ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Οχτώβρη 2002
Σελ. /40
Οι Αμερικανοί «εκτιμούν» τα αποτελέσματα...

Νικητές των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης και της δημαρχίας της Αθήνας, με εξαίρεση την υπερνομαρχία Αθηνών - Πειραιώς, ήταν οι συντηρητικοί, γράφουν οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης», υπογραμμίζοντας όμως ότι αυτοί δεν κατόρθωσαν να εξασφαλίσουν τη διαφορά των ψήφων που θα εξανάγκαζε τη σοσιαλιστική κυβέρνηση να προκηρύξει πρόωρες εθνικές εκλογές.

«Από την επανεκλογή του Κώστα Σημίτη στην κυβέρνηση τον Απρίλιο του 2000, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κεντροδεξιό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, έχει συνεχώς προβάδισμα, καθώς πολλοί Ελληνες διαμαρτύρονται για τον πληθωρισμό, την ανεργία και την απώλεια της αγοραστικής δύναμης από τη μέρα που ξεκίνησε η εφαρμογή του ευρώ, τον περασμένο Ιανουάριο», παρατηρούν οι «Τάιμς». Υπογραμμίζεται επίσης ότι ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής έχει επανειλημμένα χαρακτηρίσει τη σοσιαλιστική κυβέρνηση σαν ένα κουρασμένο «καθεστώς», που πρέπει να αντικατασταθεί άμεσα.

Πάντως, ο κ. Σημίτης, γράφουν οι «Τάιμς», φαίνεται να απέφυγε την πολιτική κρίση χάρη των νικών που πέτυχαν οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ σε μεγάλα διοικητικά κέντρα και δημοσιεύουν δήλωση του πρώην υπουργού Εξωτερικών Θεοδ. Πάγκαλου ότι «πέτυχε η στρατηγική του ΠΑΣΟΚ, που συνίστατο στην αποφυγή μιας συντριπτικής ήττας σ' όλη την επικράτεια».

Η δήλωση του Δ. Τσοβόλα

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας, με δήλωσή του για τα αποτελέσματα των εκλογών, μεταξύ άλλων ανέφερε: «Επεσε η αυλαία των εκλογών και έπεσαν ταυτόχρονα και οι μάσκες των μονομάχων του δικομματισμού. Αποκάλυψαν την ουσιαστική ταύτιση της Αυτοδιοίκησης με τα κόμματά τους, σε αντίθεση με τα όσα έλεγαν υποκριτικά καθ' όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Οι δυο μονομάχοι πανηγυρίζουν, επισήμανε ο Δ. Τσοβόλας, «παρότι ξέρουν ότι ο μεγάλος νικητής είναι, δυστυχώς, η πρωτοφανής αποχή των πολιτών από την ψηφοφορία, λόγω της απογοήτευσής τους, από τον τρόπο που ασκείται η πολιτική, από το επικοινωνιακό και όχι ουσιαστικό περιεχόμενό της και από την κοινωνική αδικία».

Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ανέφερε ο Δ. Τσοβόλας, «αντί να προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα και να καλύψει τις μεγάλες πολιτικές της ευθύνες, θα πρέπει να αλλάξει ολοσχερώς την κυβερνητική πολιτική, σε προοδευτική κατεύθυνση, ώστε να εκφράσει ουσιαστικά και όχι υποκριτικά, τα συμφέροντα των ανθρώπων της εργασίας, της παραγωγής, της δημιουργίας και του πολιτισμού. Να απεγκλωβιστεί πραγματικά από τη διαπλοκή με τα μεγάλα εκδοτικά και οικονομικά συγκροτήματα».

Οπως υποστήριξε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, «μόνο έτσι θα μπορεί να επανασυγκροτηθεί η ισχυρή δημοκρατική, προοδευτική και αριστερή συνεργασία και όχι με ψεύτικες φραστικές προεκλογικές διακηρύξεις ή με κάλπικα "αριστερά" πρόσωπα». Αναμένουν «οι προευτικοί πολίτες», συνέχισε ο Δ. Τσοβόλας στη δήλωσή του, «να πάρει το πραγματικό μήνυμα των σημερινών αποτελεσμάτων η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ».

Τέλος, ο Δ. Τσοβόλας, ανέφερε ότι και «η ηγεσία του ΣΥΝ θα πρέπει να πάρει σημαντικές αποφάσεις, ώστε να συμβάλει στη συγκρότηση του αντινεοφιλελεύθερου και προοδευτικού κοινωνικού και πολιτικού μετώπου».

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Κατά των συσχετισμών που... συνέβαλε να διαμορφωθούν

Αποτίμηση των εκλογικών αποτελεσμάτων κάνει σήμερα η Πολιτική Γραμματεία του Συνασπισμού και τα συμπεράσματά της θα ανακοινώσει με δηλώσεις του ο πρόεδρος του κόμματος Ν. Κωνσταντόπουλος, ο οποίος το βράδυ της Κυριακής εξέφρασε την ικανοποίησή του, ενώ ενθυμούμενος το... δικομματισμό επισήμανε την ανάγκη «οι δήμαρχοι, οι νομάρχες και συμβούλια αυτοδιοίκησης να εκφράζουν τον πλουραλισμό, να συνθέτουν το δυναμισμό της κοινωνίας και να μην αποτελούν πεδίο ασκήσεων δικομματικής πόλωσης ή κομματικής περιχαράκωσης κι απομονωτισμού».

Το δικομματισμό, που η ηγεσία του ΣΥΝ φρόντισε να ενισχύσει προκρίνοντας ευρύτατες συνεργασίες με το ΠΑΣΟΚ και πανηγυρίζοντας για τις πράσινες πινελιές του αυτοδιοικητικού χάρτη της χώρας. Και παρότι είναι βέβαιο πως οι δήμοι και οι νομαρχίες, που το ΠΑΣΟΚ κέρδισε σε συνεργασία με το ΣΥΝ, αύριο θα κληθούν και πρόθυμα θα εφαρμόσουν την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, ο πρόεδρος του ΣΥΝ δε δίστασε να δηλώσει ότι το κόμμα του θα «εξακολουθήσει να πιστεύει ότι η Αυτοδιοίκηση, δήμοι και νομαρχίες, δεν είναι παράρτημα κανενός κόμματος ούτε υποκαταστήματα του δικομματισμού».

Οπως άλλωστε δε δίστασε, παρότι οι ίδιες του οι επιλογές τον διαψεύδουν, να δηλώσει υποκριτικά ότι «ο ΣΥΝ θα εξακολουθήσει να αγωνίζεται με βασικό στόχο να αλλάξουν οι πολιτικές που μεγαλώνουν τα κοινωνικά ελλείμματα και οι συσχετισμοί που ανακυκλώνουν τα θεσμικά αδιέξοδα, παράγοντας πόλωση, αυταρέσκεια κι αναξιοπιστία στη λειτουργία της πολιτικής μας ζωής».

Δράση τώρα

Οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές τελείωσαν. Τα αποτελέσματά τους θα αποτελέσουν -αποτελούν ήδη- αντικείμενο επισταμένης και νηφάλιας μελέτης απ' όλες τις κομματικές οργανώσεις, απ' όλα τα μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ. Χρήσιμες και απαραίτητες οι γνώμες των φίλων του Κόμματος, των συνεργατών μας σε κάθε συνδυασμό, όλων αυτών που πλησίασαν τους αγωνιστικούς συνδυασμούς και στήριξαν τις προσπάθειές τους. Καλοδεχούμενες και οι προτάσεις τους για τις όποιες αδυναμίες παρουσιάστηκαν, για τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν.

Τα μεγάλα λαϊκά προβλήματα, που το ΚΚΕ έθεσε στο κέντρο της εκλογικής μάχης, παραμένουν, όπως είναι φυσικό, και μετά το πέρας των εκλογών, πολλά μάλιστα απ' αυτά αναμένονται σύντομα να πάρουν εκρηκτικές διαστάσεις.

- Οι ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ ετοιμάζονται για το «μεγάλο φαγοπότι» στο Ιράκ και στην ευρύτερη περιοχή. Δηλωμένη είναι, ήδη, η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να συμμετέχει σ' αυτόν τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, ρίχνοντας λάδι στην επικίνδυνη φωτιά που αναμένεται ν' ανάψει στη γειτονιά μας. Η εναντίωση στην εφαρμογή των ιμπεριαλιστικών σχεδίων στην περιοχή και η αποτροπή της συμμετοχής της χώρας μας σ' αυτά δεν μπορεί να περιμένει. Απαιτεί δράση ΤΩΡΑ. Και οι κομμουνιστές πρέπει να μπουν μπροστά.

- Η επιδίωξη της ελληνικής κυβέρνησης να ξεζουμίσει ακόμα περισσότερο τα ισχνά λαϊκά πορτοφόλια -με τη δικαιολογία της επικείμενης πολεμικής σύρραξης στον Κόλπο- έχει ήδη εκφραστεί. Τα σχέδια του προϋπολογισμού, που πρόκειται σύντομα να συζητηθεί καθώς και του φορολογικού νομοσχεδίου, σχέδια που ήδη έχουν δει το φως της δημοσιότητας, δεν αφήνουν καμία αμφιβολία περί τούτου. Μια τέτοια προοπτική θα μειώσει δραματικά τα αναιμικά εισοδήματα πολύ μεγάλων τμημάτων του λαού, πρώτα και κύρια της εργατικής τάξης. Απαιτείται, λοιπόν, δράση ΤΩΡΑ. Και οι κομμουνιστές πρέπει να μπουν μπροστά.

- Η επίθεση του μεγάλου κεφαλαίου απέναντι στα δικαιώματα των εργαζομένων (εργασιακές σχέσεις, Ασφαλιστικό κλπ.), οι πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της ελληνικής κυβέρνησης για επιταχυνόμενους ρυθμούς συρρίκνωσης της αγροτιάς και απαξίωσης της ελληνικής υπαίθρου, οι πολιτικές γρήγορης ιδιωτικοποίησης όλο και πιο σημαντικών τομέων στην Παιδεία, στην Υγεία, στην ενέργεια, στις τηλεπικοινωνίες κλπ. αναμένεται να προσλάβουν ρυθμούς καλπάζοντες. Η εναντίωση στην υλοποίηση όλων αυτών των πολιτικών ούτε λεπτό δεν μπορεί να περιμένει. Απαιτεί δράση ΤΩΡΑ. Και οι κομμουνιστές πρέπει να μπουν μπροστά.

Δεν είναι, όμως, μόνο τα διάφορα πολύ σημαντικά μέτωπα στο μαζικό κίνημα που περιμένουν τους κομμουνιστές από σήμερα στα διάφορα μετερίζια. Είναι, ταυτόχρονα, και όλος αυτός ο κόσμος, όλοι οι πολίτες που τους συναντήσαμε σ' αυτή τη μακρά προεκλογική περίοδο. Που τους είπαμε την άποψή μας για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και για όλα τα μεγάλα προβλήματα που τους ταλανίζουν. Που μας άκουσαν με ενδιαφέρον και μας κούνησαν συγκαταβατικά το κεφάλι, ανεξάρτητα αν στο τέλος μας ψήφισαν ή όχι. Που τους υποσχεθήκαμε πως δε θα τους ξεχάσουμε, πως δε θα περιμένουν κάποια επόμενη εκλογική μάχη για να μας ξαναδούν. Και που, άρα, πρέπει να τηρήσουμε την υπόσχεσή μας. Και να αρχίσουμε από σήμερα. Από ΤΩΡΑ. Και να συνεχίσουμε σε μόνιμη βάση.

Δράση, λοιπόν, δράση από σήμερα, από ΤΩΡΑ. Δράση και μαζική αλλά και πολιτική. Δράση καθημερινή, με σχέδιο. Κάθε κομματική οργάνωση, κάθε κομμουνιστής με το καθημερινό σχέδιο δράσης του, ώστε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των καιρών. Αλλωστε, μέσα απ' αυτή την επίμονη, συνεχή, καθημερινή δράση θα μπορέσουμε να βρούμε εκείνους τους δρόμους, που θα μας οδηγήσουν ασφαλέστερα στο οριστικό κέρδισμα πολλών χιλιάδων συνειδήσεων, ικανών να ψηλώσουν και να επεκτείνουν τα κάστρα του αγώνα και να πολλαπλασιάσουν, στη συνέχεια και τις ψήφους στα αγωνιστικά και ταξικά ψηφοδέλτια των επόμενων εκλογικών αναμετρήσεων.


Του
Βασίλη ΑΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ