Κυριακή 17 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΠΑΜΠΗΣ ΑΓΓΟΥΡΑΚΗΣ
Να εκφραστούν οι ριζοσπαστικές δυνάμεις, να διευρυνθούν οι συμμαχίες

Αφού έκανε μια εκτεταμένη αναφορά για τα μέτωπα πάλης στη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας και τη συνεργασία με αντιιμπεριαλιστικά, αντιπολεμικά, αντινατοϊκά, ταξικά κινήματα στην Ευρώπη και στα Βαλκάνια, ο Μπάμπης Αγγουράκης, εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ, αναφέρθηκε αναλυτικά στο γεγονός ότι διογκώνεται η δυσαρέσκεια ευρύτερων στρωμάτων των εργαζόμενων και της νεολαίας από τις συνέπειες των πολιτικών της ΕΕ και των ντόπιων κυβερνήσεων.

Το σίγουρο, είπε, είναι ότι γενικά φαίνεται να μειώνεται η κοινωνική βάση για την αποδοχή των πολιτικών της ΕΕ και των ποιο κραυγαλέων επιλογών του μεγάλου μονοπωλιακού κεφαλαίου.

Ενα άλλο στοιχείο, που φάνηκε τόσο στο Πόρτο Αλέγρε όσο και στη Φλωρεντία, είναι η σοβαρή προσπάθεια από τη μεριά της σοσιαλδημοκρατίας, ιδιαίτερα στις χώρες που είναι στην αντιπολίτευση, να θολώσει τα νερά και να απαλλαχτεί από τις ευθύνες για την προώθηση μαζί με τις νεοσυντηρητικές δυνάμεις των πολιτικών του Μάαστριχτ και του ΝΑΤΟ, αλλά και την ουσιαστική στήριξη που εξακολουθεί να παρέχει και τώρα στις πολιτικές αυτές.

Η Ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία προσπαθεί να δημιουργήσει νέα αναχώματα σε μεγάλα στρωματά των εργαζόμενων και της νεολαίας, που αν και καθυστερημένα αισθάνονται ότι είναι μια γενιά χωρίς μέλλον. Σε συνθήκες κρίσης και απουσίας για πολλά χρόνια διεκδικητικών αγώνων, όπως συμβαίνει σε πολλές χώρες - μέλη της ΕΕ, τα τμήματα αυτά εύκολα μπορούν να επιλέξουν ανώδυνους για το σύστημα δρόμους εκτόνωσης. Ακριβώς αυτές τις επιλογές και πολιτικές εξυπηρετούν ηγετικές δυνάμεις του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ, καπηλευόμενες αγωνιστικές διαθέσεις και προσπαθώντας με κάθε τρόπο να θέσουν εμπόδια στην ανάπτυξη δράσης στις συνεπείς, αντιιμπεριαλιστικές και ταξικές δυνάμεις. Χωρίς να τρέφει κανείς καμία αυταπάτη για τις προθέσεις των δυνάμεων αυτών και τα όρια πολλών κινημάτων που συναντιούνται σε παρόμοιες πρωτοβουλίες, φαίνεται να υπάρχουν κάποιες δυνάμεις που δειλά - δειλά προσεγγίζουν αντιιμπεριαλιστικά και αντινατοϊκά αιτήματα.

Η αντιπαράθεση θα ενταθεί ακόμα περισσότερο. Ειδικά ενόψει και της ελληνικής προεδρίας δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα χρησιμοποιηθεί κάθε μέσο ικανό να υπονομεύσει και να αδυνατίσει την προσπάθεια για αγωνιστικές συσπειρώσεις και κινητοποιήσεις. Από την άλλη πλευρά όμως, η ελληνική Προεδρία θα επιδιώξει και άλλη πρωτοτυπία. Θα είναι η πρώτη Σύνοδος Κορυφής στην οποία η κυβέρνηση δε θα αναλάβει μόνον τη διοργάνωσή της αλλά θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο όχι απλώς να ελέγξει αλλά ακόμα και να συνδιοργανώσει ή να συμμετέχει στις διαμαρτυρίες. Πέρα από τις γενικότερες επιδιώξεις, πέρα από την προσπάθεια το κίνημα της Φλωρεντίας να αποτελέσει την κολυμπήθρα του Σιλωάμ για την ηγεσία της ΓΣΕΕ και τη γραμμή υποταγής στο ευρωπαϊκό κεφαλαίο του Συνασπισμού, πέρα από την προσπάθεια εμφάνισης μιας «νέας», άφθαρτης εκδοχής της «κεντροαριστεράς» με τη βούλα μάλιστα της Φλωρεντίας, αυτόν το σκοπό εξυπηρετεί βασικά η λεγόμενη πρωτοβουλία για το Ελληνικό Κοινωνικό φόρουμ.

Από την πλευρά μας φιλοδοξούμε με τις αγωνιστικές μας πρωτοβουλίες να εκφραστούν στη Θεσσαλονίκη και στην πορεία μέχρι τη Συνοδό Κορυφής όλες οι ριζοσπαστικές δυνάμεις, να διευρυνθούν οι συμμαχίες και να δυναμώσει το μέτωπο πάλης κατά της ιμπεριαλιστικής ευρωπαϊκής ένωσης, του ΝΑΤΟ και όλων των υποστηριχτών των επιλογών αυτών. Πιστεύουμε ότι έτσι συμβάλλουμε με τον καλύτερο τρόπο στην παραπέρα ανάπτυξη των κινημάτων στην Ευρώπη και ταυτόχρονα συνεισφέρουμε ουσιαστικά στην αμφισβήτηση της εξουσίας των μονοπωλίων, των ιμπεριαλιστικών οργανισμών και των διάφορων προπαγανδιστών της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης με ή χωρίς κοινωνικό έλεγχο, πάντως πάντα σε βάρος των εργαζόμενων και όλων των λαών. Φιλοδοξούμε να συμβάλουμε στην οργάνωση της λαϊκής αντίστασης και πάλης για κοινή δράση στα σοβαρά προβλήματα που προωθεί η ελληνική προεδρία της ΕΕ, σε μετωπική αντιπαράθεση για ανατροπή των αντιλαϊκών πολιτικών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ