ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Οχτώβρη 2002
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Νέες δίκες 77 μαθητών!

Στα πλαίσια της εκστρατείας ποινικοποίησης των μαθητικών αγώνων, 77 μέλη 15μελών Μαθητικών Συμβουλίων σέρνονται σε δίκη στις 12 Μάρτη 2003, για τη συμμετοχή τους στις μαθητικές κινητοποιήσεις του 1999.

Πρόκειται για μέλη των μαθητικών συμβουλίων των 2ου και 6ου ΕΛ Καλαμαριάς, του 8ου ΤΕΕ, του 10ου ΤΕΕ, του 15ου ΤΕΕ («Ευκλείδης»), του 6ου Νυχτερινού ΤΕΕ και του 14ου Νυχτερινού Τ.Ε.Ε. («Ευκλείδης»).

Η Οργάνωση Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ καταγγέλλει στη νεολαία και το λαό της πόλης τις νέες αυτές διώξεις μαθητών και την ποινικοποίηση των μαθητικών αγώνων και τονίζει στην ανακοίνωσή της: «Προφανώς το να αγωνίζεται ένας νέος είναι για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έγκλημα. Δεν είναι τυχαίο πως κατηγορούνται για παράβαση της φασιστικής έμπνευσης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (4-12-1999) που νομοθέτησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εκείνη την περίοδο για "να βάλει στο γύψο" το δικαίωμα των μαθητών να αγωνίζονται για μόρφωση.

Η όξυνση της επίθεσης στα δημοκρατικά δικαιώματα λαού και νεολαίας», τονίζει η ανακοίνωση της Οργάνωσης Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ, «πιστεύουμε πως πρέπει να προβληματίσει τον καθένα μας, μιας και η όξυνση αυτή δένει με την ένταση της επίθεσης στα δικαιώματά μας στη μόρφωση, στη δουλιά, στη ζωή. Δεν είναι τυχαίο πως η δίκη αυτή έρχεται σε μια περίοδο που το μαθητικό κίνημα ξαναφουντώνει. Ο αυταρχικός εσωτερικός κανονισμός που ετοιμάζεται να φέρει στα σχολεία η κυβέρνηση αρχίζει να γεννά αντιδράσεις που εκφράζονται πολύμορφα. Φοβάται η κυβέρνηση πως οι αγώνες των μαθητών.... μαζί και με τα ολοφάνερα αποτελέσματα της εκπαιδευτικής αντιμεταρρύθμισης θα αποκαλύψουν τον ταξικό, επιλεκτικό, αντιπαιδαγωγικό χαρακτήρα του σχολείου που έχει διαμορφώσει, θα φέρει στο προσκήνιο το αίτημα για ένα σχολείο που να μορφώνει και όχι να εξοντώνει».

1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Απέβαλαν μαθητές γιατί αντιστέκονται στον αυταρχισμό

Με αποβολή μιας μέρας τιμωρήθηκαν 8 μαθητές του 1ου Γυμνασίου Λάρισας, επειδή συμμετείχαν στη μαθητική παράσταση διαμαρτυρίας εναντίον του «Σχολικού Κανονισμού» της κυβέρνησης, η οποία έγινε την Πέμπτη 10 του Οκτώβρη έξω από τη νομαρχία. Οι μαθητές ενημερώθηκαν για την τιμωρία τους - απουσίες με υποχρεωτική παρακολούθηση των μαθημάτων - από τον γυμνασιάρχη του σχολείου.

Υπενθυμίζουμε ότι ο εν λόγω γυμνασιάρχης κατά τη διάρκεια της μαθητικής παράστασης διαμαρτυρίας επιχείρησε να εκφοβίσει και να εμποδίσει τους μαθητές να πάνε στην κινητοποίηση κλειδώνοντας τις πόρτες του σχολείου! Παρ' όλα αυτά, πολλοί μαθητές του 1ου Γυμνασίου είχαν δώσει αγωνιστικά το «παρών» τους στην κινητοποίηση, απέχοντας τις τελευταίες ώρες από τα μαθήματά τους.

Το θέμα των αποβολών των μαθητών του 1ου Γυμνασίου Λάρισας συζητήθηκε και στη χτεσινή συνεδρίαση της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, κατά την οποία επισημάνθηκε η ανάγκη λήψης πρωτοβουλιών και συντονισμού της δράσης των φορέων κατά του «Σχολικού Κανονισμού».

Πάντως, οι μαθητές της Λάρισας είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν και να εντείνουν τον αγώνα τους, διεκδικώντας το δικαίωμα της δημοκρατίας και της ελευθερίας στα σχολεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι το τελευταίο διάστημα αυξάνονται τα κρούσματα αυταρχισμού και επιχείρησης τρομοκράτησης των μαθητών σε αρκετά σχολεία της Λάρισας, ως αποτέλεσμα του «Σχολικού Κανονισμού». Οι μαθητές καλούν σε συμπαράταξη στον αγώνα τους τους καθηγητές, τους γονείς, όλο το λαό του νομού.

Την επιχείρηση τρομοκράτησης των μαθητών, όπως έγινε στο 1ο Γυμνάσιο, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το ΝΣ Λάρισας της ΚΝΕ, καλώντας τους μαθητές να εντείνουν την πάλη τους για τη δημοκρατία στα σχολεία.

Ζητούν φοιτητές για εργασία δωρεάν

Συνολικά 700 φοιτητές από τα ελληνικά ανώτερα ιδρύματα όλης της χώρας θα χρειαστεί η Αθηναϊκή Ολυμπιακή Ραδιοτηλεοπτική - ΑΟΒ (σ.σ. εταιρία που έχει συσταθεί για τη ραδιοτηλεοπτική κάλυψη των Ολυμπιακών αγώνων με επικεφαλής τον εκλεκτό της ΔΟΕ Μ. Ρομέρο) για να δημιουργήσει μια ομάδα 3.500 επαγγελματιών της τηλεόρασης - όπως τους αποκαλεί σε σχετική της ανακοίνωση - οι οποίοι θα αναλάβουν τη ραδιοτηλεοπτική κάλυψη των αγώνων.

Στην ουσία η ΑΟΒ αναζητά υποψήφιους εθελοντές που θα εργαστούν δωρεάν προκειμένου η εταιρία του Ρομέρο που θα αμειφθεί με εκατοντάδες δισεκατομμύρια από την τσέπη των Ελλήνων εργαζομένων, να φέρει σε πέρας το πρόγραμμα της ραδιοτηλεοπτικής μετάδοσης των αγώνων. Αντίτιμο της δωρεάν εργασίας θα είναι - όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση - η επαγγελματική κατάρτιση των φοιτητών, ενώ δε λείπουν οι μεγαλόστομες υποσχέσεις για μελλοντική επαγγελματική αποκατάσταση των εθελοντών φοιτητών. Κάτι που βεβαίως δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα δεδομένου ότι η συγκεκριμένη εταιρία έχει ημερομηνία λήξης.

Σε ανακοίνωσή της η ΑΟΒ σημειώνει ότι έχει ξεκινήσει συνεργασία με το τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, το τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, το τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, τη Σχολή Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών του ΤΕΙ Αθηνών, το τμήμα Ηλεκτρονικής του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Πειραιά, το Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης «ΑΚΜΗ» και το Εργαστήριο Ελευθέρων Σπουδών του ΑΝΤ-1.

Οσοι επιλεγούν θα εκπαιδευτούν για τις θέσεις Αρχειονόμου, Βοηθού Ηχολήπτη, χειριστή Συστημάτων Θέσεων Σχολιασμού, Βοηθού Παραγωγής Γραφημάτων και Τίτλων, Συνδέσμου Επικοινωνίας, Διαχειριστή Ηλεκτρονικού Αρχείου, Σπότερ, Φροντιστή. Το Εκπαιδευτικό Ραδιοτηλεοπτικό Πρόγραμμα θα ξεκινήσει μέσα στον Οκτώβρη.

ΤΜΗΜΑ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ
Ακόμα και ο υπουργός παραδέχεται τις ελλείψεις

Ακόμα και ο ίδιος ο υπουργός Παιδείας Π. Ευθυμίου παραδέχτηκε στη Βουλή τις ελλείψεις που αντιμετωπίζει το τμήμα Τεχνολογίας Μουσικών Οργάνων του ΤΕΙ Ηπείρου που εδρεύει στην Κεφαλονιά και οι οποίες προκαλούν σοβαρές δυσλειτουργίες στο τμήμα.

Το θέμα έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος και ο υπουργός απέδωσε τις ελλείψεις σε κτίρια και προσωπικό στην εξειδικευμένη φύση των σπουδών του τμήματος. Παρ' όλα αυτά, ισχυρίστηκε ότι έχουν ήδη προσληφθεί 30 επιστημονικοί και εργαστηριακοί συνεργάτες, προκηρύχτηκαν πέντε νέες θέσεις εκπαιδευτικών και έχουν διατεθεί για εργαστήρια και εξοπλισμό 200 εκατομμύρια δρχ.

Ο Αντ. Σκυλλάκος παρατήρησε ότι δεν αρκεί η απλή αναγνώριση των προβλημάτων αλλά πρέπει να οδηγεί σε πολλαπλάσια προσπάθεια από την πλευρά του υπουργείου με κύριο γνώμονα οι φοιτητές να αποκτήσουν τις απαραίτητες γνώσεις για το αντικείμενο που σπουδάζουν. Ζήτησε από τον υπουργό να γίνει ένα χρονοδιάγραμμα για την επίλυση των προβλημάτων υποδομής και στελέχωσης, αλλά να απασχολήσουν το υπουργείου και τα προβλήματα σίτισης και στέγασης των φοιτητών.

Θα γίνει μπούμερανγκ

Απαγορεύτηκε η διανομή προκηρύξεων στα σχολεία; Οχι, ακόμα δε φτάσαμε σ' αυτά τα επίπεδα φίμωσης, αν και όπως φαίνεται από πρακτικές που πολλαπλασιάζονται το τελευταίο καιρό, κάποιοι επιθυμούν να εφαρμοστούν τέτοια αυταρχικά, αντιδημοκρατικά μέτρα σε ορισμένους χώρους. Αυτό φαίνεται από την ενέργεια του φύλακα στο 52ο Γυμνάσιο - Λύκειο στον Κολωνό, που μόλις είδε τα παιδιά της ΚΝΕ να μοιράζουν προκηρύξεις στους μαθητές, κάλεσε την αστυνομία να τους πείσει ότι αυτό που κάνουν απαγορεύεται!

Βέβαια, οι ΚΝίτες γνωρίζουν από τέτοιες μεθόδους και δεν πτοήθηκαν ούτε στο ελάχιστο. Το μόνο που κατάφερε ο φύλακας και η αστυνομία ήταν να αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον των μαθητών για την προκήρυξη της ΚΝΕ, που στα μάτια του φύλακα φάνηκε τόσο «επικίνδυνη»!

Για την Εθνική Αντίσταση

Εκδήλωση για την 28η Οκτωβρίου πραγματοποιεί η Προοδευτική Κίνηση Κυπρίων Φοιτητών Αθήνας, τη Δευτέρα, ημέρα της εθνικής επετείου, στα γραφεία της στους Αμπελόκηπους (Πουλίου 8 και Αμαλιάδος). Από τις 10 το πρωί θα λειτουργεί έκθεση βιβλίου και στις 7 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση αφιερωμένη στην Εθνική Αντίσταση, με προσκεκλημένους αντιστασιακούς, μουσικό πρόγραμμα και προβολή της ταινίας «Ο άνθρωπος με το γαρίφαλο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ