Σάββατο 9 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Επιμένει σε εισβολές και δολοφονίες ο ισραηλινός στρατός

Παντού ερείπια αφήνει ο ισραηλινός στρατός

Associated Press

Παντού ερείπια αφήνει ο ισραηλινός στρατός
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΚΧΑΝ ΓΙΟΥΝΙΣ - ΝΑΜΠΛΟΥΣ.--

Με άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, εκσκαφείς και υπό την κάλυψη ελικοπτέρων εισέβαλε, χτες νωρίς το πρωί, στην ευρύτερη περιοχή της πόλης Κχαν Γιούνις ο ισραηλινός στρατός. Η ισραηλινή ηγεσία δεν έκανε καμία σχετική δήλωση, προφανώς απορροφημένη στην εσωτερική διαμάχη που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν και στο νέο ΥΠΕΞ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Στην περιοχή αλ Αμάλ, δυτικά της Κχαν Γιούνις, αναπτύχθηκε, νωρίς χτες, ο ισραηλινός στρατός, με στόχο, πιθανότατα, να προχωρήσει σε εισβολή και στον κύριο οικιστικό ιστό της πόλης της Νότιας Λωρίδας της Γάζας. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, στόχος της εισβολής ήταν η κατεδάφιση σπιτιών υπόπτων ατόμων για «αντι-ισραηλινή δράση», ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγεται και ο Ισμαΐλ αλ Μπρέις, μέλος της «Χαμάς», που έπεσε νεκρός, πριν από μερικές ημέρες, από ισραηλινά πυρά στον εποικισμό Ραφία Γιαμ, όπου είχε εισβάλει και σκοτώσει δύο εποίκους. Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές, ο ισραηλινός στρατός βρέθηκε αντιμέτωπος με τη σθεναρή αντίσταση δεκάδων Παλαιστινίων ενόπλων.

Λίγες ώρες νωρίτερα, στην Κχαν Γιούνις είχε απαχθεί ένας 34χρονος Γερμανός υπάλληλος του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού από 4 μασκοφόρους Παλαιστινίους ενόπλους. Εντούτοις, μετά από σχετικό αίτημα του Ερυθρού Σταυρού προς την Π. Αρχή, έγινε γνωστό από εκπρόσωπο της ανθρωπιστικής οργάνωσης ότι ο Νικολάι Πάνκε αφέθηκε ελεύθερος και χαίρει άκρας υγείας. Δεν αποσαφηνίστηκε ποιο ήταν το κίνητρο της απαγωγής, αφού δε διατυπώθηκε κανένα αίτημα.

Την ίδια ώρα, στη Δ. Οχθη, ένας Παλαιστίνιος, μέλος της «Φατάχ», έπεφτε νεκρός στον προσφυγικό καταυλισμό της Τουλκαρέμ, επειδή, όπως υποστήριζε ο ισραηλινός στρατός, αρνήθηκε να αποδεχτεί τον έλεγχο που ήθελαν να του κάνουν οι στρατιώτες. Ενας δεύτερος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά μέσα στο αυτοκίνητό του, κοντά στο χωριό Τελ της βόρειας Δ. Οχθης, επειδή «παραβίασε την απαγόρευση κυκλοφορίας», προκειμένου να μεταβεί στο κοντινό τζαμί για την καθιερωμένη προσευχή της Παρασκευής. Αργά το απόγευμα της Πέμπτης, δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν όταν, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, εξερράγησαν, από τα ισραηλινά πυρά, τα εκρηκτικά που μετέφερε ο ένας στην προσπάθειά του να διαφύγει τον έλεγχο του στρατιωτικού φυλακίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ