ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Αυγούστου 2002
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΟΛΥΜΠΙΚ ΚΕΤΕΡΙΝΓΚ»
Διαπραγματεύσεις για το ξεπούλημα

Η προσφορά της κοινοπραξίας «Everest»- «Λουφτχάνσα» κρίθηκε ως η καλύτερη

Με την κοινοπραξία «Everest - LSG Sky Chefs» (θυγατρική της γερμανικής εταιρίας «Λουφτχάνσα») αρχίζει η κυβέρνηση το αμέσως προσεχές διάστημα τις διαπραγματεύσεις για το ξεπούλημα της «Ολύμπικ Κέτερινγκ», κερδοφόρας θυγατρικής εταιρίας της «Ολυμπιακής Αεροπορίας».

Την προσφορά της κοινοπραξίας έκρινε ως πιο ικανοποιητική η εταιρία «Deloitte & Touche» (σύμβουλος της κυβέρνησης για το ξεπούλημα της «Ολύμπικ Κέτερινγκ»), η οποία και εισηγείται την έναρξη διαπραγματεύσεων στο υπουργείο Μεταφορών-Επικοινωνιών.

Υπενθυμίζεται ότι για την εξαγορά και του υπόλοιπου 67% των μετοχών της «Ολύμπικ Κέτερινγκ», που κατέχει σήμερα το δημόσιο (το υπόλοιπο ποσοστό έχει ήδη εκχωρηθεί στους ιδιώτες μέσω του ΧΑΑ), αρχικά είχαν υποβάλει προσφορά οκτώ κοινοπραξίες, αλλά μόνο δύο απ' αυτές υπέβαλαν στη συνέχεια δεσμευτική προσφορά.

Η δεύτερη κοινοπραξία που συμμετέχει στην τελική φάση του διαγωνισμού είναι η «Γρηγόρης Μικρογεύματα - Ομιλος Βερούκα», με την οποία η κυβέρνηση θ' αρχίσει διαπραγματεύσεις, σε περίπτωση που δεν τελεσφορήσουν οι διαπραγματεύσεις με την προτιμητέα κοινοπραξία «Everest».

Παράλληλα με το ξεπούλημα της «Ολύμπικ Κέτερινγκ», η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να προχωρήσει και στην ιδιωτικοποίηση της εταιρίας «Γαλιλαίος Ελλάς», που είναι και αυτή θυγατρική της ΟΑ, με αντικείμενο την ηλεκτρονική κράτηση θέσεων.

Οπως είναι αυταπόδεικτο, με το ξεπούλημα της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» τμήμα τμήμα, στόχος της κυβέρνησης είναι η περαιτέρω διευκόλυνση των υποψήφιων «μνηστήρων», αφού τους παρέχει τη δυνατότητα να επιλέξουν εκ του ασφαλούς όποια κερδοφόρα δραστηριότητα του ομίλου επιθυμούν, χωρίς να αναλάβουν το παραμικρό επιχειρηματικό ρίσκο.

Σημειώνεται ότι για το ξεπούλημα της «Ολύμπικ Κέτερινγκ», το ΚΚΕ υπέβαλε προχτές στη Βουλή και νέα Ερώτηση - Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων.

Στην Ερώτηση, που υπέβαλαν οι βουλευτές του Κόμματος Ν. Γκατζής και Σπ. Στριφτάρης, επισημαίνονται οι πολλαπλές πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης για το επικείμενο ξεπούλημα της κερδοφόρας εταιρίας, καθώς και η άμεση και σκανδαλώδης σχέση που έχει η επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση με την εξυπηρέτηση ιδιωτικών κερδοσκοπικών επιδιώξεων σχετικά με την τροφοδοσία των Ολυμπιακών Αγώνων.

28ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Καλεί στην ομορφιά του αγώνα

«Πρωταγωνιστές» του καλοκαιριού συνεχίζουν να είναι οι νέοι της ΚΝΕ με τις εκδηλώσεις τους σε όλη την Ελλάδα, στο πλαίσιο του 28ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή». Το Φεστιβάλ συνεχίζει το ταξίδι του, οδεύοντας προς την κορύφωσή του στις πρωτεύουσες των νομών και καλεί τους νέους και τις νέες στην ομορφιά του αγώνα. Συγκεκριμένα, οι εκδηλώσεις του αυτές τις μέρες έχουν ως εξής:

Σήμερα Τετάρτη:

- Στην πλατεία Μετεώρων, στη Θεσσαλονίκη, στις 8.30 μ.μ., αφιέρωμα στο Μάνο Λοΐζο.

- Στο ξενοδοχείο «Ηλέκτρα Παλλάς», στη Θεσσαλονίκη, στις 8.30 μ.μ., η Τομεακή Οργάνωση Κατασκευών διοργανώνει εκδήλωση με θέμα: «νέοι εργαζόμενοι και εργασιακές σχέσεις».

Αύριο Πέμπτη:

- Στη Θέρμη Θεσσαλονίκης, στις 8.30 μ.μ., με θέμα: «Τοπική Αυτοδιοίκηση και νεολαία».

- Στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης, στις 8.30 μ.μ., για τη Σύνοδο Κορυφής του 2003 και τη νεολαία.

- Στο Καμπάνη Κιλκίς, στις 8 μ.μ., για τις πολιτικές εξελίξεις και τις θέσεις του ΚΚΕ, θα μιλήσει η Ειρήνη Χατζή, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικοδυτικής Μακεδονίας της ΚΝΕ.

- Στο Γάζι Ηρακλείου Κρήτης, στις 8 μ.μ., για τα ναρκωτικά.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΧΡΥΣΩΡΥΧΕΙΩΝ ΘΡΑΚΗΣ
Καθοριστικό σημείο οι επερχόμενες εκλογές

Καλεί το λαό της περιοχής να στηρίξει τους συνδυασμούς που θα πουν και θα δεσμευτούν ξεκάθαρα και κατηγορηματικά για το οριστικό διώξιμο των χρυσωρυχείων απ' την περιοχή

Την επίσπευση της γνωμοδότησης για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) που υπέβαλε η εταιρία «Μεταλλευτική Θράκης ΑΕ», όσον αφορά τα ορυχεία χρυσού των Σαππών, ζητά με επείγον έγγραφό του προς τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ροδόπης το ΥΠΕΧΩΔΕ.

Δεδομένου, όπως αναφέρει, ότι έχει παρέλθει η προθεσμία που ορίζει η ισχύουσα νομοθεσία για να γνωμοδοτήσει το Νομαρχιακό Συμβούλιο κι έχουν διαβιβαστεί προ πολλού τα συμπληρωματικά στοιχεία της ΜΠΕ. Το γεγονός αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει για μια ακόμη φορά τις εκτιμήσεις της «Διανομαρχιακής Επιτροπής Ροδόπης - Εβρου κατά της εξόρυξης και επεξεργασίας χρυσού», ότι κάθε χρονική καθυστέρηση, δημιουργεί αντικειμενικά νομικά ερείσματα στη «Μεταλλευτική Θράκης ΑΕ» τα οποία ως φαίνεται θ' αξιοποιήσει ανάλογα.

Σχολιάζοντας την εξέλιξη αυτή η Διανομαρχιακή Επιτροπή σημειώνει τα εξής: «Επιβεβαιώνεται η ορθότητα της πρότασής μας, σύμφωνα με την οποία το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ροδόπης, αντί κάθε γνωμοδότησης και εμπλοκής σε τέτοιες διαδικασίες, θα έπρεπε να επαναλάβει το πολιτικό ΟΧΙ κατά των χρυσωρυχείων, όπως αυτό αποφασίστηκε κατά τη συνεδρίαση της Διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ροδόπης-Εβρου. Θέση που έπρεπε να συνοδεύσει με μια μεγαλειώδη λαϊκή κινητοποίηση, ως απάντηση αλλά κι ως ηχηρό μήνυμα, προς κάθε κατεύθυνση, ότι εξόρυξη κι επεξεργασία χρυσού στην περιοχή μας δεν πρόκειται να γίνει γιατί δε θα το επιτρέψει ο λαός και οι φορείς του».

»Αν πραγματικά η Νομαρχία Ροδόπης θέλει να συμπορευτεί με το παλλαϊκό αυτό αίτημα, ένα δρόμο έχει να επιλέξει: Ν' απαντήσει και στο έγγραφο του υπουργείου ξεκάθαρα, επαναλαμβάνοντας το πολιτικό ΟΧΙ στα χρυσωρυχεία. Κάθε διαφορετική στάση που θολώνει τα νερά, κινείται εκ του πονηρού. Οπως φαίνεται κι από το σχετικό έγγραφο του υπουργείου, τα πράγματα για την εξόρυξη χρυσού ήδη δρομολογήθηκαν, με κομβική χρονική αφετηρία τις επερχόμενες Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές».

»Γι' αυτό η Διανομαρχιακή Επιτροπή Αγώνα καλεί το λαό της περιοχής να κατευθύνει την ψήφο του, έχοντας και τα χρυσωρυχεία ως ένα ακόμη κριτήριο της επιλογής του, στους συνδυασμούς εκείνους που θα πουν ξεκάθαρα και κατηγορηματικά ΟΧΙ και θα δεσμευτούν συγκεκριμένα και πολιτικά για το οριστικό διώξιμο των χρυσωρυχείων απ' την περιοχή», καταλήγει.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΙΤΩΛΙΚΟΥ
Ο Μελέτης Πατρινός υποψήφιος δήμαρχος

Ο Μελέτης Πατρινός είναι ο υποψήφιος δήμαρχος Αιτωλικού της Δημοκρατικής Ενότητας. Η ανακήρυξη της υποψηφιότητας έγινε σε συγκέντρωση της παράταξης το απόγευμα της περασμένης Κυριακής. Η παρουσία του κόσμου ήταν μαζική, συμμετείχαν και πολλοί ετεροδημότες, ενώ ιδιαίτερα έντονη ήταν η παρουσία των γυναικών και της νεολαίας.

Στην ανακήρυξη παραβρέθηκαν αντιπροσωπείες από το ΚΚΕ, το ΔΗΚΚΙ και τη Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία Αιτωλοακαρνανίας. O M. Πατρινός κατάγεται από το Κεφαλόβρυσο Αιτωλικού, γεννήθηκε το 1973 και είναι απόφοιτος Λυκείου. Εχει διατελέσει πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κεφαλόβρυσου για αρκετά χρόνια και συμμετείχε, επίσης, σε όλους τους λαϊκούς αγώνες, που αναπτύχθηκαν τα τελευταία χρόνια για τα δίκια των εργατών, των αγροτών και των μικρομεσαίων λαϊκών στρωμάτων.

Η Δημοκρατική Ενότητα απηύθυνε κάλεσμα συσπείρωσης, πάλης και αντίστασης σε αυτή την αντιλαϊκή πολιτική προς όλους τους κατοίκους της περιοχής που στην πλειοψηφία τους είναι μικρομεσαίοι αγρότες, ψαράδες που βλέπουν την ΤΑ, να μετατρέπεται σε εργαλείο της κεντρικής εξουσίας για την εφαρμογή ακόμα χειρότερων για το λαό μέτρων.

Επίσης, η κίνηση «έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου» για τις επιπτώσεις των πολιτικών των παρατάξεων, που κινούνται στη λογική της διαχείρισης. Ασκησε κριτική στις δημοτικές αρχές, που διατέλεσαν θητεία τα προηγούμενα χρόνια και οι οποίες κινήθηκαν στην ίδια λογική. Τα προβλήματα παραμένουν άλυτα και έχουν οξυνθεί ακόμα περισσότερο, προβλήματα όπως αυτό της ανεργίας, των επιπτώσεων της αντιαγροτικής πολιτικής, της υγειονομικής περίθαλψης, της Παιδείας, του Πολιτισμού, των ναρκωτικών, ενώ ιδιαίτερα σημαντικά είναι αυτά των ψαράδων της λιμνοθάλασσας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ