ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Σεπτέμβρη 2002
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ
Στις συγνώμες αρκείται η κυβέρνηση των εργοδοτών

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Δ. Τσιόγκας με Επίκαιρη Ερώτηση κατήγγειλε την κυβερνητική πολιτική ως υπεύθυνη για τους πρόσφατους θανάτους εργαζομένων

Η κυβέρνηση των εργοδοτών που με την πολιτική της συνεχώς εξασφαλίζει την ασυδοσία του μεγάλου κεφαλαίου αρκέστηκε χτες στη Βουλή να εκφράσει απλώς τα συλλυπητήριά της για τους οκτώ δολοφονημένους εργαζόμενους το τελευταίο διάστημα στη «Μότορ Οϊλ», στη ΔΕΗ και τις Οικοδομές.

Το θέμα έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Δ. Τσιόγκας και ο αρμόδιος υφυπουργός Εργασίας το μόνο που βρήκε να πει είναι ότι η κυβέρνηση εκφράζει τα συλλυπητήριά της στις οικογένειες των θυμάτων, ενώ επιχείρησε να ξεμπερδέψει με τις τεράστιες ευθύνες της λέγοντας ότι ήδη έχουν υποβληθεί οι σχετικές μηνύσεις.

Συγκεκριμένα, είπε ότι για τους νεκρούς στη ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη ολοκληρώθηκε η αυτοψία από το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας και η σχετική αναφορά μεταβιβάστηκε στον εισαγγελέα. Ανέφερε ότι κατ' εφαρμογή σχετικής οδηγίας της ΕΕ και για τη ΔΕΗ και για τη «Μότορ Οϊλ» έχουν υποβληθεί και μηνύσεις επειδή διαπιστώθηκε παράβαση των μέτρων ασφαλείας.

Αποφεύγοντας να αποδεχτεί την οποιαδήποτε ευθύνη της κυβέρνησης, προσπάθησε να διαφημίσει το έργο της στον τομέα της ασφάλειας των εργαζομένων, λέγοντας ότι από το νόμο οι εργοδότες είναι υπόλογοι και υπεύθυνοι για την ασφάλεια των εργαζομένων και για κάθε παράλειψη στον τομέα αυτό διώκονται. Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι οι εξωτερικές Υπηρεσίες Προστασίας των εργαζομένων είναι οργανωμένες μονάδες που προσφέρουν σημαντικό έργο.

«Τα συλλυπητήρια δεν αρκούν. Στον Κορυδαλλό θα πάει κανένας»; Τόνισε στην παρέμβασή του ο Δ. Τσιόγκας, πληροφορόντας τον υφυπουργό ότι από το 1974 η εργοδοτική ασυδοσία έχει δολοφονήσει 3.000 εργαζόμενους. Καθημερινά, υπογράμμισε, οι βιομήχανοι συνεχίζουν να δολοφονούν την εργατική τάξη η οποία θρηνεί και άλλους νεκρούς και άλλους σακατεμένους και άλλους καμένους ως αποτέλεσμα της πολιτικής που εφαρμόζεται. Ο Δ. Τσιόγκας υπενθύμισε τη ρήση του Μαρξ ότι «όσο μεγαλύτερα τα κέρδη τόσο μεγαλύτερα τα εγκλήματα» και τόνισε: «Δεν πρόλαβε ο πρωθυπουργός να πει στη Θεσσαλονίκη για την Ελλάδα της ασφάλειας και ήρθαν τα θανατηφόρα εγκλήματα της ΔΕΗ και της "Μότορ Οϊλ" των Βαρδινογιάννηδων για να κάνουν θρύψαλα την προπαγανδιστική εικόνα της κυβέρνησης».

Ετσι και αλλιώς, είπε, η εικόνα έχει δύο πλευρές: Από τη μία η πλευρά των πρωταθλητών στα κέρδη, των βιομηχάνων και από την άλλη η πλευρά της Ελλάδας που είναι πλημμέλημα το «Σάμινα», η «Ρικομέξ», η «Φαράν», τα αιματοβαμμένα Ολυμπιακά έργα. Ο βουλευτής του ΚΚΕ κατέληξε λέγοντας ότι οι τελευταίες δολοφονικές ενέργειες δεν είναι τυχαία γεγονότα, αλλά αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής που κατάργησε το οκτάωρο, νομιμοποίησε τη μερική απασχόληση, απελευθέρωσε τις απολύσεις και διέλυσε την κοινωνική ασφάλιση κάνοντας τελικά λάστιχο τη ζωή των εργαζομένων.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Εγκληματικές ρυθμίσεις

Τη διαβεβαίωση ότι σύντομα θα κατατεθεί σχέδιο νόμου στη Βουλή, στο οποίο θα συμπεριληφθεί και διάταξη για την επέκταση της δυνατότητας των εργοδοτών να ασκούν ταυτόχρονα καθήκοντα τεχνικού ασφάλειας και σε επιχειρήσεις Β' κατηγορίας, έδωσε χτες ο υφυπουργός Εργασίας Λ. Τζιόλας σε εκπροσώπους της ΓΣΕΒΕΕ με τους οποίους συναντήθηκε στο υπουργείο Εργασίας!

Με την προωθούμενη ρύθμιση, σε μια περίοδο έξαρσης των εργατικών ατυχημάτων, η κυβέρνηση επιβεβαιώνει κυνικά ότι ακολουθεί πολιτική ενθάρρυνσης της εγκληματικής εργοδοτικής ασυδοσίας και δε διστάζει να δημιουργήσει νέες συνθήκες για νέα εγκλήματα στους χώρους δουλιάς. Ηδη επιτρέπει, μετά από... κατάρτιση, ο ελεγκτής να είναι ελεγχόμενος, δηλαδή οι εργοδότες σε επιχειρήσεις Γ' κατηγορίας να δίνουν οι ίδιοι συμβουλές στον... εαυτό τους για τα μέτρα ασφάλειας που πρέπει να λαμβάνονται!

Ενδεικτικό είναι ότι στις επιχειρήσεις Β' κατηγορίας, όπου μελετάται η επέκταση του μέτρου, μεταξύ άλλων, συμπεριλαμβάνονται επιχειρήσεις μεταφοράς και αποθήκευσης υγρών και αερίων καυσίμων!!!

Στην ίδια συνάντηση, ο Λ. Τζιόλας ανέδειξε και την επιμονή της κυβέρνησης για ένα ακόμη χτύπημα στο ωράριο εργασίας μέσα από την επιμήκυνση του χρόνου λειτουργίας των καταστημάτων. Ο υφυπουργός Εργασίας έκανε λόγο για αιτήματα «κοινωνικών φορέων και φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης από πολλές περιοχές της χώρας για διεύρυνση του ωραρίου των καταστημάτων». Στο πλαίσιο αυτό αποκάλυψε ότι ένα από τα κριτήρια που επιβάλλουν την αλλαγή στο ωράριο λειτουργίας είναι και η «ανταγωνιστικότητα»!

Μίλησε επίσης για περιοχές όπου η επιμήκυνση του ωραρίου λειτουργίας γίνεται ήδη με τη συμφωνία και των εργαζομένων, αποσιωπώντας τους μεγάλους αγώνες που έχουν γίνει από τους εργαζόμενους στο εμπόριο εναντίον κάθε επέκτασης του ωραρίου, το οποίο έχει οδηγήσει στο καίριο χτύπημα του σταθερού χρόνου εργασίας όπου εφαρμόζεται.

ΩΡΑΡΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ
Ερήμην των εργαζομένων η παράταση

«Αυτό το υπουργείο δεν είναι Εργασίας, είναι του κεφαλαίου και της εργοδοσίας»! Αυτό το σύνθημα επιβεβαιώθηκε στην πράξη χτες το απόγευμα, καθώς η ηγεσία του υπουργείου αρνήθηκε να δεχτεί αντιπροσωπεία συνδικαλιστών του Συντονιστικού Σωματείων Εμπορίου και Υπηρεσιών και του ΠΑΜΕ, που πραγματοποιούσε παράσταση διαμαρτυρίας, ενάντια στην απόφαση για επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων μέχρι τις 11 το βράδυ! Σήμερα το Συντονιστικό θα πραγματοποιήσει διάβημα στη Βουλή, στις 5 το απόγευμα, προκειμένου να επιδώσει σε όλα τα πολιτικά κόμματα το ψήφισμά του, καλώντας τα ταυτόχρονα να πάρουν θέση.

Το υπουργείο Εργασίας προωθεί αυτή την απόφαση με το πρόσχημα της κορύφωσης της εμπορικής δραστηριότητας μετά τις 9 το βράδυ στα καταστήματα των τουριστικών περιοχών, αφού πρώτα χαρακτηρίζει τουριστική όλη τη χώρα! Παράλληλα, μέσα από αυτή την απόφαση όπως καταγγέλλουν και τα πρωτοβάθμια σωματεία του εμπορίου και των υπηρεσιών επιδιώκεται η κατάργηση και της Κυριακής Αργίας και η «αξιοποίηση» των εργαζομένων οποιαδήποτε ώρα και μέρα τους χρειάζεται η εργοδοσία!

Η αντιπροσωπεία των συνδικαλιστών περίμενε για πάνω από μια ώρα, προκειμένου να δει τον υπουργό ή τον υφυπουργό Εργασίας. Ομως, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου με το πρόσχημα ότι δεν είχε ενημερωθεί, παρά το γεγονός ότι τα σωματεία είχαν στείλει κοινοποίηση, ζήτησε από τους συνδικαλιστές να περιμένουν άλλη μια ώρα!

Παράλληλα, στο χώρο κατέφτασε και μια κλούβα με διμοιρία της Υπηρεσίας Μέτρων Τάξης, γεγονός που προκάλεσε την οργή στους συνδικαλιστές που δεν ξεπερνούσαν τους δεκαπέντε σε αριθμό. Βεβαίως, η αντιπροσωπεία δε δέχτηκε να περιμένει καθώς είναι εργαζόμενοι που στις 5μ.μ. έπρεπε να πάνε ξανά στη δουλιά και αφού κατήγγειλαν τη στάση του υπουργού αποχώρησαν.

Μετά από αυτήν την εξέλιξη ο Πέτρος Βαμβακάς, πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας κατήγγειλε ότι «ο υπουργός αποφεύγει να μιλήσει με τους εργαζόμενους, γιατί έχει ταυτιστεί πλήρως με τα συμφέροντα της μεγαλοεργοδοσίας, που θέλει απελευθέρωση του ωραρίου που συνεπάγεται και την κατάργηση στοιχειωδών εργατικών μας κατακτήσεων.»

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συλλαλητήριο για ακρίβεια - ανεργία

Αύριο στις 6.30 μ.μ. από το άγαλμα Βενιζέλου

Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας ενάντια στην πολιτική της ακρίβειας, της ανεργίας και της εμπορευματοποίησης της υγείας και της παιδείας, οργανώνει το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ), αύριο Πέμπτη στις 6.30 το απόγευμα στο Αγαλμα του Βενιζέλου. Μετά τη συγκέντρωση θα ακολουθήσει πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Σε συνέντευξη Τύπου, που έδωσαν χτες τα μέλη της Διοίκησης του ΕΚΘ, σημειώθηκε η ανάγκη, οι εργαζόμενοι να κινητοποιηθούν και αγωνιστικά να διεκδικήσουν να μπει τέρμα στην πολιτική της ακρίβειας, «πάγωμα» των τιμών στα βασικά καταναλωτικά είδη, κατάργηση της έμμεσης φορολογίας, ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, τα μεροκάματα και τις συντάξεις, πλήρη και σταθερή εργασία με 35ωρο, 5ήμερο, 7ωρο, δημόσια κοινωνική ασφάλιση για όλους, δωρεάν υγεία και παιδεία.

Ο πρόεδρος του ΕΚΘ, Νίκος Γιαννόπουλος, αναφέρθηκε στο οξυμένο πρόβλημα της ανεργίας στη Θεσσαλονίκη που εντείνεται από τη συνεχή παραγωγική υποβάθμιση (πολλές επιχειρήσεις κλωστοϋφαντουργίας, τροφίμων και ποτών κ.ά., είτε έκλεισαν, είτε μετέφεραν τις δραστηριότητές τους σε γειτονικές χώρες).

Ο Θ. Κυριακίδης, γραμματέας του ΕΚΘ, κάλεσε τους εργαζόμενους να αντιπαλέψουν στο σύνολό της την αντιλαϊκή αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης, που οδηγεί στη φτώχεια και την εξαθλίωση. Να υψώσουν μέτωπο αντίστασης κόντρα στην πολιτική που οδηγεί στη συρρίκνωση της παραγωγικής βάσης, το κλείσιμο των εργοστασίων, το ξεπούλημα επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας και άλλων δημόσιων οργανισμών.

«ΒΑΛΚΑΝ ΕΞΠΟΡΤ»
Με απεργία απάντησαν στις απολύσεις

Στο πλευρό τους η δημοτική παράταξη «ΘεσσαλοΝΙΚΗ Τώρα»

Με 24ωρη απεργία οι εργαζόμενοι της «ΒΑΛΚΑΝ ΕΞΠΟΡΤ» απάντησαν χτες στη νέα πρόκληση του μεγαλομετόχου, κ. Εμφιετζόγλου, να προχωρήσει σε 4 νέες απολύσεις εργαζομένων στην επιχείρηση. Η συμμετοχή στη χτεσινή απεργία ήταν καθολική και το αίτημα των απεργών είναι η επαναπρόσληψη των συναδέλφων τους, το σταμάτημα των απολύσεων και η ομαλή λειτουργία και ανάπτυξη της επιχείρησης.

Τη συμπαράστασή της στους απεργούς εξέφρασε η δημοτική παράταξη «ΘεσσαλοΝΙΚΗ Τώρα» με επίσκεψη κλιμακίου της από τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους Θεόδωρο Κυριακίδη, Θανάση Κρουστάλη και Γιάννη Κοσμίδη στο χώρο του εργοστασίου και συζήτηση με τους απεργούς.

Το Σωματείο Εργαζομένων επιφύλαξε φιλική και θερμή υποδοχή στο κλιμάκιο της παράταξης και τους κάλεσε να απευθύνουν χαιρετισμό στη συγκέντρωση των απεργών. Ο Θεόδωρος Κυριακίδης και τα άλλα μέλη του κλιμακίου εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στους απεργούς εργαζόμενους και τόνισαν ότι η παράταξη θεωρεί τη «ΒΑΛΚΑΝ ΕΞΠΟΡΤ» σαν μια σημαντική παραγωγική μονάδα και σοβαρό μοχλό ανάπτυξης για την περιοχή της Θεσσαλονίκης, που πρέπει να συνεχίσει τη λειτουργία της και να αναπτύξει την παραγωγή της.

Υπογράμμισαν την αναγκαιότητα της συσπείρωσης των εργαζομένων και τους κάλεσαν να απαντήσουν με την ψήφο τους στην αντεργατική πολιτική, στηρίζοντας στις προσεχείς εκλογές την παράταξη «ΘεσσαλοΝΙΚΗ Τώρα». Πρόσθεσαν ότι και ο επικεφαλής της παράταξης και υποψήφιος δήμαρχος Αγάπιος Σαχίνης προέρχεται από το Συνδικάτο Ξύλου και έχει πολύχρονους συνδικαλιστικούς αγώνες για τα δίκαια των εργαζομένων και ο Θεόδωρος Κυριακίδης και από τη θέση του γραμματέα του ΕΚΘ πάλεψε και παλεύει για μια ΒΑΛΚΑΝ με μέλλον και προοπτική.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ