ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Αυγούστου 2002
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Δε θα το επιτρέψουμε

Απάντηση στην απόφαση του υπουργείου Εργασίας για λειτουργία των καταστημάτων μέχρι τις 11 τη νύχτα!

«Δε θα επιτρέψουμε άλλη διεύρυνση ωρών λειτουργίας». Με αυτή την ξεκάθαρη φράση ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας απαντά στην προκλητική απόφαση του υπουργείου Εργασίας να παραμένουν ανοιχτά τα μαγαζιά στις τουριστικές περιοχές μέχρι τις 11 το βράδυ τους θερινούς μήνες, ικανοποιώντας έτσι τις απαιτήσεις των εμπόρων και νομιμοποιώντας τις μέχρι σήμερα παρανομίες τους.

Οπως σημειώνει ο Σύλλογος, δε θα δεχτεί καμία δικαιολογία που αναφέρεται σε τουρισμό ή Ολυμπιακούς Αγώνες ή ατμοσφαιρική ρύπανση για διεύρυνση του ωραρίου, γιατί αυτό θα σημαίνει περισσότερη ένταση στη δουλιά, περισσότερη ανεργία, περισσότερη υποβάθμιση, και τονίζει ότι η απάντηση θα είναι ο κοινός αγώνας με όλους τους εργαζόμενους του εμπορίου.

Οπως σημειώνει στη συνέχεια ο Σύλλογος, έχει ήδη απαντήσει στις προκλητικές δήθεν προτάσεις του υπουργείου Εργασίας περί της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στις τουριστικές περιοχές. Επισημαίνει δε συγκεκριμένα: Προσπαθούν εδώ και χρόνια διάφοροι καρεκλοκένταυροι διαφόρων υπουργείων να εξυπηρετήσουν ακόμα περισσότερο τα πολυεθνικά κέντρα του εμπορίου. Δεν τους φτάνει η «Λευκή» Μαύρη Βίβλος με τις εργασιακές σχέσεις πείνας, δεν τους φτάνουν οι συλλογικές συμβάσεις που είναι πολύ κάτω από τα όρια της φτώχειας, δεν τους φτάνουν τα ήδη εξαντλητικά ωράρια, τώρα απαιτούν την ολοκληρωτική εξόντωσή μας μέχρι τις 11 το βράδυ, και έπεται συνέχεια με την κυριακάτικη αργία.

Να υπενθυμίσουμε, ότι τα σχέδια του υπουργείου Εργασίας αποκαλύφτηκαν από έγγραφό του προς την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Στο έγγραφο δήλωνε στην Ομοσπονδία ότι μετά από απαιτήσεις των εμπόρων τουριστικών περιοχών «προχώρησε σε τροποποίηση-συμπλήρωση της αριθ. 1162/97 κοινής υπουργικής απόφασης, παρατείνοντας τη λήξη του ωραρίου (...) μέχρι την 23.00 ώρα κατά τη θερινή περίοδο». Υποκριτικά, στη συνέχεια, και αφού της «υπενθυμίζει» ότι η κυβέρνηση μπορεί να αποφασίσει και χωρίς την έγκριση των εργαζομένων, ζητάει τη γνώμη της για να υπογραφτεί η απόφαση... Προχωρώντας όμως ακόμα πιο πέρα σημειώνει ότι σύμφωνα με τον ΕΟΤ όλες οι περιοχές της χώρας θεωρούνται τουριστικές, κάνοντας ξεκάθαρα τα σχέδιά της.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής και αγώνα

«Δυναμώνουμε το Συνδικάτο, ενισχύουμε τη δύναμη της ενότητας». Με το σύνθημα αυτό οι συνδικαλιστές του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας με καθημερινές εξορμήσεις στα γιαπιά, καλούν τους οικοδόμους σε μαζική συμμετοχή στην Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση, που θα γίνει την Κυριακή 8 Σεπτέμβρη στις 8.30 το πρωί στο θέατρο ΠΕΡΟΚΕ.

Με την προκήρυξη να μοιράζεται χέρι - χέρι σε όλους τους οικοδόμους, προβάλλουν την ανάγκη οργάνωσης της αντίστασης ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και κεφαλαίου και με όπλο τους αγώνες να διεκδικήσουν ανατροπή των αντιασφαλιστικών νόμων, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στην οικοδομή, καλύτερο μεροκάματο.

Οπως σημειώνεται συγκεκριμένα και στην προκήρυξη, το Συνδικάτο τα τρία προηγούμενα χρόνια βρέθηκε στην πρωτοπορία του εργατικού κινήματος κόντρα στην πιο σφοδρή αντεργατική, αντιλαϊκή επίθεση τα τελευταία 20 χρόνια. Αντιστάθηκε στην αρπαγή κατακτήσεων που συνδέονται με το 8ωρο και 7ωρο, το κοινωνικό σύστημα Ασφάλισης, στην πιο μαύρη λιτότητα σε μισθούς, μεροκάματα, συντάξεις, επιδόματα, στην εμπορευματοποίηση Παιδείας, Υγείας, περίθαλψης.

Γι' αυτό σημειώνει: Τα αιτήματά μας, τα γενικότερα αιτήματα της εργατικής τάξης δεν τα εγκαταλείπουμε, η τύχη τους εξαρτάται από την εργατική τάξη, από όλους μας. Εξαρτώνται από το εάν κάτω από τη σημαία του ΠΑΜΕ συσπειρώνονται καθημερινά νέες δυνάμεις, αν μέσα στην όξυνση της ταξικής πάλης κτίσουμε ένα πανελλαδικό μπλόκο ενάντια στην πολιτική που τρέφει τα κέρδη για την πλουτοκρατία και τις ζημιές για τους εργαζόμενους και το λαό.

ΚΟΖΑΝΗ
Φασιστικού τύπου επίθεση στο Εργατικό Κέντρο

Φασιστικού τύπου επίθεση εκδηλώθηκε ενάντια στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου Κοζάνης, τα ξημερώματα της Κυριακής 25 Αυγούστου. Αγνωστοι προσπάθησαν να πυρπολήσουν το Εργατικό Κέντρο, με αυτοσχέδιο εμπρηστικό μηχανισμό, που έριξαν στην είσοδο του κτιρίου του ΕΚΚ, αφού προηγούμενα έσπασαν τα τζάμια της εισόδου.

Ευτυχώς, η φωτιά δεν εξαπλώθηκε και προξένησε μόνο μικροζημιές στην είσοδο του κτιρίου. Σε ανακοίνωση - καταγγελία που εξέδωσε χτες το ΠΑΜΕ, επισημαίνεται: «Δε γνωρίζουμε αν η επίθεση σχετίζεται με τις "συνηθισμένες", για την περίοδο στα τέλη Αυγούστου, επιθέσεις άλλων εποχών, αλλά αυτή η πρωτοφανής επίθεση, ενάντια στη συνδικαλιστικά οργανωμένη εργατική τάξη δεν πρέπει να υποτιμηθεί. Η ιστορία έχει αποδείξει ότι τέτοιου είδους επιθέσεις μόνο από φασιστικούς κύκλους γίνονται».

Παρ' όλα αυτά καταβάλλεται έντονη προσπάθεια από τις τοπικές αρχές για την υποτίμηση του θέματος, με αναφορές σε «πρεζάκηδες» και «αλήτες». Αυτοί οι τύποι, ωστόσο, κι αν ακόμα γίνουν τα εκτελεστικά όργανα παρόμοιων ενεργειών δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να είναι οι εμπνευστές και οργανωτές επιθέσεων αυτού του τύπου.

«Οι φασίστες σηκώνουν κεφάλι βρίσκοντας πρόσφορο έδαφος στην αντιδραστική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση, το μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - κεφαλαίου - συνδικαλιστικής αριστοκρατίας», τονίζει η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ και συνεχίζει: «Οι ναυτεργάτες (επιστρατευμένοι από την κυβέρνηση προς όφελος του εφοπλιστικού κεφαλαίου και με την ένοχη σιωπή της συνδικαλιστικής αριστοκρατίας), βρίσκονται ακόμα υπό το καθεστώς του Στρατιωτικού Νόμου, η καταστολή των εργατικών αγώνων με τη χρήση βίας, η προσπάθεια σπίλωσης της ταξικής πάλης της εργατικής τάξης, με αφορμή την τρομοκρατία, η καθημερινή προβολή ακροδεξιών και φασιστών στα "παράθυρα" των τηλεσκουπιδότοπων της παραπληροφόρησης, αποτελούν την κοπριά για την άνθηση τέτοιων... λουλουδιών».

Η εργατική τάξη, καταλήγει η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ, «οφείλει να αντιμετωπίσει τέτοιου είδους, αλλά και κάθε είδους επιθέσεις. Η ανασύνταξη του ταξικού κινήματος, η συσπείρωση των εργαζομένων στις γραμμές του ΠΑΜΕ, και η δημιουργία του Λαϊκού Μετώπου μπορούν όχι μόνο να φράξουν το δρόμο σε αντιδραστικές πολιτικές και πρακτικές αλλά και να ανοίξουν το δρόμο για την εργατική αντεπίθεση, για τη δημοκρατία του εργαζόμενου λαού».

Ανακοίνωση καταδίκης της προσπάθειας εμπρησμού εξέδωσε, με ομόφωνη απόφαση της διοίκησης, και το Εργατικό Κέντρο Ν. Κοζάνης.


ΤΕΛΕΦΕΡΙΚ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ
Στο στόχαστρο εργαζόμενοι και επιθεωρητές εργασίας

Στο αντεργατικό στόχαστρο του προέδρου του ιδρύματος, που εκμεταλλεύεται το τελεφερίκ Σαντορίνης, έχουν μπει οι εργαζόμενοι σ' αυτό, καθώς «τόλμησαν» να υπερασπιστούν τα εργασιακά τους δικαιώματα. Μάλιστα, η αντεργατική συμπεριφορά του προέδρου του ιδρύματος Ν.Δαμίγου, δε σταμάτησε μόνο στους εργαζόμενους, αλλά στράφηκε και κατά των επιθεωρητών του ΣΕΠΕ, οι οποίοι ζήτησαν να τηρηθεί η εργατική νομοθεσία. Ηδη, σε βάρος των επιθεωρητριών εργασίας Ε.Σιαπάτη και Φ. Μελέτη εκκρεμεί μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση και εξύβριση από τον δικηγόρο του προέδρου, ενώ απειλές και εκβιασμοί εκτοξεύονται και κατά της διοίκησης του σωματείου, που συμπαραστάθηκε στις δύο επιθεωρήτριες.

Οπως καταγγέλλει το σωματείο των εργαζομένων, το τελευταίο κρούσμα αυταρχισμού του προέδρου ήταν η αποκορύφωση μιας σειράς ενεργειών του όλο το προηγούμενο διάστημα, καθώς καταπατούνταν εργασιακά, οικονομικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, υπήρχε αδιαφορία για τις ουσιαστικές λειτουργίες του ιδρύματος, όπως επισκευές τοίχων και έλεγχος πρανών, κατασκευή στεγάστρου, διαμόρφωση χώρων για εξυπηρέτηση ατόμων με ειδικές ανάγκες και γενικά μέτρα για την καλύτερη λειτουργία του τελεφερίκ. Σημειώνεται ότι οι 26 εργαζόμενοι στο τελεφερίκ, διακινούν ετησίως εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες, συμβάλλοντας στην οικονομική ανάπτυξη του νησιού, αλλά και στην οικονομική ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς το ίδρυμα είναι κοινωφελές.

Με τα αιτήματα αυτά, οι εργαζόμενοι είχαν ζητήσει συνάντηση με τη διοίκηση του ιδρύματος και προειδοποιούσαν ότι διαφορετικά θα πραγματοποιούσαν προειδοποιητική στάση εργασίας την 1η Αυγούστου. Στη συνάντηση που έγινε όμως στην Επιθεώρηση Εργασίας στις 29 Ιούλη, ενώ οι δύο επιθεωρήτριες ζητούσαν να γίνει σεβαστή η εργατική νομοθεσία και να μην παραβιάζονται τα δικαιώματα των εργαζομένων, αντιμετώπισαν το μένος του δικηγόρου του προέδρου του ιδρύματος, ο οποίος «κατέθεσε μήνυση και κίνησε αυτόφωρη διαδικασία κατά των επιθεωρητών εργασίας του τμήματος κοινωνικής επιθεώρησης Θήρας». Ετσι οι δύο κρατικοί λειτουργοί βρέθηκαν με την αστυνομία στο κατόπι τους, κυνηγημένοι μέχρι να περάσει το χρονικό διάστημα του αυτόφωρου.

Οπως σημειώνει σε καταγγελία του το Σωματείο των Εργαζομένων η «στάση αυτή είναι απαράδεκτη και προκλητική και θεωρούμε ότι τέτοιες ενέργειες βλάπτουν τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα των εργαζομένων...».

Θα προσθέταμε δε ότι, ταυτόχρονα, είναι και ενδεικτική της γενικότερης κατάστασης που επικρατεί στους εργασιακούς χώρους, στην οικονομία της ελεύθερης αγοράς, όπου η υψίστη αρχή είναι το κυνήγι του κέρδους. Και αν αυτά συμβαίνουν σε ένα «κοινωφελές ίδρυμα», που διοικείται από εκπροσώπους της ΤΑ γίνεται φανερό τι συμβαίνει στον ιδιωτικό τομέα..! Πολύ περισσότερο που η αυξανόμενη «ευελιξία» στις μορφές απασχόλησης που προωθεί η κυβέρνηση θα κάνει αδύνατο και τον παραμικρό έλεγχο στο καθεστώς εργασίας, που επιβάλλουν οι πολυεθνικές και οι μεγάλες επιχειρήσεις.

«ΣΟΦΤΕΞ» - ΔΡΑΜΑ
Συλλαλητήριο την Πέμπτη

Συλλαλητήριο την Πέμπτη, στις 10 το πρωί, στην πόλη της Δράμας, οργανώνουν τα σωματεία της «ΣΟΦΤΕΞ» με στόχο την επαναλειτουργία του εργοστασίου μαζί με τους 420 απολυμένους εργαζόμενους. Αποκλειστικά γι' αυτό το θέμα συνεδριάζει σήμερα το βράδυ η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Δράμας μαζί με άλλους φορείς της πόλης για την υποστήριξη των εργαζομένων της «ΣΟΦΤΕΞ» και των κινητοποιήσεών τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ