Παρασκευή 1 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΒΑΜΒΑΚΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ Β. ΕΛΛΑΔΟΣ
Εκθετη η κυβέρνηση

Εκτός από την παραγωγή, ξεχειλίζει και η οργή

Τις έντονες ανησυχίες τους για περαιτέρω μείωση του εισοδήματός τους και αυτή τη χρονιά εκφράζουν οι βαμβακοπαραγωγοί της Μακεδονίας και Θράκης. Παράλληλα, δηλώνουν ότι προκαλεί μεγάλη αγανάκτηση σ' όλο τον αγροτικό κόσμο η τακτική του υπουργείου Γεωργίας να αλλάζει συνεχώς τις αποφάσεις του για την παράδοση του βαμβακιού.

Τις τελευταίες μέρες τα εκκοκκιστήρια παραλαμβάνουν από τον παραγωγό 297 κιλά ανά στρέμμα, επί των λεγόμενων στρεμμάτων ΟΣΔΕ. Ομως, στο νομό Θεσσαλονίκης για παράδειγμα, η φετινή παραγωγή έχει φτάσει τα 400 και 450 κιλά κατά στρέμμα. «Οι υπόλοιπες ποσότητες τι θα γίνουν;», ρωτάει ο Γιώργος Ρίσκος, συνδικαλιστής και μέλος της Γραμματείας της ΠΑΣΥ. «Με δεδομένο ότι και φέτος η τιμή του βαμβακιού φαίνεται ότι θα είναι και πάλι χαμηλή, η απόφαση να παραλαμβάνουν από τον αγρότη μόνο μέρος της ποσότητας που έχει μαζέψει, τον οδηγεί στην ολοκληρωτική οικονομική καταστροφή. Σημειώνω ότι με την τακτική αυτή του υπουργείου ο βαμβακοπαραγωγός δε θα πληρωθεί για ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής του, ούτε με την εξευτελιστική εμπορική τιμή με την οποία πληρώθηκε πέρσι για τη μη επιλέξιμη παραγωγή».

Οι αγρότες του νομού Θεσσαλονίκης φοβούνται ότι οι ποσότητες που δε θα παραληφθούν από τα εκκοκκιστήρια θα χρειαστεί να παραμείνουν στις πλατφόρμες με κίνδυνο με την πρώτη βροχή να υποβαθμιστούν σημαντικά. Ηδη σε πολλά εκκοκκιστήρια δημιουργούνται εντάσεις μεταξύ των παραγωγών και των εκκοκκιστών, όταν ανακοινώνεται ότι μόνο μέρος της ποσότητας που μεταφέρουν με τις πλατφόρμες τους οι αγρότες μπορεί να παραδοθεί. Μάλιστα στο Τυχερό του Εβρου απειλήθηκαν επεισόδια μόλις ανακοινώθηκε στους παραγωγούς ότι μπορούν να παραδίδουν 279 κιλά στο στρέμμα και χρειάστηκε να παρέμβει ο νομάρχης για να εκτονωθεί η κατάσταση. Τελικά αποφασίστηκε να οδηγούνται οι ποσότητες του βαμβακιού που περισσεύουν στην αποθήκη του συνεταιρισμού της περιοχής. Αλλά αυτό δε λύνει το πρόβλημα.

Από την άλλη, υπάρχουν και κάποιες εξαιρέσεις, όπως στο νομό Δράμας, καθώς και σε μερικές άλλες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, όπου λόγω των έντονων βροχών και των χαλαζοπτώσεων που σημειώθηκαν στις αρχές του Οκτώβρη, έγιναν σημαντικές ζημίες στη βαμβακοπαραγωγή. Οι αγρότες των περιοχών αυτών παραπονούνται ότι ενώ έχει δηλωθεί η απώλεια της παραγωγής, καθυστερεί αδικαιολόγητα ο έλεγχος από τον ΕΛΓΑ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Συννεφιασμένο» βαμβάκι (2006-11-03 00:00:00.0)
Πολλοί τόνοι εκτός επιδότησης (2005-11-04 00:00:00.0)
Δεν κρύβονται οι ευθύνες της κυβέρνησης (2004-12-29 00:00:00.0)
Κινητοποιούνται οι αγρότες (2004-12-07 00:00:00.0)
Πετούν «μπαλάκια» από βαμβάκια (2002-10-25 00:00:00.0)
Πολιτική κοροϊδίας μέχρι αηδίας (2002-01-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ