Τετάρτη 24 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Αναζητούν νέες πηγές κερδοφορίας

Η πλήρης ιδιωτικοποίηση του Χρηματιστηρίου, καθώς και «ρυθμίσεις» προς όφελος των τραπεζών, εξετάστηκαν στη χτεσινή σύσκεψη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομίας με τη διοίκηση της Τράπεζας Ελλάδας και μεγαλοτραπεζίτες

Για θέματα που απασχολούν το μεγάλο κεφάλαιο και τους διάφορους ρεντιέρηδες των χρηματιστηρίων «συσκέφθηκαν» χτες στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών ο υπουργός Ν. Χριστοδουλάκης και υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί παράγοντες με την ηγεσία της Τράπεζας της Ελλάδας, την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών, διοικητές μεγάλων εμπορικών τραπεζών και τη διοίκηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Ζητούμενο της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σε μια συγκυρία νέας μεγάλης κατρακύλας των μετοχών, ήταν - απ' ό,τι φαίνεται - η ενοποίηση των αντιθέσεων μεταξύ των τραπεζών που σ' αυτή τη φάση δείχνουν να «οξύνονται». Ετσι το θέμα του «επαναπατρισμού κεφαλαίων» γύρω από το οποίο διαγκωνίζονται οι τράπεζες, δεν μπήκε σε συζήτηση.

Από τις επίσημες ανακοινώσεις γίνεται φανερή η προσπάθεια εξεύρεσης νέων πηγών κερδοφορίας για το τραπεζικό κεφάλαιο με την πλήρη ιδιωτικοποίηση των Ελληνικών Χρηματιστηρίων ΑΕ (ΕΧΑΕ), ενώ συζητήθηκαν και οι ρυθμίσεις για τη διευθέτηση ορισμένων ζητημάτων που τους απασχολούν (όπως για τα λεγόμενα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα).

Επίσημα, σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον του υπουργού Οικονομίας, στη χτεσινή σύσκεψη συζητήθηκαν:

  • Η επιτάχυνση των διαδικασιών για την πλήρη ιδιωτικοποίηση του Χρηματιστηρίου (ΕΧΑΕ) με τη διάθεση του 33,4% που έχει απομείνει στο Δημόσιο. Στη συζήτηση «διαφάνηκε» το ενδιαφέρον των τραπεζών για την απόκτηση του ποσοστού αυτού, στο οποίο περιλαμβάνονται και όλες οι θυγατρικές εταιρίες των ΕΧΑΕ με φιλέτο το «αποθετήριο» τίτλων της Σοφοκλέους.
  • Τα διεθνή λογιστικά πρότυπα, με βάση τα οποία θα συντάσσονται οι ισολογισμοί όλων των εισηγμένων στη Σοφοκλέους εταιριών από τη 1η Γενάρη 2003 και μετά. Με βάση τα νέα πρότυπα η αξία των ακινήτων που έχουν οι εταιρίες θα αναγράφεται στην εμπορική τιμή, γεγονός που θα οδηγήσει σε τεράστια αύξηση τη λογιστική τους αποτίμηση. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σπεύδει από τώρα να δηλώσει ότι τα νέα λογιστικά πρότυπα θα είναι «φορολογικά ουδέτερα» και ότι η φορολόγηση θα γίνεται με βάση τα σημερινά λογιστικά πρότυπα. Ειδικό ενδιαφέρον για το όλο θέμα έχουν οι τράπεζες, που έχουν στην ιδιοκτησία τους μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Στην ίδια σύσκεψη έγινε συζήτηση και για τα εταιρικά ομόλογα, δηλαδή τους τίτλους που εκδίδουν οι πολύ μεγάλες επιχειρήσεις προκειμένου να δανειστούν κεφάλαια. Για το θέμα αυτό, ειπώθηκε ότι «πρέπει να υπάρξει θεσμική βελτίωση» και το υπουργείο Οικονομίας ανέθεσε στους... τραπεζίτες να υποβάλουν πρόταση. Είναι φανερό ότι εξετάζουν μείωση της φορολογίας και ανακινούν το θέμα λόγω της στενότητας άντλησης κεφαλαίων από το χρηματιστήριο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διεργασίες ανακατάταξης (2008-06-19 00:00:00.0)
«Κρίσιμες» αντιλαϊκές επιλογές για το 2005 (2005-01-04 00:00:00.0)
«Ανοίγουν» το ασφαλιστικό στις τράπεζες (2004-11-18 00:00:00.0)
Στα 179 εκατ. ευρώ (+54,4%) τα κέρδη εξαμήνου (2004-08-06 00:00:00.0)
Ξανά στο 105% του ΑΕΠ (2002-07-04 00:00:00.0)
Ανοδος 2,74% και διεργασίες (1996-11-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ