Τρίτη 7 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η τύχη του ευρώ...

Παρουσίαση του βιβλίου της Μ. Νεγραπόντη - Δελιβάνη, πρώην πρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας

«Η τύχη του ευρώ μετά την "κηδεία" του Συμφώνου Σταθερότητας», το νέο δοκίμιο της Μαρίας Νεγρεπόντη - Δελιβάνη (εκδόσεις του «Ιδρύματος Δελιβάνη» και των εκδόσεων Κορνηλίας Σφακιανάκη) παρουσιάστηκε σε χτεσινή εκδήλωση στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ.

Κατά τη συγγραφέα, θα έπρεπε να επικαλεστούμε, αλλά και να εκμεταλλευτούμε το αναμφισβήτητο γεγονός του θανάτου του Συμφώνου Σταθερότητας και όχι να συμπορευόμαστε, αδιαμαρτύρητα, με όσους αδιαφορούν για τις οδυνηρές συνέπειες που συνεχίζει να έχει στην οικονομία μας η προσπάθεια νεκρανάστασής του. Το θέμα που πραγματεύεται το δοκίμιο - εξαιρετικά επίκαιρο λόγω των λογιστικών αλχημειών και της λεγόμενης δημοσιονομικής απογραφής - αναπτύσσεται αρχικά μέσα από την προβληματική για το «πραξικόπημα», όπως το ονόμασε η Μαρία Δελιβάνη, στη Σύνοδο του ΕΚΟΦΙΝ στις 25 του Νοέμβρη του 2003, το οποίο επιλεκτικά ανέστειλε τη λειτουργία του Συμφώνου Σταθερότητας για τις δύο ισχυρότερες οικονομίες της ΕΕ, τη Γερμανία και τη Γαλλία.

Η συγγραφέας ανέφερε ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας αποτελεί σύνολο ανελαστικών κανόνων που στοχεύουν στη θωράκιση του ευρώ. Ωστόσο, ο ευρωπαϊκός νότος, προκειμένου να γίνει δεκτός, έκανε αιματηρές θυσίες. Παραδόξως - συνέχισε η ομιλήτρια, παρουσιάζοντας το βιβλίο της - ο κρίκος έσπασε αλλού, καθώς οι δύο ισχυρότερες ευρωπαϊκές οικονομίες έσπευσαν να αποστασιοποιηθούν από τις οδυνηρές του συνέπειες, αφού το Σύμφωνο χαρακτηρίστηκε από τους παριστάμενους στη συνάντηση εκείνη του ΕΚΟΦΙΝ ως «ηλίθιο - ακατάλληλο - ασφυκτικό και επικίνδυνο».

Η ηγεσία της ΕΕ ένα και πλέον χρόνο μετά προσποιείται ότι τίποτα δε συνέβη. Πρόκειται για ένα «θέατρο σκιών» που παίζεται επί ένα χρόνο τώρα. Πρόκειται για τη σιωπηρή εγκαθίδρυση μιας Ευρώπης πολλαπλών ταχυτήτων που στρέφεται εναντίον του ευρωπαϊκού νότου, είπε η συγγραφέας. Αναφερόμενη στη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται για τη χώρα μας, τόνισε πως η υποκρισία συνεχίζεται από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. Συγκεκριμένα και ενώ θα έπρεπε να μας απασχολούν το πώς θα μπορέσουμε να απαλλαγούμε από τους ασφυκτικούς και αντιαναπτυξιακούς όρους του Συμφώνου και το πώς θα πάψουμε να είμαστε δευτεροκλασάτοι στους κόλπους της ΕΕ, το μόνο που φαίνεται πως ενδιαφέρει την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση είναι για το αν ο νέος υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης έκανε ή όχι καλά να αποκαλύψει στους εταίρους μας την πλαστογραφική λογιστική των προκατόχων του.

Στο πάνελ της συζήτησης παρενέβησαν οι Δ. Γερμίδης καθηγητής και πρώην διοικητής της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδας, Κ. Βεργόπουλος καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου και Πανεπιστημίου Παρισιού, Α. Παπαγιαννίδης οικονομικός αναλυτής - δημοσιογράφος. Στην παρουσίαση παραβρέθηκαν στελέχη του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ