Τρίτη 27 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΕΛΕΦΕΡΙΚ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ
Στο στόχαστρο εργαζόμενοι και επιθεωρητές εργασίας

Στο αντεργατικό στόχαστρο του προέδρου του ιδρύματος, που εκμεταλλεύεται το τελεφερίκ Σαντορίνης, έχουν μπει οι εργαζόμενοι σ' αυτό, καθώς «τόλμησαν» να υπερασπιστούν τα εργασιακά τους δικαιώματα. Μάλιστα, η αντεργατική συμπεριφορά του προέδρου του ιδρύματος Ν.Δαμίγου, δε σταμάτησε μόνο στους εργαζόμενους, αλλά στράφηκε και κατά των επιθεωρητών του ΣΕΠΕ, οι οποίοι ζήτησαν να τηρηθεί η εργατική νομοθεσία. Ηδη, σε βάρος των επιθεωρητριών εργασίας Ε.Σιαπάτη και Φ. Μελέτη εκκρεμεί μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση και εξύβριση από τον δικηγόρο του προέδρου, ενώ απειλές και εκβιασμοί εκτοξεύονται και κατά της διοίκησης του σωματείου, που συμπαραστάθηκε στις δύο επιθεωρήτριες.

Οπως καταγγέλλει το σωματείο των εργαζομένων, το τελευταίο κρούσμα αυταρχισμού του προέδρου ήταν η αποκορύφωση μιας σειράς ενεργειών του όλο το προηγούμενο διάστημα, καθώς καταπατούνταν εργασιακά, οικονομικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, υπήρχε αδιαφορία για τις ουσιαστικές λειτουργίες του ιδρύματος, όπως επισκευές τοίχων και έλεγχος πρανών, κατασκευή στεγάστρου, διαμόρφωση χώρων για εξυπηρέτηση ατόμων με ειδικές ανάγκες και γενικά μέτρα για την καλύτερη λειτουργία του τελεφερίκ. Σημειώνεται ότι οι 26 εργαζόμενοι στο τελεφερίκ, διακινούν ετησίως εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες, συμβάλλοντας στην οικονομική ανάπτυξη του νησιού, αλλά και στην οικονομική ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς το ίδρυμα είναι κοινωφελές.

Με τα αιτήματα αυτά, οι εργαζόμενοι είχαν ζητήσει συνάντηση με τη διοίκηση του ιδρύματος και προειδοποιούσαν ότι διαφορετικά θα πραγματοποιούσαν προειδοποιητική στάση εργασίας την 1η Αυγούστου. Στη συνάντηση που έγινε όμως στην Επιθεώρηση Εργασίας στις 29 Ιούλη, ενώ οι δύο επιθεωρήτριες ζητούσαν να γίνει σεβαστή η εργατική νομοθεσία και να μην παραβιάζονται τα δικαιώματα των εργαζομένων, αντιμετώπισαν το μένος του δικηγόρου του προέδρου του ιδρύματος, ο οποίος «κατέθεσε μήνυση και κίνησε αυτόφωρη διαδικασία κατά των επιθεωρητών εργασίας του τμήματος κοινωνικής επιθεώρησης Θήρας». Ετσι οι δύο κρατικοί λειτουργοί βρέθηκαν με την αστυνομία στο κατόπι τους, κυνηγημένοι μέχρι να περάσει το χρονικό διάστημα του αυτόφωρου.

Οπως σημειώνει σε καταγγελία του το Σωματείο των Εργαζομένων η «στάση αυτή είναι απαράδεκτη και προκλητική και θεωρούμε ότι τέτοιες ενέργειες βλάπτουν τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα των εργαζομένων...».

Θα προσθέταμε δε ότι, ταυτόχρονα, είναι και ενδεικτική της γενικότερης κατάστασης που επικρατεί στους εργασιακούς χώρους, στην οικονομία της ελεύθερης αγοράς, όπου η υψίστη αρχή είναι το κυνήγι του κέρδους. Και αν αυτά συμβαίνουν σε ένα «κοινωφελές ίδρυμα», που διοικείται από εκπροσώπους της ΤΑ γίνεται φανερό τι συμβαίνει στον ιδιωτικό τομέα..! Πολύ περισσότερο που η αυξανόμενη «ευελιξία» στις μορφές απασχόλησης που προωθεί η κυβέρνηση θα κάνει αδύνατο και τον παραμικρό έλεγχο στο καθεστώς εργασίας, που επιβάλλουν οι πολυεθνικές και οι μεγάλες επιχειρήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ