Τρίτη 7 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Παζαρεύει τους όρους υποταγής

Στις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφης, συζητά με τους υπουργούς της ΕΕ των «12» τους όρους και τις πολιτικές για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (της ανταποκρίτριάς μας Αλεξάνδρας ΦΩΤΑΚΗ).--

Την πρόθεση για πλήρη υποταγή της Ελλάδας στους όρους που υπαγορεύει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να καταλήξει η διαδικασία παραπομπής της χώρας - που ξεκίνησε μετά τα υπερβολικά ελλείμματα που έδειξε η απογραφή - σε μια συμφωνία κυρίων, χωρίς οικονομικές απώλειες για την Ελλάδα, εξέφρασε για ακόμα μια φορά χτες στις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης.

Λίγο πριν τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών της Ευρωομάδας (ΕΕ των «12»), ο Γ. Αλογοσκούφης δήλωσε αισιόδοξος πως το θέμα των υπερβολικών ελλειμμάτων κλείνει με τον καλύτερο τρόπο για την Ελλάδα, επαναλαμβάνοντας τη θέση της κυβέρνησης για μείωση του ελλείμματος μέχρι το Γενάρη του 2005. «Θα πάρουμε ουσιαστικά μέτρα, ώστε να μην ξανανοίξει το θέμα», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομίας και δίνοντας το στίγμα πρόσθεσε με νόημα: Η Ελλάδα θα εκθέσει στην Επιτροπή τα μέτρα που έχει αναλάβει μέχρι σήμερα, όσον αφορά τα ελλείμματα, αλλά και τα ανακριβή στατιστικά στοιχεία και θα αναλάβει δεσμεύσεις απέναντι στην ΕΕ, για την ολοκλήρωση των απαιτήσεών της.

Το γεγονός, ότι το θέμα των ψευδών στοιχείων με τα οποία τροφοδοτούσε η Ελλάδα την Eurostat τίθεται από την Κομισιόν ως στατιστικό πρόβλημα και όχι σαν δόλια τακτική, θεωρείται «επιτυχία» από την ελληνική κυβέρνηση. Κι αυτό γιατί οι κυβερνώντες στηρίζουν τις ελπίδες τους για ευνοϊκή μεταχείριση της χώρας μας στο γεγονός ότι δε συμφέρει και τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες που παρουσιάζουν ελλείμματα να βρεθούν σε διαδικασία παραπομπής, λόγω υπερβολικού ελλείμματος.

Η ευρωομάδα επικύρωσε την έκθεση της Eurostat, για το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας, ενώ το θέμα θα συζητηθεί και σε επίπεδο ECOFIN, όπου μετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ των «25».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ