ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Αυγούστου 2002
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΙΡΑΚ
Οξύνονται οι απειλές και οι αντιδράσεις

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Εντείνονται οι αντιδράσεις, ιδιαίτερα στον αραβικό κόσμο, ενάντια στα αμερικανικά σχέδια επίθεσης κατά του Ιράκ. Ενώ η Βαγδάτη ανακοίνωνε ότι 8 πολίτες σκοτώθηκαν και 9 τραυματίστηκαν από τα τελευταία αμερικανικά πλήγματα «αυτοάμυνας», στην Ουάσιγκτον «φωτιά έπαιρνε» η αντιπαράθεση για το αν, πότε και πώς θα πρέπει να πραγματοποιηθεί η αμερικανική επίθεση.

Συστήματα τηλεκατεύθυνσης πυραύλων υποστηρίζει το Πεντάγωνο ότι έπληξαν αεροσκάφη του, απαντώντας σε «πυρά» στην περιοχή της Βασόρας στο νότιο Ιράκ. Νωρίτερα, το ιρακινό πρακτορείο ειδήσεων μετέδιδε ότι από τους βομβαρδισμούς σκοτώθηκαν 8 πολίτες και τραυματίστηκαν 9, στην 120η επιδρομή από τις αρχές του χρόνου.

«Προειδοποιήσεις»
και διαδηλώσεις

Λίγες μέρες μετά τον πρώην Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας, Μπρεντ Σκοουκρόφτ, που χαρακτήρισε στη «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ» «Αρμαγεδδώνα για όλη τη Μέση Ανατολή μια επίθεση στο Ιράκ», τη σκυτάλη πήρε ο πρώην Υπ. Αμυνας, Τζέιμς Μπέικερ. Ο, επίσης, στενός συνεργάτης του πατέρα Μπους και πρωταγωνιστής στον Πόλεμο του Κόλπου, αρθρογραφώντας στη «Νιου Γιορκ Τάιμς», προειδοποίησε ότι «είναι εξαιρετικά επικίνδυνη πολιτικά, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, μια μονομερής επίθεση κατά του Ιράκ, έστω και με τη στήριξη άλλης μιας ή δύο χωρών».

Ο Μπέικερ, αν και τονίζει ότι η στρατιωτική οδός είναι «η μόνη ρεαλιστική για την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν», εκτιμά ότι θα έχει «περισσότερες απώλειες» και συμβουλεύει την αμερικανική ηγεσία να πιέσει για νέα απόφαση του ΟΗΕ, που θα προβλέπει «την άνευ όρων αποδοχή της επιστροφής των επιθεωρητών από το Ιράκ, οπουδήποτε και οποτεδήποτε», με την απειλή της χρήσης «όλων των μέσων, προκειμένου να εφαρμοστεί». Τέλος, θεωρεί ότι θα πρέπει να είναι «πιο ενωτική η εικόνα της αμερικανικής ηγεσίας προς τα έξω» και ότι απαιτείται, πριν από όλα, η «εξασφάλιση μιας ισορροπημένης λύσης στο ισραηλινο-παλαιστινιακό». Το άρθρο του Μπέικερ έδωσε αφορμή στους βρετανικούς «Τάιμς» να μιλούν για «ρήξη ανάμεσα σε πατέρα και γιο Μπους, καθώς οι Μπέικερ και Σκοουκρόφτ δε θα μιλούσαν ποτέ, χωρίς την έγκριση του πρώην Προέδρου».

Ενώ το νομικό επιτελείο του Προέδρου εκτιμούσε ότι ο Μπους δικαιούται να διατάξει επίθεση χωρίς έγκριση του Κογκρέσου, επικαλούμενο την ιδιότητά του ως ανώτατου αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων, το ανάλογο προηγούμενο του πατέρα του το 1991, καθώς και την απόφαση ανάληψης δράσης κατά τρομοκρατών της 14ης Σεπτεμβρίου 2001, διογκώνονταν οι εσωτερικές αντιδράσεις. Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο Πόρτλαντ του Ορεγκον, ενώ νέα δημοσκόπηση ανεβάζει σε 47% από 25% το ποσοστό των Αμερικανών που αντιτίθενται σε ενδεχόμενη επίθεση στο Ιράκ.

Διπλωματικός «αναβρασμός»

Την υποστήριξη του αμερικανικού λαού στον ιρακινό για άμεση άρση του εμπάργκο υπό τη σκιά των απειλών της Ουάσινγκτον, εξέφρασε ο Αμερικανός πρώην Υπ. Δικαιοσύνης Ράμσεϊ Κλαρκ, που συναντήθηκε, χτες, με τον Ιρακινό αντιπρόεδρο Ταρέκ Αζίζ, στη Βαγδάτη. Ενώ πληθαίνουν οι φήμες ότι οι ιρακινές δυνάμεις προετοιμάζονται για μάχες σώμα με σώμα, στην ιρακινή πρωτεύουσα έφθανε και ο ΥΠΕΞ του Κατάρ, όπου εξέφρασε την κάθετη αντίθεσή του σε πλήγμα κατά του Ιράκ, από το οποίο ζήτησε να δεχτεί τους επιθεωρητές.

Οι αντιρρήσεις του Κατάρ, όπου βρίσκονται 3 αμερικανικές βάσεις που έχουν, ήδη, τεθεί σε συναγερμό, ακολουθούν αυτές της Σ. Αραβίας και προστίθενται στις δηλώσεις του Οσάμα ελ Μπαζ, συμβούλου του Αιγύπτιου Προέδρου, στην εφημερίδα «Αλ Γκιλ», όπου αναφέρεται ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να «κλείσει» η διώρυγα του Σουέζ για αμερικανικά στρατιωτικά πλοία με κατεύθυνση τον Κόλπο. Παράλληλα, η Βαγδάτη εντείνει την «επίθεση αβροφροσύνης» με τον ΥΠΕΞ της να φτάνει για συνομιλίες στην Κίνα και τον υπουργό Εμπορίου της να διαπραγματεύεται, κατά ιρακινές πηγές, διεύρυνση εμπορικών και οικονομικών σχέσεων και με την Τουρκία μετά τη Ρωσία.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΗ ΓΗ
«Τα ψεύτικα τα λόγια... » για φτώχεια και περιβάλλον...

Associated Press

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.--

«Η διεθνής κοινότητα χαρακτηρίζεται σήμερα από νησίδες πλούτου που περιτριγυρίζονται από ωκεανούς φτώχειας. Αυτό είναι απαράδεκτο», τόνισε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του ο Νοτιοαφρικανός Πρόεδρος Τάμπο Μπέκι, κηρύσσοντας επισήμως την έναρξη εργασιών της Διάσκεψης του ΟΗΕ για τη Γη στο προάστιο Σάντον του Γιοχάνεσμπουργκ. Λίγο μετά, ο Μπέκι ζήτησε απ' τις πιο ανεπτυγμένες χώρες της υφηλίου να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στους φτωχούς του πλανήτη, ενώ ευχήθηκε να μην ορίσει τις τύχες της ανθρωπότητας ο «αρχέγονος νόμος επικράτησης του ισχυρότερου»...

Μολονότι το έδαφος είναι μάλλον άγονο, για να πραγματωθούν οι ευχές του Νοτιοαφρικανού Προέδρου, οι 40.000 με 60.000 σύνεδροι άρχισαν να αναλύουν πέντε βασικά ζητήματα: την καταπολέμηση της φτώχειας, το νερό, την ενέργεια, την υγεία, τη γεωργία και τη βιοποικιλότητα... Οι αναλύσεις και τα συμπεράσματα των συνέδρων, που υποκριτικά εμφανίζονται να «σκύβουν» στα μείζονα προβλήματα του πλανήτη, δεν αναμένεται να μετουσιωθούν σε κάποιες διεθνείς δεσμευτικές συμφωνίες αλλά να συμπεριληφθούν στο τελικό ανακοινωθέν της διεθνούς διάσκεψης...

Συναντήσεις στο περιθώριο...

Στο περιθώριο της διεθνούς διάσκεψης, δεκάδες μη-κυβερνητικές οργανώσεις και διακρατικοί οργανισμοί άρχισαν, απ' το Σαββατοκύριακο, τις μεταξύ τους επαφές, με στόχο τον καθορισμό κοινών μετώπων, στάσης και δράσης, προκειμένου να προωθήσουν λύσεις εντός και εκτός του πλαισίου μιας διάσκεψης με μάλλον προδεδικασμένο «αποτέλεσμα»...

Μέλη του Παγκόσμιου Φόρουμ των Λαών συναντήθηκαν το βράδυ της Κυριακής στο Σοβέτο, με ατζέντα συζητήσεων τρόπους εξάλειψης της φτώχειας, την προστασία του περιβάλλοντος, την εξασφάλιση βασικών υπηρεσιών στους τομείς της υγείας.

Επιπλέον, δεκάδες αξιωματούχοι απ' την «Ομάδα των 77» πιο φτωχών χωρών του πλανήτη συναντήθηκαν χτες κεκλεισμένων των θυρών στο Γιοχάνεσμπουργκ, συζητώντας το ενδεχόμενο κατάρτισης ενός κοινού σχεδίου, προκειμένου να πιέσουν τις πλουσιότερες χώρες να βελτιώσουν την πρόσβαση των αγροτικών προϊόντων που παράγει ο λεγόμενος Τρίτος Κόσμος στις αγορές του «Πρώτου Κόσμου», μέσω ενδεχομένως του περιορισμού των κρατικών επιδοτήσεων που δίνουν στους δικούς τους αγρότες οι χώρες της Δύσης...

Εντούτοις, τέτοιου είδους αιτήματα και πιέσεις δύσκολα θα καρποφορήσουν, καθώς ΗΠΑ και ΕΕ έχουν ήδη καταστήσει σαφές πως στη διάσκεψη του Γιοχάνεσμπουργκ δε θα προσεγγιστούν ζητήματα που άπτονται του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) και τα οποία υποτίθεται «λύθηκαν» στην περσινή συνάντηση του οργανισμού στο Μόντερέι του Μεξικού...

Ποικιλόχρωμες διαδηλώσεις

Με αφορμή την παρουσία στο Γιοχάνεσμπουργκ περίπου κυβερνητικών αξιωματούχων και δεκάδων χιλιάδων συνέδρων από δεκάδες χώρες του πλανήτη, μία πλειάδα οργανώσεων και λαϊκών κινημάτων προβαίνουν σε κινητοποιήσεις και πορείες διαμαρτυρίας, για να καταστήσουν πιο γνωστά τα προβλήματα και τα αιτήματά τους. Ωστόσο, τέτοιες κινητοποιήσεις αναμένεται να «σκοντάψουν» στα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας που έχουν λάβει οι περίπου 7.000 αστυνομικοί που περιπολούν ένοπλοι στο Γιοχάνεσμπουργκ και στο γεγονός πως έως χτες βράδυ, οι νοτιοαφρικανικές αστυνομικές αρχές είχαν δώσει άδεια για την πραγματοποίηση μόνον εννιά διαδηλώσεων.

Το Σαββατοκύριακο, για παράδειγμα, εκατοντάδες Νοτιοαφρικανοί, μέλη του εκεί Κινήματος Αγροτών χωρίς Γη δεν είχαν προλάβει να βγουν στους δρόμους του Γιοχάνεσμπουργκ για διαδήλωση, όταν επενέβησαν ισχυρές αστυνομικές αρχές που διέλυσαν τη συγκέντρωση με βομβίδες κρότου και δακρυγόνα.

Χτες, μερικές δεκάδες μέλη του αντιπολιτευόμενου «Κινήματος Δημοκρατικής Αλλαγής» απ' τη Ζιμπάμπουε διαδήλωσαν κατά της κυβέρνησης του προέδρου της χώρας τους Ρόμπερτ Μουγκάμπε, ζητώντας απ' τη λεγόμενη διεθνή κοινότητα να ασκήσει πιέσεις για την... απομάκρυνση του ηγέτη της χώρας τους(!) και τη διεξαγωγή νέων εκλογών.

Διαδήλωση - καταγγελία έναντι της κυβέρνησης της Αιθιοπίας για τους χειρισμούς της κατά τη διάρκεια της σύρραξης με την Ερυθραία πραγματοποίησαν αργότερα χτες το απόγευμα μερικές δεκάδες Αιθίοπες, ενώ σε άλλη εκδήλωση - κινητοποίηση Παλαιστίνιων και Ισραηλινών χρειάστηκε η επέμβαση τρίτων, προκειμένου αμφότερες οι πλευρές να μην έρθουν στα χέρια, λόγω των αντιτιθέμενων απόψεων που εξέφραζαν για το Μεσανατολικό...

ΚΙΝΑ
Ανανεώνονται οι φόβοι για πλημμύρες

Associated Press

Νέες σφοδρές βροχοπτώσεις έπληξαν την επαρχία της Χουνάν το πρωί της Δευτέρας, «ανανεώνοντας» τους φόβους για καταστροφικές πλημμύρες σε περίπτωση που τα νερά της λίμνης Ντονγκτίνγκ σπάσουν τα φράγματα στις όχθες της.

Η κατάσταση στην περιοχή είχε αρχίσει να εκτονώνεται, αφού τις τελευταίες 4 μέρες ο καιρός ήταν σχετικά καλός, ωστόσο, μετά και τις χτεσινές βροχοπτώσεις, οι κινεζικές αρχές εκφράζουν ξανά την ανησυχία τους για το κατά πόσο τα φράγματα θα αντέξουν την πίεση των νερών. Μόνο το πρωί της Δευτέρας έπεσαν 59 χιλιοστά βροχής, ενώ σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Ξίνχουα, οι μετεωρολόγοι αναμένουν περίπου 70 χιλιοστά βροχής τις αμέσως επόμενες μέρες.

Τα πλημμυρισμένα νερά του ποταμού Γιανγκ-Τσε απειλούν τώρα την Πόλη Γιουάν της γειτονικής επαρχίας Χούμπεϊ, αλλά οι αρχές εκεί δηλώνουν ότι το ύψος των νερών δε θα ξεπεράσει τα όρια του 1998, οπότε και θα αποσοβηθούν οι μεγάλες καταστροφές.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Νέες συλλήψεις και επιχειρήσεις

ΚΑΜΠΟΥΛ, ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ και ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ.--

Ενώ στο Αφγανιστάν οι αμερικανικές επιχειρήσεις συνεχίζονται, με τις συλλήψεις 11 «Ταλιμπάν και μελών της αλ Κάιντα» την 18η Αυγούστου, σύμφωνα με χτεσινή ανταπόκριση του CNN από την περιοχή. Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο χαρακτήρισε την επιχείρηση ως «τη σημαντικότερη στην περιοχή εδώ και μήνες», ωστόσο επισήμανε πως απέτυχε σε μια από τις σημαντικότερες διαστάσεις της, που φέρεται να ήταν η «σύλληψη ενός από τους σημαντικότερους χρηματοδότες της Αλ Κάιντα», καθώς και τη σύλληψη ενός «υπεύθυνου πληροφόρησης των Ταλιμπάν, ο οποίος αναζητείται στην ευρύτερη περιοχή του Χοστ».

Την ίδια ώρα οι αμερικανικές «αντιτρομοκρατικές» επιχειρήσεις κορυφώνονται και στο γειτονικό Πακιστάν. Σύμφωνα με κυριακάτικο δημοσίευμα της εφημερίδας Λος Αντζελες Τάιμς το FBI και η CIA έχουν στείλει «εκατοντάδες πράκτορες» στη χώρα, και οι πρόσφατες «εξαφανίσεις» προσώπων που συνδέονται με ισλαμικές οργανώσεις στη χώρα ενδέχεται να συνδέονται με τις αμερικανικές επιχειρήσεις. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Πολ Ουότσον στους Τάιμς, δε συζητούν επίσημα τις λεπτομέρειες των επιχειρήσεών τους «διότι αν αποκαλύπτονταν αυτό θα έθετε σε κίνδυνο το καθεστώς Μουσάραφ»... Υπάρχουν, όμως, και άλλοι λόγοι, καθώς ειδικοί σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων επισημαίνουν την ποινική ευθύνη σε περίπτωση που οι συλληφθέντες βασανιστούν, κατά την κοινή πρακτική των αρχών της χούντας του στρατηγού (προέδρου για τους φίλους) Περβέζ Μουσάραφ.

Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι επισημαίνουν την «ανάγκη» επέκτασης των μυστικών επιχειρήσεων και σε άλλες χώρες. Ο στρατηγός Τόμι Φρανκς χτες μιλώντας στο Ρόιτερς δήλωσε πως πέρα από το «Πακιστάν και το Ιράν», όπου κατά την άποψή του «έχουν καταφύγει» μέλη των Ταλιμπάν και της αλ Κάιντα, έρευνες πρέπει να γίνουν και στο Τουρκμενιστάν και το Ουζμπεκιστάν....

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στο ρυθμό της υποκρισίας

Παρουσίασε τα παγκόσμια περιβαλλοντικά προβλήματα, προχώρησε σε «επιδερμικές» αναλύσεις τόσο για την προέλευση όσο και την επίλυσή τους και έκλεισε την ομιλία του με ευχές... Ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την οποία έδωσε με αφορμή την Παγκόσμια Διάσκεψη που γίνεται στο Γιοχάνεσμπουργκ, ούτε λίγο-ούτε πολύ, θέλησε να παρουσιάσει τα παγκόσμια περιβαλλοντικά προβλήματα, αλλά και την εντεινόμενη πείνα και φτώχεια, που μαστίζουν εκατομμύρια ανθρώπους, «σαν τις μεγάλες προκλήσεις που έχουμε στην υφήλιο»!

Ο Γ. Παπανδρέου, λοιπόν, αφού μοίρασε αριθμητικά στοιχεία για τη φτώχεια, τη λειψυδρία, την υποβάθμιση των εδαφών, τα τεράστια προβλήματα σίτισης, τον αναλφαβητισμό, με στόμφο υποστήριξε ότι η λύση μπορεί να βρεθεί μέσω «της παγκόσμιας διακυβέρνησης, δηλαδή της συνεργασίας όλων των κρατών, όλων των διεθνών οργανισμών, αλλά και της κοινωνίας των πολιτών». Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι ο υπουργός Εξωτερικών... παρέλειψε να υποδείξει τους πραγματικούς υπαίτιους αυτής της κατάστασης, αφού και ο ίδιος άλλωστε είναι ενεργός εκπρόσωπος του πολιτικού-οικονομικού ιμπεριαλισμού, που αποτελεί την «πηγή» αυτής της κατάστασης.

Αναφερόμενος στη χώρα μας, ο Γ. Παπανδρέου είπε πως «σήμερα είμαστε στις αναπτυγμένες χώρες και αρκετά ψηλά» και «έχουμε ευθύνη για το δικό μας περιβάλλον», κάτι που «σημαίνει ότι κι εμείς μέσα στα πλαίσια των διεθνών οργανισμών, αλλά και με δικές μας πρωτοβουλίες, συγκροτούμε απόψεις, προωθούμε προτάσεις». Ανάμεσα στα άλλα, ο Γ. Παπανδρέου είπε ότι «η ευαισθητοποίηση και η συμμετοχή του κόσμου είναι καθοριστικό ζητούμενο σε αυτή την προσπάθεια» και παρουσίασε «μία πρωτοτυπία του Ιδρύματος Ανδρέα Παπανδρέου για το Γιοχάνεσμπουργκ μαζί με άλλους διεθνείς οργανισμούς και φορείς», αφού, όπως δήλωσε, «για πρώτη φορά θα γίνει ένα παγκόσμιο δημοψήφισμα μέσω του Ιντερνετ, για το θέμα του Γιοχάνεσμπουργκ».

Σύσκεψη στο ΥΠΕΧΩΔΕ

Σύσκεψη για την οριστικοποίηση των θέσεων που θα παρουσιάσει η ελληνική αντιπροσωπεία στην Παγκόσμια Διάσκεψη του Γιοχάνεσμπουργκ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη συγκάλεσε, χτες, η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Β. Παπανδρέου.

Μετά το τέλος της σύσκεψης, στην οποία μετείχαν οι συναρμόδιοι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών, Εξωτερικών, Ανάπτυξης, Μεταφορών-Επικοινωνιών, Γεωργίας και Εμπορικής Ναυτιλίας, η Β. Παπανδρέου παρουσίασε τα βασικά σημεία των ελληνικών θέσεων, σημειώνοντας ότι ως βιώσιμη ανάπτυξη ορίζεται η ανάπτυξη που ικανοποιεί τις ανάγκες του παρόντος, χωρίς να θέτει σε κίνδυνο την ικανότητα των μελλοντικών γενεών να ικανοποιήσουν τις δικές τους ανάγκες. Υποστήριξε ότι «η χώρα μας τα τελευταία χρόνια έχει πετύχει υψηλούς ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης», για να προσθέσει ότι η ταύτιση της ανάπτυξης μόνο με την οικονομική μεγέθυνση δεν μπορεί πλέον να προσφέρει σύγχρονες λύσεις. Η ελληνική στρατηγική για τη βιώσιμη ανάπτυξη, εκτός από το στόχο της οικονομικής μεγέθυνσης, είπε η υπουργός, εμπεριέχει τρεις βασικούς άξονες: Την περιβαλλοντική πολιτική, την πολιτική της κοινωνικής αλληλεγγύης και τη σύνθεση των επιμέρους τομεακών πολιτικών σε έναν ενιαίο στρατηγικό σχεδιασμό.

ΡΩΣΙΑ
Πύραυλος κατέρριψε το ελικόπτερο

ΜΟΣΧΑ.--

Το ρωσικό ελικόπτερο Mi-26, το οποίο συνετρίβη την περασμένη Δευτέρα στην Τσετσενία, προκαλώντας το θάνατο 116 ανθρώπων, επλήγη από πύραυλο, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της επιτροπής έρευνας των αιτίων της συντριβής, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ στρατιωτική πηγή.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του πρακτορείου, το ελικόπτερο κατερρίφθη από πύραυλο που εκτόξευσαν Τσετσένοι αυτονομιστές από ταράτσα ακατοίκητης πολυκατοικίας, που βρίσκεται κοντά στο αρχηγείο των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων στη Χανκάλα. Επίσης, ένας φορητός εκτοξευτής πυραύλων τύπου Strela φέρεται να έχει βρεθεί στο δεύτερο όροφο του ερειπωμένου κτιρίου, ενώ μάρτυρες έχουν δηλώσει ότι είδαν στον ουρανό το ίχνος καπνού που άφησε στο πέρασμά του ο πύραυλος.

Τα συμπεράσματα της επιτροπής επιβεβαιώνουν προς το παρόν τις υποψίες που είχαν εκφραστεί αμέσως μετά το συμβάν, σύμφωνα με τις οποίες το ελικόπτερο είχε πληγεί από τους Τσετσένους αντάρτες, οι οποίοι άλλωστε ανέλαβαν αμέσως την ευθύνη για την επίθεση. Ωστόσο, η επίσημη έρευνα δεν έχει ολοκληρωθεί και οι ρωσικές αρχές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο το ελικόπτερο να κατέπεσε ύστερα από μηχανική βλάβη.

ΕΕΔΥΕ
Σύσκεψη μαζικών φορέων

Με αφορμή τις πολύ επικίνδυνες εξελίξεις όσον αφορά στην επικείμενη δολοφονική επίθεση των ΗΠΑ κατά του Ιράκ, η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) καλεί σε σύσκεψη, την Τετάρτη 28 Αυγούστου 2002, στις 7μμ, στην αίθουσα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών, Κάνιγγος 27, στον 5ο όροφο.

ΡΩΣΙΑ
Δηλώσεις Ζιουγκάνοφ για τα σχέδια επέμβασης στο Ιράκ

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση Βλ. Μάσιν).-

«Η οικονομία των ΗΠΑ είναι σε τέλμα, το δολάριο είναι ασταθές. Φαίνεται πως η προβοκάτσια του Μανχάταν δεν ήταν αρκετή γι' αυτούς και τώρα αναζητούν νέο πρόσχημα για να αυξήσουν τα οικονομικά τους» τόνισε ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, εξηγώντας σε δημοσιογράφους του πρακτορείου ΙΝΤΕΡΦΑΞ τις θέσεις του ΚΚΡΟ όσον αφορά στα σχέδια που επεξεργάζονται οι ΗΠΑ για επέμβαση στο Ιράκ.

Ο Ζιουγκάνοφ σχολίασε ως «πραγματική» την απειλή των ΗΠΑ να επέμβουν στο Ιράκ, εξηγώντας σε άλλο σημείο πως κατά την πεποίθησή του η «προβοκάτσια του Μανχάταν ήταν το αποτέλεσμα της πάλης ανάμεσα σε δύο ισχυρές φατρίες: τον παλιό και το νέο ιμπεριαλισμό». «Κανένας απ' τους μπιν Λάντεν δε θα μπορούσε να εξαπολύσει μία τέτοια επιχείρηση απ' τα σπήλαια», είπε ο Ζιουγκάνοφ, προσθέτοντας πως «εάν μία τρομοκρατική ενέργεια όπως οι επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη είχαν σχεδιαστεί από κάποιο κράτος, οι μυστικές υπηρεσίες τουλάχιστον των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Ρωσίας και του Ισραήλ θα το γνώριζαν»...

Ο Ζιουγκάνοφ κατέληξε λέγοντας πως αναμφιβόλως η Ρωσία πρέπει να διατηρήσει τις σημερινές σχέσεις που τηρεί με τις ΗΠΑ, αλλά δεν είναι απαραίτητο να μεταβληθεί σε ουραγό της αμερικανικής πολιτικής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ