Παρασκευή 1 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Υπάρχει δικαιοσύνη για τους βαμβακοπαραγωγούς;

Διαστάσεις ασυδοσίας αποκτούν οι αποφάσεις, που λαμβάνουν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας με τη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, σε βάρος των βαμβακοπαραγωγών. Ειδικά τις τέσσερις τελευταίες βδομάδες, με την έναρξη της εκκοκκιστικής περιόδου, το κακό έχει παραγίνει. Με ανακοινώσεις και εμπιστευτικές εγκυκλίους, το παράνομο και αυθαίρετο πλαφόν στρεμματικής απόδοσης, ανεβοκατεβαίνει, σταματάει και ξαναρχίζει κατά το πού φυσάει ο άνεμος...

Κι ενώ υπουργείο Γεωργίας και ΟΠΕΚΕΠΕ δίνουν ρεσιτάλ αυθαιρεσίας σε βάρος των βαμβακοπαραγωγών, στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) εκκρεμεί από τις αρχές του περασμένου Ιούλη η εξέταση της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων, που έχει καταθέσει η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας και βαμβακοπαραγωγοί του νομού. Με την αίτηση αυτή, η Ενωτική Ομοσπονδία και οι βαμβακοπαραγωγοί στρέφονται κατά των διοικητικών μέτρων της κυβέρνησης για τον περιορισμό της βαμβακοκαλλιέργειας, συμπεριλαμβανομένου και του πλαφόν στρεμματικής απόδοσης.

Στην αίτηση ακύρωσης, που κατατέθηκε στις αρχές Ιούλη στο ΣτΕ, ζητείται να μην ισχύσει η Κοινή Υπουργική Απόφαση (42195/2.3.2002) των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών, Εσωτερικών - Δημόσιας Διοίκησης -Αποκέντρωσης, Χωροταξίας - Περιβάλλοντος -Δημοσίων Εργων, Γεωργίας.

Κι ενώ η νέα εκκοκκιστική περίοδος ξεκίνησε εδώ και ένα μήνα, το αρμόδιο τμήμα του ΣτΕ δεν έχει προχωρήσει ακόμα στην προσωρινή αναστολή της εκτέλεσης της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης, μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση το ερχόμενο καλοκαίρι. Οσο καθυστερεί το αρμόδιο τμήμα του ΣτΕ, τόσο περισσότερο θα θίγονται τα συμφέροντα των βαμβακοπαραγωγών από τα «ανομήματα» των αποφάσεων της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Γεωργίας, που βασίζονται υποτίθεται σε συγκεκριμένη Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Ειδικότερα, στο θέμα της επιβολής στρεμματικού πλαφόν απόδοσης και των οριζομένων περιβαλλοντικών ποινών, η αυθαιρεσία της κυβέρνησης αποκτά κραυγαλέες διαστάσεις, αφού καταστρατηγούνται ακόμα και τα όσα ορίζει σχετικά το ισχύον κοινοτικό καθεστώς για το βαμβάκι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ