Πέμπτη 18 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Μετ' εμποδίων συνομιλίες

«Πρόοδο» είδε ο Λευκός Οίκος στις συνομιλίες του Κουαρτέτου, αν και ήταν προφανείς οι διαφωνίες για το μέλλον του Γιάσερ Αραφάτ

Ισραηλινοί στρατιώτες με το δάκτυλο στη σκανδάλη

Associated Press

Ισραηλινοί στρατιώτες με το δάκτυλο στη σκανδάλη
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΡΑΜΑΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

«Μικρή πρόοδος» εκτιμά ο Λευκός Οίκος ότι επιτεύχθηκε στις συνομιλίες ανάμεσα στους εκπροσώπους των ΟΗΕ, ΕΕ, Ρωσίας και ΗΠΑ για το Μεσανατολικό. Εντούτοις, από τις τελικές δηλώσεις έγιναν σαφείς σοβαρές διαφωνίες ανάμεσα στους συνομιλητές για το μέλλον του Γιάσερ Αραφάτ, ο οποίος, χτες, φέρεται να εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο διορισμού πρωθυπουργού, αμέσως μετά τις εκλογές του Γενάρη.

Ενας Παλαιστίνιος και ένας Ισραηλινός στρατιώτης σκοτώθηκαν, ενώ άλλοι 3 στρατιώτες τραυματίστηκαν, χτες, κατά τη διάρκεια μάχης στην περιοχή γύρω από τον εποικισμό Εμμανουέλ. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, ο Παλαιστίνιος ήταν ένας από τους ενόπλους που πραγματοποίησαν την επίθεση στον Εμμανουέλ. Στη γειτονική Καλκίλια επιβλήθηκε αυστηρή απαγόρευση κυκλοφορίας, ενώ στη Δ. Οχθη συνεχίζεται το ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη των υπολοίπων ενόπλων. Ο τελικός κατάλογος των νεκρών από την επίθεση της Τρίτης έφθασε τους 8 ανθρώπους, καθώς κατέληξε ένα βρέφος που γεννήθηκε πρόωρα εξαιτίας του τραυματισμού της μητέρας του.

Τον εποικισμό Εμμανουέλ επισκέφθηκε, χτες, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Μπένιαμιν Μπεν Ελιέζερ, και υποσχέθηκε να ανεγερθεί φράκτης και να κατασκευαστούν ξεχωριστοί ασφαλείς δρόμοι για τους εποίκους. Ομως, χαρακτήρισε «πρακτικώς αδύνατο» να παραμείνει επ' αόριστον ο ισραηλινός στρατός ως δύναμη κατοχής σε όλη τη Δ. Οχθη και «σε περαιτέρω εδάφη» προκειμένου να προφυλάσσονται οι εποικισμοί.

Η επίθεση στον Εμμανουέλ κυριαρχεί στον ισραηλινό Τύπο, που εκτιμά ότι πρόκειται για την πρώτη μεγάλη καταστροφή που καλείται να αντιμετωπίσει ο νέος αρχηγός του ισραηλινού ΓΕΣ, Μοσέ Γιααλόν, και θέτει πλήθος ερωτήματα για την ικανότητα του ισραηλινού στρατού και των σχεδίων δράσης του. Οπως έγινε γνωστό, αναβλήθηκαν οι προγραμματισμένες για χθες συνομιλίες ανάμεσα στον Ισραηλινό ΥΠΕΞ και Παλαιστίνιους αξιωματούχους. Η Παλαιστινιακή Αρχή με λακωνική ανακοίνωση καταδικάζει την επίθεση, «όπως και όλες τις επιθέσεις που στρέφονται κατά αμάχων».

«Πρόοδος» με διαφωνίες

Συνάντηση με τους ΥΠΕΞ της Ιορδανίας, της Αιγύπτου και της Σαουδικής Αραβίας επρόκειτο να έχει, αργά χτες, ο Αμερικανός Πρόεδρος. Νωρίτερα, ο Αρι Φλάισερ, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, δήλωνε ότι «επιτεύχθηκε μικρή πρόοδος» στις συνομιλίες του Κουαρτέτου για το Μεσανατολικό, που πραγματοποιήθηκαν στη Νέα Υόρκη. Εντούτοις, εμφανής ήταν η διαφωνία των συνομιλούντων για το στάτους του Αραφάτ. Η Ουάσιγκτον φάνηκε απομονωμένη στην εμμονή της για άμεση περιθωριοποίησή του, αλλά και στην επιμονή της να ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις και να τερματιστούν οι επιθέσεις προτού δρομολογηθεί κάποια πολιτική εξέλιξη.

Οι εκπρόσωποι των ΕΕ, ΟΗΕ, Ρωσίας, αλλά και των παρισταμένων αραβικών χωρών επέμειναν ότι η πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να συνδυάζεται με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα πολιτικής προόδου, που να δίνει στους Παλαιστινίους ελπίδα ανεξαρτησίας και άσκησαν πίεση για πραγματοποίηση συνόδου κορυφής μέσα στο φθινόπωρο. Επίσης, επέμειναν ότι θα πρέπει άμεσα να παρασχεθεί ανθρωπιστική βοήθεια στον παλαιστινιακό λαό. Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Χαβιέ Σολάνα, διαβεβαίωνε ότι εντός δύο εβδομάδων στην περιοχή θα έχει σπεύσει ειδική επιτροπή από Αμερικανούς, Αιγύπτιους, Ιορδανούς και Σαουδάραβες αξιωματούχους υπό τη CIA για να βοηθήσει στις μεταρρυθμίσεις της παλαιστινιακής ασφάλειας. Αμερικανοί αξιωματούχοι μιλούσαν για «αισιόδοξη πρόβλεψη».

Ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος Νάμπιλ Σάαθ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη στάση των ΕΕ, ΟΗΕ, Ρωσίας και υποστήριξε ότι ο Αραφάτ σκέφτεται να διορίσει πρωθυπουργό μετά τις εκλογές του Γενάρη, που θα αναλάβει, ουσιαστικά, τα ηνία της εξουσίας. Η πρόταση μοιάζει να συναινεί και να υποστηρίζει, εμπράκτως, τη γερμανική «συμβιβαστική» πρόταση για παροχή ενός συμβολικού ρόλου στον Αραφάτ. Ο Ισραηλινός εκπρόσωπος, Ραανάν Γκισίν, δήλωσε ότι το Ισραήλ «δεν έχει αντίρρηση, αρκεί ο Αραφάτ να μην έχει καμία σχέση με την ασφάλεια και τα οικονομικά». Ο διαπραγματευτής Σάεμπ Ερακάτ μίλησε για «πρόωρες συζητήσεις εφόσον υπάρχει ακόμη κατοχή» και ειρωνεύτηκε ότι «οι Ισραηλινοί και Αμερικανοί νοιάζονται μόνο για την κατοχή και όχι για το ποιος θα διοικεί τους Παλαιστινίους, είτε είναι ο Αττίλας είτε είναι οι πρόσκοποι».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πιέσεις για ...συνομιλίες για το θεαθήναι (2010-10-02 00:00:00.0)
Σε εξέλιξη οι συνομιλίες για κυβέρνηση εθνικής ενότητας (2007-01-23 00:00:00.0)
Διαμεσολαβήσεις, διαβεβαιώσεις και εισβολές (2003-11-18 00:00:00.0)
Οξύνεται η παλαιστινιακή οργή και οι ισραηλινές απειλές (2003-08-23 00:00:00.0)
Πολύς θόρυβος και λίγη ουσία (2001-11-15 00:00:00.0)
Χαμηλών προσδοκιών συνάντηση με την ένταση να οξύνεται (2001-01-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ