Σάββατο 9 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Ντ' Εστέν: «Η τουρκική ένταξη θα καταστρέψει την ΕΕ»

ΠΑΡΙΣΙ, ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ και ΑΓΚΥΡΑ.--

Ο Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εστέν, ο πρώην Γάλλος Πρόεδρος που καταρτίζει το λεγόμενο «Ευρωπαϊκό Σύνταγμα», έκανε χτες δηλώσεις που αναμένεται να προκαλέσουν σάλο στην Ευρώπη όσο και στην Τουρκία, σχετικά με την ενταξιακή προσπάθεια της τελευταίας: «Η Τουρκία δεν είναι ευρωπαϊκή χώρα», είπε, προσθέτοντας πως «η ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα ήταν το τέλος της Ευρώπης».

Σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Λε Μοντ, ο ντ' Εστέν υποστήριξε ότι η προσπάθεια ένταξης στην ΕΕ της Τουρκίας υποστηρίζεται από «τους αντιπάλους της Ευρώπης», μια αναφορά στις αμερικανικές πιέσεις για την εισδοχή της Τουρκίας. Πάντως, η συνέντευξη ντ' Εστέν, όσο κι αν εκφράζει ορισμένους κύκλους στη Γαλλία και τη Γερμανία, αποκρούστηκε από τους Τούρκους διπλωμάτες, που επέμεναν πως «θα συνεχίσουν την προσπάθεια», όσο και γραφειοκράτες των Βρυξελλών. Ο Ζαν Κριστόφ Φιλορί, εκπρόσωπος της ΕΕ, είπε: «Δεν έχω καμία πρόθεση να αρχίσω ένα αγώνα πινγκ-πονγκ με τον κ. ντ' Εστέν, αλλά αν με ρωτάτε αν η είσοδος της Τουρκίας θα σημάνει την καταστροφή της Ευρώπης, η απάντησή μου είναι όχι. Δε θα συμβεί τίποτα τέτοιο».

Η νίκη του χαρακτηριζόμενου ως «μετριοπαθούς ισλαμικού» κόμματος Ευημερίας και Ανάπτυξης στις εκλογές της προηγούμενης Κυριακής έδωσε τροφή σε διάφορες συζητήσεις για το μέλλον της Τουρκίας. Ο ηγέτης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πάντως, εμφανίστηκε να άδει το κατάλληλο ...τροπάριο: «είμαστε μέλος του ΝΑΤΟ, του ΟΑΣΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης. Είμαστε μια δυτική χώρα και θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε να ενταχτούμε στην ΕΕ», είπε χτες.

Φυσικά, η υπόθεση καθόλου δεν αφορά θρησκευτικές διαφορές, όπως επιχειρούν να πείσουν πολλοί (προβάλλοντας το μοντέλο μιας «ισλαμικής» χώρα που προσπαθεί να μπει σε ένα «χριστιανικό» κλαμπ), αλλά με τους όρους εισδοχής, όπως ακριβώς και η νίκη ενός «ισλαμικού» κόμματος γίνεται με όρους «άνετους για την αστική τάξη» --κατά ένα παλιό απόφθεγμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ