ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Ιούλη 2002
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Αναζητούν νέες πηγές κερδοφορίας

Η πλήρης ιδιωτικοποίηση του Χρηματιστηρίου, καθώς και «ρυθμίσεις» προς όφελος των τραπεζών, εξετάστηκαν στη χτεσινή σύσκεψη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομίας με τη διοίκηση της Τράπεζας Ελλάδας και μεγαλοτραπεζίτες

Για θέματα που απασχολούν το μεγάλο κεφάλαιο και τους διάφορους ρεντιέρηδες των χρηματιστηρίων «συσκέφθηκαν» χτες στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών ο υπουργός Ν. Χριστοδουλάκης και υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί παράγοντες με την ηγεσία της Τράπεζας της Ελλάδας, την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών, διοικητές μεγάλων εμπορικών τραπεζών και τη διοίκηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Ζητούμενο της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σε μια συγκυρία νέας μεγάλης κατρακύλας των μετοχών, ήταν - απ' ό,τι φαίνεται - η ενοποίηση των αντιθέσεων μεταξύ των τραπεζών που σ' αυτή τη φάση δείχνουν να «οξύνονται». Ετσι το θέμα του «επαναπατρισμού κεφαλαίων» γύρω από το οποίο διαγκωνίζονται οι τράπεζες, δεν μπήκε σε συζήτηση.

Από τις επίσημες ανακοινώσεις γίνεται φανερή η προσπάθεια εξεύρεσης νέων πηγών κερδοφορίας για το τραπεζικό κεφάλαιο με την πλήρη ιδιωτικοποίηση των Ελληνικών Χρηματιστηρίων ΑΕ (ΕΧΑΕ), ενώ συζητήθηκαν και οι ρυθμίσεις για τη διευθέτηση ορισμένων ζητημάτων που τους απασχολούν (όπως για τα λεγόμενα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα).

Επίσημα, σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον του υπουργού Οικονομίας, στη χτεσινή σύσκεψη συζητήθηκαν:

  • Η επιτάχυνση των διαδικασιών για την πλήρη ιδιωτικοποίηση του Χρηματιστηρίου (ΕΧΑΕ) με τη διάθεση του 33,4% που έχει απομείνει στο Δημόσιο. Στη συζήτηση «διαφάνηκε» το ενδιαφέρον των τραπεζών για την απόκτηση του ποσοστού αυτού, στο οποίο περιλαμβάνονται και όλες οι θυγατρικές εταιρίες των ΕΧΑΕ με φιλέτο το «αποθετήριο» τίτλων της Σοφοκλέους.
  • Τα διεθνή λογιστικά πρότυπα, με βάση τα οποία θα συντάσσονται οι ισολογισμοί όλων των εισηγμένων στη Σοφοκλέους εταιριών από τη 1η Γενάρη 2003 και μετά. Με βάση τα νέα πρότυπα η αξία των ακινήτων που έχουν οι εταιρίες θα αναγράφεται στην εμπορική τιμή, γεγονός που θα οδηγήσει σε τεράστια αύξηση τη λογιστική τους αποτίμηση. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σπεύδει από τώρα να δηλώσει ότι τα νέα λογιστικά πρότυπα θα είναι «φορολογικά ουδέτερα» και ότι η φορολόγηση θα γίνεται με βάση τα σημερινά λογιστικά πρότυπα. Ειδικό ενδιαφέρον για το όλο θέμα έχουν οι τράπεζες, που έχουν στην ιδιοκτησία τους μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Στην ίδια σύσκεψη έγινε συζήτηση και για τα εταιρικά ομόλογα, δηλαδή τους τίτλους που εκδίδουν οι πολύ μεγάλες επιχειρήσεις προκειμένου να δανειστούν κεφάλαια. Για το θέμα αυτό, ειπώθηκε ότι «πρέπει να υπάρξει θεσμική βελτίωση» και το υπουργείο Οικονομίας ανέθεσε στους... τραπεζίτες να υποβάλουν πρόταση. Είναι φανερό ότι εξετάζουν μείωση της φορολογίας και ανακινούν το θέμα λόγω της στενότητας άντλησης κεφαλαίων από το χρηματιστήριο.

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ
Ενας ακόμα ψηφοθηρικός μηχανισμός

Το ΚΚΕ καταψήφισε το προτεινόμενο από την κυβέρνηση νομοσχέδιο

Καταψήφισε χτες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής το ΚΚΕ το προτεινόμενο νομοσχέδιο για τη δημιουργία Οργανισμού Αγροτικής Εστίας, κατά την πρώτη ημέρα της συζήτησής τους, μιλώντας για έναν ψηφοθηρικό μηχανισμό που κάθε άλλο παρά στοχεύει να λύσει προβλήματα των αγροτών.

Στην παρέμβασή του ο βουλευτής του Κόμματος, Σταύρος Σκοπελίτης, υποστήριξε ότι οι διατάξεις περί Αγροτικής Εστίας «δεν έχουν ως στόχο τη λύση ή τη βελτίωση των προβλημάτων που έχουν σχέση με την πολιτιστική αναβάθμιση της υπαίθρου, τη δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου των αγροτών μας, αλλά με την εκμετάλλευσή της για να βελτιωθεί η πολύ άσχημη εικόνα της κυβέρνησης που έχει δημιουργηθεί με την αντιαγροτική της πολιτική». Παράλληλα σημείωσε σχετικά με τον υπό δημιουργία οργανισμό ότι αποτελεί «έναν ακόμα ρουσφετολογικό - ψηφοθηρικό μηχανισμό για να εκμαυλίσει τις συνειδήσεις της μικρομεσαίας αγροτιάς».

Παράλληλα ο Σταύρος Σκοπελίτης τόνισε πως «κανένα πρόγραμμα, κανένας νόμος, κανένας θεσμός, όσο θετικός κι αν είναι, δεν μπορεί να αναβαθμίσει κοινωνικά, πολιτιστικά τους αγρότες και την ύπαιθρο, όταν η γενικότερη πολιτική που ακολουθείται συρρικνώνει το αγροτικό εισόδημα, ξεκληρίζει τους μικρομεσαίους αγρότες και ερημώνει τα χωριά μας». Επίσης εξέφρασε την αντίθεση του ΚΚΕ στο άρθρο 6 του νομοσχεδίου που επιτρέπει την επί τετράμηνο απασχόληση αγροτών σε εργοδότες χωρίς οι τελευταίοι να καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές, χαρακτηρίζοντάς το «δώρο στους εργοδότες».

Από την πλευρά της κυβέρνησης ο αρμόδιος υπουργός Δ. Ρέππας έκανε λόγο για ένα «νέο θεσμικό πλαίσιο που πρέπει να στηριχτεί», ενώ ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ροβέρτος Σπυρόπουλος σημείωσε ότι δημιουργούνται «θετικότεροι όροι για την εξέλιξη του ασφαλιστικού μας συστήματος», ενώ στόχος είναι «να μετασχηματιστεί ο ΟΓΑ σε κύριο φορέα ασφάλισης».

Νέος γύρος απειλών με τη «συνάφεια»

Στο γνωστό μοτίβο των απροκάλυπτων απειλών και εκβιασμών σε βάρος των ΕΒΕ επανήλθε και χτες το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, σε μια προσπάθεια να εξαναγκάσει τις μικρές επιχειρήσεις και επιτηδευματίες να πληρώσουν το χαράτσι της συνάφειας. Μόνιμη επωδός τους είναι οι «έλεγχοι», επί δικαίων και αδίκων, που υποτίθεται ότι θα διενεργήσει ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός.

Σύμφωνα με τα πληροφορίες που διοχετεύουν στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, για τους «ελέγχους» αυτούς θα επιστρατευτούν και εφοριακοί υπάλληλοι από τα Τοπικά Ελεγκτικά Κέντρα (ΤΕΚ). Η απόφαση αυτή, πάρθηκε μετά τις διαπιστώσεις τους ότι «δεν επαρκούν» οι υπάλληλοι των ΔΟΥ και ότι «οι μικρές επιχειρήσεις έχουν γυρίσει την πλάτη στις κυβερνητικές μεθοδεύσεις». Αξίζει να σημειωθεί ότι η μεγάλη πλειοψηφία των ΕΒΕ δεν κατέθεσε δήλωση «συνάφειας» (και άρα αρνήθηκε να δεχτεί τον εκβιασμό του «πληρώστε και σώστε») αφού (σύμφωνα με το νόμο και τις εγκυκλίους του υπουργείου Οικονομίας) η ρύθμιση είναι «προαιρετική».

Επιδιώκοντας να «πείσουν» για την ικανότητα του μηχανισμού να εισπράξει το χαράτσι, με άλλους πλάγιους τρόπους, οι κυβερνώντες «έβαλαν στο παιχνίδι» και τους εφοριακούς υπαλλήλους που υπηρετούν στα ΤΕΚ (έργο τους είναι να διενεργούν ελέγχους σε μεγαλύτερες επιχειρήσεις με τζίρο μέχρι και 500 εκατ. δρχ. το χρόνο και όχι στις μικρές επιχειρήσεις που χαρατσώνονται με τη «συνάφεια»). Για την επιστράτευση των υπαλλήλων από τα ΤΕΚ σε ελέγχους διαφορετικούς από αυτούς που ορίζει η νομοθεσία χρειάζεται σχετική απόφαση, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου διαρρέει ότι θα υπογράψει στις επόμενες μέρες.

Ανεξάρτητα από την αλήθεια ή όχι των λεγομένων τους, ο εκβιασμός γίνεται ολοφάνερος και η κουτοπονηριά τους προκύπτει ανάγλυφα και από τα όσα διαδίδουν οι ίδιοι λέγοντας ότι «οι ΔΟΥ θα δώσουν τα στοιχεία επιχειρήσεων και επιτηδευματιών που δεν υπέβαλαν δήλωση συνάφειας στα ΤΕΚ» προκειμένου στη συνέχεια να γίνουν οι έλεγχοι. Σε μια ακόμη επίδειξη πυγμής αναφέρουν ότι οι «έλεγχοι» θα επεκταθούν και σε όσους υπέβαλαν δήλωση προκειμένου να διαπιστώσουν το κατά πόσο προκύπτουν και πρόσθετα χαράτσια πάνω από από αυτά που ορίζει η κατάπτυστη ρύθμιση της «συνάφειας».

Τα επιδοτούμενα δάνεια σε νέους αγρότες

Από αύριο (25 Ιούλη) έως και τις 20 Αυγούστου θα μπορούν οι νέοι αγρότες έως και 40 ετών να υποβάλλουν αίτηση για την ένταξή τους στο πρόγραμμα 2002, ώστε να πάρουν την οικονομική ενίσχυση και το χαμηλότοκο δάνειο για την αντιμετώπιση των εξόδων της πρώτης εγκατάστασης.

Η υποβολή των αιτήσεων θα γίνεται στους δήμους και τις κοινότητες της μόνιμης κατοικίας τους.

Τι θα γίνει με τους ΤΟΕΒ;

Στη Βουλή το θέμα με Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ

Τα οικονομικά προβλήματα των αγροτών έχουν επιπτώσεις και στους Οργανισμούς Εγγειων Βελτιώσεων. Το θέμα έρχεται στη Βουλή, με Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ Τάκη Τσιόγκα, Αντώνη Σκυλλάκου και Νίκου Γκατζή η οποία απευθύνεται προς τον αρμόδιο υπουργό Γεωργίας.

Η Ερώτηση αναφέρει τα εξής: «Σοβαρά οικονομικά προβλήματα αντιμετωπίζει ο Τοπικός Οργανισμός Εγγειων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) Πηνειού με έδρα τη Λάρισα, αφού οι αγρότες λόγω της άσχημης οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκονται αδυνατούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς αυτόν.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος χρειάζεται να παρέμβει η κυβέρνηση, προκειμένου να δανειοδοτηθούν οι αγρότες υπέρ ΤΟΕΒ Πηνειού, ώστε να εισπράξει ο Οργανισμός τα αρδευτικά τέλη, γιατί με τη σημερινή δανειοδοτική κατάσταση της ΑΤΕ, το 90% των αρδευτών είναι εκτός δανειοδότησης, οπότε τόσο ο συγκεκριμένος Οργανισμός, όσο και οι υπόλοιποι ΤΟΕΒ είναι καταδικασμένοι σε χρεοκοπία.

Ερωτάται ο κ. υπουργός εάν θα παρέμβει η κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπιστεί μ' αυτόν τον τρόπο το συγκεκριμένο πρόβλημα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ