Πέμπτη 18 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ - ΜΑΡΟΚΟ
Αντιδράσεις μετά την ανακατάληψη της βραχονησίδας... .

Ισπανός στρατιώτης στη βραχονησίδα

Associated Press

Ισπανός στρατιώτης στη βραχονησίδα
ΡΑΜΠΑΤ - ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Την «άμεση και άνευ όρων» αποχώρηση των Ισπανών στρατιωτών που ανακατέλαβαν χτες το πρωί τη νησίδα Περεχίλ (για τους Ισπανούς, Λεϊλά για τους Μαροκινούς) απαίτησε χτες η μαροκινή κυβέρνηση αφού προηγουμένως ο ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα, είχε ταχθεί με το μέρος της Ραμπάτ.

«Το βασίλειο του Μαρόκου διαμαρτύρεται εντόνως κατά της αδικαιολόγητης επίθεσης, σε μία στιγμή που το Μαρόκο και η Ισπανία προσπαθούσαν να επιλύσουν την κρίση με διπλωματικά μέσα. Το Μαρόκο ζητεί την άμεση και άνευ όρων αποχώρηση των Ισπανών στρατιωτών. Το νησί είναι αναπόσπαστο τμήμα του μαροκινού εδάφους», έγραφε η επίσημη κυβερνητική ανακοίνωση που εκδόθηκε χτες το απόγευμα από το Ραμπάτ, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων MAP.

Ο δε γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα, ζήτησε επίσης την αποχώρηση των Ισπανών από τη διαφιλονικούμενη νησίδα (που απέχει ελάχιστα μέτρα από τις μαροκινές ακτές). Παράλληλα, η Ισπανίδα υπουργός Εξωτερικών, Ανα Παλάθιο, ανακοίνωνε την είδηση της «εντός των προσεχών ημερών» συνάντησής της με το ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, δήλωνε πως οι Βρυξέλλες είναι έτοιμες «να διευκολύνουν το διάλογο» μεταξύ των δύο χωρών, ώστε να βρεθεί διπλωματική λύση.

Πέρα από τις δηλώσεις των παραπάνω αξιωματούχων, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η επιχείρηση ανακατάληψης των Ισπανών στη νησίδα Περεχίλ και το παρασκήνιο που προηγήθηκε. Από το γραφείο του Ισπανού πρωθυπουργού Χοσέ Μαρία Αθνάρ ανακοινώθηκε πως ό,τι έγινε... «έγινε με τη συμβουλή και τη σύμφωνη γνώμη μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και των συμμάχων της Ισπανίας»(!). Τώρα, όσον αφορά στην επιχείρηση ανακατάληψης της βραχονησίδας από τους Ισπανούς, αυτή άρχισε γύρω στις 6.00 το πρωί (τοπική ώρα) με πρωταγωνιστές μία δωδεκάδα Ισπανών καταδρομέων και έληξε μετά από μία ώρα, δίχως να ριφθεί ούτε μία ριπή και δίχως να τραυματιστεί κανένας. Οι Ισπανοί ζήτησαν από τους έξι Μαροκινούς στρατιώτες που ήταν στο Περεχίλ να παραδοθούν. Τους συνέλαβαν, τους μετέφεραν στην παρακείμενη νησίδα Θέουτα και μετά από λίγες ώρες επέστρεψαν στη χώρα τους. Εκτοτε, δύο ισπανικές σημαίες κυμάτιζαν στη βραχονησίδα, περίπου δώδεκα Ισπανοί στρατιώτες παρέμεναν στο νησί και πέντε ισπανικά πολεμικά πλοία περιπολούσαν ανοιχτά των ακτών...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανακοινώνουν συνεργασία ενάντια στην «παράτυπη μετανάστευση» (2022-06-29 00:00:00.0)
Με το βλέμμα στο Ιράν οι συναντήσεις του διευθυντή της CIA (2021-08-12 00:00:00.0)
Χιλιάδες μετανάστες πέρασαν κολυμπώντας στη Θέουτα (2021-05-19 00:00:00.0)
Προς εκλογές εν μέσω περιφερειακών ανακατατάξεων (2020-12-24 00:00:00.0)
Τραγικό πλήγμα του Εγκέλαδου (2004-02-25 00:00:00.0)
Πέθανε ο Μομπούτου (1997-09-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ