Τρίτη 7 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΣΕΡΡΕΣ
Κινητοποιούνται οι αγρότες

Αποψη από παλαιότερη κινητοποίηση των αγροτών και αποκλεισμό του ποταμού Λουδία

Eurokinissi

Αποψη από παλαιότερη κινητοποίηση των αγροτών και αποκλεισμό του ποταμού Λουδία
Στους δρόμους βγήκαν χτες οι παραγωγοί του νομού Σερρών, καταγγέλλοντας την αντιαγροτική πολιτική που εφαρμόζεται από τις κυβερνήσεις και που τους οδηγεί σε πλήρες αδιέξοδο. Παρέταξαν αρχικά πολλές δεκάδες τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα κατά μήκος της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Σερρών κοντά στην πόλη των Σερρών και το απόγευμα κινήθηκαν προς τον κόμβο Πετριτσίου, όπου και τον απέκλεισαν, αποκόπτοντας με τον τρόπο αυτό το δρόμο από και προς Βουλγαρία μέσω Προμαχώνα. Προηγούμενα, η Επιτροπή Αγώνα των αγροτών επισκέφθηκε το νομάρχη για να του επιδώσει ψήφισμα, ενώ ζήτησε συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. Οταν οι αγρότες δεν έλαβαν ικανοποιητική απάντηση αποφάσισαν την κλιμάκωση της κινητοποίησης αποκλείοντας το δρόμο Θεσσαλονίκης - Προμαχώνα.

Παράλληλα οι παραγωγοί, κυρίως βαμβακιού, του Λουδία και του Μικρού Μοναστηρίου στο νομό Θεσσαλονίκης οδήγησαν χτες το πρωί τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών τους και είναι αποφασισμένοι σήμερα να κατευθυνθούν προς τη γέφυρα του Λουδία. Οι βαμβακοπαραγωγοί και των δύο νομών διαμαρτύρονται για τη φετινή χαμηλή τιμή του προϊόντος, η οποία σύμφωνα με τους υπολογισμούς που γίνονται αναμένεται να πέσει έως και 100 δρχ. (0,30 ευρώ ανά κιλό), με αποτέλεσμα η συνολική οικονομική τους απώλεια να είναι μεγαλύτερη από 100 ευρώ ανά στρέμμα. Οπως τόνιζαν, οι επιπλέον ποσότητες σε κάθε στρέμμα που λόγω του πλαφόν δεν παραλαμβάνονται από τα εκκοκκιστήρια θα πρέπει να πουληθούν από τον παραγωγό με την εμπορική τιμή, που φέτος παρουσιάζει μεγάλη πτώση. Υπολογίζεται ότι η επιπλέον ποσότητα ανά στρέμμα που μένει αδιάθετη φθάνει και τα 100 κιλά, ενώ φοβούνται οι αγρότες ότι θα κληθούν να επιστρέψουν χρήματα από τις επιδοτήσεις λόγω του χαμηλού πλαφόν που επιβάλλεται από τον κοινοτικό κανονισμό.

Οι βαμβακοπαραγωγοί των Σερρών διαμαρτύρονται ακόμη γιατί δεν έχουν λάβει αποζημίωση για τις μεγάλες καταστροφές που υπέστη πέρυσι η παραγωγή τους από το πράσινο σκουλήκι. Πέρα από το βαμβάκι, οι αγρότες των Σερρών διαμαρτύρονται για τις χαμηλές τιμές που έχουν μια σειρά προϊόντα τους, όπως το ρύζι, το καλαμπόκι, οι πατάτες και για την αβεβαιότητα που υπάρχει για άλλα προϊόντα, όπως ο καπνός και τα τεύτλα που πλήττονται με τις κοινοτικές αποφάσεις. Λένε ακόμη ότι η οικονομική τους κατάσταση από χρόνο σε χρόνο γίνεται όλο και δυσκολότερη και μεγαλώνει η υπερχρέωσή τους στις τράπεζες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζουν στην κεντρική Μακεδονία (2008-12-20 00:00:00.0)
«Οχι» στη συρρίκνωση της βαμβακοκαλλιέργειας (2008-06-26 00:00:00.0)
«Συννεφιασμένο» βαμβάκι (2006-11-03 00:00:00.0)
Κατέλαβαν τη Νομαρχία (2003-02-06 00:00:00.0)
Με τρακτέρ στους κεντρικούς δρόμους (2002-04-09 00:00:00.0)
Τα νομαρχιακά «πλαφόν» στρεμματικής απόδοσης (2001-09-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ