Τρίτη 13 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δημοσιεύματα του Τύπου

Το «Βήμα» σημειώνει ότι οι διωκτικές αρχές ετοιμάζονται για έναν νέο κύκλο επιχειρήσεων με στόχο την εξάρθρωση του ΕΛΑ. Παράλληλα, στο στόχαστρο της ΕΛ.ΑΣ. βρίσκονται η «1η Μάη», οι «Επαναστατικοί Πυρήνες», η «Κόκκινη Γραμμή» και άλλες. Οι αρχές πιστεύουν ότι έχουν σχηματίσει πλήρη εικόνα της δομής του ΕΛΑ, γνωρίζουν πρόσωπα και διασυνδέσεις και δηλώνουν έτοιμες να ξεκινήσουν την επιχείρηση εξάρθρωσης στις αρχές Σεπτέμβρη.

Το «Εθνος της Κυριακής» αναφέρει ότι διεξάγεται «σαφάρι της ΕΛ.ΑΣ. για άλλα τρία μέλη» της «17Ν». Οι αρχές γνωρίζουν την ταυτότητά τους, έχουν φωτογραφίες τους και προσπαθούν να στοιχειοθετήσουν την εμπλοκή τους με τη «17Ν». Η κυριακάτικη «Ελευθεροτυπία» γράφει ότι με «πύλη» την οργάνωση «1η Μάη», η οποία το 1987 προσπάθησε να φέρει τη «17Ν» κοντά στον ΕΛΑ, οι διωκτικές αρχές θα επιχειρήσουν την αποκάλυψη του πρώτου και πολυπληθέστερου πυρήνα ένοπλης βίας στη χώρα: Του Επαναστατικού Λαϊκού Αγώνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αντιτρομοκρατική διαθέτει αρκετά στοιχεία γι' αυτόν, ανάμεσά τους τα αρχεία της Στάζι, μαρτυρίες ανθρώπων που μετείχαν σε ενέργειες και ντοκουμέντα από πολύχρονες παρακολουθήσεις προσώπων.

Ο «Τύπος της Κυριακής» επισημαίνει πως οι εφέτες-ειδικοί ανακριτές ερευνούν τις ασάφειες και τις ανακρίβειες στις ομολογίες των συλληφθέντων, τις δισκέτες από το κρησφύγετο της Δαμάρεως και τη σχέση «17Ν» και ΕΛΑ.

Η «Απογευματινή της Κυριακής» γράφει ότι στον κοινωνικό περίγυρο του Α. Γιωτόπουλου στην κοσμική Αθήνα και στον ΕΛΑ θα στραφούν τώρα οι έρευνες για την τρομοκρατία. Είναι οι «εκπλήξεις» που ανέφερε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ, Τ. Μίλερ. Η ΕΛ.ΑΣ. έχει τα στοιχεία και θα προχωρήσει στο νέο γύρο μετά τη σύλληψη-παράδοση του Δ. Κουφοντίνα.

Η «Καθημερινή της Κυριακής» φιλοξενεί συνέντευξη του εισαγγελέα Γ. Διώτη. Σε αυτήν αναφέρεται πως «ξέραμε το όνομα του Γιωτόπουλου από το 1995», για να προσθέσει «ότι θα φτάναμε σε κάθε περίπτωση στην άκρη του νήματος. Η έκρηξη της βόμβας στα χέρια του Σ. Ξηρού επιτάχυνε τις εξελίξεις». Η «Αυγή» της Κυριακής γράφει ότι οι ΗΠΑ σκηνοθετούν τρομο-σίριαλ διαρκείας. Εντάσσουν την εξάρθρωση της «17Ν» στην «αντιτρομοκρατική εκστρατεία» του Τζ. Μπους και πιέζουν για νέες συλλήψεις και δίκες, αυτή τη φορά του ΕΛΑ.

Η «Ελευθεροτυπία» αναφέρεται στην απολογία του Σάββα Ξηρού. Σύμφωνα με αυτήν, ομολόγησε ότι σκότωσε τους Κ. Περατικό και Σ. Σόντερς, ότι η «17Ν» θα χτυπούσε τα γραφεία του εφοπλιστή Γ. Αγούδημου. Η απολογία του φώτισε πολλά σκοτεινά σημεία. Οπως το ότι η έκρηξη της βόμβας στα χέρια του ήταν δικό του λάθος, ότι η τσάντα με το 38άρι και τις χειροβομβίδες ήταν δικιά του, ότι ο Δ. Κουφοντίνας εκτόξευσε τη ρουκέτα κατά του Γ. Παλαιοκρασσά, ότι δύο κρησφύγετα άδειασαν μετά την έκρηξη και μίλησε για κάποιον «Βαγγέλη» και κάποιον «Κώστα». Επίσης, δημοσίευμα της εφημερίδας σημειώνει ότι έναν σκληρό δίσκο, που εξαφανίστηκε από το κρησφύγετο της Δαμάρεως το βράδυ της 29ης του Ιούνη, αναζητούν οι αρχές.

Τα «Νέα» σημειώνουν ότι με την απολογία του ο Σ. Ξηρός αποκάλυψε πως ο Α. Γιωτόπουλος, «αρχηγός, συντάκτης των προκηρύξεων και εισπράκτορας των προερχόμενων από τις ληστείες χρημάτων», ήταν παρών στις δολοφονίες των Κ. Περατικού και Σ. Σόντερς. Επίσης, είπε ότι πυροδότησε επίτηδες νωρίτερα τη βόμβα κατά τη διάρκεια της επίθεσης κατά του Γ. Πέτσου και ότι δεν τον πρόδωσε ο Δ. Κουφοντίνας στον Πειραιά.

Δημοσίευμα του «Εθνους» υποστηρίζει πως οι διωκτικές αρχές είχαν τον ΕΛΑ πρώτον στη λίστα, η έκρηξη, όμως, στον Πειραιά, ανέτρεψε το πρόγραμμά τους.

Ο «Ελεύθερος Τύπος» αναφέρει ότι στο στόχαστρο της Ασφάλειας βρίσκονται τρία νέα πρόσωπα και με τις συλλήψεις αυτών, αλλά και των γυναικών της «17Ν», θα κλείσει ο κύκλος των συλλήψεων μελών της «17Ν». Η «Απογευματινή» ισχυρίζεται πως το όπλο που βρέθηκε την περασμένη Κυριακή κοντά στο σπίτι του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κ. Στεφανόπουλου, στο Ψυχικό, αποτελεί μήνυμα του ΕΛΑ προς την κυβέρνηση ώστε να ματαιωθούν οι προγραμματισμένες συλλήψεις ιστορικών στελεχών της «17Ν» και του ΕΛΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ