ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Νοέμβρη 2002
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Αύριο η συγκέντρωση στον Τύρναβο

Αγροτική ενημερωτική συγκέντρωση, στον Τύρναβο, διοργανώνει, αύριο, στις 6 μ.μ, στην κεντρική πλατεία της πόλης η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, (ΕΟΑΣΝΛ). Η συγκέντρωση πραγματοποιείται στα πλαίσια των δραστηριοτήτων που αποφάσισε σε συνεδρίασή της, την περασμένη Δευτέρα, η διοίκηση του ΕΟΑΣΝΛ με στόχο το συντονισμό της δράσης των αγροτών κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που δημιουργεί, οξύνει και πολλαπλασιάζει τα προβλήματά τους.

Η ΕΟΑΣΝΛ καλεί να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση του Τυρνάβου τους αγρότες, οι οποίοι βιώνουν με ακόμα πιο τραγικό τρόπο τις συνέπειες αυτής της αντιαγροτικής πολιτικής, ύστερα και από τις καταστροφές που προκάλεσε στις καλλιέργειές τους ο παγετός του περασμένου χειμώνα. Ολο αυτό το χρονικό διάστημα, οι παγετόπληκτοι του Τυρνάβου βρίσκονται αντιμέτωποι με την επιχείρηση της κυβέρνησης να τους κοροϊδέψει και να τους εξαπατήσει, δίνοντάς τους συνεχώς ψεύτικες υποσχέσεις σχετικά με τις αποζημιώσεις που δικαιούνται.

Επίσης, σε συνεδρίασή της η Συντονιστική Επιτροπή Παγετόπληκτων αποφάσισε να καλέσει σε σύσκεψη, μεθαύριο Κυριακή, φορείς του νομού για το θέμα των αποζημιώσεων.

Την ερχόμενη Παρασκευή, 8 Νοέμβρη, η ΕΟΑΣΝΛ διοργανώνει νομαρχιακή σύσκεψη, στις 8.30 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Νομού Λάρισας, όπου θα συζητηθούν τα τρέχοντα αγροτικά προβλήματα - βαμβάκι, καταστροφές, αποζημιώσεις - καθώς και οι αρνητικές εξελίξεις για τη μικρομεσαία αγροτιά, ύστερα και από τις αποφάσεις του άτυπου Συμβουλίου Κορυφής της ΕΕ, στις Βρυξέλλες για τη διεύρυνση και την «Ενδιάμεση Αναθεώρηση» της ΚΑΠ.

ΒΑΜΒΑΚΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ Β. ΕΛΛΑΔΟΣ
Εκθετη η κυβέρνηση

Εκτός από την παραγωγή, ξεχειλίζει και η οργή

Τις έντονες ανησυχίες τους για περαιτέρω μείωση του εισοδήματός τους και αυτή τη χρονιά εκφράζουν οι βαμβακοπαραγωγοί της Μακεδονίας και Θράκης. Παράλληλα, δηλώνουν ότι προκαλεί μεγάλη αγανάκτηση σ' όλο τον αγροτικό κόσμο η τακτική του υπουργείου Γεωργίας να αλλάζει συνεχώς τις αποφάσεις του για την παράδοση του βαμβακιού.

Τις τελευταίες μέρες τα εκκοκκιστήρια παραλαμβάνουν από τον παραγωγό 297 κιλά ανά στρέμμα, επί των λεγόμενων στρεμμάτων ΟΣΔΕ. Ομως, στο νομό Θεσσαλονίκης για παράδειγμα, η φετινή παραγωγή έχει φτάσει τα 400 και 450 κιλά κατά στρέμμα. «Οι υπόλοιπες ποσότητες τι θα γίνουν;», ρωτάει ο Γιώργος Ρίσκος, συνδικαλιστής και μέλος της Γραμματείας της ΠΑΣΥ. «Με δεδομένο ότι και φέτος η τιμή του βαμβακιού φαίνεται ότι θα είναι και πάλι χαμηλή, η απόφαση να παραλαμβάνουν από τον αγρότη μόνο μέρος της ποσότητας που έχει μαζέψει, τον οδηγεί στην ολοκληρωτική οικονομική καταστροφή. Σημειώνω ότι με την τακτική αυτή του υπουργείου ο βαμβακοπαραγωγός δε θα πληρωθεί για ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής του, ούτε με την εξευτελιστική εμπορική τιμή με την οποία πληρώθηκε πέρσι για τη μη επιλέξιμη παραγωγή».

Οι αγρότες του νομού Θεσσαλονίκης φοβούνται ότι οι ποσότητες που δε θα παραληφθούν από τα εκκοκκιστήρια θα χρειαστεί να παραμείνουν στις πλατφόρμες με κίνδυνο με την πρώτη βροχή να υποβαθμιστούν σημαντικά. Ηδη σε πολλά εκκοκκιστήρια δημιουργούνται εντάσεις μεταξύ των παραγωγών και των εκκοκκιστών, όταν ανακοινώνεται ότι μόνο μέρος της ποσότητας που μεταφέρουν με τις πλατφόρμες τους οι αγρότες μπορεί να παραδοθεί. Μάλιστα στο Τυχερό του Εβρου απειλήθηκαν επεισόδια μόλις ανακοινώθηκε στους παραγωγούς ότι μπορούν να παραδίδουν 279 κιλά στο στρέμμα και χρειάστηκε να παρέμβει ο νομάρχης για να εκτονωθεί η κατάσταση. Τελικά αποφασίστηκε να οδηγούνται οι ποσότητες του βαμβακιού που περισσεύουν στην αποθήκη του συνεταιρισμού της περιοχής. Αλλά αυτό δε λύνει το πρόβλημα.

Από την άλλη, υπάρχουν και κάποιες εξαιρέσεις, όπως στο νομό Δράμας, καθώς και σε μερικές άλλες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, όπου λόγω των έντονων βροχών και των χαλαζοπτώσεων που σημειώθηκαν στις αρχές του Οκτώβρη, έγιναν σημαντικές ζημίες στη βαμβακοπαραγωγή. Οι αγρότες των περιοχών αυτών παραπονούνται ότι ενώ έχει δηλωθεί η απώλεια της παραγωγής, καθυστερεί αδικαιολόγητα ο έλεγχος από τον ΕΛΓΑ.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Υπάρχει δικαιοσύνη για τους βαμβακοπαραγωγούς;

Διαστάσεις ασυδοσίας αποκτούν οι αποφάσεις, που λαμβάνουν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας με τη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, σε βάρος των βαμβακοπαραγωγών. Ειδικά τις τέσσερις τελευταίες βδομάδες, με την έναρξη της εκκοκκιστικής περιόδου, το κακό έχει παραγίνει. Με ανακοινώσεις και εμπιστευτικές εγκυκλίους, το παράνομο και αυθαίρετο πλαφόν στρεμματικής απόδοσης, ανεβοκατεβαίνει, σταματάει και ξαναρχίζει κατά το πού φυσάει ο άνεμος...

Κι ενώ υπουργείο Γεωργίας και ΟΠΕΚΕΠΕ δίνουν ρεσιτάλ αυθαιρεσίας σε βάρος των βαμβακοπαραγωγών, στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) εκκρεμεί από τις αρχές του περασμένου Ιούλη η εξέταση της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων, που έχει καταθέσει η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας και βαμβακοπαραγωγοί του νομού. Με την αίτηση αυτή, η Ενωτική Ομοσπονδία και οι βαμβακοπαραγωγοί στρέφονται κατά των διοικητικών μέτρων της κυβέρνησης για τον περιορισμό της βαμβακοκαλλιέργειας, συμπεριλαμβανομένου και του πλαφόν στρεμματικής απόδοσης.

Στην αίτηση ακύρωσης, που κατατέθηκε στις αρχές Ιούλη στο ΣτΕ, ζητείται να μην ισχύσει η Κοινή Υπουργική Απόφαση (42195/2.3.2002) των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών, Εσωτερικών - Δημόσιας Διοίκησης -Αποκέντρωσης, Χωροταξίας - Περιβάλλοντος -Δημοσίων Εργων, Γεωργίας.

Κι ενώ η νέα εκκοκκιστική περίοδος ξεκίνησε εδώ και ένα μήνα, το αρμόδιο τμήμα του ΣτΕ δεν έχει προχωρήσει ακόμα στην προσωρινή αναστολή της εκτέλεσης της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης, μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση το ερχόμενο καλοκαίρι. Οσο καθυστερεί το αρμόδιο τμήμα του ΣτΕ, τόσο περισσότερο θα θίγονται τα συμφέροντα των βαμβακοπαραγωγών από τα «ανομήματα» των αποφάσεων της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Γεωργίας, που βασίζονται υποτίθεται σε συγκεκριμένη Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Ειδικότερα, στο θέμα της επιβολής στρεμματικού πλαφόν απόδοσης και των οριζομένων περιβαλλοντικών ποινών, η αυθαιρεσία της κυβέρνησης αποκτά κραυγαλέες διαστάσεις, αφού καταστρατηγούνται ακόμα και τα όσα ορίζει σχετικά το ισχύον κοινοτικό καθεστώς για το βαμβάκι.

ΕΑΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
Φτάνει πια!

Την έντονη διαμαρτυρία της για την ακολουθούμενη πολιτική του υπουργείου Γεωργίας απέναντι στους βαμβακοπαραγωγούς, εκφράζει σε ανακοίνωσή της η ΕΑΣ Τρικάλων. Η ανακοίνωση αυτή βγήκε με αφορμή τις πρόσφατες αλληλοαναιρούμενες αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Γεωργίας για αυθαίρετη επιβολή πλαφόν, άρση και ξανά αυθαίρετη επιβολή πλαφόν στρεμματικής απόδοσης στο βαμβάκι.

Οπως αναφέρεται, ανάμεσα σε άλλα, «στις 29/10/2002 ο ΟΠΕΚΕΠΕ με προφορική εντολή προς τους ελεγκτές των εκκοκκιστηρίων απαγόρευσε στα εκκοκκιστήρια να παραλαμβάνουν οποιαδήποτε ποσότητα πάνω από 297 κιλά/στρέμμα. Δηλαδή, την υπόλοιπη ποσότητα βάμβακος ο παραγωγός πρέπει να την παίρνει πίσω και να την αποθηκεύσει σπίτι του (αν μπορεί να την αποθηκεύσει).

Τα παραπάνω γεγονότα δείχνουν όχι μόνο έλλειψη στοιχειώδους σοβαρότητας του υπουργείου Γεωργίας (σε μια μόνο βδομάδα 4 διαφορετικές αποφάσεις), αλλά και διάθεση εμπαιγμού προς τους βαμβακοπαραγωγούς». Η ανακοίνωση της ΕΑΣ Τρικάλων καταλήγει ως εξής: «Επιτέλους, φτάνει πια!».

Γαλάζιο «κόψιμο» για τις αποζημιώσεις

Να εκθέσει, την ήδη έκθετη κυβέρνηση όσον αφορά το θέμα των αποζημιώσεων ΠΣΕΑ για τις καταστροφές του περασμένου χειμώνα στον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα, επιχείρησε χτες στα πλαίσια της δικομματικής ψευτο - αντιπαράθεσης, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Κ. Χατζηδάκης, με αφορμή μια απάντηση του επιτρόπου Γεωργίας της ΕΕ σε ερώτησή του.

Η μεγαλύτερη επικοινωνιακή βαρύτητα στη σχετική ανακοίνωση, δίνεται στο γεγονός ότι ο επίτροπος Γεωργίας απάντησε πως η κυβέρνηση δεν έχει υποβάλει ακόμα τη σχετική αίτηση για την κοινοτική χρηματοδότηση μέσω του Γ' ΚΠΣ για τις καταστροφές του περασμένου χειμώνα. Επίσης, αναφέρεται ότι ο επίτροπος επισήμανε πως ακόμα εκκρεμεί η εθνική διυπουργική απόφαση που θα συνιστά τη νομική βάση για τη χορήγηση των αποζημιώσεων αυτών. Κατόπιν τούτων στην ανακοίνωση του Κ. Χατζηδάκη βγαίνει το εύλογο συμπέρασμα ότι οι αποζημιώσεις του περασμένου χειμώνα θα δοθούν του χρόνου και οι μεταγενέστερα πληγέντες, όπως για παράδειγμα οι σταφιδοπαραγωγοί και αμπελουργοί της Κρήτης, θα πάρουν τις αποζημιώσεις ακόμα πιο αργά.

Το θέμα βέβαια είναι ότι όντως οι λεγόμενες αποζημιώσεις Φρόγκι που έταξε προεκλογικά η κυβέρνηση κατόπιν μιας μισής έγκρισης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα αργήσουν να δοθούν. Και στο όλο θέμα σημειώθηκε μέγιστη κυβερνητική προεκλογική κοροϊδία σε βάρος των πληγέντων αγροτών. Ομως η ΝΔ και ο ευρωβουλευτής της εμφανίζονται τώρα ως ψευτοτιμητές των συμφερόντων των πληγέντων αγροτών. Το πρόβλημά τους φαίνεται να είναι μόνο ότι δε στάλθηκε στην ΕΕ η αίτηση για να δοθεί έγκριση καταβολής των υπολοίπων 43 δισ. δραχμών από το πρόγραμμα Φρόγκι, μέσω του Γ' ΚΠΣ, όπου έχει συμμετοχή και η Κοινότητα.

Ομως η ΝΔ που ευαγγελίζεται τον ανταγωνισμό και τους σχετικούς νόμους που θέτει η ΕΕ, δε βγάζει άχνα για το ότι οι όποιες αποζημιώσεις δίνονται, είναι μισές και κολοβές και δεν καλύπτουν πλήρως τις ζημιές. Επ' αυτού η ΝΔ κάνει την πάπια και αρκείται μόνο να φωνασκεί γιατί η κυβέρνηση αργεί να εξασφαλίσει και καταβάλει τις μισές και κολοβές αποζημιώσεις! Αν αυτό δεν αποτελεί υποκρισία και κοροϊδία, τότε τι αποτελεί; Και παρεμπιπτόντως τι λέει η ΝΔ για το γεγονός ότι το μέρος των ψευτοαποζημιώσεων που θα καλυφτούν από κονδύλια του Γ' ΚΠΣ, είναι λεφτά που είχε τάξει εδώ και χρόνια η κυβέρνηση στους αγροτοκτηνοτρόφους για ανάπτυξη της υπαίθρου; Κι αν ήταν η ΝΔ στην κυβέρνηση, τι διαφορετικό θα έκανε;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ