ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Νοέμβρη 2002
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΟΗΕ - ΗΠΑ
Αντίστροφη μέτρηση για την οριστική απόφαση

«Δε θα είναι απόφαση πολέμου», διαβεβαιώνει ο Κόλιν Πάουελ, τη στιγμή που ο Ντόναλντ Ράμσφελντ αναγγέλλει σχεδιασμό στρατιωτικών επιχειρήσεων

Εντονη η αντίδραση του Λονδίνου στις ισραηλινές παροτρύνσεις για στρατιωτική πλήγμα και κατά του Ιράν

Οσο σκληρή και αν είναι η σημερινή ζωή του νεαρού στη Βαγδάτη, ο πόλεμος θα την κάνει πολύ χειρότερη...

Associated Press

Οσο σκληρή και αν είναι η σημερινή ζωή του νεαρού στη Βαγδάτη, ο πόλεμος θα την κάνει πολύ χειρότερη...
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΠΑΡΙΣΙ.--

«Τα Ηνωμένα Εθνη είναι πολύ κοντά σε μια κοινή απόφαση για το Ιράκ» εκτιμούσε, χτες, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Κόλιν Πάουελ, ενώ αναμένεται εντός των προσεχών ωρών να κατατεθεί προς τελική συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας το νέο «ανανεωμένο» αμερικανο-βρετανικό κείμενο ψηφίσματος. Την ίδια ώρα, τη σφοδρή αντίδραση του Λονδίνου προκαλούσαν οι παρατηρήσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού, ο οποίος ζητούσε την εξαπόλυση στρατιωτικής επίθεσης εναντίον του Ιράν.

Η αντίστροφη μέτρηση για την υιοθέτηση νέας απόφασης για το Ιράκ από το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει, ήδη, αρχίσει και σύμφωνα με ορισμένους διπλωμάτες δεν αποκλείεται η τελική ψηφοφορία να γίνει την Παρασκευή. Διπλωματικές πηγές, πάντα, εκτιμούσαν ότι το νέο αμερικανικό κείμενο εμπεριέχει διατυπώσεις τέτοιες που, από τη μία ικανοποιούν το γαλλο-ρωσικό αίτημα για μη αυτόματη ανάληψη μονομερούς στρατιωτικής δράσης, συγχρόνως, όμως, δε «δένουν τα χέρια» της Ουάσινγκτον σε περίπτωση που το Συμβούλιο Ασφαλείας, σε μια δεύτερη συνεδρίαση, μετά την αναφορά του οποιουδήποτε προβλήματος από τους επιθεωρητές δεν εγκρίνει στρατιωτική επίθεση.

Ο Κόλιν Πάουελ, μετά από συνεδρίαση με τον Πρόεδρο Μπους, τη σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας Κοντολίζα Ράις, τον υπουργό Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ, και τον αντιπρόεδρο Ντικ Τσέινι για τις τελικές φραστικές αλλαγές, εκτιμούσε, σε συνέντευξή του στη γαλλική Figaro, ότι «δεν πρόκειται για απόφαση έναρξης πολέμου». Ανάλογη αισιοδοξία εξέφραζε και ο Βρετανός ομόλογός του, υποστηρίζοντας ότι «δεν είναι αναπόφευκτος ένας πόλεμος με το Ιράκ» και ότι «δεν επίκειται άμεσα στρατιωτική δράση». Το σκεπτικό αυτό, συμπλήρωσε ο αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μαρκ Γκρόσμαν, ο οποίος περιοδεύει σε σύμμαχες χώρες για το θέμα, τονίζοντας ότι «όσο σκληρότερη είναι μια απόφαση, τόσο περισσότερο απομακρύνεται ένας πόλεμος».

Αμερικανοί πεζοναύτες στο Κουβέιτ

Associated Press

Αμερικανοί πεζοναύτες στο Κουβέιτ
Παρ' όλα αυτά, όλοι διαψεύδονταν από τον Αμερικανό υπουργό Αμυνας, που δήλωνε ότι εντός των ημερών θα συναντηθεί με την ηγεσία των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, προκειμένου να εξετάσουν σχέδια δράσης και να δοθεί εντολή για πολεμικές προετοιμασίες. Ο Ράμσφελντ, επίσης, προανήγγειλε την κλήση εφέδρων «στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα».

Οπως και να έχει, Αμερικανοί διπλωμάτες εξέφραζαν, μέχρι την τελευταία στιγμή, αμφιβολίες για το τι στάση θα τηρήσουν τα δύο διαφωνούντα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, Γαλλία και Ρωσία. Από το Παρίσι, όπου βρίσκεται ο εκπρόσωπος του ρωσικού κοινοβουλίου, Βλαντιμίρ Λούκιν, στηλίτευε την αμερικανική εμμονή για τα ιρακινά «όπλα μαζικής καταστροφής, για τα οποία δεν υπάρχει ακόμη καμία απόδειξη» και επαναλάμβανε ότι η Μόσχα αντιτίθεται σε κάθε μονομερές πλήγμα και σε κάθε πλήγμα χωρίς τρανταχτές αποδείξεις. Παράλληλα, εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ καλωσόριζε τις δηλώσεις της Βαγδάτης ότι θα συνεργαστεί με μια νέα απόφαση. Από την άλλη, το γαλλικό ΥΠΕΞ επαναλάμβανε ότι θεωρεί απαραίτητη την ύπαρξη συγκεκριμένης νέας απόφασης του Συμβουλίου πριν αναληφθεί η οποιαδήποτε στρατιωτική δράση.

Το Ιράν και οι συμμαχικές ανησυχίες

«Το σοβαρότερο σφάλμα που θα μπορούσε να γίνει είναι να μπει στο στόχαστρο το Ιράν, αντί να υπάρξει ένας εποικοδομητικός διάλογος», δήλωνε κατηγορηματικά ο Τζακ Στρο, απαντώντας σε δηλώσεις του Αριέλ Σαρόν στους «Τάιμς», όπου χαρακτήριζε την Τεχεράνη, «τη μεγαλύτερη απειλή για το Ισραήλ τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη» και τασσόταν υπέρ της «ανάληψης στρατιωτικής δράσης εναντίον της αμέσως μετά το Ιράκ».

Την ίδια στιγμή, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Τζορτζ Ρόμπερτσον, εκτιμούσε ότι και άλλα μέλη της συμμαχίας θα ακολουθήσουν τη γερμανική στάση απέναντι στο Ιράκ, δηλαδή την κατηγορηματική εναντίωση, ενώ το νεοεκλεγέν Κόμμα της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης στην Τουρκία, τόνιζε ότι «δεν υπάρχει προς το παρόν κανένας λόγος στρατιωτικής επίθεσης». Τέλος, δίνοντας περαιτέρω διευκρινίσεις, ο Σαουδάραβας ΥΠΕΞ υποστήριζε ότι η χώρα του θα συνεργαστεί με τον ΟΗΕ, αλλά η χρήση του εναέριου χώρου και των βάσεών της «είναι θέμα που άπτεται της κυριαρχίας της και θα αποφασιστεί όταν χρειαστεί».

ΠΡΩΗΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ ΤΟΥ ΟΗΕ
«Το Ιράκ δεν αποτελεί κίνδυνο, ο Μπους ψεύδεται»

«Το Ιράκ δεν αποτελεί ρίσκο πολέμου, γιατί δε διαθέτει καθόλου το δυναμικό μιας απειλής», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο ο Scott Ritter, πρώην αρχηγός της ομάδας επιθεωρητών οπλισμού του ΟΗΕ στο Ιράκ. Τόσο ο Ritter όσο και ο Hans von Sponeck, υπεύθυνος παλιότερα για το πρόγραμμα του ΟΗΕ «πετρέλαιο για τρόφιμα» στο Ιράκ, στην κοινή πρες κόνφερανς την Παρασκευή το βράδυ στη γερμανική πρωτεύουσα τόνισαν ότι «όλα είναι υπέρ μιας πολιτικής και όχι υπέρ στρατιωτικής λύσης» στο Ιράκ.

Ritter: Ουδέποτε βρέθηκαν στο Ιράκ βιολογικά όπλα. Επίσης ατομικά όπλα μόνο σε μικρή ποσότητα θα μπορούσαν να παραχθούν από τον Σαντάμ Χουσεΐν. Γι' αυτό το λόγο πρέπει να αναλάβουν εκεί αμέσως την εργασία τους οι επιθεωρητές οπλισμού (του ΟΗΕ), και δεν υπάρχει κανένας λόγος για φόβο από ιρακινή επίθεση.

Sponeck: «Το Ιράκ επιτρέπει επιθεωρήσεις και δεν υπάρχει καμιά απόδειξη για παραγωγή ατομικών όπλων στο Ιράκ». Οι ΗΠΑ, δήλωσε ο Sponeck, έχουν συστηματικά δημιουργήσει μια εικόνα για το Ιράκ που δεν έχει καμιά σχέση με την πραγματικότητα. Ετσι, η Ουάσιγκτον ισχυρίζεται ότι στο Ιράκ δρουν ελεύθερα μέλη της οργάνωσης «Αλ Κάιντα», ενώ σωστό είναι ότι υπάρχουν μια ντουζίνα τέτοιοι αγωνιστές, όχι στο Ιράκ, αλλά στο κουρδικό τμήμα του Ιράκ. Αυτός ο ισχυρισμός αποτελεί καθαρό μανιπουλάρισμα, τόνισε ο Sponeck, που διέψευσε και τους ισχυρισμούς της Ουάσιγκτον ότι ο Χουσεΐν παρακρατεί τα τρόφιμα που προορίζονται για τον ιρακινό λαό: «Μπορώ να σας πω, δήλωσε, ότι δεν υπήρξε καλύτερο σύστημα διανομής αγαθών βοήθειας από εκείνο του Ιράκ. Τα αγαθά πάνε εκεί που πρέπει να πάνε».

Κριτική και στον Hans Blix

Την Παρασκευή (1/11) η «Νόιες Ντόιτσλαντ» είχε δημοσιεύσει συνομιλία του ανταποκριτή της στη Βιέννη με τον Scott Ritter, που καταγγέλλει τον τωρινό επικεφαλής των επιθεωρητών οπλισμού του Ιράκ, Hans Blix, ως αποδέκτη εντολών των ΗΠΑ. Δήλωσε συγκεκριμένα: «Αν αυτός διαρκώς μεταβαίνει στην Ουάσιγκτον και κατόπιν σε συνεντεύξεις Τύπου απαιτεί ο ΟΗΕ με ένα νέο ψήφισμα να απειλεί το Ιράκ με "σοβαρές συνέπειες", αν δε συνεργαστεί με τους επιθεωρητές οπλισμού, τότε υπερβαίνει την εντολή του, γιατί είναι διπλωμάτης του ΟΗΕ και όχι εκτελεστής αμερικανικών απαιτήσεων».

Οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν τους επιθεωρητές του ΟΗΕ και για συγκέντρωση πληροφοριών κατασκοπίας, δήλωσε ο Ritter, και υπογράμμισε ότι αν το Συμβούλιο Ασφαλείας υποκύψει στην πίεση της Ουάσιγκτον, αυτό θα αποτελούσε «σήμα προς τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι μπορούν να συνεχίσουν με το νέο δόγμα τους προληπτικών στρατιωτικών πληγμάτων. Το διεθνές δίκαιο θα παραμεριστεί, ο κόσμος θα έχει ταχθεί υπέρ της αμερικανικής πολιτικής του επεκτατισμού».

Ritter: «Στο Λευκό Οίκο εδρεύει ένας Πρόεδρος μεθυσμένος από εξουσία και αλαζονεία. Αν οι ΗΠΑ εξαπολύσουν μόνες τους πόλεμο, ο Σρέντερ πρέπει να τις αναγκάσει να αποσύρουν το στρατό τους από τη Γερμανία και να κλείσουν τις εκεί στρατιωτικές βάσεις τους». Κατά τη γνώμη του δε μένει πολύς καιρός ακόμα: «Εχουμε καιρό να σταματήσουμε αυτό το στρατιωτικό πλήγμα έως τα τέλη Νοέμβρη. Κατόπιν οι προετοιμασίες στην περιοχή του Κόλπου θα έχουν προχωρήσει τόσο, ώστε δε θα μπορεί πια να υπάρξει υποχώρηση».

Η πολιτική αντιπολίτευση

Αντιπρόσωποι της ιρακινής αντιπολίτευσης στο εξωτερικό, που συναντήθηκαν στο Βερολίνο, δήλωσαν στον Τύπο ότι είναι αντίθετοι με στρατιωτική επέμβαση: «Θέλουμε απελευθέρωση, όχι στρατιωτική επέμβαση, και πλήρη σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων».


Θανάσης ΒΟΡΕΙΟΣ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΧΩΡΩΝ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΣΙΑΣ
Συμφωνίες για μεγαλύτερο «άνοιγμα» των αγορών...

ΠΝΟΜ ΠΕΝΧ.-

Μετά την Κίνα, χτες, και η Ιαπωνία υπέγραψε συμφωνία πλαισίου με τις 10 χώρες - μέλη του ASEAN (Σύνδεσμος χωρών της Νοτιανατολικής Ασίας) με στόχο το περαιτέρω «άνοιγμα» και «διεύρυνση» των αγορών της νοτιοανατολικής Ασίας μέχρι το 2010.

«Τώρα είμαστε εταίροι που μπορούν να συμβαδίσουν και να προοδεύσουν μαζί. Η Ανατολική Ασία παίζει σημαίνοντα ρόλο στην παγκόσμια οικονομία. Το εάν θα ανταγωνιστούμε επαρκώς τα εμπορικά μπλοκ των Ευρωπαίων και των Βορειοαμερικανών εξαρτάται από μας...», δήλωσε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Γιουνισίρο Κοϊζούμι μετά και από το τέλος της συνάντησής του στην πρωτεύουσα της Καμπότζης με ανώτερους αξιωματούχους και από τις άλλες εννιά χώρες του ASEAN (Ταϊλάνδη, Μπρουνέι, Καμπότζη, Ινδονησία, Λάος, Μαλαισία, Βιρμανία, Φιλιππίνες, Σιγκαπούρη, Βιετνάμ).

Ομως πέρα από τις δηλώσεις Κοϊζούμι ελάχιστες λεπτομέρειες (πέρα από αδρά στοιχεία περί διεύρυνσης των εμπορικών, επιστημονικών, τουριστικών σχέσεων αμφοτέρων πλευρών μέχρι το 2010) γνωστοποιήθηκαν σχετικά με τη συμφωνία Ιαπωνίας - ASEAN.

Η προχτεσινή συμφωνία Κίνας - ASEAN αφορά την έναρξη συνομιλιών και ενεργών προσπαθειών με στόχο τη δημιουργία μίας τεράστιας «ζώνης ελευθέρου εμπορίου» μέσα στην προσεχή δεκαετία με προσδοκούμενο αποτέλεσμα μία αγορά 1,7 δισ. ανθρώπων και συναλλαγές ύψους τουλάχιστον 1,2 τρισ. δολαρίων...

ΥΕΜΕΝΗ
Η CIA πίσω από την «παράδοξη» έκρηξη;

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Τελικά το «παράδοξο» περιστατικό της έκρηξης ενός αυτοκίνητου όπου έχασαν τη ζωή τους έξι άνθρωποι, φερόμενοι ως μέλη της «Αλ Κάιντα», που επέβαιναν σε αυτό, διαλευκάνθηκε αφού Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε χτες ότι αμερικανικός πύραυλος που εκτοξεύτηκε από μη επανδρωμένο αεροσκάφος της CIA έπληξε το αυτοκίνητο που εξερράγη αργά τη νύχτα της Κυριακής έξω από τη Σαναά της Υεμένης.

Ο αξιωματούχος, που θέλησε να τηρήσει την ανωνυμία του, δήλωσε στο πρακτορείο «Reuters» ότι στην επιχείρηση δεν ενεπλάκη ο αμερικανικός στρατός. Το CNN, επικαλούμενο επίσης ανώνυμες αμερικανικές πηγές, μετέδωσε πως η έκρηξη προήλθε από έναν πύραυλο «Χελφάιρ», που ερρίφθη από ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος της CIA. Το ABC μεταδίδει πως το μη επανδρωμένο αεροσκάφος τύπου «Πριντέιτορ» έριξε δύο πυραύλους «Χελφάιρ», ενώ κατά το NBC, το μη επανδρωμένο αεροσκάφος εντόπισε το αυτοκίνητο των υπόπτων στην επαρχία Μαρίμπ, περίπου 160 χλμ. ανατολικά της Σαναά, πριν του επιτεθεί. Επισήμως φυσικά, η CIA αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες.

Πάντως, οι αρχές της Υεμένης από τη Δευτέρα αναγνώρισαν ένα από τα θύματα ως τον Αλί Καέντ αλ Χάρθι ή Αμπού Αλι, ο οποίος θεωρείται από τις αμερικανικές αρχές ένας από τους πρωτεργάτες της επίθεσης εναντίον του αμερικανικού πολεμικού πλοίου «USS Cole» τον Οκτώβρη του 2000, γεγονός που έκανε τον Αμερικανό υπουργό Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, να δηλώσει πως εάν επιβεβαιωθεί ο θάνατος του Αμπού Αλι θα αποτελεί μία καλή είδηση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ