ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Οχτώβρη 2002
Σελ. /28
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΑΟ
Φαβορί ο Μαρκαριάν

Ο Μαρκαριάν μάλλον θα ξανασυναντήσει τον Κόλκα

Sportidea

Ο Μαρκαριάν μάλλον θα ξανασυναντήσει τον Κόλκα
Η φλόγα που εδώ και αρκετό καιρό σιγόκαιγε τη συνεργασία Φερνάντο Σάντος και Παναθηναϊκού, εξαιτίας των αρνητικών - στην πλειοψηφία τους - αποτελεσμάτων και των άσχημων εμφανίσεων της ομάδας σε Ελλάδα και Ευρώπη, τελικά «φούντωσε» και μετέτρεψε σε στάχτες τους δεσμούς του Πορτογάλου με το στρατόπεδο της Παιανίας. «Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός ανακοινώνει τη λύση, κοινή συναινέσει, του συμβολαίου του Φερνάντο Σάντος. Χρέη υπηρεσιακού προπονητή αναλαμβάνουν ο Γιάσμινκο Βέλιτς και ο Ζόρζε Ροζάριο», ήταν η λιτή ανακοίνωση με την οποία η ΠΑΕ Παναθηναϊκός κοινοποίησε, αργά το βράδυ της Τετάρτης, την παύση της συνεργασίας της με τον πρώην πλέον τεχνικό των «πρασίνων». Η αιφνιδιαστική κίνηση της διοίκησης του «τριφυλλιού» ξάφνιασε τους πάντες, ακόμα και τους παίχτες, οι οποίοι πληροφορήθηκαν τελευταίοι το τι είχε συμβεί. Ωστόσο, ο Σάντος δεν έδειξε αιφνιδιασμένος, αλλά, αντίθετα, φάνηκε ψύχραιμος και χωρίς πολλά λόγια αποχαιρέτησε χτες για τελευταία φορά την Παιανία. Ισως όμως να είπε το οριστικό «αντίο» και στη χώρα μας καθώς σε δηλώσεις του στον πορτογαλικό Τύπο ανέφερε πως δεν επιθυμεί να δουλέψει ξανά στην Ελλάδα. Για τη λήξη της συνεργασίας του με τον Παναθηναϊκό ο ίδιος τόνισε: «Συζητήσαμε με τη διοίκηση και καταλάβαμε ότι η καλύτερη λύση θα ήταν να διακόψουμε τη συνεργασία μας. Τους λόγους που μας οδήγησαν σε αυτή την απόφαση θα τους πούμε στη συνέχεια». Οσον αφορά στις φήμες τον θέλουν να αναλαμβάνει σύντομα τα ηνία της Εθνικής ομάδας της Πορτογαλίας.

Πλέον, έπειτα από το κλείσιμο του ...«κεφαλαίου Σάντος», ο Παναθηναϊκός έχει επιδοθεί σε αναζήτηση νέου τεχνικού, για πολλοστή φορά μεσούσης της περιόδου. Με το συγκεκριμένο θέμα θα ασχοληθεί περισσότερο ο αρχηγός των «πράσινων» αποστολών, Βέλιμιρ Ζάετς, ο οποίος χτες ξεκαθάρισε με δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό πως δεν υπάρχει πιθανότητα να αναλάβει την τεχνική ηγεσία της ομάδας. Φαβορί για την αντικατάσταση του Φερνάντο Σάντος έχρισε τον πρώην τεχνικό του Παναθηναϊκού Ουρουγουανό Σέρτζιο Μαρκαριάν, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Απ' ό,τι ξέρω ο Σέρτζιο Μαρκαριάν είναι πρώτος στη λίστα της ομάδας και αν δεν ξεκαθαρίσει αυτό το θέμα, δε θα γίνει άλλη κίνηση. Δεν υπάρχει περίπτωση να πάρω τη θέση του προπονητή. Το έχω ξεκαθαρίσει αυτό. Δεν έχει βρεθεί ακόμη ο αντικαταστάτης του κ. Σάντος και νομίζω ότι αυτό θα έχει γίνει μέχρι τη Δευτέρα». Πάντως, σύμφωνα με την «προπονητολογία», τα ονόματα των Οσιμ και Κάτανετς εξακολουθούν να φιγουράρουν ως πιθανά για την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας του «τριφυλλιού».


Μ. ΒΩΣΣΟΥ

ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ
Γκρίνια παρά τη νίκη

«Η φτώχεια φέρνει γκρίνια» σύμφωνα με τη λαϊκή εμπειρία και από τον κανόνα (που στην προκειμένη περίπτωση δεν αφορά τα οικονομικά) δεν ξεφεύγει η Εθνική ανδρών. Μπορεί προχτές να κέρδισε, αλλά η εμφάνιση (ξανα)ήταν «χλωμή». Το κλίμα λοιπόν που επικρατούσε πριν το παιχνίδι απλά... ψιλοβελτιώθηκε και σε καμιά περίπτωση δεν αναστράφηκε.

Τις φήμες (;) περί επεισοδίου Ρεχάγκελ - Τσάρτα για την αλλαγή του δεύτερου και δήλωση αποχής από την Εθνική του «κιτρινόμαυρου» διεθνή, διέψευσαν αμφότεροι οι φερόμενοι ως πρωταγωνιστές. Αυτό πάντως λίγο αλλάζει τα δεδομένα. Το κλίμα παραμένει βαρύ και οι γκρίνιες στην ημερησία διάταξη. Χαρακτηριστικά είναι, μια μέρα πριν το παιχνίδι σε σχετική συζήτηση, τα λόγια κορυφαίου στελέχους στην ομοσπονδία: «Και να κερδίσουμε αύριο, θα κάνουμε μια τρύπα στο νερό. Πού θα κερδίσουμε εκτός έδρας; Πέστε μου οκτώ χρόνια τώρα, όταν η Εθνική χρειάστηκε να κερδίσει παιχνίδι, πότε το έκανε;»...

Υπάρχουν όμως και προσκηνιακές κόντρες. Χτες ο Τσάρτας απάντησε, μέσω του ΣΟΥΠΕΡΣΠΟΡ ΦΜ, στις δηλώσεις Γκαγκάτση, με το ίδιο ύφος, «επιστρέφοντας» την ευθύνη στην ΕΠΟ: «Από την Ομοσπονδία ακούμε πολλά και διάφορα τελευταία, αλλά και για πολλά χρόνια. Η αλήθεια είναι ότι θέλοντας να κρατήσουν τις θέσεις τους και να στηρίξουν τις αποφάσεις τους, θέλουν να εμφανίζουν τα πράγματα όπως αυτοί θέλουν και τους αρέσει, για να κάνουν τις εντυπώσεις. Αυτό που έχω διακρίνει είναι ότι ο εγωισμός τους τους παρασύρει τόσο πολύ, που πέρα από τη δική τους προβολή, δεν κοιτούν τίποτε άλλο. Και πριν από το ματς με την Ισπανία, την Ουκρανία και την Αρμενία, η προετοιμασία της ομάδας ήταν πάρα πολύ ελλιπής».

Χαρακτήρισε τον Αγιο Κοσμά «ημιτελές κέντρο, στο οποίο το γήπεδο που κάνουμε προπόνηση είναι σε κακή κατάσταση. Είναι πάρα πολύ ανώμαλο και δε συντηρήθηκε καλά. Θέλω να πω ότι αυτό το παραμύθι ότι τα δίνουμε όλα, τα προσφέρουμε όλα, δεν ισχύει. Το να με πηγαίνουν σε καλό ξενοδοχείο και να μην έχω γήπεδο να κάνω προπόνηση, αυτό δε μου λέει τίποτα. Αν αυτοί θεωρούν ότι μας τα προσφέρουν όλα, τους αφήνω στην κρίση του κόσμου. Εμείς οι παίκτες, άσχετα αν δεν έχουμε καταφέρει κάτι μεγάλο με την Εθνική, πιστεύω ότι μόνο συγκυριακό δεν είναι».

Η ΕΠΟ απάντησε στον Τσάρτα με μια λιτή ανακοίνωση: «Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Ολοι ξέρουν τι έχει προσφέρει και συνεχίζει να προσφέρει η ΕΠΟ στις εθνικές ομάδες, γεγονός που αποδεικνύεται από τις δηλώσεις του ομοσπονδιακού προπονητή».

ΕΥΡΩ 2004
«Δώρο» από Ιρλανδία

Ιρλανδέζικο δώρο δέχτηκε η εθνική μας ομάδα στα προκριματικά του ΕΥΡΩ 2004 αφού το στραβοπάτημα των Ουκρανών που αναδείχτηκαν ισόπαλοι χωρίς τέρματα κόντρα στη Βόρεια Ιρλανδία είναι ένα αποτέλεσμα που βολεύει τη χώρα μας αρκεί βέβαια οι διεθνείς μας να μην έχουν απώλειες κόντρα στους Ιρλανδούς.

Από κει και πέρα στη Μεγάλη Βρετανία σημειώθηκαν τα δυο πιο σημαντικά γεγονότα της τρίτης αγωνιστικής των προκριματικών. Η νίκη της Ουαλίας επί της Ιταλίας με 2-1, έφερε σε δύσκολη θέση τους «Ατζούρι» που συν τοις άλλοις έχουν και τη γενική κατακραυγή για τον Τραπατόνι ο οποίος δείχνει αμετανόητος.

«Στραπάτσο» όμως έπαθε και η Αγγλία που αναδείχτηκε ισόπαλη 2-2 με την αξιόμαχη ομάδα της ΠΓΔΜ και πλέον ο επόμενος αγώνας των «Λιονταριών» με την Τουρκία που προηγείται στον όμιλο, είναι οριακός. Στο στόχαστρο του αγγλικού Τύπου βρέθηκε ο τερματοφύλακας της «γηραιάς Αλβιόνας» Ντέιβιντ Σίμαν που δέχτηκε το πρώτο γκολ από απευθείας χτύπημα κόρνερ αλλά ο Σβεν Γκόραν Ερικσον κάλυψε το διεθνή παίκτη της Αρσεναλ.

Συνοπτικά τα αποτελέσματα της 3ης αγωνιστικής: 1ος ΟΜΙΛΟΣ: Μάλτα-Γαλλία 0-4. 2ος ΟΜΙΛΟΣ: Νορβηγία-Βοσνία 2-0, Λουξεμβούργο-Ρουμανία 0-7, 3ος ΟΜΙΛΟΣ: Τσεχία-Λευκορωσία 2-0, Αυστρία-Ολλανδία 0-3. 4ος ΟΜΙΛΟΣ: Ουγγαρία-Σαν Μαρίνο 3-0. 5ος ΟΜΙΛΟΣ: Γερμανία-Ν. Φερόες 2-1, Ισλανδία-Λιθουανία 3-0, 7ος ΟΜΙΛΟΣ: Τουρκία-Λιχνεστάιν 5-0, Αγγλία-ΠΓΔΜ 2-2, 8ος ΟΜΙΛΟΣ: Εσθονία-Βέλγιο 0-1, Βουλγαρία-Ανδόρα 2-1, 9ος ΟΜΙΛΟΣ: Ουαλία-Ιταλία 2-1, Γιουγκοσλαβία-Φινλανδία 2-0. 10ος ΟΜΙΛΟΣ: Ιρλανδία-Ελβετία 1-2, Ρωσία-Αλβανία 4-1.

ΗΡΑΚΛΗΣ
Εφ' όλης της ύλης

Για όλους και για όλα μίλησε ο προπονητής του Ηρακλή, Ιβαν Γιοβάνοβιτς. Ο Σέρβος τεχνικός, στάθηκε κυρίως στον αποκλεισμό από την Ανόρθωση στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, ενώ δεν παρέλειψε να μιλήσει και για όσα ταλαιπωρούν το σύλλογο.

Για τον αποκλεισμό, ο Γιοβάνοβιτς τόνισε πως ήταν οδυνηρός για όλους, όχι μόνο για τον ίδιο. «Ο αποκλεισμός του Ηρακλή ήταν οδυνηρός για μένα, τους παίκτες, την ομάδα και το ελληνικό ποδόσφαιρο. Δικαιολογημένα, προκάλεσε τις αντιδράσεις των φιλάθλων και του Τύπου. Οι μέρες που πέρασαν ήταν δύσκολες για μένα και τους ποδοσφαιριστές», ενώ για τα όσα επακολούθησαν μέσα στους «κυανόλευκους» είπε: «Αν μπορούσα να γυρίσω πίσω το χρόνο δε θα άλλαζα την απόφασή μου για τον Μίετσελ. Θεωρώ υποχρέωση κάθε επαγγελματία να συμπεριφέρεται επαγγελματικά, ιδιαίτερα τις μέρες του παιχνιδιού. Οταν υπάρχουν κάποια παραπτώματα στις προπονήσεις, υπάρχει χρόνος να διορθωθούν. Δεν ήταν εύκολη απόφαση να τον αφήσω εκτός». Οσο για τις ευθύνες του αποκλεισμού, ο Γιοβάνοβιτς τόνισε: «Υπεύθυνοι είμαστε όλοι εμείς που ήμασταν στο γήπεδο».

Τέλος για τον Ηρακλή, ο τεχνικός της ομάδας είπε πως υπάρχει πολύ καλό υλικό και θα γίνουν τα πάντα για να επανέλθουν οι επιτυχίες.

ΒΟΛΕΪ

Χαμόγελα προκάλεσε χτες στους ανθρώπους της Εθνικής μας ομάδας των ανδρών, το αποτέλεσμα της κλήρωσης για τη δημιουργία των προκριματικών ομίλων του «Γουόρλντ Λιγκ», που πραγματοποιήθηκε στη Λοζάνη. Η χώρα μας απέφυγε τα «μεγαθήρια» Ρωσία, Βραζιλία, Ιταλία, Ολλανδία και Γιουγκοσλαβία καθώς θα πάρει μέρος στον Δ' όμιλο της διοργάνωσης μαζί με τις Γαλλία, Αργεντινή και Ιαπωνία. «Ο όμιλος αφήνει περιθώρια πρόκρισης. Υπάρχει σημαντική δυσκολία, επειδή θα κάνουμε δύο υπερατλαντικά ταξίδια», σχολίασε μετά την κλήρωση, ο ομοσπονδιακός τεχνικός Στέλιος Προσαλίκας.

Οι άλλοι όμιλοι είναι οι εξής: Α' όμιλος: Ρωσία, Πολωνία, Ισπανία, Βενεζουέλα, Β' όμιλος: Βραζιλία, Ιταλία, Πορτογαλία, Γερμανία, Γ' όμιλος: Γιουγκοσλαβία, Ολλανδία, Κούβα, Κίνα.

ΧΑΝΤΜΠΟΛ

Μόνος στην κορυφή της βαθμολογίας παρέμεινε ο Πανελλήνιος με τη διεξαγωγή και της 6ης αγωνιστικής. Οι πρωταθλητές πέρασαν ένα ήσυχο απόγευμα απέναντι στον ΣΑΚΑ επικρατώντας με 23-11, ενώ οι δεύτεροι Ιωνικός και Φίλιππος νίκησαν τον Αρη Νίκαιας (23-36) και τον Αρχέλαο (39-13) αντίστοιχα. Με νίκες συνέχισαν οι Κιλκίς (24-21 εκτός έδρας τον ΒΑΟ) και Δούκας (34-15 τον Αθηναϊκό).

Η βαθμολογία έχει ως εξής: Πανελλήνιος 11, Ιωνικός, Φίλιππος 10, ΣΑΚΑ, Κιλκίς 9, Δούκας 7, Αθηναϊκός 6, ΠΑΟΚ 5, Αρχέλαος, ΒΑΟ 2, Αρης Νίκαιας 1.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ