ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Αυγούστου 2002
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΚΕ
Επικίνδυνη η πολιτική ξεπουλήματος

Το νομοσχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις κατάγγειλε, χτες, στη Βουλή το ΚΚΕ

Το νομοσχέδιο περί αποκρατικοποιήσεων που ολοκληρώνει τη μέχρι τώρα πορεία ξεπουλήματος του δημοσίου τομέα συζητήθηκε χθες στο τμήμα διακοπών της Βουλής, με το ΚΚΕ να διατυπώνει την κατηγορηματική του αντίθεση στην πολιτική επιλογή της κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας.

«Το ΚΚΕ είναι αντίθετο με την πολιτική των αποκρατικοποιήσεων, γιατί αυτή η πολιτική διευκολύνει το μεγάλο κεφάλαιο στην κερδοφορία του σε βάρος των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων» τόνισε χθες στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ, Δημήτρης Τσιόγκας. Επισήμανε ότι «η πολιτική που ακολουθείται είναι επικίνδυνη γιατί είναι βαθιά ταξική, είναι μια πολιτική που ξεπουλάει ό,τι απέμεινε στο δημόσιο». Αναφερόμενος εκτεταμένα στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, ο Δ. Τσιόγκας σημείωσε ότι «πουλιέται το φιλέτο της ελληνικής βιομηχανίας που φτιάχτηκε με τα χρήματα του ελληνικού λαού: ΟΤΕ, ΟΣΕ, ΔΕΗ, ΕΛΤΑ, ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ, ΕΛΒΟ, ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ». Διευκρίνισε πάντως πως «αυτό δε σημαίνει ότι εμείς σήμερα υπερασπιζόμαστε αυτόν το δημόσιο τομέα που έφτιαξαν και στηρίζουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ» δηλαδή «ένας δημόσιος τομέας της μίζας, της ρεμούλας, του βολέματος και της γραφειοκρατίας» τονίζοντας ότι τα λαϊκά συμφέροντα απαιτούν ένα δημόσιο τομέα «αξιοκρατικό, παραγωγικό με τις επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας στον έλεγχο του δημοσίου». Παράλληλα ο βουλευτής του ΚΚΕ υπενθύμισε τις θέσεις περί αποκρατικοποιήσεων που εκφράζονταν την περίοδο 1991 - 1993 από το σημερινό πρωθυπουργό τονίζοντας ότι τώρα ακολουθείται ακριβώς αυτή η πρακτική. Παράλληλα σημείωσε ότι σήμερα ενώ ξεπουλιούνται οι δημόσιες επιχειρήσεις παράλληλα «διογκώνεται το κατασταλτικό κράτος».

Αποκαλυπτική αν μη τι άλλο ήταν η χθεσινή τοποθέτηση του υπουργού Οικονομίας Νίκου Χριστοδουλάκη. Υποστήριξε ότι η πολιτική του ΠΑΣΟΚ επιδιώκει να «καθιερώσει την πολιτική των αποκρατικοποιήσεων και των αποκρατικοποιήσεων ως ένα εργαλείο ανάπτυξης και οικονομικής προόδου». Ασκώντας κριτική στις αποκρατικοποιήσεις που έγιναν την περίοδο 1990 - '93 από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, έκανε λόγο για «τραγικές παραλείψεις και λανθασμένες επιλογές». Μάλιστα αναφερόμενος στις τότε κινητοποιήσεις εναντίον των αποκρατικοποιήσεων, υποστήριξε ότι «αναπτύχθηκε ένα ρεύμα αντίθετο στην πολιτική των αποκρατικοποιήσεων γεγονός το οποίο δημιούργησε τον κίνδυνο να κάνει η ελληνική οικονομία βήματα πίσω αντί να προοδεύσει»! Τέλος αναφερόμενος στο νομοσχέδιο σημείωσε ότι παρέχει «διαφάνεια, ευελιξία και αποτελεσματικότητα» και ότι «θα αποτελέσει ένα θεσμικό πλαίσιο με διάρκεια δεκαετιών».

ΔΕΗ - ΔΕΠΑ
Νέα «πακέτα» σε ιδιώτες

Στο ιδιωτικό κεφάλαιο επιπλέον 10% με 15% της ΔΕΗ, σε «στρατηγικό εταίρο» μέχρι και το 35% της ΔΕΠΑ

Στο ιδιωτικό κεφάλαιο παραδίδει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ νέα μετοχικά πακέτα κρατικών εταιριών του ενεργειακού τομέα, σε μια εξέλιξη που δρομολογεί και νέες ανατιμήσεις στα τιμολόγια και που ταυτόχρονα υποβαθμίζει την ενεργειακή υποδομή της χώρας.

Το ξεπούλημα κρατικών εταιριών του ενεργειακού τομέα (ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ) ήταν στην ατζέντα της χτεσινής συνάντησης των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη και Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλου, όπου αποφασίστηκε η αναθέρμανση των σχετικών διαδικασιών και η επιλογή των τραπεζών που θα αναλάβουν (έναντι αδράς αμοιβής) να παίξουν το ρόλο του συμβουλάτορα της κυβέρνησης στο ξεπούλημα των μετοχικών πακέτων.

  • Στο πλαίσιο αυτό δρομολογούν τη διάθεση σε λεγόμενους ιδιώτες «επενδυτές» επιπλέον ποσοστού της τάξης του 10% με 15% της ΔΕΗ και υπολογίζουν ότι το σχέδιό τους θα ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του έτους. Οι τράπεζες που επιλέχτηκαν για «σύμβουλοι» είναι οι: Εθνική, UBS Warburg, Alpha και Deutsche Bank. Η ημερομηνία εισαγωγής του ποσοστού αυτού στο χρηματιστήριο εξαρτάται και από τη συγκυρία που θα επικρατεί στους ναούς του τζόγου.
  • Για τη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ) ανακοίνωσαν ότι θα προχωρήσουν μέσα στο προσεχές διάστημα στη δημοσιοποίηση της διακήρυξης για την εξεύρεση «στρατηγικού επενδυτή». Από παλαιότερες επίσημες ανακοινώσεις προκύπτει ότι η κυβέρνηση απεργάζεται το ξεπούλημα ποσοστού μέχρι και 35% στον ιδιώτη «στρατηγικό εταίρο».
  • Για τα ΕΛΠΕ, ο υπουργός Ανάπτυξης είπε ότι «μέσα στο μήνα θα ξεκαθαρίσει το πλαίσιο», δηλαδή το ξεπούλημα του 23,4% στο όμιλο Λάτση - «Lukoil».
ΑΓΟΡΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕΙΔΩΝ
Ενισχύονται οι ισχυροί θα την πληρώσει ο καταναλωτής

Ο Αντ. Σκυλλάκος κατήγγειλε στη Βουλή ότι το σχετικό νομοσχέδιο λειτουργεί υπέρ των μεγάλων μονοπωλιακών εταιριών πετρελαίου

Στην περαιτέρω ενίσχυση των ισχυρών μονοπωλίων στο χώρο των πετρελαιοειδών αποσκοπεί το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την «οργάνωση της αγοράς πετρελαιοειδών», η επεξεργασία του οποίου άρχισε χθες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι η κυβερνητική πλειοψηφία προκειμένου να μην ακουστούν στην επιτροπή αντίθετες με την πολιτική της φωνές, απέρριψε την πρόταση του εκπροσώπου του ΚΚΕ να κληθεί στην επιτροπή το σωματείο των εργαζομένων στα Ελληνικά Πετρέλαια, παρόλο που η δημόσια αυτή επιχείρηση έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αγορά των πετρελαιοειδών.

Μιλώντας στην επιτροπή ο εισηγητής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος, τόνισε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι ενταγμένο σε ένα γενικότερο κυβερνητικό και κοινοτικό σχέδιο για την αναδιάρθρωση του ενεργειακού τομέα υπέρ των ισχυρών, σε βάρος των μικρομεσαίων του χώρου και τελικά σε βάρος και του ίδιου του καταναλωτή. Κινείται, υπογράμμισε, σε αντιλαϊκή κατεύθυνση, αφού διευρύνει τον έλεγχο του εμπορίου των πετρελαιοειδών από τα μονοπώλια του χώρου.

Αυτό επιτυγχάνεται με διάφορες διατάξεις του νομοσχεδίου, αφού η διανομή και η λιανική εμπορία δίνεται στους ισχυρούς και χτυπιούνται οι βενζινοπώλες παρά τη θετική πρόβλεψη για το ωράριο των βενζινάδικων. Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω προβλέψεων θα είναι η αύξηση των τιμών των καυσίμων, αφού όπως έχει δείξει η εμπειρία, η απελευθέρωση της αγοράς ισούται με τη μονοπώλησή της αφού όλα τα μέτρα που παίρνονται είναι υπέρ των ισχυρών.

Ο Αντ. Σκυλλάκος κατήγγειλε ότι ακόμα και αυτός ο αγωγός που θα μεταφέρει καύσιμα στο αεροδρόμιο στην ουσία θα είναι σε ιδιωτικά χέρια και είπε ότι το ΚΚΕ - επειδή ο τομέας της ενέργειας είναι στρατηγικής σημασίας - τάσσεται υπέρ της σύστασης ενιαίου εθνικού φορέα ενέργειας που να ανήκει στο κράτος.

ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ
Αστείρευτη πηγή πλουτισμού για τραπεζίτες

«Τσουχτερά» επιτόκια πλήρωσε για μια ακόμη φορά το ελληνικό δημόσιο στους μεγαλοτραπεζίτες που λυμαίνονται το κρατικό χρέος. Το γεγονός αυτό προκύπτει ανάγλυφα και από τη χτεσινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων, όπου οι τραπεζίτες με τη στήριξη και ανοχή της κυβέρνησης κατάφεραν να «προσφέρουν» στο δημόσιο τις άτοκες καταθέσεις της λαϊκής αποταμίευσης με ετήσιο επιτόκιο επιτόκιο 3,61%(!).

Το ύψος του νέου δανείου (από ετήσια, εξάμηνα και τρίμηνα έντοκα γραμμάτια) έφτασε τα 324 εκατ. ευρώ και τα επιτόκια διαμορφώθηκαν χαμηλότερα συγκριτικά με τον Ιούνη σε μια εξέλιξη που αντανακλά την πτώση των επιτοκίων στο χρηματεμπόριο.

Ειδικότερα, το 12μηνο έντοκο μαζί με την προμήθεια που καρπώθηκαν οι τράπεζες διαμορφώθηκε σε 3,61% (από 4,17% τον Ιούνη), το 6μηνο έντοκο σε 3,60% (από 3,88%) και το 3μηνο έντοκο σε 3,57% (από 3,75%).

ΑΓΟΡΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ
Μειωμένες πωλήσεις 6%

Μείωση 6% σημείωσαν οι πωλήσεις οχημάτων το επτάμηνο Γενάρη - Ιούλη 2002, ως προς τα αντίστοιχα επίπεδα του 2001, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΣΥΕ. Το μήνα Ιούλη, ως προς τον ίδιο μήνα του 2001, η μείωση ήταν της τάξης του 8,4%. Ειδικότερα, το επτάμηνο Γενάρη - Ιούλη 2002 οι πωλήσεις οχημάτων ανήλθαν σε 256.335, έναντι 272.823 πέρυσι. Ειδικότερα, οι πωλήσεις ΙΧ αυτοκινήτων ανήλθαν σε 181.681 έναντι 195.395 το 2001 και των μοτοσικλετών σε 44.688 έναντι 46.740 πέρυσι. Το μήνα Ιούλη του 2002 πωλήθηκαν 42.121 οχήματα - από αυτά 30.189 ΙΧ αυτοκίνητα - έναντι 45.998 οχήματα τον Ιούλη του 2001 - από αυτά 30.120 ΙΧ αυτοκίνητα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ