Παρασκευή 1 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Γαλάζιο «κόψιμο» για τις αποζημιώσεις

Να εκθέσει, την ήδη έκθετη κυβέρνηση όσον αφορά το θέμα των αποζημιώσεων ΠΣΕΑ για τις καταστροφές του περασμένου χειμώνα στον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα, επιχείρησε χτες στα πλαίσια της δικομματικής ψευτο - αντιπαράθεσης, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Κ. Χατζηδάκης, με αφορμή μια απάντηση του επιτρόπου Γεωργίας της ΕΕ σε ερώτησή του.

Η μεγαλύτερη επικοινωνιακή βαρύτητα στη σχετική ανακοίνωση, δίνεται στο γεγονός ότι ο επίτροπος Γεωργίας απάντησε πως η κυβέρνηση δεν έχει υποβάλει ακόμα τη σχετική αίτηση για την κοινοτική χρηματοδότηση μέσω του Γ' ΚΠΣ για τις καταστροφές του περασμένου χειμώνα. Επίσης, αναφέρεται ότι ο επίτροπος επισήμανε πως ακόμα εκκρεμεί η εθνική διυπουργική απόφαση που θα συνιστά τη νομική βάση για τη χορήγηση των αποζημιώσεων αυτών. Κατόπιν τούτων στην ανακοίνωση του Κ. Χατζηδάκη βγαίνει το εύλογο συμπέρασμα ότι οι αποζημιώσεις του περασμένου χειμώνα θα δοθούν του χρόνου και οι μεταγενέστερα πληγέντες, όπως για παράδειγμα οι σταφιδοπαραγωγοί και αμπελουργοί της Κρήτης, θα πάρουν τις αποζημιώσεις ακόμα πιο αργά.

Το θέμα βέβαια είναι ότι όντως οι λεγόμενες αποζημιώσεις Φρόγκι που έταξε προεκλογικά η κυβέρνηση κατόπιν μιας μισής έγκρισης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα αργήσουν να δοθούν. Και στο όλο θέμα σημειώθηκε μέγιστη κυβερνητική προεκλογική κοροϊδία σε βάρος των πληγέντων αγροτών. Ομως η ΝΔ και ο ευρωβουλευτής της εμφανίζονται τώρα ως ψευτοτιμητές των συμφερόντων των πληγέντων αγροτών. Το πρόβλημά τους φαίνεται να είναι μόνο ότι δε στάλθηκε στην ΕΕ η αίτηση για να δοθεί έγκριση καταβολής των υπολοίπων 43 δισ. δραχμών από το πρόγραμμα Φρόγκι, μέσω του Γ' ΚΠΣ, όπου έχει συμμετοχή και η Κοινότητα.

Ομως η ΝΔ που ευαγγελίζεται τον ανταγωνισμό και τους σχετικούς νόμους που θέτει η ΕΕ, δε βγάζει άχνα για το ότι οι όποιες αποζημιώσεις δίνονται, είναι μισές και κολοβές και δεν καλύπτουν πλήρως τις ζημιές. Επ' αυτού η ΝΔ κάνει την πάπια και αρκείται μόνο να φωνασκεί γιατί η κυβέρνηση αργεί να εξασφαλίσει και καταβάλει τις μισές και κολοβές αποζημιώσεις! Αν αυτό δεν αποτελεί υποκρισία και κοροϊδία, τότε τι αποτελεί; Και παρεμπιπτόντως τι λέει η ΝΔ για το γεγονός ότι το μέρος των ψευτοαποζημιώσεων που θα καλυφτούν από κονδύλια του Γ' ΚΠΣ, είναι λεφτά που είχε τάξει εδώ και χρόνια η κυβέρνηση στους αγροτοκτηνοτρόφους για ανάπτυξη της υπαίθρου; Κι αν ήταν η ΝΔ στην κυβέρνηση, τι διαφορετικό θα έκανε;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ