ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Νοέμβρη 2002
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΗΠΑ - ΟΗΕ
Ομοφώνως αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση

Αντιπυραυλικά συστήματα, που δοκιμάζονται στο Ισραήλ

Associated Press

Αντιπυραυλικά συστήματα, που δοκιμάζονται στο Ισραήλ
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Ομοφώνως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έδωσε, χθες, τέλος στις εντατικές διαβουλεύσεις δύο μηνών, υιοθετώντας το τέταρτο, κατά σειρά, σχέδιο ψηφίσματος που κατέθεσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, με την υποστήριξη της Βρετανίας, για το Ιράκ. Παρά τις δηλώσεις ικανοποίησης που έγιναν από όλα τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, και από τις Ρωσία και Γαλλία, που είχαν εκφράσει σειρά αντιρρήσεων και ενστάσεων για τα προηγούμενα αμερικανικά σχέδια, διπλωμάτες εκτιμούσαν ότι, σε τελική ανάλυση, η Ουάσιγκτον πέτυχε το στόχο της και απλώς οι «διαφωνούντες» αποπειράθηκαν και, πιθανώς, κατάφεραν να περισώσουν τη διπλωματική τους αξιοπρέπεια. Το αυστηρό χρονοδιάγραμμα που θέτει η νέα απόφαση για την ικανοποίηση των αιτημάτων από τη Βαγδάτη τέθηκε, ουσιαστικά, ήδη σε ισχύ και η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει. Ο Ιρακινός πρέσβης στον ΟΗΕ, Μοχάμαντ αλ Ντούρι, μίλησε για «επιβολή των ΗΠΑ στον υπόλοιπο κόσμο» και εξέφρασε απαισιοδοξία για το κατά πόσον το Ιράκ μπορεί να ικανοποιήσει τα αιτήματα της απόφασης. Αντίδραση της Βαγδάτης δεν αναμένεται πριν ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις και στον Αραβικό Σύνδεσμο.

«Αμεση, απρόσκοπτη και άνευ προϋποθέσεων πρόσβαση σε οποιαδήποτε τοποθεσία επιθυμούν οι επιθεωρητές», ζητά από τη Βαγδάτη η νέα απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, η οποία, επίσης, περιμένει από το ιρακινό καθεστώς να δημοσιοποιήσει «πλήρη και ακριβή λίστα όλων των οπλικών του συστημάτων, αλλά και όλων των υλικών που διαθέτει και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για πυρηνικά, βιολογικά και χημικά όπλα, παράλληλα με πολιτική χρήση». Η απόφαση προειδοποιεί «για σοβαρές συνέπειες την ιρακινή ηγεσία, αν δεν εκμεταλλευτεί την τελευταία ευκαιρία που της προσφέρεται να αφοπλιστεί και να δώσει τέλος στη ρήξη, στην οποία βρίσκεται με τις προηγούμενες αποφάσεις του ΟΗΕ». Το σημείο - κλειδί, ουσιαστικά, του 6σέλιδου κειμένου βρίσκεται στην παράγραφο 4 της απόφασης, όπου αναφέρεται ότι «ψευδείς δηλώσεις και εμπόδια, καθώς και άρνηση συνεργασίας αποτελούν περαιτέρω ρήξη με τον ΟΗΕ».

Με βάση το χρονοδιάγραμμα που τίθεται από την απόφαση, η Βαγδάτη οφείλει εντός 7 ημερών να γνωστοποιήσει, αν προτίθεται ή όχι να συμμορφωθεί και εντός 30 ημερών να καταρτίσει την πλήρη λίστα με τα οπλικά του συστήματα. Οι επιθεωρητές καλούνται να έχουν αρχίσει τους ελέγχους το αργότερο εντός 45 ημερών και να ενημερώσουν με την πρώτη τους αναφορά το Συμβούλιο Ασφαλείας εντός 60 ημερών. Τυχόν άρνηση του Ιράκ, εξαρχής, να συμμορφωθεί, είτε ανακάλυψη κάποιας ανακριβούς δήλωσης στη λίστα των οπλικών του συστημάτων, θεωρείται άρνηση συμμόρφωσης. Επίσης, οι επιθεωρητές οφείλουν να αναφέρουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας το οποιοδήποτε πρόβλημα παρουσιάσει στους ελέγχους η ιρακινή ηγεσία, συμπεριλαμβανομένων των επιθεωρήσεων που πρέπει να γίνουν στα προεδρικά μέγαρα.

Θεωρητικώς, σε οποιαδήποτε από τις παραπάνω περιπτώσεις, το Συμβούλιο Ασφαλείας επανασυγκαλείται για να εξετάσει το κατά πόσον το θέμα που έχει προκύψει αποτελεί «σοβαρή περαιτέρω ρήξη με τον ΟΗΕ», οπότε και θα πρέπει να αποφασιστεί ο τρόπος αντίδρασης σ' αυτό. Εντούτοις, δεν προβλέπεται από το κείμενο της απόφασης κανένα συγκεκριμένο μέτρο, που να δεσμεύει ένα μέλος του ΟΗΕ (δηλαδή τις ΗΠΑ) να μην προχωρήσει σε μονομερή στρατιωτική δράση εναντίον του Ιράκ, κάτι που δεν έχασε την ευκαιρία να επισημάνει ποικιλοτρόπως και κατηγορηματικώς η Ουάσιγκτον.

Ικανοποιημένοι και ...απολογητικοί

«Καλώ την ιρακινή ηγεσία για το καλό του λαού της, για το καλό της παγκόσμιας ασφάλειας και τάξης, να αδράξει την ευκαιρία και να οδηγήσει σε τερματισμό την απομόνωσή της και τα βάσανα του ιρακινού λαού», δήλωνε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ο ΓΓ, Κόφι Ανάν. Για επιτυχία του Συμβουλίου Ασφαλείας και του ΟΗΕ, που θα πρέπει να αποδειχθεί και επιτυχία για την ειρήνη, έκανε λόγο ο Γάλλος πρέσβης, Ζαν Νταβίντ Λεβίτ, που διευκρίνιζε ότι τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας θα είναι σε εγρήγορση, προκειμένου οι ΗΠΑ να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους. Λακωνικός ο Ρώσος πρέσβης, Σεργκέι Λαβρόφ, τόνιζε πως «το σημαντικότερο είναι ότι δεν εμπεριέχεται αυτόματη ανάληψη στρατιωτικής δράσης».

Σαφώς ικανοποιημένοι εμφανίστηκαν οι πρέσβεις των ΗΠΑ, Τζον Νεγκρεπόντε, και της Βρετανίας, Τζέρεμι Γκρίνστοουκ. Ο πρώτος δήλωσε ότι «η απόφαση αυτή ξεκαθαρίζει ότι κάθε ιρακινή αδυναμία συμμόρφωσης είναι απαράδεκτη. Το Ιράκ οφείλει να αφοπλιστεί και αυτό θα γίνει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο». Κατέστησε σαφές ότι «εάν το Συμβούλιο Ασφαλείας δε φανεί αποφασισμένο να αντιμετωπίσει μια νέα ιρακινή παραβίαση των αποφάσεών του, τότε η απόφαση αυτή δε δεσμεύει κανένα μέλος του να μην αμυνθεί απέναντι στην απειλή του Ιράκ».

Ελαφρώς διαλλακτικότερος εμφανίστηκε ο Γκρίνστοουκ, επιμένοντας ότι δεν υπάρχει περίπτωση αυτόματης ανάληψης στρατιωτικής δράσης. «Εάν παρουσιαστεί περαιτέρω ρήξη, το θέμα θα επιστρέψει στο Συμβούλιο Ασφαλείας, το οποίο αναμένουμε να αναλάβει τις ευθύνες του». Δικαιολογώντας τη θετική του ψήφο στο Συμβούλιο Ασφαλείας παρά τη, μέχρι χθες, αρνητική στάση του, ο Σύρος πρέσβης εξηγούσε ότι έλαβε διαβεβαιώσεις πως δεν πρόκειται να υπάρξει μονομερής επέμβαση.

Πολεμικές ιαχές Μπους - Μπλερ

Αμέσως μετά την υιοθέτηση της απόφασης, εκτενείς δηλώσεις έκανε ο Αμερικανός Πρόεδρος. «Ο κόσμος ενώθηκε για να καταστήσει σαφές στο παράνομο καθεστώς του Ιράκ ότι δε θα του επιτραπεί να κατασκευάσει χημικά, βιολογικά και πυρηνικά όπλα», δήλωσε ο Τζορτζ Μπους, μην κρύβοντας την ικανοποίησή του. Προειδοποίησε ότι το Ιράκ «οφείλει να συνεργαστεί άμεσα και άνευ όρων, διότι σε άλλη περίπτωση θα αντιμετωπίσει τις πλέον σοβαρές συνέπειες. Η σημερινή απόφαση βάζει σε μια τελευταία δοκιμή το ιρακινό καθεστώς, να αφοπλιστεί. Αν δεν το πράξει, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θα το αφοπλίσουν». Επισήμανε, επίσης, ότι η Ουάσιγκτον συμφώνησε να επιστρέψει στο Συμβούλιο Ασφαλείας για διαβουλεύσεις σε περίπτωση περαιτέρω ρήξης, αλλά αυτό δεν περιορίζει την ελευθερία της να αμυνθεί απέναντι στην ιρακινή απειλή.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος έσπευσε, μάλιστα, να προλάβει κάθε πιθανή αντίδραση των υπολοίπων μελών στην αναφορά του οποιουδήποτε προβλήματος από τους επιθεωρητές, τονίζοντας ότι «με την υιοθέτηση της σημερινής απόφασης, η διεθνής κοινότητα δε θα πρέπει να παρασυρθεί σε αντιπαραγωγικές αντιπαραθέσεις για το τι είναι σοβαρή ή όχι παραβίαση της απόφασης και των όρων του ΟΗΕ. Η ιστορία έχει αποδείξει ότι το ιρακινό καθεστώς θέτει προβλήματα, όταν έχει κάτι να κρύψει. Κάθε ένδειξη μη συμμόρφωσης είναι σοβαρή», απείλησε, για να συμπληρώσει ότι «το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας είναι γνωστό, ήδη, από τώρα: Το Ιράκ θα αφοπλιστεί. Τα αιτήματα της διεθνούς κοινότητας θα γίνουν σεβαστά. Απομένει στο ιρακινό καθεστώς να αποφασίσει πώς θα γίνει αυτό». Ο Τζορτζ Μπους κατέληξε ότι «ο καλύτερος τρόπος αποτροπής του πολέμου είναι η ένταση των πιέσεων προς τη Βαγδάτη».

Ανάλογου ύφους ήταν και η δήλωση του Βρετανού πρωθυπουργού. Ο Τόνι Μπλερ προειδοποίησε το Ιράκ ότι «αν περιφρονήσει τις επιθυμίες του ΟΗΕ, θα αφοπλιστεί διά της βίας και δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία γι' αυτό. Η σύρραξη δεν είναι αναπόφευκτη, αλλά ο αφοπλισμός είναι».

Αμηχανία και αντιδράσεις

«Η ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας δίνει μια ευκαιρία στον ειρηνικό αφοπλισμό του Ιράκ», εκτιμούσε ο Γάλλος Πρόεδρος, συμπληρώνοντας ότι με την απόφαση αυτή διασφαλίζεται ο κεντρικός ρόλος και η ευθύνη του ΟΗΕ στον τομέα της ειρήνης και της ασφάλειας. Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Γιούρι Φεντότοφ, παραδέχτηκε ότι η συγκεκριμένη απόφαση δεν είναι η ιδανική, αλλά είναι προϊόν σκληρών συμβιβασμών και η καλύτερη δυνατή για τις υπάρχουσες συνθήκες. Τόνισε, δε, ότι η ρωσική ψήφος ήταν θετική, επειδή αποσαφηνίζεται ρητώς ότι δεν υπάρχει περιθώριο για αυτόματη ανάληψη στρατιωτικής δράσης. Ικανοποίηση εξέφρασε και ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Γιόσκα Φίσερ.

Ενθουσιασμός διακατείχε τις δηλώσεις του νέου Ισραηλινού ΥΠΕΞ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος δήλωνε ότι το Ισραήλ υποστηρίζει την απόφαση και εκτιμά την αποφασιστικότητα του Προέδρου Μπους. Αντίθετα, επιφυλακτικός εμφανίστηκε ο εκπρόσωπος του Αραβικού Συνδέσμου, Χισάμ Γιουσέφ, ο οποίος τόνισε ότι η επίσημη αντίδραση των αραβικών χωρών θα προκύψει μετά τη σημερινή συνεδρίαση των ΥΠΕΞ των χωρών - μελών του Συνδέσμου στο Κάιρο. Ο Γιουσέφ τόνισε ότι, κατ' αρχάς, ο αραβικός κόσμος έχει δηλώσει πως θα σεβαστεί την όποια απόφαση του ΟΗΕ και συμπλήρωσε ότι το κύριο μέλημά του είναι να αποφευχθεί ένας πόλεμος και να εξυπηρετηθούν και τα συμφέροντα του Ιράκ.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Επιμένει σε εισβολές και δολοφονίες ο ισραηλινός στρατός

Παντού ερείπια αφήνει ο ισραηλινός στρατός

Associated Press

Παντού ερείπια αφήνει ο ισραηλινός στρατός
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΚΧΑΝ ΓΙΟΥΝΙΣ - ΝΑΜΠΛΟΥΣ.--

Με άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, εκσκαφείς και υπό την κάλυψη ελικοπτέρων εισέβαλε, χτες νωρίς το πρωί, στην ευρύτερη περιοχή της πόλης Κχαν Γιούνις ο ισραηλινός στρατός. Η ισραηλινή ηγεσία δεν έκανε καμία σχετική δήλωση, προφανώς απορροφημένη στην εσωτερική διαμάχη που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν και στο νέο ΥΠΕΞ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Στην περιοχή αλ Αμάλ, δυτικά της Κχαν Γιούνις, αναπτύχθηκε, νωρίς χτες, ο ισραηλινός στρατός, με στόχο, πιθανότατα, να προχωρήσει σε εισβολή και στον κύριο οικιστικό ιστό της πόλης της Νότιας Λωρίδας της Γάζας. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, στόχος της εισβολής ήταν η κατεδάφιση σπιτιών υπόπτων ατόμων για «αντι-ισραηλινή δράση», ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγεται και ο Ισμαΐλ αλ Μπρέις, μέλος της «Χαμάς», που έπεσε νεκρός, πριν από μερικές ημέρες, από ισραηλινά πυρά στον εποικισμό Ραφία Γιαμ, όπου είχε εισβάλει και σκοτώσει δύο εποίκους. Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές, ο ισραηλινός στρατός βρέθηκε αντιμέτωπος με τη σθεναρή αντίσταση δεκάδων Παλαιστινίων ενόπλων.

Λίγες ώρες νωρίτερα, στην Κχαν Γιούνις είχε απαχθεί ένας 34χρονος Γερμανός υπάλληλος του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού από 4 μασκοφόρους Παλαιστινίους ενόπλους. Εντούτοις, μετά από σχετικό αίτημα του Ερυθρού Σταυρού προς την Π. Αρχή, έγινε γνωστό από εκπρόσωπο της ανθρωπιστικής οργάνωσης ότι ο Νικολάι Πάνκε αφέθηκε ελεύθερος και χαίρει άκρας υγείας. Δεν αποσαφηνίστηκε ποιο ήταν το κίνητρο της απαγωγής, αφού δε διατυπώθηκε κανένα αίτημα.

Την ίδια ώρα, στη Δ. Οχθη, ένας Παλαιστίνιος, μέλος της «Φατάχ», έπεφτε νεκρός στον προσφυγικό καταυλισμό της Τουλκαρέμ, επειδή, όπως υποστήριζε ο ισραηλινός στρατός, αρνήθηκε να αποδεχτεί τον έλεγχο που ήθελαν να του κάνουν οι στρατιώτες. Ενας δεύτερος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά μέσα στο αυτοκίνητό του, κοντά στο χωριό Τελ της βόρειας Δ. Οχθης, επειδή «παραβίασε την απαγόρευση κυκλοφορίας», προκειμένου να μεταβεί στο κοντινό τζαμί για την καθιερωμένη προσευχή της Παρασκευής. Αργά το απόγευμα της Πέμπτης, δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν όταν, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, εξερράγησαν, από τα ισραηλινά πυρά, τα εκρηκτικά που μετέφερε ο ένας στην προσπάθειά του να διαφύγει τον έλεγχο του στρατιωτικού φυλακίου.

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Νέος γύρος διαδηλώσεων των ανέργων

Συσσίτιο των ανέργων διαδηλωτών

Associated Press

Συσσίτιο των ανέργων διαδηλωτών
ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.--

Δεκάδες χιλιάδες άνεργοι, από δεκάδες οργανώσεις, ένωσαν τη φωνή τους για άλλη μία φορά, διαδηλώνοντας στην πρωτεύουσα της Αργεντινής και απαιτώντας μία οριστική λύση όσον αφορά το καθεστώς ουσιαστικής ομηρίας πάνω από 80.000 ανέργων, που κινδυνεύουν να χάσουν ακόμη και αυτό το μηδαμινό επίδομα ανεργίας που λαμβάνουν, ύψους 150 πέσο, εξαιτίας... γραφειοκρατικών κωλυσιεργιών.

Εννοείται ότι η αστυνομική παρουσία ήταν κάτι παραπάνω από ορατή, αλλά έλειψαν οι ωμότητες των προηγούμενων αντιμετωπίσεων που οδήγησαν στο θάνατο δύο ανέργους στις διαδηλώσεις του περασμένου Ιούνη. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες από στελέχη του κινήματος των ανέργων της Αργεντινής, δεν έλειψαν περιστατικά, όπως η ακινητοποίηση ολόκληρων οικογενειών ακόμη και των παιδιών τους με γκλοπ και όπλα, την ώρα της προσέλευσή τους στη συγκέντρωση, που προκάλεσαν τον τρόμο κυρίως των νηπίων.

Η διαδήλωση και η πορεία είχε ως πρώτο σταθμό το κτίριο του Κογκρέσου, κατόπιν κατευθύνθηκε στο υπουργείο Εμπορίου όπου οι πικετέρος επέδωσαν τα αιτήματά τους στην υπουργό Γκρασιέλα Καμάνο, και μετά ενώθηκαν με τους φοιτητές του Πανεπιστημίου του Μπουένος Αϊρες που τελεί υπό κατάληψη εδώ και μήνες και κατέληξαν όλοι μαζί στην Πλάσα ντε Μάγιο, όπου απαίτησαν όλοι μαζί για μία ακόμη φορά «Να φύγουν όλοι» και «κυβέρνηση εργατών». Ανάλογες διαδηλώσεις έγιναν και στην Κόρδοβα και το Ροσάριο.

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Ντ' Εστέν: «Η τουρκική ένταξη θα καταστρέψει την ΕΕ»

ΠΑΡΙΣΙ, ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ και ΑΓΚΥΡΑ.--

Ο Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εστέν, ο πρώην Γάλλος Πρόεδρος που καταρτίζει το λεγόμενο «Ευρωπαϊκό Σύνταγμα», έκανε χτες δηλώσεις που αναμένεται να προκαλέσουν σάλο στην Ευρώπη όσο και στην Τουρκία, σχετικά με την ενταξιακή προσπάθεια της τελευταίας: «Η Τουρκία δεν είναι ευρωπαϊκή χώρα», είπε, προσθέτοντας πως «η ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα ήταν το τέλος της Ευρώπης».

Σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Λε Μοντ, ο ντ' Εστέν υποστήριξε ότι η προσπάθεια ένταξης στην ΕΕ της Τουρκίας υποστηρίζεται από «τους αντιπάλους της Ευρώπης», μια αναφορά στις αμερικανικές πιέσεις για την εισδοχή της Τουρκίας. Πάντως, η συνέντευξη ντ' Εστέν, όσο κι αν εκφράζει ορισμένους κύκλους στη Γαλλία και τη Γερμανία, αποκρούστηκε από τους Τούρκους διπλωμάτες, που επέμεναν πως «θα συνεχίσουν την προσπάθεια», όσο και γραφειοκράτες των Βρυξελλών. Ο Ζαν Κριστόφ Φιλορί, εκπρόσωπος της ΕΕ, είπε: «Δεν έχω καμία πρόθεση να αρχίσω ένα αγώνα πινγκ-πονγκ με τον κ. ντ' Εστέν, αλλά αν με ρωτάτε αν η είσοδος της Τουρκίας θα σημάνει την καταστροφή της Ευρώπης, η απάντησή μου είναι όχι. Δε θα συμβεί τίποτα τέτοιο».

Η νίκη του χαρακτηριζόμενου ως «μετριοπαθούς ισλαμικού» κόμματος Ευημερίας και Ανάπτυξης στις εκλογές της προηγούμενης Κυριακής έδωσε τροφή σε διάφορες συζητήσεις για το μέλλον της Τουρκίας. Ο ηγέτης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πάντως, εμφανίστηκε να άδει το κατάλληλο ...τροπάριο: «είμαστε μέλος του ΝΑΤΟ, του ΟΑΣΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης. Είμαστε μια δυτική χώρα και θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε να ενταχτούμε στην ΕΕ», είπε χτες.

Φυσικά, η υπόθεση καθόλου δεν αφορά θρησκευτικές διαφορές, όπως επιχειρούν να πείσουν πολλοί (προβάλλοντας το μοντέλο μιας «ισλαμικής» χώρα που προσπαθεί να μπει σε ένα «χριστιανικό» κλαμπ), αλλά με τους όρους εισδοχής, όπως ακριβώς και η νίκη ενός «ισλαμικού» κόμματος γίνεται με όρους «άνετους για την αστική τάξη» --κατά ένα παλιό απόφθεγμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ