ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Νοέμβρη 1999
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Γλίτωσαν από τύχη

Σώοι οι 20 ναυτεργάτες του φορτηγού «ΕΛΙΖΑ», μεταξύ των οποίων δυο Ελληνες

Από καθαρή τύχη γλίτωσαν 18 αλλοδαποί ναυτεργάτες και δύο Ελληνες ελασματουργοί, οι οποίοι επέβαιναν στο ελληνόκτητο ανασφάλιστο φορτηγό πλοίο «ΕΛΙΖΑ» 18 ετών με σημαία ...Μάρσαλ Αϊλαντ! Τις πρώτες πρωινές ώρες χτες και καθώς το πλοίο έπλεε 280 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά από το λιμάνι Μαντράς της Ινδίας, εκδηλώθηκε πυρκαγιά και ακολούθησε εισροή υδάτων. Ολοι οι επιβαίνοντες πρόλαβαν και εγκατέλειψαν το πλοίο και επιβιβάστηκαν σε σωστικές λέμβους, ενώ το ευτύχημα ήταν ότι στην περιοχή επικρατούσαν καλές καιρικές συνθήκες. Πρόκειται για το τρίτο ναυτικό ατύχημα που εκδηλώνεται από την περασμένη Τρίτη μέχρι και χτες σε ελληνικό πλοίο με «πανί ευκαιρίας».

Οπως αναφέρθηκε από τις Λιμενικές Αρχές της Βομβάης, τους ναυαγούς εντόπισε συμπτωματικά ένα αεροσκάφος, από το πλήρωμα του οποίου ενημερώθηκαν σχετικά οι τοπικές αρχές, οπότε και κινητοποιήθηκε η Ακτοφυλακή και παραπλέοντα πλοία. Τελικά, τους ναυαγούς περισυνέλεξε ινδικό πλοίο και αναμένεται να τους αποβιβάσει στο λιμάνι Χάλβια της Ινδίας μεθαύριο, 29 του μήνα. Το «ΕΛΙΖΑ» είχε αποπλεύσει από το λιμάνι Κολόμπο της Σρι Λάνκα χωρίς φορτίο με προορισμό λιμάνι του Μπαγκλαντές. Τα όνομα των Ελλήνων ελασματουργών είναι Κωνσταντίνος Αργυρός 29 ετών και Σωκράτης Αργυρός 41 ετών.

Οσον αφορά τα αίτια της πυρκαγιάς, ο Γεράσιμος Αθανασούλης, υπεύθυνος πληρωμάτων της πλοιοκτήτριας εταιρίας «ΛΥΔΙΑ ΜΑΡ ΣΙΠΙΝΓΚ» του πλοίου, μας είπε ότι, σύμφωνα με το πλήρωμα, η φωτιά εκδηλώθηκε στο μηχανοστάσιο. Ωστόσο, προκαλεί ερωτηματικά το γεγονός ότι - αν πράγματι ευσταθεί η πληροφορία της εταιρίας - εκδηλώθηκε ταυτόχρονα και εισροή υδάτων. Εντύπωση προκαλεί συνολικά η στάση της εταιρίας. Ο Γ. Αθανασούλης μας είπε, όταν ρωτήθηκε σχετικά ότι: «Δε γνωρίζω τι εργασίες θα εκτελούσαν στο πλοίο οι δύο Ελληνες ελασματουργοί»... Επιπλέον δε θυμόταν πόσα πλοία έχει η εταιρία, η οποία, σε επίσημο κατάλογο, φαίνεται ότι έχει δύο! Ακόμα αξίζει να σημειωθεί ότι η πλοιοκτήτρια εταιρία, της οποίας τα γραφεία είναι στη λεωφόρο Ποσειδώνος, φαίνεται να είναι ταυτόχρονα και πρακτορείο που έχει έδρα την Κύπρο και τη ...Μανίλα!

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΕΚΙΔΕ
Απέτυχαν οι μεθοδεύσεις

Στο «κενό» έπεσαν οι προσπάθειες αποκλεισμού αντιπροσώπων της ΕΣΑΚ

Ανοίγει σήμερα τις «πύλες» του το 3ο εκλογοαπολογιστικό συνέδριο της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ελλάδας, στο φόντο των οξυμένων προβλημάτων των εργαζομένων στους κλάδους, απόρροια της μεθοδευμένης επίθεσης κεφαλαίου, κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οι εργασίες του συνεδρίου κινδύνεψαν ωστόσο να τορπιλιστούν από τις παρατάξεις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - «Αυτόνομη Παρέμβαση», οι οποίες μπροστά στην αναμενόμενη άνοδο των δυνάμεων της « Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» (ΕΣΑΚ), επιχείρησαν μάταια να «κόψουν» αντιπροσώπους από το συνέδριο, ακόμα και τον πρόεδρο της απερχόμενης διοίκησης! Συγκεκριμένα, τέσσερα σωματεία στα οποία πλειοψηφούν αυτές οι παρατάξεις, προσέφυγαν σε ασφαλιστικά μέτρα, ζητώντας τη μη νομιμοποίηση και συμμετοχή στο Συνέδριο έξι ΕΣΑΚιτών αντιπροσώπων, επικαλούμενα αστήρικτους ισχυρισμούς περί παραβίασης του καταστατικού της ΟΕΚΙΔΕ. Επίσης ζήτησαν τη νομιμοποίηση αντιπροσώπου από σωματείο της Φλώρινας, αν και εκπρόθεσμα κατέθεσε δικαιολογητικά. Στην εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων, κύριος μάρτυρας στήριξης της αίτησης ήταν η επικεφαλής της «Αυτόνομης Παρέμβασης». Χτες, το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθήνας απέρριψε ως αβάσιμη συνολικά την αίτηση.

Ετσι, στο συνέδριο θα συμμετάσχουν συνολικά 168 αντιπρόσωποι, από 59 σωματεία, που εκπροσωπούν περίπου 14.500 εργαζόμενους στους κλάδους. Οι εργασίες του συνεδρίου ολοκληρώνονται την Κυριακή με την ανάδειξη νέων οργάνων.

Ο Θ. Ευθυμίου, πρόεδρος της απερχόμενης διοίκησης και στέλεχος της ΔΑΣ, αναφερόμενος στους στόχους της παράταξης, δήλωσε: «Θέλουμε συνέδριο δυναμικό, να επικεντρώσει στα προβλήματα των εργαζομένων, που απορρέουν από την επίθεση του κεφαλαίου και των κυβερνητικών πολιτικών που εκπορεύονται από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Επιδιώκουμε να προσανατολίσουμε αγωνιστικά, ταξικά την εργατική τάξη ενάντια σε αυτές τις πολιτικές. Από πλευράς των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - "Αυτόνομης Παρέμβασης" υπήρξαν μεθοδεύσεις, για να κοπούν 6 αντιπρόσωποι της ΕΣΑΚ, έχοντας κύριο στόχο τον ίδιο τον πρόεδρο της ΟΕΚΙΔΕ. Οι μεθοδεύσεις αυτές έπεσαν στο κενό. Η παράταξή μας έχει βάλει τους στόχους της και ούτε τα δικαστήρια μπορούσαν να μας "φρενάρουν". Αλλωστε, για αυτή τη σταθερότητά μας σε ταξική κατεύθυνση μας επιβραβεύουν οι εργαζόμενοι, στέλνοντας στο συνέδριο ακόμα περισσότερους αντιπροσώπους αγωνιστές, με σταθερό ταξικό προσανατολισμό. Καλούμε τους συνέδρους, χωρίς αναστολές, να εμπιστευτούν τη ΔΑΣ που αποτελεί εγγύηση για μια ταξική αγωνιστική πορεία της Ομοσπονδίας. Είναι σίγουρο ότι η αγωνιστική, ταξική στάση των συνδικαλιστών της ΔΑΣ θα επιβεβαιωθεί και τη Δευτέρα, μετά το συνέδριο».

ΟΛΠ
Σήμα κινδύνου στα σιλό σιταριού

Εργάτης υπέκυψε χτυπημένος από μικρόβιο, πιθανά προερχόμενο από ποντίκι

Με τη ζωή του πλήρωσε την έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας ο 42χρονος Θόδωρος Χατζημαρινάκης, που εργαζόταν στο συγκρότημα των σιλό (στους χώρους αποθήκευσης σιτηρών) στο λιμάνι του Πειραιά και ο οποίος πιθανολογείται ότι προσβλήθηκε από μικρόβιο που προέρχεται από ποντίκι! Σύμφωνα με μαρτυρία εργαζόμενου στο χώρο, έγινε απολύμανση «μετά θάνατον» από τον νέο εργολάβο που έχει αναλάβει την καθαριότητα και την απολύμανση κ. Τζιλάλη, ενώ στο χώρο μπήκε «λουκέτο».

Συγκεκριμένα, ο άτυχος εργάτης, που ήταν και πατέρας ενός βρέφους, πριν μια βδομάδα περίπου παρουσίασε υψηλό πυρετό. Την περασμένη Τρίτη η κατάστασή του επιδεινώθηκε και μπήκε στο νοσοκομείο. Την ίδια μέρα αργά το βράδυ άφησε την τελευταία του πνοή στο Σισμανόγλειο, ενώ την Τετάρτη έγινε η κηδεία του. Στον άτυχο εργάτη έγινε νεκροψία και ιστολογικές εξετάσεις από τις οποίες και αναμένονται τα αποτελέσματα. Πιθανολογείται, ωστόσο, ότι προσβλήθηκε από λεπτοσπείρωση, μικρόβιο που προέρχεται από ποντίκι.

Εργαζόμενοι κατάγγειλαν ότι στο χώρο υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για τη ζωή των εργατών καθώς κυκλοφορούν χιλιάδες ποντίκια και αποτελούν σοβαρή εστία μόλυνσης! Καθημερινά από εκεί περνούν για διάφορες εργασίες πάνω από 100 εργαζόμενοι, με αποτέλεσμα να τίθεται άμεσα σε κίνδυνο η ζωή τους. Η επιτροπή υγιεινής και ασφάλειας, όπως κατήγγειλαν εργαζόμενοι, υπάρχει μόνο στα χαρτιά και δεν έχει κάνει κανένα ουσιαστικό έλεγχο, αλλά ούτε έχει λάβει τα ανάλογα μέτρα!

«Κατόπιν εορτής» - όπως αποδεικνύεται - σε ανακοίνωση που εξέδωσε χτες ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιά ΑΕ αναφέρει ότι σε σύσκεψη των σωματείων των εργαζομένων και αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων «αποφασίστηκε η προσωρινή διακοπή λειτουργίας του συγκροτήματος, για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, μέχρις ότου περιέλθουν εις γνώση μας τα αποτελέσματα του υγειονομικού ελέγχου και ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Εντείνονται οι αντεργατικοί ρυθμοί

Νέα βήματα  για την υλοποίηση της αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης

Το νέο διαβόητο «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Απασχόληση» θα συζητηθεί την ερχόμενη Παρασκευή στο υπουργικό συμβούλιο, όπως ανακοίνωσε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου. Στο πλαίσιο αυτό και για τον καλύτερο συντονισμό της κυβέρνησης στην εφαρμογή της αντεργατικής πολιτικής της, ο Μ. Παπαϊωάννου θα συναντηθεί την επόμενη εβδομάδα με τους υπουργούς Παιδείας και Γεωργίας. Οι συναντήσεις αυτές προβλέπεται ότι θα εστιαστούν στο πώς θα υποβαθμιστεί παραπέρα η δημόσια παιδεία υπέρ της «κατάρτισης» και στη χάραξη της συγκεκριμένης πολιτικής στον αγροτικό τομέα.

Ο υπουργός Εργασίας, ανακοίνωσε επίσης τη «ριζική αναδιοργάνωση» του ΟΑΕΔ, ώστε να επιτελέσει το ρόλο του ως «το σημαντικότερο εργαλείο στήριξης της πολιτικής μας», όπως τόνισε. Αυτό σημαίνει αλλαγή της φυσιογνωμίας του υπέρ των «ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης», προκειμένου να προωθηθούν οι νέες - μεσαιωνικές - εργασιακές σχέσεις, η «απασχολησιμότητα» κ.ά. Την ερχόμενη Τρίτη, το ΔΣ του ΟΑΕΔ θα συζητήσει την προκήρυξη για διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού πρόσληψης «συμβούλου», ο οποίος θα καταρτίσει το λεγόμενο «επιχειρησιακό σχέδιο» του Οργανισμού. Το «έργο» μετατροπής του ΟΑΕΔ σε... εταιρία, θα χρηματοδοτηθεί από το Γ' ΚΠΣ.

Εκτός αυτού, πρόκειται να αλλάξει - στο ίδιο αντεργατικό πλαίσιο - και η δομή του υπουργείου Εργασίας. Για το σκοπό αυτό, θα κατατεθεί μέσα στο Δεκέμβρη, σχέδιο νέου οργανισμού στο υπουργείο Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης. Παράλληλα θα αυξηθεί ο αριθμός των ΚΕΚ, που σήμερα φτάνει τα 220.

Ο υπουργός, αναφερόμενος στα προγράμματα απασχόλησης, παραδέχτηκε ουσιαστικά ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για το πόσες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν από αυτά. Αναφέρθηκε μόνο στην επιδότηση εργοδοτών με 126 δισ. δραχμές την πενταετία '95 - '99 για 133 χιλ. άνεργους, με την πλειοψηφία των χρημάτων να έχουν διοχετευτεί σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις (114 δισ. δραχμές, 119 χιλ. άνεργοι).

Την Δευτέρα, συνεδριάζει στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο Υπουργών Κοινωνικών Υποθέσεων. Θα ακολουθήσει κοινή συνεδρίαση με το ΕΚΟΦΙΝ για: Τις κατευθυντήριες γραμμές για τις πολιτικές απασχόλησης το 2000. Την κοινή έκθεση για την απασχόληση. Τη σύσταση επιτροπής ενστάσεων από την Κομισιόν στα κράτη - μέλη, σχετικά με τις πολιτικές τους!

Νέα διοίκηση στο ΕΚ Ελευσίνας

 

Με την εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου, Εξελεγκτικής Επιτροπής και αντιπροσώπων στη ΓΣΕΕ, έληξε το 9ο Εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας.

Για το νέο ΔΣ, η Δημοκρατική Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση Εργαζομένων ( ΔΕΣΚΕ) - υποστηρίζεται από την ΕΣΑΚ - έλαβε 22 ψήφους και 3 έδρες, Η Αλληλεγγύη Εργαζομένων (ΠΑΣΚΕ) έλαβε 62 ψήφους και 8 έδρες. Η ΔΑΚΕ έλαβε 22 ψήφους και 3 έδρες και η Συνδικαλιστική Συνεργασία(ΣΥΝ) έλαβε 6 ψήφους και καμία έδρα. Για την Εξελεγκτική Επιτροπή η ΔΕΣΚΕ έλαβε 22 ψήφους και καμία έδρα. Η ΑΕ 62 ψήφους και 2 έδρες. Η ΔΑΚΕ 22 ψήφους και 1 έδρα, μετά από κλήρωση και η ΣΣ 6 ψήφους και καμία έδρα. Για αντιπροσώπους στη ΓΣΕΕ η ΔΕΣΚΕ έλαβε 12 ψήφους και δεν εκλέγει αντιπρόσωπο. Η Αλληλεγγύη έλαβε 28 ψήφους και 2 αντιπροσώπους και η ΔΑΚΕ 14 ψήφους και 1 αντιπρόσωπο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ