ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Οχτώβρη 2002
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΙΡΑΚ - ΟΗΕ
Συμφωνία ΟΗΕ - Ιράκ υποσκάπτει την αμερικανο-βρετανική επιχειρηματολογία

«Ναι σε όλα» της ιρακινής αντιπροσωπείας στα πρακτικά αιτήματα του ΟΗΕ για επανάληψη των επιθεωρήσεων

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ είχε σπεύσει να «εκβιάσει» αποτυχία των συνομιλιών καλώντας τους επιθεωρητές να περιμένουν «μήπως αλλάξουν τα σχέδιά τους»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΒΑΓΔΑΤΗ - ΒΙΕΝΝΗ.--

Συμφώνησαν οι επιθεωρητές του ΟΗΕ και της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας με τους Ιρακινούς αξιωματούχους για όλα τα πρακτικά ζητήματα επανάληψης των επιθεωρήσεων αφήνοντας, ουσιαστικά, μετέωρες τις εντεινόμενες αμερικανο-βρετανικές πιέσεις για τη λήψη «μιας και μοναδικής ισχυρής απόφασης». Είχαν, ήδη, προηγηθεί οι δηλώσεις του Αμερικανού ΥΠΕΞ για πιθανή ανάγκη οι επιθεωρητές να «καθυστερήσουν ή και να αναβάλλουν» την επιστροφή τους στο Ιράκ μέχρις ότου καταληχθεί το κείμενο της απόφασης. Η ωμή παρέμβαση Πάουελ προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από τους ίδιους τους επιθεωρητές ενώ, πίσω στην Ουάσιγκτον, ο Τζορτζ Μπους δεν έκρυβε τη δυσαρέσκειά του για την απροθυμία του Κογκρέσου να του δώσει «ελευθέρας» να χειριστεί το θέμα.

«Δε θέλω μια αδύναμη απόφαση που θα επιτρέψει στον Σαντάμ να συνεχίζει να ψεύδεται. Ο ΟΗΕ πρέπει να δείξει πυγμή και εμείς κάνουμε ό,τι μπορούμε για να την ενισχύσουμε», δήλωνε ο Αμερικανός Πρόεδρος απορρίπτοντας, ουσιαστικά, τη γαλλική πρόταση για δύο αποφάσεις, που θα δίνουν το περιθώριο στο Συμβούλιο Ασφαλείας να επανεξετάσει τα μέτρα που θα ληφθούν σε βάρος του Ιράκ αν δε συμμορφωθεί. «Πρέπει να δοθεί ένα σαφές μήνυμα προς την ιρακινή ηγεσία και αυτό δε γίνεται με δύο αποφάσεις», προσέθετε η σύμβουλος εθνικής ασφαλείας, Κοντολίζα Ράις, ενώ την ανάγκη «μίας και μοναδικής απόφασης» υποστήριζε και ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Τζακ Στρο.

Την αμερικανο-βρετανική θέση παρουσίασαν στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας οι πρέσβεις των ΗΠΑ - Βρετανίας, οι οποίοι επέμειναν σε κατ' ιδίαν συναντήσεις με τους ομολόγους τους των τριών υπολοίπων χωρών - μονίμων μελών του Συμβουλίου. Μάλιστα, προφανώς, ως «αντάλλαγμα» προκειμένου να καμφθούν οι αντιρρήσεις, τόσο Βρετανοί όσο και Αμερικανοί αξιωματούχοι διέρρεαν ότι συζητούν ακόμη και το ενδεχόμενο να μην προβλέπεται από τη συγκεκριμένη απόφαση η «αυτόματη προσφυγή στη στρατιωτική δράση», αλλά να έχει κάθε μέλος του Συμβουλίου το δικαίωμα να εκφράσει άποψη για τα μέρη του Ιράκ που πρέπει να επιθεωρηθούν. Η Βαγδάτη, πάντως, επαναλάμβανε ότι δεν πρόκειται να δεχτεί «νέα απόφαση» που θα παραβιάζει την ιρακινή κυριαρχία.

Την ίδια στιγμή, ο Βρετανός πρωθυπουργός εξασφάλιζε, με 60% υπέρ και 40% κατά, την έγκριση, σε γενικές γραμμές, των θέσεών του από το ετήσιο συνέδριο του Εργατικού Κόμματος, με αποτέλεσμα πολλοί να μιλούν για σχίσμα. Ο Μπλερ υπογράμμισε ότι «αν τώρα που υπάρχει η συλλογική θέληση να αντιμετωπιστεί η απειλή του Ιράκ αυτό δε γίνει, τότε θα πληγεί το κύρος του ΟΗΕ» και συμπλήρωσε ότι «ορισμένες φορές, απέναντι σε δικτάτορες, μοναδική ευκαιρία ειρήνης είναι η ετοιμότητα για πόλεμο». Την άποψή του δε συμμερίζεται, σύμφωνα με δημοσκόπηση, το 44% των Βρετανών και το 68% των Ιρλανδών, με το 53% να τάσσεται ενάντια ακόμη και αν υπάρξει απόφαση ΟΗΕ.

«Είτε με είτε χωρίς απόφαση του ΟΗΕ, η Γερμανία δε θα συμμετάσχει σε πόλεμο κατά του Ιράκ» επαναλάμβανε ο Γερμανός ΥΠΕΞ καταλήγοντας ότι ο φάκελος Μπλερ δεν παρουσίασε κανένα νέο στοιχείο. Την ελπίδα πολιτικής διευθέτησης εξέφρασε και ο Τούρκος πρωθυπουργός μετά από συνάντηση με τον Ιρακινό αντιπρόεδρο, ο οποίος δήλωσε ότι «η Βαγδάτη είναι έτοιμη να συμμορφωθεί πλήρως» αλλά προειδοποίησε ότι «αν η Τουρκία παράσχει διευκολύνσεις στις ΗΠΑ θα είναι εχθρός του Ιράκ».

Εμπλοκή Πάουελ - επιθεωρητών, Μπους - Κογκρέσου

«Ισως οι επιθεωρητές δε θα έπρεπε να βιαστούν να επιστρέψουν στο Ιράκ, όσο δεν υπάρχει συγκεκριμένη απόφαση του Συμβουλίου, γιατί πιθανώς να χρειαστεί να αλλάξουν τα σχέδιά τους» διαμήνυε, χτες, ο Κόλιν Πάουελ προχωρώντας σε μια κίνηση που από πολλούς διπλωμάτες του ΟΗΕ ερμηνεύτηκε ως ωμή παρέμβαση στον Οργανισμό, αλλά και ως απόπειρα να μη φτάσουν ποτέ οι επιθεωρητές στο Ιράκ. Λακωνική, πλην σαφή, απάντηση έδωσε ο ίδιος ο επικεφαλής των επιθεωρητών, Χανς Μπλιξ, τονίζοντας ότι εργάζεται για τον ΟΗΕ και μόνο από αυτόν ελέγχεται. Ανάλογη απάντηση έδωσε και ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, Μουχάμαντ αλ Μπαραντάι.

Αργά το βράδυ, οι Μπλιξ και αλ Μπαραντάι, μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών τους με Ιρακινούς αξιωματούχους, ανακοίνωσαν ότι επιτεύχθηκε συμφωνία που καλύπτει όλες τις πρακτικές πλευρές επανάληψης των επιθεωρήσεων. Σύμφωνα, πάντα, με τις πρώτες πληροφορίες, η ιρακινή πλευρά αποδέχτηκε την, άνευ όρων, επιθεώρηση όλων των τοποθεσιών με βάση τις υπάρχουσες αποφάσεις του ΟΗΕ και συναίνεσε στην εφαρμογή της ειδικής συμφωνίας Ανάν - Βαγδάτης, του 1998, που προβλέπει, κατόπιν συνεννόησης, επιθεώρηση προεδρικών κατοικιών και υπουργικών κτιρίων. Ηδη από νωρίτερα, είχε διαρρεύσει ότι η ιρακινή πλευρά ήταν εξαιρετικά συνεργάσιμη.

Αναμένοντας την αμερικανική αντίδραση, που προφανώς θα επιμείνει σε ό,τι έχει ήδη προδιαγραφεί ως μονομερές πλήγμα, ο Τζορτζ Μπους ετοιμαζόταν να δεχτεί στο Λευκό Οίκο τις ηγεσίες και των δύο κομμάτων, από Βουλή και Γερουσία, σε μια νέα προσπάθεια εκμαίευσης απόλυτης συναίνεσης από το Κογκρέσο. Η «συμβιβαστική» πρόταση των Τζόζεφ Μπίντεν, Δημοκρατικού γερουσιαστή και προέδρου της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, και Ρίτσαρντ Λούγκαρ, στελέχους της επιτροπής και Ρεπουμπλικανού γερουσιαστή, προσδιορίζει ότι «η στρατιωτική επέμβαση στοχεύει στον αφοπλισμό του Ιράκ, και δε θα εμπεριέχει αναφορές στα εσωτερικά της συγκεκριμένης χώρας ή άλλων». Η πρόταση εξόργισε τον Μπους που δήλωνε ότι «δε θέλει μια απόφαση που θα του δένει τα χέρια».

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
«Μην επιτεθείτε στο Ιράκ»

Το Σάββατο, 28 του Σεπτέμβρη, μισό εκατομμύριο άνθρωποι διαδήλωσαν στο κέντρο του Λονδίνου για να πουν στην κυβέρνηση του Τόνι Μπλερ: «Μην επιτεθείτε στο Ιράκ». Η διαδήλωση - πιθανότατα η μεγαλύτερη στην ιστορία της Βρετανίας - οργανώθηκε από το Συνασπισμό «Σταματήστε τον πόλεμο», ένα πλατύ αντιπολεμικό μέτωπο που ο πρόεδρός του είναι το μέλος της Πολιτικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Βρετανίας Αντριου Μάρεϊ. Τέσσερις ώρες χρειάστηκαν για να περάσουν όλοι οι διαδηλωτές μπροστά από την επίσημη κατοικία του πρωθυπουργού, στην Ντάουνινγκ Στριτ, και να καταλήξουν σε μια μαζική συγκέντρωση, που γέμισε το Χάιντ Παρκ.

Οι ομιλητές που πήραν το λόγο έδειξαν την ευρύτητα και την ανομοιότητα του αντιπολεμικού κινήματος: Μέλη του Κοινοβουλίου (συμπεριλαμβάνοντας και αντιπροσώπους του ίδιου του Εργατικού Κόμματος του Τόνι Μπλερ), συνδικαλιστικά στελέχη, θρησκευτικοί ηγέτες, εκπρόσωποι της κοινότητας των μεταναστών μουσουλμάνων στη Βρετανία και πολλοί ακόμα.

Στη διαδήλωση εμφανή ήταν τα πανό εθνικών και τοπικών οργανώσεων. Ανάμεσά τους αυτά του Κομμουνιστικού Κόμματος και της Κομμουνιστικής Νεολαίας, των τοπικών οργανώσεων του Εργατικού Κόμματος (που περιφρονούν τον Μπλερ), των εργατικών σωματείων, των κοινωνικών ομάδων μουσουλμάνων, της Καμπάνιας για την Αλληλεγγύη προς την Παλαιστίνη, ενώσεων φοιτητών και αμέτρητων άλλων.

Associated Press

Παρά την ανομοιομορφία, το κλίμα της διαδήλωσης ήταν αυτό της ενότητας και της αποφασιστικότητας. Ολοι οι ομιλητές επισήμαναν το κύριο αίτημα των διαδηλωτών: Οτι η Βρετανία θα πρέπει να σταματήσει να στηρίζει τον σχεδιαζόμενο πόλεμο του Τζορτζ Μπους ενάντια στο Ιράκ.

Αρκετοί επίσης τόνισαν την ανάγκη για δικαιοσύνη απέναντι στους Παλαιστινίους. Ο μαζικός χαρακτήρας αυτής της διαδήλωσης θα πρέπει να συγκριθεί με προηγούμενες αντιπολεμικές δραστηριότητες στη Βρετανία. Η μεγαλύτερη πορεία ενάντια στην εισβολή στο Αφγανιστάν είχε 100.000 ανθρώπους και κατά τη διάρκεια της επίθεσης του ΝΑΤΟ ενάντια στη Γιουγκοσλαβία η μεγαλύτερη είχε 25.000 διαδηλωτές.

Αυτή η απότομη ανάπτυξη της ικανότητας δραστηριοποίησης του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος σχετίζεται με τη γενικότερη ανάπτυξη του αγώνα της εργατικής τάξης και την εχθρότητα προς τους «νέους Εργατικούς» του Μπλερ.

Οι εργαζόμενοι είχαν μεγάλες ελπίδες από τους Εργατικούς το 1997, μετά από 18 χρόνια με τους Συντηρητικούς στην κυβέρνηση. Ωστόσο, οι Εργατικοί, υπό τον Μπλερ, έχουν συνεχίσει την ίδια αντεργατική πολιτική του νεοφιλελευθερισμού. Ως αποτέλεσμα, υπήρξε μια έκρηξη σε ό,τι αφορά στις απεργίες (από τους σιδηροδρομικούς, τους υπαλλήλους των δήμων και, πιθανότατα σύντομα, τους πυροσβέστες) και μια στροφή προς τα αριστερά των ηγεσιών των συνδικαλιστικών κινημάτων στις εκλογές. Η κυκλοφορία του «Μόρνινγκ Σταρ», της ημερήσιας εφημερίδας του ΚΚ Βρετανίας, έχει διπλασιαστεί από το 1997. Ενα άρθρο του περιοδικού των υποστηρικτών του Μπλερ, του Εργατικού Κόμματος, «Ο Νέος Πολιτικός», πρόσφατα προειδοποίησε για μια «αναζωπύρωση» της επιρροής του ΚΚ Βρετανίας στο μαζικό εργατικό κίνημα.

Επιπρόσθετα, ο βρετανικός λαός όλο και λιγότερο πρόθυμος είναι να καταπιεί παραμύθια σχετικά με «ανθρωπιστική επέμβαση» ή με «όπλα μαζικής καταστροφής». Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, σχεδόν το 70% του πληθυσμού είναι ενάντια στην εισβολή στο Ιράκ, και η μαζική διαδήλωση του Σαββάτου δείχνει πως ο Συνασπισμός «Σταματήστε τον πόλεμο» και άλλες οργανώσεις με επιτυχία μετατρέπουν αυτήν την παθητική εναντίωση σε δραστήρια διαμαρτυρία.

Σύμφωνα με το Συνασπισμό «Σταματήστε τον πόλεμο», και άλλες διαδηλώσεις έχουν σχεδιαστεί - και αν ο Μπλερ τελικά θέσει τη Βρετανία σε πόλεμο για το πετρέλαιο του Ιράκ, μπορεί να αναμένει κύμα αντιπολεμικών διαδηλώσεων σε ολόκληρη τη χώρα.


Του Εντ ΓΚΡΙΦΙΘΣ*
* Ο Εντ Γκρίφιθς είναι διευθυντής του «Τσάλεντζ» («Πρόκληση»), οργάνου της ΚΝ Βρετανίας

ΙΤΑΛΙΑ
Κόκκινη θάλασσα αντίστασης

Πάνω από 130.000 Ιταλοί πολίτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης και διαδήλωσαν το Σάββατο το απόγευμα στο κέντρο της Ρώμης. Η διαδήλωση έγινε με αφορμή την επέτειο της συμπλήρωσης των δύο χρόνων από την έναρξη της Ιντιφάντα, ωστόσο υπό το πρίσμα των εξελίξεων και του προκείμενου πολέμου κατά του Ιράκ έλαβε καθαρά αντιπολεμική διάσταση.

Μια ανθρώπινη θάλασσα, από όλη την ιταλική επικράτεια, καθώς έφτασαν από κάθε γωνιά με ειδικά τρένα και πούλμαν, σχημάτισε ένα ...ποτάμι μήκους έξι χιλιομέτρων που διέσχισε το κέντρο της Ρώμης μέχρι να φτάσει στην Πιάτσα ντι Πόπολο όπου και ήταν ο χώρος της συγκέντρωσης. Της πορείας ηγείτο ένα μεγάλο καμιόνι, κατακλυσμένο από τη νεολαία της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης και σαν γιγαντιαία ντουντούκα, μετέδιδε τα συνθήματα και τα τραγούδια.

Οταν η ανθρώπινη θάλασσα έφτασε στην Πιάτσα ντι Πόπολο, η κεντρική πλατεία της Ρώμης, κοκκίνισε από τις σημαίες της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης αλλά και κάποιες των Cobas, καθώς και πολλές παλαιστινιακές σημαίες και κουρδικές σημαίες και σείστηκε από τα συνθήματα «Οχι στον πόλεμο», αλλά και κατά της πολιτικής της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι. Η νεολαία ήταν η συντριπτική πλειοψηφία των διαδηλωτών και συμμετείχε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Νίκο Σερετάκη, μέλος του τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ, που βρέθηκε εκεί και για το Φεστιβάλ της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης, καθώς και οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις της Ρώμης.

Κύριος ομιλητής της συγκέντρωσης ήταν ο πρόεδρος της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης, Φάουστο Μπερτινότι, όπου τόνισε ανάμεσα στα άλλα: «Αυτόν τον πόλεμο μπορούμε να τον σταματήσουμε και να γίνουμε όλοι παρτιζάνοι της ειρήνης». Βασικό στοιχείο της ομιλίας του ήταν η αντίθεση στον πόλεμο, υπό οιουσδήποτε όρους ακόμη και με την έγκριση ή όχι του ΟΗΕ, αλλά και της σφοδρής αντίθεσης στον προληπτικό πόλεμο, όπως πια ορίζεται από το νέο αμυντικό δόγμα των ΗΠΑ, ενώ απέκρουσε και το «μανιφέστο» Μπλερ. Στη συγκέντρωση, επίσης, μίλησαν εκπρόσωποι εργατικών Συνδικάτων, μία μετανάστρια από τη Λατινική Αμερική εξ ονόματος όμως όλων των μεταναστών που διαβιούν στην Ιταλία. Τέλος, μίλησε και εκπρόσωπος της οργάνωσης Stop the War, όπως και στην αντίστοιχη διαδήλωση στο Λονδίνο, μίλησε εκπρόσωπος της Ριφοντατσιόνε.

Η συγκέντρωση του Σαββάτου και κυρίως η μαζική συμμετοχή των Ιταλών, είχε διπλή σημαία. Αφ' ενός για τη θέση που έχει λάβει η ιταλική κυβέρνηση, δηλαδή ενδοτική στις ΗΠΑ σε σχέση με την επίθεση κατά του Ιράκ και αφ' ετέρου, γιατί η ιταλική κοινή γνώμη εμφανίζεται διχασμένη σε σχέση με τον πόλεμο.

Η συγκέντρωση έκλεισε με τη Διεθνή, αλλά και το επόμενο μεγάλο ραντεβού, που είναι στις 18 Οκτώβρη, ημέρα γενικής απεργίας που κήρυξαν από κοινού η CGIL και οι Cobas, ενάντια στο άρθρο 18 και την αναθεώρηση του εργατικού κώδικα. Κινητοποίηση που εξ αντικειμένου θα λάβει και αντιπολεμικό χαρακτήρα.

ΒΟΛΟΣ
ΟΧΙ στον πόλεμο!

Την καταδίκη τους στον πόλεμο που ετοιμάζουν οι ιμπεριαλιστές σε βάρος του ιρακινού λαού διατράνωσαν οι φιλειρηνιστές του Βόλου, δίνοντας το «παρών» τους στο χτεσινό αντιπολεμικό συλλαλητήριο που διοργάνωσε η Επιτροπή Ειρήνης της πόλης. Ταυτόχρονα, με τη συμμετοχή τους, απαίτησαν να σταματήσει, τώρα, η γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού, από το στρατοκρατούμενο καθεστώς του Ισραήλ, που έχει την πλήρη στήριξη των ιμπεριαλιστών.

Στο συλλαλητήριο, που έγινε στην πλατεία Ελευθερίας, οι διαδηλωτές βροντοφώναζαν συνθήματα κατά του πολέμου και της σφαγής του παλαιστινιακού λαού. Διαμήνυσαν, δε, την αποφασιστικότητά τους να εντείνουν την πάλη τους κατά των ιμπεριαλιστικών εγκλημάτων σε βάρος λαών και χωρών και για να μην επιτρέψουν καμία συμμετοχή, καμία εμπλοκή και διευκόλυνση από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στον πόλεμο που προετοιμάζεται. Και απαίτησαν, βεβαίως, να φύγουν το ΝΑΤΟ και οι βάσεις από τη χώρα μας.

Κεντρικός ομιλητής στο συλλαλητήριο ήταν ο Χ. Ρούσης, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Βόλου, ο οποίος κάλεσε το λαό της πόλης να συσπειρωθεί ακόμα πιο δυναμικά και μαχητικά στις γραμμές του φιλειρηνικού - αντιπολεμικού κινήματος, με στόχο την ανατροπή της ιμπεριαλιστικής Νέας Τάξης Πραγμάτων.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Εκλογές και με τη... βούλα

ΑΓΚΥΡΑ.--

Οριστικοποιώντας, ουσιαστικά, τη διεξαγωγή των εκλογών την 3η Νοεμβρίου, η τουρκική Βουλή διέκοψε χτες τις εργασίες της, βάζοντας το τελευταίο καρφί στο φέρετρο των προσπαθειών των κομμάτων του κέντρου που - κατά τις δημοσκοπήσεις - δεν έχουν πιθανότητες να εισέλθουν στη Βουλή (εισιτήριο για την οποία είναι το 10% των ψήφων).

Σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, από τα 20 κόμματα που συμμετέχουν στις εκλογές, μόνον το Κόμμα της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα του Ντενίζ Μπαϊκάλ ξεπερνούν το όριο του 10% που εξασφαλίζει την εκπροσώπηση στο τουρκικό Κοινοβούλιο. Δύο από τα τρία κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού αναμένεται να χάσουν όλες τις έδρες τους στο Κοινοβούλιο.

Αντιπολεμική συγκέντρωση στη Χαλκίδα

Οι νέοι της «Αγωνιστικής Συμπαράταξης» Χαλκίδας και της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» Εύβοιας καλούν τους συνομηλίκους τους, καθώς και τους εργαζόμενους και το λαό της Χαλκίδας στη συγκέντρωση συμπαράστασης στον παλαιστινιακό λαό και καταδίκης της ισραηλινής επέλασης και της επικείμενης επίθεσης των ΑμερικανοΝΑΤΟικών κατά του Ιράκ, που θα γίνει την Πέμπτη, 3 Οκτώβρη, στις 18.30, στο Εργατικό Κέντρο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ