ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Αυγούστου 2002
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΘΕΣΗ «17Ν»
Προφυλακιστέος κρίθηκε και ο Σάββας Ξηρός

Ο Σάββας Ξηρός

ICON

Ο Σάββας Ξηρός
Τις τρεις προανακριτικές απολογίες, που είχε δώσει στον εισαγγελέα Ιω. Διώτη, επιβεβαίωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Σάββας Ξηρός κατά τη διάρκεια της μαραθώνιας απολογίας του την Κυριακή ενώπιον του ειδικού ανακριτή της υπόθεσης «17Ν», προέδρου Εφετών Λεων. Ζερβομπεάκου και του αρμόδιου εισαγγελέα Εφετών Κυρ. Καρούτσου. Από το δωμάτιο του «Ευαγγελισμού», όπου νοσηλεύεται ακόμα ο 40χρονος αγιογράφος, είχε μια ολόκληρη μέρα στη διάθεσή του για να ξετυλίξει το κουβάρι της εμπλοκής του σε εννέα ανθρωποκτονίες, 16 απόπειρες ανθρωποκτονιών, πολλές εκρήξεις, ληστείες και κλοπές, ενέργειες όλες της τρομοκρατικής οργάνωσης στην οποία «μυήθηκε» αρχικά από τον αδελφό του Χριστόδουλο το 1986. Πρώτη επίθεση, στην οποία πήρε μέρος, ήταν εκείνη εναντίον λεωφορείου που μετέφερε Αμερικανούς στρατιώτες στις 24-4-1987 στο Ρέντη. Είχαν τραυματιστεί δέκα από αυτούς.

Στα χρόνια που ακολούθησαν ο Σάββας Ξηρός εξελίχθηκε, κατά τα λεγόμενά του, σε έναν από τους εκτελεστές της «17Ν», συμμετέχοντας στη δολοφονία του Αμερικανού αξιωματούχου Ουίλιαμ Νορντίν, του βουλευτή Παύλου Μπακογιάννη, του Αμερικανού λοχία Ρόναλντ Στιούαρτ, του ακόλουθου Τύπου της τουρκικής πρεσβείας Τσετίν Γκιοργκιού, του σπουδαστή Θάνου Αξαρλιάν (στόχος ήταν ο τότε υπουργός Οικονομικών Ι. Παλαιοκρασσάς), του πρώην διοικητή της ΕΤΕ Μιχ. Βρανόπουλου, του Τούρκου διπλωμάτη Ομέρ Σιπαχίογλου, του εφοπλιστή Κωστή Περατικού και του Βρετανού στρατιωτικού ακολούθου Στίβεν Σόντερς. Μάλιστα, ομολόγησε ότι ο ίδιος πυροβόλησε και σκότωσε τους δύο τελευταίους. Αποκάλυψε, επίσης, ότι συμμετείχε στην απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά των Τζορτζ Κάρος, Παν. Ταρασουλέα, Γ. Πέτσου, Β. Βαρδινογιάννη, Ι. Παλαιοκρασσά και Λ. Παπαδημητρίου, στην επίθεση με ρουκέτα εναντίον του σπιτιού του Γερμανού πρέσβη στο Χαλάνδρι, στην κλοπή πολεμικού υλικού από το στρατόπεδο Συκουρίου και το ΑΤ Βύρωνα, στις ληστείες στην ΕΤΕ Πατησίων και Παγκρατίου, στα ΕΛΤΑ Βύρωνα, στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο Αιγάλεω και Πατησίων κλπ.

Ολα τα φερόμενα ως μέλη της «17Ν», που έχουν προφυλακιστεί, αναγνώρισε ο Σάββας Ξηρός από φωτογραφίες, με τη λιγοστή πλέον όρασή του, εκτός από τον Θεολόγο Ψαραδέλλη, για τον οποίο είπε κατηγορηματικά ότι δεν ανήκει στην οργάνωση. Πρόσθεσε, όμως, πως «πήρε μέρος σε μια ληστεία για να εκδώσει ένα βιβλίο». Υποστήριξε, ακόμα, ότι όλα τα χρήματα από τις ληστείες τα έπαιρνε ο «Λάμπρος» (Αλ. Γιωτόπουλος), που «είχε την πρωτοκαθεδρία». Κρατούσε ένα ποσό για τον εαυτό του και τα υπόλοιπα τα παρέδιδε στον «Λουκά» (Δημ. Κουφοντίνα) να τα διαχειριστεί σύμφωνα με τις οδηγίες του. Επιλογή του «Λάμπρου» ήταν οι επιθέσεις κατά Παλαιοκρασσά, Περατικού και Σόντερς. Στις δύο τελευταίες ήταν παρών. Ο Κουφοντίνας πυροδότησε τη ρουκέτα σε βάρος του Ι. Παλαιοκρασσά. Ο Σ. Ξηρός σκότωσε και τον Π. Μπακογιάννη.

Ανέφερε, τέλος, δύο νέα μέλη της «17Ν» με τα ψευδώνυμα «Βαγγέλης» και «Κώστας», είπε πως ήταν δικό του λάθος η έκρηξη του πυροκροτητή στα χέρια του στις 29 του Ιούνη στο λιμάνι του Πειραιά και αποκάλυψε ότι η «17Ν», που διέθετε άλλες δύο «γιάφκες» στον Πειραιά και στη Θεσσαλονίκη, σχεδίαζε διάφορα «χτυπήματα» στο πρώτο λιμάνι της χώρας, μεταξύ των οποίων και στα γραφεία του εφοπλιστή Γερ. Αγούδημου.

«Ξεκίνησα ενσυνείδητα, πιστεύοντας ότι θα αλλάξω τον κόσμο. Πίστευα σ' αυτό και η ένοπλη πάλη ήταν ένας δρόμος...», φέρεται να είπε, προσπαθώντας να δικαιολογήσει τη συμμετοχή του στα εγκλήματα της «17Ν».

Μετά την απολογία του κρίθηκε προφυλακιστέος. Θα παραμείνει, ωστόσο, στο νοσοκομείο μέχρι να αποκατασταθεί η υγεία του.

ΤΟΜΑΣ ΜΙΛΕΡ
Οι συλλήψεις είχαν δρομολογηθεί, πριν την έκρηξη στον Πειραιά!

«Προκηρύξεις» - παρεμβάσεις με αποδέκτη την ελληνική κοινή γνώμη, εξακολουθεί να στέλνει ο Αμερικανός πρέσβης στη χώρα μας, Τόμας Μίλερ. Ετσι μετά τη συνέντευξή του στην «Ελευθεροτυπία» συνέχισε με άλλη συνέντευξη στο «Εθνος της Κυριακής». Σε αυτή μάλιστα αποκαλύπτει «οι συλλήψεις είχαν ήδη δρομολογηθεί, θα υπήρχαν θετικά αποτελέσματα στην υπόθεση της "17Ν" και χωρίς το γεγονός του Πειραιά»!

«Και στη διαδικασία αυτή που βρίσκεται σε εξέλιξη είχαμε εκπλήξεις, οι οποίες δεν αποκλείεται να επαναληφθούν στο μέλλον», είπε ο Τ. Μίλερ. Προσδιόρισε σαν έκπληξη την περίπτωση του Σάββα Ξηρού προσθέτοντας ότι «η μια αποκάλυψη έφερε την άλλη και όλα δείχνουν ότι έχουμε δρόμο μπροστά μας». Επανέλαβε επίσης ότι «υπάρχει ακόμη πολλή δουλιά να γίνει, καθώς και συλλήψεις». Δίνοντας το στίγμα ενός... διαρκούς πολέμου απέναντι στη λεγόμενη τρομοκρατία, υποστηρίζει ότι «υπάρχουν κατά γενική παραδοχή κάποιοι, πιθανότατα οπλισμένοι και ασφαλώς επικίνδυνοι, που κυκλοφορούν έξω ασύλληπτοι και είναι ικανοί να βλάψουν ανθρώπους». Απαίτησε δε, οι συλλήψεις να γίνουν καταδίκες.

Αναφερόμενος σε υποθέσεις του παρελθόντος όπως η συμπλοκή των Σεπολίων, η «συνάντηση» στη Λουίζης Ριανκούρ, η συμπλοκή αστυνομικών και Χ. Τσουτσουβή, όπως και η δολοφονία του Κ. Περατικού, τόνισε με «νόημα» ότι «ευκαιρίες υπήρξαν αλλά δεν τις εκμεταλλεύθηκαν». Σε ερώτηση αν θα υπάρξει θέμα έκδοσης στις ΗΠΑ ορισμένων από τους συλληφθέντες είπε ότι «δεν έχουμε φτάσει σε αυτό το στάδιο». Παράλληλα χαρακτήρισε «φαντασίωση» τον ισχυρισμό ότι «οι ομολογίες εξασφαλίστηκαν επισείοντας την απειλή του Γκουαντανάμο». Σε άλλη ερώτηση αν θα παρότρυνε τους Αμερικανούς τουρίστες να έρθουν χωρίς δισταγμό στη χώρα μας για την Ολυμπιάδα του 2004, απάντησε ότι «δεν είναι εύκολο ν' απαντήσω σ' αυτήν την ερώτηση. Εχουμε δυο χρόνια έως τους Ολυμπιακούς. Επαναλαμβάνω ότι έχουμε μια επιτυχία, αλλά ζούμε σε έναν επικίνδυνο κόσμο. Πολύ πιο επικίνδυνο απ' ό,τι στο πρόσφατο παρελθόν. Κι αυτό ισχύει για όλους. Ετσι, λοιπόν, αντί να κάνουμε προγνώσεις για το αν θα είναι ασφαλείς ή όχι οι αγώνες, προτιμώ να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σκληρά, μαζί με την ελληνική κυβέρνηση».

Δημοσιεύματα του Τύπου

Το «Βήμα» σημειώνει ότι οι διωκτικές αρχές ετοιμάζονται για έναν νέο κύκλο επιχειρήσεων με στόχο την εξάρθρωση του ΕΛΑ. Παράλληλα, στο στόχαστρο της ΕΛ.ΑΣ. βρίσκονται η «1η Μάη», οι «Επαναστατικοί Πυρήνες», η «Κόκκινη Γραμμή» και άλλες. Οι αρχές πιστεύουν ότι έχουν σχηματίσει πλήρη εικόνα της δομής του ΕΛΑ, γνωρίζουν πρόσωπα και διασυνδέσεις και δηλώνουν έτοιμες να ξεκινήσουν την επιχείρηση εξάρθρωσης στις αρχές Σεπτέμβρη.

Το «Εθνος της Κυριακής» αναφέρει ότι διεξάγεται «σαφάρι της ΕΛ.ΑΣ. για άλλα τρία μέλη» της «17Ν». Οι αρχές γνωρίζουν την ταυτότητά τους, έχουν φωτογραφίες τους και προσπαθούν να στοιχειοθετήσουν την εμπλοκή τους με τη «17Ν». Η κυριακάτικη «Ελευθεροτυπία» γράφει ότι με «πύλη» την οργάνωση «1η Μάη», η οποία το 1987 προσπάθησε να φέρει τη «17Ν» κοντά στον ΕΛΑ, οι διωκτικές αρχές θα επιχειρήσουν την αποκάλυψη του πρώτου και πολυπληθέστερου πυρήνα ένοπλης βίας στη χώρα: Του Επαναστατικού Λαϊκού Αγώνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αντιτρομοκρατική διαθέτει αρκετά στοιχεία γι' αυτόν, ανάμεσά τους τα αρχεία της Στάζι, μαρτυρίες ανθρώπων που μετείχαν σε ενέργειες και ντοκουμέντα από πολύχρονες παρακολουθήσεις προσώπων.

Ο «Τύπος της Κυριακής» επισημαίνει πως οι εφέτες-ειδικοί ανακριτές ερευνούν τις ασάφειες και τις ανακρίβειες στις ομολογίες των συλληφθέντων, τις δισκέτες από το κρησφύγετο της Δαμάρεως και τη σχέση «17Ν» και ΕΛΑ.

Η «Απογευματινή της Κυριακής» γράφει ότι στον κοινωνικό περίγυρο του Α. Γιωτόπουλου στην κοσμική Αθήνα και στον ΕΛΑ θα στραφούν τώρα οι έρευνες για την τρομοκρατία. Είναι οι «εκπλήξεις» που ανέφερε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ, Τ. Μίλερ. Η ΕΛ.ΑΣ. έχει τα στοιχεία και θα προχωρήσει στο νέο γύρο μετά τη σύλληψη-παράδοση του Δ. Κουφοντίνα.

Η «Καθημερινή της Κυριακής» φιλοξενεί συνέντευξη του εισαγγελέα Γ. Διώτη. Σε αυτήν αναφέρεται πως «ξέραμε το όνομα του Γιωτόπουλου από το 1995», για να προσθέσει «ότι θα φτάναμε σε κάθε περίπτωση στην άκρη του νήματος. Η έκρηξη της βόμβας στα χέρια του Σ. Ξηρού επιτάχυνε τις εξελίξεις». Η «Αυγή» της Κυριακής γράφει ότι οι ΗΠΑ σκηνοθετούν τρομο-σίριαλ διαρκείας. Εντάσσουν την εξάρθρωση της «17Ν» στην «αντιτρομοκρατική εκστρατεία» του Τζ. Μπους και πιέζουν για νέες συλλήψεις και δίκες, αυτή τη φορά του ΕΛΑ.

Η «Ελευθεροτυπία» αναφέρεται στην απολογία του Σάββα Ξηρού. Σύμφωνα με αυτήν, ομολόγησε ότι σκότωσε τους Κ. Περατικό και Σ. Σόντερς, ότι η «17Ν» θα χτυπούσε τα γραφεία του εφοπλιστή Γ. Αγούδημου. Η απολογία του φώτισε πολλά σκοτεινά σημεία. Οπως το ότι η έκρηξη της βόμβας στα χέρια του ήταν δικό του λάθος, ότι η τσάντα με το 38άρι και τις χειροβομβίδες ήταν δικιά του, ότι ο Δ. Κουφοντίνας εκτόξευσε τη ρουκέτα κατά του Γ. Παλαιοκρασσά, ότι δύο κρησφύγετα άδειασαν μετά την έκρηξη και μίλησε για κάποιον «Βαγγέλη» και κάποιον «Κώστα». Επίσης, δημοσίευμα της εφημερίδας σημειώνει ότι έναν σκληρό δίσκο, που εξαφανίστηκε από το κρησφύγετο της Δαμάρεως το βράδυ της 29ης του Ιούνη, αναζητούν οι αρχές.

Τα «Νέα» σημειώνουν ότι με την απολογία του ο Σ. Ξηρός αποκάλυψε πως ο Α. Γιωτόπουλος, «αρχηγός, συντάκτης των προκηρύξεων και εισπράκτορας των προερχόμενων από τις ληστείες χρημάτων», ήταν παρών στις δολοφονίες των Κ. Περατικού και Σ. Σόντερς. Επίσης, είπε ότι πυροδότησε επίτηδες νωρίτερα τη βόμβα κατά τη διάρκεια της επίθεσης κατά του Γ. Πέτσου και ότι δεν τον πρόδωσε ο Δ. Κουφοντίνας στον Πειραιά.

Δημοσίευμα του «Εθνους» υποστηρίζει πως οι διωκτικές αρχές είχαν τον ΕΛΑ πρώτον στη λίστα, η έκρηξη, όμως, στον Πειραιά, ανέτρεψε το πρόγραμμά τους.

Ο «Ελεύθερος Τύπος» αναφέρει ότι στο στόχαστρο της Ασφάλειας βρίσκονται τρία νέα πρόσωπα και με τις συλλήψεις αυτών, αλλά και των γυναικών της «17Ν», θα κλείσει ο κύκλος των συλλήψεων μελών της «17Ν». Η «Απογευματινή» ισχυρίζεται πως το όπλο που βρέθηκε την περασμένη Κυριακή κοντά στο σπίτι του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κ. Στεφανόπουλου, στο Ψυχικό, αποτελεί μήνυμα του ΕΛΑ προς την κυβέρνηση ώστε να ματαιωθούν οι προγραμματισμένες συλλήψεις ιστορικών στελεχών της «17Ν» και του ΕΛΑ.

Και δικομματική κοκορομαχία

Δικομματική κοκορομαχία, με αφορμή τις εξελίξεις που αφορούν στην εξάρθρωση της «17Ν». Την Κυριακή ο Βύρωνας Πολύδωρας, συντονιστής Δημόσιας Τάξης της ΝΔ, αναφερόμενες στις συλλήψεις όσων κατηγορούνται για συμμετοχή στη «17Ν», υπογράμμισε ότι «περιμένανε με τις σαγιονάρες στα εξοχικά τους ή στα αλιευτικά τους ή στα σπίτια τους, να τους χτυπήσουν το κουδούνι για να παραδοθούν οι αυτοσυνταξιοδοτούμενοι. Δεν είναι σύλληψη αυτό. Ολα μοιάζουν σικέ». Σε ερώτηση αν ήταν συνεννοημένοι οι παίκτες απάντησε: «Με προσυνεννοημένους παίκτες. Πρέπει να μου πουν τι έγινε, πρέπει να μου δώσουν πειστικότερες εξηγήσεις. Δε βγαίνουν γιάφκες έτσι».

Απαντώντας ο υφυπουργός Τύπου, Τ. Χυτήρης, δήλωσε: «επιτέλους ας τα βρουν μεταξύ τους οι κύριοι της ΝΔ. Δεν είναι δυνατόν άλλα να λέει ο κ. Πολύδωρας και αλλά ο κ. Μεϊμαράκης, άλλα στελέχη της ΝΔ κάθε μέρα στην τηλεόραση. Αυτή η διγλωσσία, εσκεμμένη ή όχι, βλάπτει το ίδιο το κύρος της χώρας, τη στιγμή μάλιστα που ξένοι ηγέτες της Ευρώπης και της Αμερικής συγχαίρουν την κυβέρνηση για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της τρομοκρατίας».

Εξαλλου χτες ο Β. Μεϊμαράκης μιλώντας στο ΣΤΑΡ, είπε ότι υπάρχουν αναπάντητα ερωτήματα και ρώτησε αν κυβερνητικά στελέχη γνώριζαν ή είχαν οποιασδήποτε μορφής σχέση με τον Δ. Κουφοντίνα.

Ερευνες για το όπλο στο Π. Ψυχικό

Συνεχίζονται οι έρευνες της Αστυνομίας σχετικά με την προέλευση του όπλου που βρέθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου λίγο έξω από το σπίτι του Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλου, στην οδό Δάφνης 17 στο Π. Ψυχικό. Το όπλο που βρέθηκε τυχαία από περαστικό και παραδόθηκε στην αστυνομία, ήταν ένα οπλοπολυβόλο FN Berreta των 9 χιλ. μαζί με ένα γεμιστήρα, 28 φυσίγγια και 1 φλογοκρύπτη, όλα μαζί τυλιγμένα σε φύλλα εφημερίδας και συσκευασμένα σε πλαστική σακούλα.

Σε ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Στρατού αναφέρεται ότι ο συγκεκριμένος τύπος όπλου «δεν ανήκει στο είδος του οπλισμού που διαθέτουν οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας». Ακόμη, από την εργαστηριακή εξέταση προέκυψε ότι το όπλο δεν έχει χρησιμοποιηθεί για παράνομες πράξεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ