Τρίτη 13 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΘΕΣΗ «17Ν»
Προφυλακιστέος κρίθηκε και ο Σάββας Ξηρός

Ο Σάββας Ξηρός

ICON

Ο Σάββας Ξηρός
Τις τρεις προανακριτικές απολογίες, που είχε δώσει στον εισαγγελέα Ιω. Διώτη, επιβεβαίωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Σάββας Ξηρός κατά τη διάρκεια της μαραθώνιας απολογίας του την Κυριακή ενώπιον του ειδικού ανακριτή της υπόθεσης «17Ν», προέδρου Εφετών Λεων. Ζερβομπεάκου και του αρμόδιου εισαγγελέα Εφετών Κυρ. Καρούτσου. Από το δωμάτιο του «Ευαγγελισμού», όπου νοσηλεύεται ακόμα ο 40χρονος αγιογράφος, είχε μια ολόκληρη μέρα στη διάθεσή του για να ξετυλίξει το κουβάρι της εμπλοκής του σε εννέα ανθρωποκτονίες, 16 απόπειρες ανθρωποκτονιών, πολλές εκρήξεις, ληστείες και κλοπές, ενέργειες όλες της τρομοκρατικής οργάνωσης στην οποία «μυήθηκε» αρχικά από τον αδελφό του Χριστόδουλο το 1986. Πρώτη επίθεση, στην οποία πήρε μέρος, ήταν εκείνη εναντίον λεωφορείου που μετέφερε Αμερικανούς στρατιώτες στις 24-4-1987 στο Ρέντη. Είχαν τραυματιστεί δέκα από αυτούς.

Στα χρόνια που ακολούθησαν ο Σάββας Ξηρός εξελίχθηκε, κατά τα λεγόμενά του, σε έναν από τους εκτελεστές της «17Ν», συμμετέχοντας στη δολοφονία του Αμερικανού αξιωματούχου Ουίλιαμ Νορντίν, του βουλευτή Παύλου Μπακογιάννη, του Αμερικανού λοχία Ρόναλντ Στιούαρτ, του ακόλουθου Τύπου της τουρκικής πρεσβείας Τσετίν Γκιοργκιού, του σπουδαστή Θάνου Αξαρλιάν (στόχος ήταν ο τότε υπουργός Οικονομικών Ι. Παλαιοκρασσάς), του πρώην διοικητή της ΕΤΕ Μιχ. Βρανόπουλου, του Τούρκου διπλωμάτη Ομέρ Σιπαχίογλου, του εφοπλιστή Κωστή Περατικού και του Βρετανού στρατιωτικού ακολούθου Στίβεν Σόντερς. Μάλιστα, ομολόγησε ότι ο ίδιος πυροβόλησε και σκότωσε τους δύο τελευταίους. Αποκάλυψε, επίσης, ότι συμμετείχε στην απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά των Τζορτζ Κάρος, Παν. Ταρασουλέα, Γ. Πέτσου, Β. Βαρδινογιάννη, Ι. Παλαιοκρασσά και Λ. Παπαδημητρίου, στην επίθεση με ρουκέτα εναντίον του σπιτιού του Γερμανού πρέσβη στο Χαλάνδρι, στην κλοπή πολεμικού υλικού από το στρατόπεδο Συκουρίου και το ΑΤ Βύρωνα, στις ληστείες στην ΕΤΕ Πατησίων και Παγκρατίου, στα ΕΛΤΑ Βύρωνα, στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο Αιγάλεω και Πατησίων κλπ.

Ολα τα φερόμενα ως μέλη της «17Ν», που έχουν προφυλακιστεί, αναγνώρισε ο Σάββας Ξηρός από φωτογραφίες, με τη λιγοστή πλέον όρασή του, εκτός από τον Θεολόγο Ψαραδέλλη, για τον οποίο είπε κατηγορηματικά ότι δεν ανήκει στην οργάνωση. Πρόσθεσε, όμως, πως «πήρε μέρος σε μια ληστεία για να εκδώσει ένα βιβλίο». Υποστήριξε, ακόμα, ότι όλα τα χρήματα από τις ληστείες τα έπαιρνε ο «Λάμπρος» (Αλ. Γιωτόπουλος), που «είχε την πρωτοκαθεδρία». Κρατούσε ένα ποσό για τον εαυτό του και τα υπόλοιπα τα παρέδιδε στον «Λουκά» (Δημ. Κουφοντίνα) να τα διαχειριστεί σύμφωνα με τις οδηγίες του. Επιλογή του «Λάμπρου» ήταν οι επιθέσεις κατά Παλαιοκρασσά, Περατικού και Σόντερς. Στις δύο τελευταίες ήταν παρών. Ο Κουφοντίνας πυροδότησε τη ρουκέτα σε βάρος του Ι. Παλαιοκρασσά. Ο Σ. Ξηρός σκότωσε και τον Π. Μπακογιάννη.

Ανέφερε, τέλος, δύο νέα μέλη της «17Ν» με τα ψευδώνυμα «Βαγγέλης» και «Κώστας», είπε πως ήταν δικό του λάθος η έκρηξη του πυροκροτητή στα χέρια του στις 29 του Ιούνη στο λιμάνι του Πειραιά και αποκάλυψε ότι η «17Ν», που διέθετε άλλες δύο «γιάφκες» στον Πειραιά και στη Θεσσαλονίκη, σχεδίαζε διάφορα «χτυπήματα» στο πρώτο λιμάνι της χώρας, μεταξύ των οποίων και στα γραφεία του εφοπλιστή Γερ. Αγούδημου.

«Ξεκίνησα ενσυνείδητα, πιστεύοντας ότι θα αλλάξω τον κόσμο. Πίστευα σ' αυτό και η ένοπλη πάλη ήταν ένας δρόμος...», φέρεται να είπε, προσπαθώντας να δικαιολογήσει τη συμμετοχή του στα εγκλήματα της «17Ν».

Μετά την απολογία του κρίθηκε προφυλακιστέος. Θα παραμείνει, ωστόσο, στο νοσοκομείο μέχρι να αποκατασταθεί η υγεία του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ