ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 17 Νοέμβρη 2002
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ «2003»
Με σαφή αντιιμπεριαλιστικά χαρακτηριστικά οι διαδηλώσεις

Ολοκληρώνονται σήμερα στη Θεσσαλονίκη οι διήμερες εργασίες της Διεθνούς Συνάντησης που οργάνωσε η κίνηση «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» με στόχο το συντονισμό της δράσης ενόψει των εκδηλώσεων που προετοιμάζει κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ, με κορύφωση τις μεγάλες διεθνείς διαδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη τον Ιούνη του 2003. Στη συνάντηση παίρνουν μέρος εκπρόσωποι κομμάτων, οργανώσεων, κινημάτων και προσωπικότητες από την Ευρώπη και τα Βαλκάνια. Ειδικότερα από Βέλγιο, Βουλγαρία, Γερμανία, Γιουγκοσλαβία, Δανία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Κύπρο, Ρουμανία, Σλοβακία και Τουρκία.

Οι εργασίες ξεκίνησαν χτες το πρωί με το καλωσόρισμα που απηύθυνε προς τους αντιπροσώπους, Ελληνες και ξένους, ο εκπρόσωπος της «Δράσης: Θεσσαλονίκη 2003», Κ. Δρούτσας. Αναφέρθηκε στη συγκυρία μέσα στην οποία γίνεται η συνάντηση. Δηλαδή την εκδήλωση των νέων επιδιώξεων των ιμπεριαλιστών που προωθούνται μέσα από το σχέδιο Αναν για τη δήθεν δίκαιη λύση του Κυπριακού. Στη συνέχεια, ο Κ. Δρούτσας μίλησε για την αναγκαιότητα μαζικής συμμετοχής σε όλες τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν, τόσο πηγαίνοντας προς τη Σύνοδο Κορυφής όσο και κατά τη διάρκεια των μεγάλων διεθνών διαδηλώσεων που θα οργανώσει η Κίνηση τον επόμενο Ιούνη στη Θεσσαλονίκη.

Ο Στέλιος Βαλανάς, μέλος της Γραμματείας της κίνησης «Δράση: Θεσσαλονίκης 2003», περιέγραψε το τι είναι η κίνηση, ενημέρωσε για τους φορείς που συσπειρώνονται γύρω της και κυρίως για το τι επιδιώκει. Δηλαδή το συντονισμό της δράσης των κινημάτων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, την ανάγκη αντιπαράθεσης στις αντιδραστικές πολιτικές επιλογές της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Διαβάστηκαν τα μηνύματα που έστειλαν στη Γραμματεία της Κίνησης το Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας, το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας, το Εργατικό Συνδικάτο «ΖΑΣΙΤΑ» από τη Ρωσία και η Κοκκινο-Πράσινη Συμμαχία από τη Δανία.

Στη διάρκεια της χτεσινής πρώτης μέρας παρουσιάστηκε αναλυτικά ο προγραμματισμός δράσης που έχει σχεδιάσει η «Δράση: Θεσσαλονίκης 2003», τόσο για τη Θεσσαλονίκη όσο και για τις άλλες πόλεις (Λάρισα, Βέροια, Αθήνα, Ναύπλιο, Χανιά, κλπ.) της χώρας μας, όπου έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν τα συμβούλια υπουργών της ΕΕ στα πλαίσια της διαδικασίας προπαρασκευής της Συνόδου Κορυφής.

Στις εκδηλώσεις αυτές θα αναδειχτούν οι διεκδικήσεις του λαϊκού εργατικού κινήματος και της νεολαίας, η άλλη πολιτική σε όφελος των λαών, κόντρα στις πολιτικές της ανεργίας, και της περιστολής των δημοκρατικών δικαιωμάτων και λαϊκών ελευθεριών, κόντρα στην πολιτική ξεκληρίσματος της μικρομεσαίας αγροτιάς, στο δικαίωμα στη μόρφωση.

Συζητήθηκαν λεπτομέρειες γύρω από ζητήματα φιλοξενίας. Ο Δήμος Αγίου Παύλου ανακοίνωσε ότι με τις υποδομές που διαθέτει θα συμβάλει σ' αυτή την κατεύθυνση.

ΜΠΑΜΠΗΣ ΑΓΓΟΥΡΑΚΗΣ
Να εκφραστούν οι ριζοσπαστικές δυνάμεις, να διευρυνθούν οι συμμαχίες

Αφού έκανε μια εκτεταμένη αναφορά για τα μέτωπα πάλης στη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας και τη συνεργασία με αντιιμπεριαλιστικά, αντιπολεμικά, αντινατοϊκά, ταξικά κινήματα στην Ευρώπη και στα Βαλκάνια, ο Μπάμπης Αγγουράκης, εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ, αναφέρθηκε αναλυτικά στο γεγονός ότι διογκώνεται η δυσαρέσκεια ευρύτερων στρωμάτων των εργαζόμενων και της νεολαίας από τις συνέπειες των πολιτικών της ΕΕ και των ντόπιων κυβερνήσεων.

Το σίγουρο, είπε, είναι ότι γενικά φαίνεται να μειώνεται η κοινωνική βάση για την αποδοχή των πολιτικών της ΕΕ και των ποιο κραυγαλέων επιλογών του μεγάλου μονοπωλιακού κεφαλαίου.

Ενα άλλο στοιχείο, που φάνηκε τόσο στο Πόρτο Αλέγρε όσο και στη Φλωρεντία, είναι η σοβαρή προσπάθεια από τη μεριά της σοσιαλδημοκρατίας, ιδιαίτερα στις χώρες που είναι στην αντιπολίτευση, να θολώσει τα νερά και να απαλλαχτεί από τις ευθύνες για την προώθηση μαζί με τις νεοσυντηρητικές δυνάμεις των πολιτικών του Μάαστριχτ και του ΝΑΤΟ, αλλά και την ουσιαστική στήριξη που εξακολουθεί να παρέχει και τώρα στις πολιτικές αυτές.

Η Ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία προσπαθεί να δημιουργήσει νέα αναχώματα σε μεγάλα στρωματά των εργαζόμενων και της νεολαίας, που αν και καθυστερημένα αισθάνονται ότι είναι μια γενιά χωρίς μέλλον. Σε συνθήκες κρίσης και απουσίας για πολλά χρόνια διεκδικητικών αγώνων, όπως συμβαίνει σε πολλές χώρες - μέλη της ΕΕ, τα τμήματα αυτά εύκολα μπορούν να επιλέξουν ανώδυνους για το σύστημα δρόμους εκτόνωσης. Ακριβώς αυτές τις επιλογές και πολιτικές εξυπηρετούν ηγετικές δυνάμεις του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ, καπηλευόμενες αγωνιστικές διαθέσεις και προσπαθώντας με κάθε τρόπο να θέσουν εμπόδια στην ανάπτυξη δράσης στις συνεπείς, αντιιμπεριαλιστικές και ταξικές δυνάμεις. Χωρίς να τρέφει κανείς καμία αυταπάτη για τις προθέσεις των δυνάμεων αυτών και τα όρια πολλών κινημάτων που συναντιούνται σε παρόμοιες πρωτοβουλίες, φαίνεται να υπάρχουν κάποιες δυνάμεις που δειλά - δειλά προσεγγίζουν αντιιμπεριαλιστικά και αντινατοϊκά αιτήματα.

Η αντιπαράθεση θα ενταθεί ακόμα περισσότερο. Ειδικά ενόψει και της ελληνικής προεδρίας δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα χρησιμοποιηθεί κάθε μέσο ικανό να υπονομεύσει και να αδυνατίσει την προσπάθεια για αγωνιστικές συσπειρώσεις και κινητοποιήσεις. Από την άλλη πλευρά όμως, η ελληνική Προεδρία θα επιδιώξει και άλλη πρωτοτυπία. Θα είναι η πρώτη Σύνοδος Κορυφής στην οποία η κυβέρνηση δε θα αναλάβει μόνον τη διοργάνωσή της αλλά θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο όχι απλώς να ελέγξει αλλά ακόμα και να συνδιοργανώσει ή να συμμετέχει στις διαμαρτυρίες. Πέρα από τις γενικότερες επιδιώξεις, πέρα από την προσπάθεια το κίνημα της Φλωρεντίας να αποτελέσει την κολυμπήθρα του Σιλωάμ για την ηγεσία της ΓΣΕΕ και τη γραμμή υποταγής στο ευρωπαϊκό κεφαλαίο του Συνασπισμού, πέρα από την προσπάθεια εμφάνισης μιας «νέας», άφθαρτης εκδοχής της «κεντροαριστεράς» με τη βούλα μάλιστα της Φλωρεντίας, αυτόν το σκοπό εξυπηρετεί βασικά η λεγόμενη πρωτοβουλία για το Ελληνικό Κοινωνικό φόρουμ.

Από την πλευρά μας φιλοδοξούμε με τις αγωνιστικές μας πρωτοβουλίες να εκφραστούν στη Θεσσαλονίκη και στην πορεία μέχρι τη Συνοδό Κορυφής όλες οι ριζοσπαστικές δυνάμεις, να διευρυνθούν οι συμμαχίες και να δυναμώσει το μέτωπο πάλης κατά της ιμπεριαλιστικής ευρωπαϊκής ένωσης, του ΝΑΤΟ και όλων των υποστηριχτών των επιλογών αυτών. Πιστεύουμε ότι έτσι συμβάλλουμε με τον καλύτερο τρόπο στην παραπέρα ανάπτυξη των κινημάτων στην Ευρώπη και ταυτόχρονα συνεισφέρουμε ουσιαστικά στην αμφισβήτηση της εξουσίας των μονοπωλίων, των ιμπεριαλιστικών οργανισμών και των διάφορων προπαγανδιστών της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης με ή χωρίς κοινωνικό έλεγχο, πάντως πάντα σε βάρος των εργαζόμενων και όλων των λαών. Φιλοδοξούμε να συμβάλουμε στην οργάνωση της λαϊκής αντίστασης και πάλης για κοινή δράση στα σοβαρά προβλήματα που προωθεί η ελληνική προεδρία της ΕΕ, σε μετωπική αντιπαράθεση για ανατροπή των αντιλαϊκών πολιτικών.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΥΡΙΚΟΣ
Κυρίαρχος ο ρόλος της εργατικής τάξης

Ξεκινώντας την ομιλία του, εκ μέρος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ ο Γιώργος Μαυρίκος, υπογράμμισε ότι σήμερα η εργατική τάξη με τη γνώση που καταχτά, με το αυξημένο μορφωτικό της επίπεδο, την επαφή που έχει με τις νέες τεχνολογίες κι όλα αυτά, σε συνδυασμό με την ένταση του βαθμού εκμετάλλευσης, που γίνεται σε βάρος της, είναι η τάξη που βρίσκεται στην καρδιά της παραγωγικής διαδικασίας κι έτσι έχει, και οφείλει να έχει, τον πρώτο και κυρίαρχο ρόλο στο συντονισμένο αγώνα ενάντια στους καπιταλιστές και κόντρα στον ιμπεριαλισμό.

Για να ανταποκριθεί στα σημερινά σύνθετα καθήκοντα, η τάξη μας προσπαθεί να καταχτήσει πρώτα απ' όλα τη δική της ενότητα. Για το ΠΑΜΕ, η Ενότητα της Εργατικής Τάξης αποτελεί το Α και το Ω, για να μπορέσει η τάξη μας να ανταποκριθεί στα άμεσα και στρατηγικά της καθήκοντα.

Σε αντίθεση με το κεφάλαιο και τους πολιτικούς εκφραστές του που επιχειρούν να παρεμβάλουν τεχνικές διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στους ίδιους τους εργαζόμενους, το ταξικό κίνημα επίμονα και σταθερά αγωνίζεται και θα αγωνίζεται για την ενότητα της εργατικής τάξης.

Ταυτόχρονα, η εργατική τάξη επιχειρεί να χτίσει τις δικές της συμμαχίες, για να αντεπεξέλθει στο ρόλο της. Ετσι, θέλουμε να παλεύουμε μαζί με τη φτωχή αγροτιά, μαζί με τους αυτοαπασχολούμενους, μαζί με την προοδευτική διανόηση και τη ριζοσπαστική νεολαία μας.

Μέσα από αυτές τις συμμαχίες, στο βαθμό που θα δένονται στους καθημερινούς αγώνες οι σύμμαχοι και οι στόχοι, θα δημιουργούμε προϋποθέσεις για ένα νέο Κοινωνικό Μέτωπο που θα βάλει σε αμφισβήτηση την πολιτική του κεφαλαίου και τις κυβερνήσεις του. Που θα αχρηστεύσει στην πράξη της τρικλοποδιές που βάζει η κεντροαριστερά.

Και πρέπει να πούμε ότι σήμερα μια νέα, πιο επικίνδυνη και καλά καμουφλαρισμένη κεντροαριστερά κάνει προσπάθεια να εμφανιστεί μέσα από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ σαν το πολιτικοκοινωνικό σχήμα, σαν πολιτικό υποκείμενο που σ' αυτό πρέπει να εναποθέσουν της ελπίδες τους οι εργαζόμενοι της Ευρώπης. Πρόκειται για μεγάλη υποκρισία.

Πίσω από απλουστευτικές και γλυκανάλατες θεωριούλες για πολυμορφία, για πολυχρωμία κ.λπ. κρύβονται οι στόχοι της Σοσιαλδημοκρατίας και της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων.

Ομως, δε φτάνει να αποκαλύψουμε τους στόχους τους. Πρέπει καθαρά να πούμε στους εργαζόμενους ότι όλοι αυτοί αγωνίζονται για την μακροημέρευση του καπιταλισμού, με κάποιες μεταλλαγές και ανάλογα μακιγιάζ.

Ταυτόχρονα, έχουμε υποχρέωση να συντονιστούμε στην Ευρώπη και στον κόσμο, με τα εκατομμύρια εκείνα των αγωνιστών που δείχνουν ανυπακοή στο ΔΝΤ, που είναι ενάντια στο ΝΑΤΟ και τους Αμερικάνους, με τα εκατομμύρια των φτωχών και πεινασμένων, των ανέργων και των οικονομικών μεταναστών που πληρώνουν την καπιταλιστική βαρβαρότητα. Μ' όλους αυτούς πρέπει να ενωθούμε και να συμπορευτούμε πριν, κατά και μετά τον Ιούνη του 2003 και τη Θεσσαλονίκη.

Το ΠΑΜΕ που δρα στο ευρωπαϊκό και διεθνές εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα μέσα από τις γραμμές της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ) και που επίσης έχει συναντήσει τα βήματά του στη Γένοβα, στις Βρυξέλλες, στην Πράγα, στη Φλωρεντία κι αλλού, με άλλες αγωνιστικές και ταξικά προσανατολισμένες δυνάμεις θα δουλέψει για την επιτυχία των πρωτοβουλιών της επιτροπής «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003».

Και για μας επιτυχία, εκτός των άλλων, σημαίνει συγχρονισμός και συντονισμός όλων των ζωντανών ταξικών δυνάμεων μικρών και μεγάλων, πάνω σε βασικά μέτωπα πάλης, που αποτελούν σήμερα τους κεντρικούς άξονες δράσης του κινήματος της εργατικής τάξης.

Θ. ΠΑΦΙΛΗΣ
Δε γίνεται ανθρώπινη η βάρβαρη πολιτική

Με την εισήγησή του στη συζήτηση ο εκτελεστικός γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης Θ. Παφίλης μεταξύ άλλων, αφού έκανε μια εκτενή αναφορά στη χρονική στιγμή που γίνεται η συνδιάσκεψη (υπό την απειλή του πολέμου στο Ιράκ) καθώς και στις πραγματικές αιτίες της ιμπεριαλιστικής επίθεσης, σημείωσε:

«Θεωρούμε πως άμεσα και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο πρέπει το αντιπολεμικό κίνημα να κινηθεί όχι μόνο με το σύνθημα "όχι στον πόλεμο - καμία συμμετοχή των ευρωπαϊκών χωρών", αλλά να εκφράσει και τη συνολική του αντιπαράθεση στη νέα ιμπεριαλιστική τάξη».

Η κλιμάκωση των αντιπολεμικών κινητοποιήσεων το επόμενο διάστημα, τόνισε, είναι βέβαιο ότι θα εκφραστεί και στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Ιούνιο του 2003 στη Θεσσαλονίκη. Οι πολύμορφες κινητοποιήσεις που θα γίνουν για διάφορες πλευρές και για το σύνολο της πολιτικής της ΕΕ, θα πρέπει να εμπεριέχουν σημαντικά στοιχεία που αφορούν τον ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα της. Σοβαρό και κομβικό σημείο αποτελεί το ΝΑΤΟ, η διεύρυνσή του, ο αυξανόμενος επιθετικός του χαρακτήρας.

Είναι γεγονός ότι ορισμένες δυνάμεις για λόγους σκοπιμότητας επιχειρούν να υποβαθμίσουν την ύπαρξη, δράση και ραγδαία μετατροπή του ΝΑΤΟ σε παγκόσμιο χωροφύλακα, στο όνομα της ευρύτητας του αντιπολεμικού κινήματος. Οι ίδιες δυνάμεις - και δεν είναι τυχαίο αυτό - αποσιωπούν το σοβαρό γεγονός της συγκρότησης του Ευρωστρατού. Παρά τις αντιθέσεις που μπορεί να υπάρχουν ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που σχετίζονται με τον αγώνα για το μοίρασμα και το ξαναμοίρασμα των αγορών, το ΝΑΤΟ αποτελεί την αιχμή του δόρατος της επιβολής της ιμπεριαλιστικής κυριαρχίας. Η δημιουργία δε του Ευρωστρατού δε θέτει σε αμφισβήτηση τη ΝΑΤΟική ύπαρξη και κυριαρχία.

Το γεγονός ότι ο Ευρωστρατός μπορεί να εκφράζει τη θέληση των ισχυρών κρατών της Ευρωπαϊκής Ενωσης να αποκτήσουν κάποια αυτονομία από τις ΗΠΑ, δεν μπορεί να αποτελεί πρόσχημα για να μην αποκαλύπτεται ο πραγματικός του χαρακτήρας, ότι δηλαδή πρόκειται για επιθετικό στρατό σε βάρος των λαών και των λαϊκών κινημάτων.

Γι' αυτό και θεωρούμε πως τα θέματα του ΝΑΤΟ, του Ευρωστρατού πρέπει να προβληθούν ιδιαίτερα συνδεδεμένα και με τους άλλους κατασταλτικούς μηχανισμούς της Ευρωαστυνομίας, με το Ευρωένταλμα, τη Σένγκεν, τους κάθε λογής "τρομονόμους".

Τα αντιπολεμικά κινήματα, τα υπόλοιπα κοινωνικά κινήματα, στην πορεία αυτού του διαστήματος που απομένει, χρειάζεται να οργανώσουν την πλατιά ενημέρωση του λαού. Να οριοθετήσουν μια σαφή και ευδιάκριτη γραμμή αντιπαράθεσης στο σύνολο της ιμπεριαλιστικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο αγώνας όμως αυτός θα πρέπει να συνδυάζεται με την ανάπτυξη κινημάτων σε εθνικό επίπεδο και με τη διαμόρφωση αιτημάτων που δε θα παραπέμπουν μόνο στο διεθνές επίπεδο κινητοποίησης, αλλά θα προβάλλουν την ανάγκη σε εθνικό επίπεδο της ρήξης με την πολιτική των κυβερνήσεων μελών της ΕΕ».

Ο ίδιος ζήτησε «να εκφραστεί η λαϊκή δυναμική, η συσπείρωση και πάλη που με σαφείς στόχους και αιτήματα θα διαγράφει μια πορεία λαϊκής αντεπίθεσης, να δείχνει και να ανοίγει το δρόμο μιας νικηφόρας προοπτικής, να προσπερνά τις διάφορες αυταπάτες που μπορεί να σπέρνονται στο κίνημα, για δήθεν δυνατότητες μετάλλαξης της βάρβαρης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της ιμπεριαλιστικής τάξης σε ανθρώπινη».

Τιμή στην εξέγερση του Νοέμβρη

Χτες Σάββατο, πρώτη μέρα των εργασιών, ελληνικές και ξένες αντιπροσωπείες, απέτισαν φόρο τιμής στα θύματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Συμμετείχαν στην εκδήλωση κατάθεσης στεφάνων που οργάνωσε η Φοιτητική Ενωση ΑΠΘ (ΦΕΑΠΘ) στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ. Ενώ σήμερα θα πάρουν μέρος και στη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση και πορεία. Αναμένεται να βρεθούν στην κεφαλή της μεγάλης προσυγκέντρωσης που οργανώνουν η «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» και το ΠΑΜΕ, στις 5.30μμ στο Αγαλμα του Βενιζέλου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ