ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Αυγούστου 2002
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΧΡΟΣ ΡΟΔΟΠΗΣ
Ξεχασμένοι από θεούς και κυβερνήσεις 3.500 άνθρωποι...

Ο ναυτεργάτης Σινάν Πιντάλ (αριστερά) με τα μέλη του κλιμακίου της ΝΕ Ροδόπης, Ευριπίδη Σερετίδη και Θανάση Χαριτάκη, μπροστά από έναν εγκαταλειμμένο τηλεπικοινωνιακό κόμβο
Ο ναυτεργάτης Σινάν Πιντάλ (αριστερά) με τα μέλη του κλιμακίου της ΝΕ Ροδόπης, Ευριπίδη Σερετίδη και Θανάση Χαριτάκη, μπροστά από έναν εγκαταλειμμένο τηλεπικοινωνιακό κόμβο
Μια συνέντευξη σε τοπική εφημερίδα του ναυτεργάτη Σινάν από την Ανω Καμπή Κέχρου του Νομού Ροδόπης, έδωσε αυτή τη φορά την αφορμή για μια οργανωμένη επίσκεψη στον Κέχρο, αντιπροσωπείας της ΝΕ Ροδόπης του ΚΚΕ.

Ο Κέχρος είναι μια από τις τρεις κοινότητες του Νομού Ροδόπης στα σύνορα με τη Βουλγαρία, σε υψόμετρο 900 μέτρων, με 3.500 κατοίκους σκορπισμένους σε 12 οικισμούς. Σ' αυτή την κοινότητα διάλεξαν να δημιουργήσουν, επειδή το επιτρέπουν οι συνθήκες, ίσως το μεγαλύτερο Αιολικό Πάρκο της χώρας, μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι όπως «Κοπελούζος», «ΡΟΚΑΣ» κ.ά. Ηδη εγκαταστάθηκαν τέσσερις ανεμογεννήτριες, με στόχο να λειτουργήσουν το 2003. Το γεγονός αυτό έδωσε αφορμή στον τοπικό κυβερνητικό άρχοντα, τον περιφερειάρχη, να πει πάλι τις μεγάλες κουβέντες για ανάπτυξη της περιοχής, ακόμα και του Κέχρου. Η πραγματικότητα όμως που βιώνουν οι κάτοικοι του Κέχρου, ιδιαίτερα, έρχεται να επιβεβαιώσει ακόμη μια φορά αυτό που δεν έχουμε κουραστεί να λέμε: Οταν ακούμε για ανάπτυξη, να ρωτάμε: «Για ποιον;».

Και να ποια πραγματικότητα βιώνουν οι κάτοικοι του Κέχρου: Φτώχεια, ανεργία, υποαπασχόληση, μετανάστευση, προβλήματα στη μορφωτική διαδικασία, στην παροχή υγειονομικής περίθαλψης, στην παροχή γενικότερα διαφόρων υπηρεσιών, που τα οξύνει η γεωγραφική θέση της κοινότητας, σε συνδυασμό με την πλήρη αδιαφορία για πολλά χρόνια του κράτους, τα ημίμετρα του σημερινού και η πολιτική της ΕΕ (π.χ. καπνά). Και συγκεκριμένα:

  • Η απασχόληση των κατοίκων εξαρτάται κυρίως από την καπνοκαλλιέργεια (που όμως έχει μπει από καιρό στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και απειλείται με κατάργηση) και την κτηνοτροφία αιγοπροβάτων (η οποία με την ενδιάμεση αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής -ΚΑΠ, που αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ενωση, δέχεται σοβαρό πλήγμα).
  • Το οδικό δίκτυο είναι σε πρωτόγονη κατάσταση. Επικίνδυνοι χωματόδρομοι παντού (πλην του κεντρικού δρόμου Κέχρου - Κομοτηνής). Σοβαρότατα είναι τα προβλήματα που δημιουργούνται στην επικοινωνία, τις μεταφορές, την παροχή υγειονομικής περίθαλψης, στη μορφωτική διαδικασία κ.λ.π. Η όλη κατάσταση το χειμώνα επιδεινώνεται στο έπακρο. Αν εξαιρέσουμε το δρόμο που οδηγεί στο διοικητικό κέντρο της κοινότητας, που είναι ασφαλτοστρωμένος από το 1998, το υπόλοιπο οδικό δίκτυο είναι όπως το θυμούνται από τον εμφύλιο δύο σύντροφοι, μέλη της αντιπροσωπείας της ΝΕ, που συμμετείχαν στο ΔΣΕ που δρούσε στην περιοχή. Αυτό που γίνεται είναι από καιρό σε καιρό λίγες παρεμβάσεις με γκρέιντερ... Εχουν προκληθεί αρκετά και σοβαρά ατυχήματα από την κατάσταση αυτή, που γίνεται πολλές φορές η αιτία για μη έγκαιρη αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας.
  • Υγειονομική περίθαλψη: Υπάρχει ένα αγροτικό ιατρείο και ένας αγροτικός γιατρός για 12 οικισμούς, με το συγκεκριμένο μάλιστα οδικό δίκτυο.
  • Παιδεία: Το πλησιέστερο Γυμνάσιο - Λύκειο βρίσκεται σε απόσταση 45 χλμ. από το διοικητικό κέντρο της Κοινότητας.
  • Δίκτυο ύδρευσης: Υποτυπώδες για τους περισσότερους οικισμούς της κοινότητας που δημιουργεί σοβαρότατα προβλήματα ύδρευσης και άρδευσης, αν και νερό υπάρχει.
  • Το αποχετευτικό είναι φυσικά ανύπαρκτο. Αλλά εδώ λείπουν και τα στοιχειώδη αποχετευτικά σε μερικούς οικισμούς και τα λύματα χύνονται στις ρεματιές, δημιουργώντας κινδύνους μόλυνσης για τους κατοίκους.
  • Το δίκτυο της ΔΕΗ κάποιες φορές το χειμώνα παθαίνει βλάβες εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών, με αποτέλεσμα να μένουν χωρίς ηλεκτρικό.
  • Σταθερά τηλέφωνα εδώ και δύο χρόνια υπάρχουν παντού, πλην του οικισμού Ανω Καμπής.
  • Στην αλληλογραφία μέσω του Ταχυδρομείου υπάρχει πρόβλημα, γιατί τα γράμματα στοιβάζονται στο τραπέζι ενός καφενείου. Χάνονται, καθυστερούν κ.λ.π.
  • Δεν έχουν εικόνα από όλα τα τηλεοπτικά κανάλια, όπως συμβαίνει στην υπόλοιπη Ελλάδα. Μόνο τα κρατικά βλέπουν και τα δορυφορικά.
  • Παράπονα υπάρχουν και για το ωράριο λειτουργίας της κοινότητας, αλλά και για προτάσεις που υποβάλλονται προς τους κατοίκους, από την κοινότητα, για την υλοποίηση κάποιου έργου π.χ. να βάλει η κοινότητα τους σωλήνες δικτύου ύδρευσης και τον εκσκαφέα για να σκάψει και οι κάτοικοι να βάλουν την εργασία τζάμπα.

Το οδικό δίκτυο που ενώνει τους 12 οικισμούς του Κέχρου
Το οδικό δίκτυο που ενώνει τους 12 οικισμούς του Κέχρου
Οι ευθύνες της πολιτείας γι' αυτή την απαράδεκτη κατάσταση είναι τεράστιες και για την αδιαφορία της και την πολιτική που ακολούθησε. Ομως μια τέτοια καπιταλιστική πολιτεία, όπου μπορεί, τέτοια κάνει.

Οι τοπικοί άρχοντες όμως ακόμα και στο επίπεδο της μικρής κοινότητας, γιατί δεν όρθωσαν και δεν ορθώνουν το ανάστημά τους; Τι κέρδισε η Κοινότητα Κέχρου και οι κάτοικοί της τόσα χρόνια, με την τακτική των τοπικών αρχόντων, να μη γίνουν κακοί με την κυβέρνηση, να μην αποκαλύψουν, να μη διεκδικήσουν; Μιζέρια, φτώχεια, ανεργία, ξενιτιά, υποβάθμιση, απομόνωση.

Βέβαια, όπως γενικά συμβαίνει στον καπιταλισμό έτσι και στη μικρή καπιταλιστική κοινωνία «δέκα περνάν καλά και οι άλλοι υποφέρουν» όπως μας είπε ένας προβληματισμένος φίλος πάνω στον Κέχρο.

Δίκτυο μεταφοράς νερού. Επιφανειακοί σωλήνες πάνω στα βουνά
Δίκτυο μεταφοράς νερού. Επιφανειακοί σωλήνες πάνω στα βουνά
Το Δημοτικό Σχολείο Καμπής Κέχρου
Το Δημοτικό Σχολείο Καμπής Κέχρου
Και δίπλα σε όλα αυτά, το αιολικό πάρκο, «δείγμα» ανάπτυξης...
Και δίπλα σε όλα αυτά, το αιολικό πάρκο, «δείγμα» ανάπτυξης...
ΔΗΜΑΡΙΟ ΞΑΝΘΗΣ
Ξεχειλίζει η αγανάκτηση

Δημάριο. Ενα χωριό 50 χιλιόμετρα από την Ξάνθη, ακριβώς στα σύνορα της Βουλγαρίας. Ενα χωριό όπως και πολλά άλλα, κυριολεκτικά ξεχασμένο από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Οι περίπου 250 οικογένειες που ζουν εκεί, με νύχια και με δόντια παλεύουν να μην το εγκαταλείψουν. Σ' αυτό τον αγώνα αποφάσισαν πως πρέπει να ενεργοποιήσουν και τη δύναμη της ψήφου. Ετσι ετοιμάζονται να δώσουν την πρώτη απάντηση στην πολιτική εγκατάλειψης, στηρίζοντας τις δυνάμεις εκείνες που βρίσκονται σταθερά στο πλευρό τους και παλεύουν για τα συμφέροντα των εργαζομένων και του λαού.

Ανθρωποι απλοί, σεμνοί και προπάντων εργατικοί. Ασχολούνται σχεδόν αποκλειστικά από την καλλιέργεια του μπασμά και από το εισόδημα που τους αφήνει ο καπνός προσπαθούν να επιβιώσουν. Κομμάτι κι αυτοί της φτωχής αγροτιάς του τόπου μας, παλεύουν με τις χαμηλές τιμές του καπνού, που χρόνια τώρα πέφτουν ολοένα και περισσότερο κάτω από το κόστος παραγωγής. Οι ποσοστώσεις χαμηλές, από 500 έως 600 ή 1.000 κιλά το χρόνο. Κάποτε με την ίδια παραγωγή ζούσαν καλύτερα, γιατί το κόστος παραγωγής ήταν πολύ χαμηλότερο. Υπήρχε και η κτηνοτροφία να τους ενισχύει λίγο το εισόδημα.

«Γνωρίσαμε καλά τι σημαίνει πολιτική της ΕΟΚ, της ΕΕ, το ζήσαμε στο πετσί μας και για τα καπνά και για την κτηνοτροφία. Σήμερα υπάρχουν μόνον 30 αγελάδες και 400 κατσίκια και την καπνοκαλλιέργεια πάνε σιγά σιγά να την αφανίσουν», καταγγέλλουν στη συζήτηση που έχουν με τους κομμουνιστές που τους επισκέφθηκαν. Οι Π. Ταξόπουλος, Β. Καλαϊτζόγλου, στελέχη του ΚΚΕ, ο Εφένδη Χασάν και ο Καράνταη, είναι άλλωστε γνώριμοι σε αυτούς.

Μας κοροϊδεύουν

«Λες και βάλθηκαν να μας διώξουν. Δε θέλουν να μας δώσουν δουλιά. Δεν πήραν κανέναν από εμάς στο σώμα συνοριοφυλάκων, κι ας γνωρίζουμε την περιοχή καλύτερα από τον καθένα», αναφέρει ένας από τους λίγους νέους κατοίκους του χωριού.

Ο Ντελή Αμπτουλά Χουσεΐν, με τη σειρά του, καταγγέλλει την απαράδεκτη συμπεριφορά του διευθυντή της ΕΓΣ Ξάνθης, ο οποίος για την επιστροφή του ΦΠΑ από τον καπνό του είπε ότι δικαιούται συνολικά 270.000 δραχμές, αλλά τώρα θα πάρει μόνο 120.000 δρχ. Επίσης μας παρακρατούν 30 ευρώ για την άδεια, ενώ κάτι τέτοιο δε συμβαίνει στους άλλους νομούς, αλλά και για κάθε αγελάδα, από τις ελάχιστες που απέμειναν, πληρώνουμε 55 ευρώ.

Το παιχνίδι του δικομματισμού συνεχίζει στις πλάτες των αγροτών. Και ο ίδιος δηλώνει με αγανάκτηση: «Δεν πρέπει πια να ανεχτούμε τέτοια κοροϊδία». Ο φόβος να τον αποκαλέσουν «εξτρεμιστή», δεν περνάει πια.

Η πολιτική στήριξης και ανάπτυξης της υπαίθρου, που προβάλει η κυβέρνηση, φαίνεται ότι δεν περιλαμβάνει στους σχεδιασμούς της ούτε το ακριτικό Δημάριο, όπως άλλωστε και εκατοντάδες άλλα ακριτικά χωριά της χώρας.

Χρόνια τώρα, μάταια, διεκδικούν να ασφαλτοστρωθεί ο δρόμος που οδηγεί στο χωριό τους (4 χιλιόμετρα). Η ευθύνη της ασφαλτόστρωσης, γι' αυτό το κομμάτι του δρόμου προς το Δημάριο, τους λένε ότι ανήκει στην 3η ΔΕΚΕ Καβάλας!!! Μάταια ζητούν και τη διάνοιξη 2-3 αγροτικών δρόμων, απαραίτητων για τη διευκόλυνση της μετάβασης προς τις καλλιέργειές τους.

Στο γύψο Παιδεία και Υγεία

Εγκατάλειψη και των νέων. Συνολικά 35 μαθητές φοιτούν στο Δημοτικό, το Γυμνάσιο και το Λύκειο. Η έδρα των σχολείων βρίσκεται στην Κοινότητα Πάχνη. Το χειμώνα πολλές φορές δεν υπάρχει λεωφορείο για τη μεταφορά τους και αναγκαστικά η μετακίνησή τους γίνεται με ΙΧ αυτοκίνητα. Και σε αυτή την περίπτωση όμως κυνηγιούνται από την Τροχαία που τους βάζει πρόστιμα, διότι κουβαλούν περισσότερα άτομα από όσα επιτρέπεται να μεταφέρει το όχημα.

Ξαφνικά, βρέθηκαν αντιμέτωποι και με τις αλλαγές στο χώρο της Υγείας. «Τηλεφωνήσαμε στο Νοσοκομείο της Ξάνθης για επίσκεψη σε οφθαλμίατρο. Μας είπαν ότι μπορούμε να επισκεφτούμε το γιατρό μετά από 3 μήνες. Βέβαια υπήρχε και η δυνατότητα εξέτασης το ίδιο απόγευμα (απογευματινά ιατρεία), αρκεί να πληρώναμε».

Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση η αγανάκτηση ξεχειλίζει. Και οι κάτοικοι στο Δημάριο αποφάσισαν πως δεν πρέπει να αφήσουν να χαθεί άλλη μια ευκαιρία. Δηλώνουν ότι θα δώσουν απάντηση στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.

ΖΕΥΞΗ ΑΚΤΙΟΥ - ΠΡΕΒΕΖΑΣ
Τσουχτερό εισιτήριο για να κερδίζουν οι εργολάβοι

Ανακοίνωση της ΝΕ Πρέβεζας του ΚΚΕ

Το τσουχτερό εισιτήριο (3 ευρώ) των διοδίων της ζεύξης Πρέβεζας - Ακτίου που πρέπει να πληρώσει κάποιος για να περάσει τη σήραγγα, δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τη ζωή των χιλιάδων επαγγελματιών, υπαλλήλων, εργατών που κάνουν αυτή τη διαδρομή συχνά, και κάποιοι από αυτούς καθημερινά. Είναι σαφές ότι το ποσόν των 3 ευρώ επιτείνει τη μείωση του ήδη χαμηλού εισοδήματός τους. Δεν πρόλαβε, με λίγα λόγια, να τελειώσει η φιέστα των εγκαινίων της σήραγγας από τον «πρωθυπουργό των έργων» και η σκληρή πραγματικότητα είναι εδώ, για να μας αποδεικνύει ότι τα περίφημα «μεγάλα έργα» δεν κατασκευάζονται για την εξυπηρέτηση των λαϊκών συμφερόντων, αλλά για να γεμίζουν οι τσέπες του κάθε Μπόμπολα, απομυζώντας το εισόδημα των φτωχών και μεσαίων λαϊκών στρωμάτων.

Σε ανακοίνωσή της, η ΝΕ Πρέβεζας του ΚΚΕ σημειώνει πως η ζεύξη έγινε 100% με χρήματα του ελληνικού λαού, ενώ οι εταιρίες που την κατασκεύασαν, όχι μόνο δεν έδωσαν δεκάρα τσακιστή, αλλά συνέβαλαν στο να φτάσει το κόστος του έργου τα 40 δισ. δρχ., όταν ο προϋπολογισμός ήταν 17 δισ. δρχ.. Επίσης, σημειώνει στην ανακοίνωσή της πως τα χρήματα των διοδίων πηγαίνουν σε μία ανώνυμη εταιρία, στην οποία συμμετέχουν η κατασκευάστρια εταιρία ΑΚΤΩΡ (βλ. Μπόμπολας) και το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας.

Η ΝΕ Πρέβεζας του ΚΚΕ καλεί το λαό της περιοχής να βγάλει συμπεράσματα, τόσο για το ποιον εξυπηρετεί αυτή η πολιτική, όσο και γι' αυτούς (συμπολιτευόμενους και δήθεν αντιπολιτευόμενους) που τη στηρίζουν. Οι επερχόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές είναι μια ευκαιρία για τους εργαζόμενους να τους δώσουν ένα καλό «μάθημα». Να καταψηφίσουν τους συνδυασμούς που στηρίζονται από τις δυνάμεις του δικομματισμού και να υπερψηφίσουν, παράλληλα, τους συνδυασμούς που στηρίζει το ΚΚΕ και που υπηρετούν εκείνη την πολιτική, που έχει ως γνώμονα το συμφέρον της εργατικής τάξης και του λαού και πολύ απέχει από τη λογική της διαπλοκής, της ρεμούλας, της κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος για την εξυπηρέτηση των ολίγων.

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Ερωτώνται εφτά υπουργοί, ποια μέτρα πρόκειται να πάρουν και πότε, για να αλλάξει η κατάσταση στον Κέχρο

Τα σοβαρότατα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Κοινότητας Κέχρου Ροδόπης επισημαίνουν, σε Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή, οι βουλευτές του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης και Γιώργος Χουρμουζιάδης.

Οι δύο βουλευτές αναφέρουν αναλυτικά τα προβλήματα αυτά. Δηλαδή, της απασχόλησης (καπνοκαλλιέργεια, κτηνοτροφία κλπ.), του οδικού δικτύου που είναι σε πρωτόγονη κατάσταση με τους επικίνδυνους χωματόδρομους, των απαράδεκτων δικτύων ύδρευσης, των προβλημάτων στην άρδευση, της έλλειψης στοιχειωδών αποχετευτικών δικτύων κλπ. Υπογραμμίζουν, ακόμη, ότι ένας μόνον αγροτικός γιατρός καλείται να καλύψει τις ανάγκες 3.500 ανθρώπων σε 12 οικισμούς και, μάλιστα, με το συγκεκριμένο οδικό δίκτυο, ενώ το πλησιέστερο Γυμνάσιο - Λύκειο βρίσκεται σε απόσταση 45 χιλιομέτρων. Σημειώνουν, επίσης, και το πρόβλημα της τηλεοπτικής κάλυψης της περιοχής.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους συναρμόδιους υπουργούς Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Γεωργίας, ΥΠΕΧΩΔΕ, Υγείας και Πρόνοιας, Τύπου και ΜΜΕ, Εθνικής Παιδείας και Μακεδονίας - Θράκης: Ποια μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε να αντιμετωπιστούν τα παραπάνω προβλήματα και να αντιστραφεί οριστικά αυτή η απαράδεκτη πραγματικότητα;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ