Τετάρτη 24 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέος γύρος απειλών με τη «συνάφεια»

Στο γνωστό μοτίβο των απροκάλυπτων απειλών και εκβιασμών σε βάρος των ΕΒΕ επανήλθε και χτες το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, σε μια προσπάθεια να εξαναγκάσει τις μικρές επιχειρήσεις και επιτηδευματίες να πληρώσουν το χαράτσι της συνάφειας. Μόνιμη επωδός τους είναι οι «έλεγχοι», επί δικαίων και αδίκων, που υποτίθεται ότι θα διενεργήσει ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός.

Σύμφωνα με τα πληροφορίες που διοχετεύουν στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, για τους «ελέγχους» αυτούς θα επιστρατευτούν και εφοριακοί υπάλληλοι από τα Τοπικά Ελεγκτικά Κέντρα (ΤΕΚ). Η απόφαση αυτή, πάρθηκε μετά τις διαπιστώσεις τους ότι «δεν επαρκούν» οι υπάλληλοι των ΔΟΥ και ότι «οι μικρές επιχειρήσεις έχουν γυρίσει την πλάτη στις κυβερνητικές μεθοδεύσεις». Αξίζει να σημειωθεί ότι η μεγάλη πλειοψηφία των ΕΒΕ δεν κατέθεσε δήλωση «συνάφειας» (και άρα αρνήθηκε να δεχτεί τον εκβιασμό του «πληρώστε και σώστε») αφού (σύμφωνα με το νόμο και τις εγκυκλίους του υπουργείου Οικονομίας) η ρύθμιση είναι «προαιρετική».

Επιδιώκοντας να «πείσουν» για την ικανότητα του μηχανισμού να εισπράξει το χαράτσι, με άλλους πλάγιους τρόπους, οι κυβερνώντες «έβαλαν στο παιχνίδι» και τους εφοριακούς υπαλλήλους που υπηρετούν στα ΤΕΚ (έργο τους είναι να διενεργούν ελέγχους σε μεγαλύτερες επιχειρήσεις με τζίρο μέχρι και 500 εκατ. δρχ. το χρόνο και όχι στις μικρές επιχειρήσεις που χαρατσώνονται με τη «συνάφεια»). Για την επιστράτευση των υπαλλήλων από τα ΤΕΚ σε ελέγχους διαφορετικούς από αυτούς που ορίζει η νομοθεσία χρειάζεται σχετική απόφαση, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου διαρρέει ότι θα υπογράψει στις επόμενες μέρες.

Ανεξάρτητα από την αλήθεια ή όχι των λεγομένων τους, ο εκβιασμός γίνεται ολοφάνερος και η κουτοπονηριά τους προκύπτει ανάγλυφα και από τα όσα διαδίδουν οι ίδιοι λέγοντας ότι «οι ΔΟΥ θα δώσουν τα στοιχεία επιχειρήσεων και επιτηδευματιών που δεν υπέβαλαν δήλωση συνάφειας στα ΤΕΚ» προκειμένου στη συνέχεια να γίνουν οι έλεγχοι. Σε μια ακόμη επίδειξη πυγμής αναφέρουν ότι οι «έλεγχοι» θα επεκταθούν και σε όσους υπέβαλαν δήλωση προκειμένου να διαπιστώσουν το κατά πόσο προκύπτουν και πρόσθετα χαράτσια πάνω από από αυτά που ορίζει η κατάπτυστη ρύθμιση της «συνάφειας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ