Τετάρτη 24 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Μέτρα ξεκληρίσματος των μικρομεσαίων αγροτών

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή Γ. Πατάκη στην Επιτροπή Γεωργίας του ΕΚ σχετικά με την «ενδιάμεση αναθεώρηση» της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), μετά την παρουσίαση των προτάσεων από τον Επίτροπο Γεωργίας Φ. Φίσλερ

Τις οδυνηρές επιπτώσεις που θα έχει στα μικρομεσαία αγροτικά νοικοκυριά της Ελλάδας και γενικότερα του Νότου η σχεδιαζόμενη «ενδιάμεση αναθεώρηση» της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), επισήμανε - με παρέμβασή του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Πατάκης. Αφού διαπίστωσε πως οι προτάσεις για την «ενδιάμεση αναθεώρηση» της ΚΑΠ, που παρουσίασε ο αρμόδιος Επίτροπος Γεωργίας Φ. Φίσλερ στο Ευρωκοινοβούλιο, θα οδηγήσουν στο ξεκλήρισμα τα μικρομεσαία αγροτικά νοικοκυριά του ευρωπαϊκού νότου, τόνισε πως «οι Ελληνες αγρότες θα την αντιπαλέψουν με τις δυναμικές κινητοποιήσεις και τους αγώνες τους».

Το πλήρες κείμενο της παρέμβασης του Γ. Πατάκη στο Ευρωκοινοβούλιο είναι το ακόλουθο:

«Στην Ελλάδα οι αγρότες από δημοσιογραφικές πληροφορίες είχαν ήδη μια ιδέα για το πού θα οδηγήσει αυτή η λεγόμενη ενδιάμεση αναθεώρηση. Πρέπει να σας πω ότι από τα πρώτα στοιχεία, τα οποία επιβεβαιώνει η εισήγηση του κ. Φίσλερ, όλοι οι αγρότες είναι αναστατωμένοι. Και αυτό επειδή, όπως γνωρίζετε πολύ καλά, κάθε αναθεώρηση της ΚΑΠ δεν πάει προς το καλύτερο. Γίνεται πάντοτε χειρότερη και αυτό το βιώνουν και οι Ελληνες αγρότες, αλλά και γενικότερα οι αγρότες του Νότου. Αλλωστε αυτός είναι ο λόγος που όλα αυτά τα χρόνια αντιπαλεύουμε αυτή την πολιτική, η οποία έφερε πολλά δεινά και το ξεκλήρισμα της φτωχής και μεσαίας αγροτιάς. Οταν μιλάμε για μικρομεσαία αγροτιά στην Ελλάδα μιλάμε για φτωχούς αγρότες, των οποίων ο μέσος κλήρος, στη συντριπτική πλειοψηφία του, είναι τέσσερα εκτάρια.

Ετσι, λοιπόν, το λεγόμενο λίφτινγκ της ΚΑΠ, στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Φίσλερ, θα την ασχημύνει ακόμη περισσότερο. Είναι γνωστό ότι τα χρήματα που διατίθενται για την ΚΑΠ είναι πολύ λίγα και δε φτάνουν για τα 15 κράτη - μέλη. Τώρα από τα ήδη ανεπαρκή κονδύλια θέλουν να χρηματοδοτήσουν και τη Διεύρυνση. Στις αρχές της δεκαετίας του '80 τα χρήματα που δίνονταν στον αγροτικό τομέα ήταν το 75% με το 80% περίπου του κοινοτικού προϋπολογισμού. Σήμερα έχει φτάσει στο 40%, μειώθηκε δηλαδή κατά 50%. Και μπαίνει το ερώτημα, είναι ποτέ δυνατόν τα χρήματα αυτά να φτάσουν για να αντιμετωπίσουν οι αγρότες τις αυξημένες ανάγκες της παραγωγής, αλλά και της ζωής τους;

Ο Επίτροπος αναφέρθηκε σε τρία βασικά ζητήματα: την ποιότητα των προϊόντων, την προστασία του περιβάλλοντος και το εισόδημα των αγροτών. Εγώ θέλω να τονίσω ότι αυτοί οι τομείς είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι, συνάρτηση και αποτέλεσμα, με την προστασία του εισοδήματος του αγρότη. Οταν ο αγρότης δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα ή αν θέλετε αυτά που εισπράττει είναι λιγότερα από αυτά που ξοδεύει, δεν μπορεί να παράγει προϊόντα ποιότητας. Επειδή η ποιότητα προϋποθέτει φροντίδα και έξοδα. Εμείς πιστεύουμε ότι οι τρεις προϋποθέσεις χρησιμοποιούνται ως πρόφαση για να καλύψουν τους πραγματικούς στόχους αυτής της αναθεώρησης που οδηγεί σε οριστικό ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς, κυρίως του Νότου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, στην Ελλάδα το 1985 το 35% του ενεργού πληθυσμού της χώρας μας ήταν αγρότες, σήμερα βρίσκεται στο 17% και με αυτή τη νέα αναθεώρηση ο αγροτικός κόσμος θα εγκαταλείψει τη γεωργία και την ύπαιθρο, χωρίς εναλλακτικές λύσεις απασχόλησης.

Την πρόταση αυτή, που μετά την παρουσίαση του Επιτρόπου παίρνει οριστική μορφή και προοιωνίζεται την καταστροφή της μικρομεσαίας αγροτικής εκμετάλλευσης, οι Ελληνες αγρότες θα την αντιπαλέψουν με τις δυναμικές κινητοποιήσεις και τους αγώνες τους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ