Κυριακή 17 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τι θα συζητηθεί στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Πράγα

Στις 21 και 22 Νοέμβρη διεξάγεται στην Πράγα η 16η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ. «Η Σύνοδος της Πράγας θα είναι μια σημαντική, κρίσιμη καμπή στην πορεία του ΝΑΤΟ για τη δυνατότητά του να προσφέρει την ασφάλεια που όλοι χρειαζόμαστε», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ λόρδος Ρόμπερτσον, «με νέα μέλη, με νέες αποστολές και νέες στρατιωτικές ικανότητες, η Συμμαχία θα κάνει ένα άλμα προς τα εμπρός».

Η ατζέντα της Συνόδου της Πράγας περιλαμβάνει τέσσερις ενότητες θεμάτων:

Η πρώτη ενότητα, υπό τον τίτλο «Νέες απειλές», αφορά στην ενίσχυση της συνεργασίας και του συντονισμού για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και της απειλής από τα όπλα μαζικής καταστροφής. Πρόκειται για τη συνέχιση της συζήτησης που αφορά στον προσδιορισμό των «εχθρών» της Νέας Τάξης, αλλά και στην εναρμόνιση των πολιτικών σε θέματα τρομοκρατίας.

Η δεύτερη ενότητα, η οποία θεωρείται σημαντικότατη, έχει τίτλο «Νέες στρατιωτικές ικανότητες». Πρόκειται για τη συζήτηση περί της αύξησης των εξοπλισμών και των αντίστοιχων πολεμικών δαπανών από όλα τα κράτη - μέλη. Στο θέμα αυτό αναμένεται, οι Ηνωμένες Πολιτείες να ασκήσουν πιέσεις στους Ευρωπαίους συμμάχους να αναλάβουν ένα μεγαλύτερο βάρος από τις συνολικές πολεμικές δαπάνες της Συμμαχίας. Θα συζητηθούν ειδικά οι αγορές: βαρέων μεταγωγικών αεροπλάνων, ιπτάμενων τάνκερς, τηλεκατευθυνόμενα όπλα ακριβείας, μέσων εξουδετέρωσης των χημικών και βιολογικών όπλων, ιπτάμενων ραντάρς, κ.ά.

Στην ίδια ενότητα θα συζητηθεί η συγκρότηση της νέας δύναμης ταχείας επέμβασης του ΝΑΤΟ για αποστολές «κατά της τρομοκρατίας».

Η τρίτη ενότητα υπό τον τίτλο «Διεύρυνση», αφορά στη διαδικασία ένταξης νέων μελών στο ΝΑΤΟ. Υποψήφιες για ένταξη χώρες στη Συμμαχία είναι οι: Αλβανία, Βουλγαρία, Κροατία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία και Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Στην τέταρτη και τελευταία ενότητα με τον τίτλο «Νέες σχέσεις», θα συζητηθούν οι σχέσεις του ΝΑΤΟ με την Ουκρανία και τη Ρωσία. Προς το σκοπό αυτό θα συνεδριάσουν στην Πράγα οι ειδικές επιτροπές ΝΑΤΟ - Ουκρανίας και ΝΑΤΟ - Ρωσίας. Στις συνεδριάσεις και των δύο επιτροπών αναμένεται να κυριαρχήσουν τα θέματα που αφορούν στην από κοινού αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Είναι φυσικό, κατά τη διάρκεια της Συνόδου, είτε στις επίσημες συνεδριάσεις, είτε στο περιθώριό τους, να τεθούν και να εξεταστούν τα ζητήματα που αφορούν στην επαπειλούμενη επίθεση εναντίον του Ιράκ. Επίσης, αν και δεν περιλαμβάνεται στην επίσημη ατζέντα, θα συζητηθεί και το θέμα του «ευρωστρατού» μετά τις εξελίξεις στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις Βρυξέλλες. Το θέμα ενδιαφέρει ιδιαιτέρως το ΝΑΤΟ, αφού ο «ευρωστρατός» θα χρησιμοποιεί τις υποδομές της Συμμαχίας για τις αποστολές του, οι οποίες θα αρχίσουν από την 1η Ιανουαρίου 2003, με την αποστολή των πρώτων τμημάτων του «ευρωστρατού» στην ΠΓΔΜ.


Δ.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ