήνες. Οι ένορκοι θα μπορούν, επίσης, να πληροφορούνται, κατά τη διάρκεια της δίκης, τυχόν προηγούμενες καταδίκες του κατηγορουμένου, ακόμη και αν είναι άσχετες με τη συγκεκριμένη υπόθεση, ενώ θα πληροφορούνται και στοιχεία «εξ ακοής», που δε θα χρειάζεται να τους παρουσιάζονται. Τέλος, η κυβερνητική πρόταση προβλέπει ότι άτομα που κρίνονται ως ιδιαιτέρως επικίνδυνα και βίαια, θα παραμένουν εφ' όρου ζωής στις φυλακές, ακόμη και αν η ποινή που τους έχει επιβληθεί δεν είναι ισόβια.

Ο Ντέιβιντ Μπλάνκετ υπερασπίστηκε την πρότασή του, υποστηρίζοντας ότι «οι Βρετανοί πολίτες αξίζουν ένα δικαστικό σύστημα που θα εργάζεται υπέρ του θύματος» και δεσμεύτηκε για επιτάχυνση των διαδικασιών απονομής δικαιοσύνης, έτσι ώστε να μην παραγράφονται αδικήματα και να μην υπάρχει υπόθεση, που δε θα φθάνει στο δικαστήριο. Ο Μπλάνκετ, πάντως, απέφυγε να σχολιάσει την «κόντρα» του με το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο υποστηρίζει ότι τα σχέδια Μπλάνκετ, που συνοδεύονται από πρόταση για κατασκευή νέων σωφρονιστικών ιδρυμάτων, ξεπερνούν, κατά πολύ, τον προβλεπόμενο προϋπολογισμό του υπουργείου Εσωτερικών.

Τα εγκωμιαστικά σχόλια του Συντηρητικού και του Φιλελεύθερου Κόμματος δε φαίνεται, όμως, να συγκινούν τις οργανώσεις προστασίας των δικαιωμάτων του πολίτη. Χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος της οργάνωσης «Ελευθερία», Τζον Γουάντχαμ, υπογράμμιζε ότι «τα συγκεκριμένα μέτρα δεν οδηγούν, σε καμία περίπτωση, σε μείωση των επιπέδων εγκληματικότητας» και συμπλήρωσε ότι «η καταπάτηση των όρων μιας δίκαιης δίκης και η επιβάρυνση της θέσης του οποιουδήποτε υπόπτου, δεν ενισχύει, φυσικά, τα δικαιώματα των θυμάτων».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στα «μαλακά» οι προαγωγοί (2022-12-28 00:00:00.0)
Ελεύθερος ο αστυνομικός που σκότωσε 21χρονο Τσιγγάνο (2005-03-12 00:00:00.0)
Νέα σκλήρυνση του «τρομονόμου» (2004-02-03 00:00:00.0)
Συνέλαβαν οκτώ γιατί ο υπουργός «πιστεύει» πως είναι... «τρομοκράτες»! (2001-12-20 00:00:00.0)
Ενισχυμένος «τρομονόμος» (2001-10-16 00:00:00.0)
Ποινή 12 ετών στον Μ. Μονσελά (1995-03-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ