ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Νοέμβρη 2002
Σελ. /40
Κι άλλη μείωση των εισφορών

Γρηγοριάδης Κώστας

Την παραπέρα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργοδοτών προαναγγέλλει σε συνέντευξή του στο «Εθνος της Κυριακής» ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δ. Ρέππας. Συγκεκριμένα, σχολιάζοντας το ρόλο της Επιθεώρησης Εργασίας στην αντιμετώπιση της παραοικονομίας, ο υπουργός κάνει καθαρό ότι η αντιμετώπισή της «θα μας δώσει τη δυνατότητα να προχωρήσουμε στη μείωση του έμμεσου - μη μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων, π.χ. μείωση ασφαλιστικών εισφορών».

Πριν την ψήφιση του αντιασφαλιστικού νόμου, η κυβέρνηση πρόβαλε τον μπαμπούλα των ελλειμμάτων, για να πετσοκόψει τις συντάξεις και να αυξήσει τα όρια συνταξιοδότησης. Τώρα, ανακαλύπτει νέες δυνατότητες για τα ασφαλιστικά ταμεία και μάλιστα τέτοιες που να προχωρήσει στη μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών. Να λοιπόν ποια είναι η περίφημη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού. Λιγότερες εισφορές για τους εργοδότες. Δηλαδή, μεγαλύτερα κέρδη για τις επιχειρήσεις, απώλεια πόρων για τα ταμεία και επομένως καθήλωση και μείωση των συντάξεων.

Για... καφέ!

«Κι αν θέλετε να δώσετε κάτι για καφέ» δικαίωμά σας! Αυτό άκουσαν εμβρόντητοι οι συγγενείς ασθενή σε μεγάλο νοσοκομείο, αμέσως μετά από 10λεπτη επέμβαση, στην είσοδο του χειρουργείου, από... υψηλόβαθμο γιατρό - ψιλικατζή!

Η αγωνία τους μετατράπηκε σε αηδία ακούγοντας «κοτζάμ επιστήμονα» να μετατρέπεται σε «ό,τι έχετε ευχαρίστηση»! Και το συμβάν δε σταμάτησε εδώ, είχε και συνέχεια. «Καφές» ζητήθηκε και από τον ασθενή, ενώ, την ίδια στιγμή, ο υψηλόβαθμος επιστήμονας παρομοίαζε τον εαυτό του με σερβιτόρο, στον έκπληκτο θεραπευμένο «πελάτη του», ισχυριζόμενος ότι και οι γιατροί όπως και οι σερβιτόροι χρειάζονται «μπουρμπουάρ»!

Εμείς τι να πούμε. Το λιγότερο να το χαρακτηρίσουμε κατάντια, το περισσότερο, «εκσυγχρονισμό του συστήματος Υγείας». Μαζί με την απαραίτητη δόση εμπορευματοποίησης, βέβαια...

Οι σύγχρονοι «πιστολάδες»

Πριν από μερικές μέρες, κάπου στην Υεμένη, ανατινάχτηκε στον αέρα ένα αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαιναν έξι άνδρες. Λίγο μετά, οι αρχές ασφαλείας της Υεμένης ανακοίνωσαν, ότι οι έξι άνδρες ήταν μέλη της Αλ Κάιντα και, μάλιστα, ένας εξ αυτών ήταν ύποπτος για συμμετοχή στη βομβιστική επίθεση εναντίον του αμερικανικού αντιτορπιλικού «Κόουλ», το 2000. Τις προάλλες, Aμερικανοί αξιωματούχοι ομολόγησαν, ότι το αυτοκίνητο εβλήθη από ρουκέτα, η οποία εκτοξεύτηκε από μη επανδρωμένο αεροσκάφος της ΣΙΑ.

Το περιστατικό έχει γραφτεί στο «Ριζοσπάστη». Το θυμίζουμε, όμως, για να αναφερθούμε στην προαναφερόμενη ομολογία των Aμερικανών αξιωματούχων. Και είναι γνωστό, βέβαια, πως ο Τζ. Μπους έχει επανεργοποιήσει παλιότερη προεδρική εντολή, η οποία δίνει το δικαίωμα στη ΣΙΑ, να δολοφονεί οπουδήποτε στον κόσμο, όποιον ή όποιους θεωρεί, ότι έβλαψαν ή ότι είναι επικίνδυνοι για τα αμερικανικά συμφέροντα, αλλά η εφαρμογή στην πράξη της άκρως επικίνδυνης και εγκληματικής αυτής τακτικής έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία.

Να υπογραμμίσουμε, ότι η τακτική αυτή έρχεται σε ευθεία αντίθεση με κάθε έννοια διεθνούς δικαίου και ηθικής ή ότι επιχειρεί την επιστροφή του πλανήτη στις συνθήκες του Φαρ Ουέστ, όπου ο «πιστολάς - σερίφης» επιβάλλει το δικό του δίκαιο, όπου, όποτε και όπως θέλει; Δε νομίζουμε πως χρειάζεται. Οπως, δε χρειάζεται, να θυμίσουμε ποιοι είναι οι πραγματικοί στόχοι της «αντιτρομοκρατικής» εκστρατείας των ΗΠΑ.

Ζητούνται απαντήσεις

Για πέντε περίπου ώρες έμεινε κλειστό την περασμένη Πέμπτη το νέο διεθνές αεροδρόμιο της Αθήνας, «Ελευθέριος Βενιζέλος». Κι απ' ό,τι μάθαμε, δεν έκλεισε επειδή έβρεχε ή λόγω των ισχυρών ανέμων, αλλά για λόγους ασφαλείας. Συγκεκριμένα, διακόπηκε η διαδικασία εφοδιασμού των αεροπλάνων με καύσιμα, καθώς αυτή θεωρείται εξαιρετικά επικίνδυνη σε περιπτώσεις καταιγίδας και αστραπών.

Με άλλα λόγια, δηλαδή, το υπερσύγχρονο και πολυδιαφημισμένο αεροδρόμιο των Σπάτων θα κλείνει κάθε φορά, που πέφτουν αστραπόβροντα στην περιοχή αυτή. Φαινόμενο, το οποίο δεν μπορεί να θεωρηθεί σπάνιο κατά τη χειμερινή περίοδο, τουλάχιστον. Το γεγονός, όμως, αυτό δημιουργεί ορισμένα ερωτήματα: Αραγε, έτσι γίνεται σε όλα τα μεγάλα και διεθνή αεροδρόμια ανά τον κόσμο; Δεν υπάρχει τρόπος αντιμετώπισης αυτών των κινδύνων και αν υπάρχει γιατί δεν εφαρμόστηκε; Γιατί, στο αεροδρόμιο του Ελληνικού δεν παρουσιάζονταν τα φαινόμενα αυτά, παρότι στη διάρκεια της πολυετούς λειτουργίας του πολλές φορές έβρεχε κι έπεφταν αστραπόβροντα;

Υπάρχει κανένας αρμόδιος, για να δώσει απαντήσεις;

Τα ασχεδίαστα...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΕΙ, κάποια στιγμή θα μάθουμε κι εμείς τι λέει το περίφημο «Σχέδιο Ανάν» και, μάλιστα, αναλυτικά. Για την ώρα, μπορούμε να αρκεστούμε στα όσα διοχετεύουν όσοι το γνωρίζουν, στα σχετικά διαγγέλματά τους και στους διάφορους αναλυτές (σχετικούς και άσχετους) των ηλεκτρονικών ΜΜΕ.

Το θέμα, όμως, είναι ...τι ΔΕ λέει το «Σχέδιο Ανάν»! Και κυρίως, αν οι λύσεις που προτείνει είναι όντως δίκαιες, όντως λειτουργικές και, κυρίως, τι επιπτώσεις θα έχουν και για την Κύπρο και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όπως και για την ευρύτερη περιοχή.

Αλλά, βέβαια, είναι λίγο δύσκολο να μπουν σε έναν τέτοιο προβληματισμό οι κυβερνώντες και συνδιαμορφωτές (κάθε άλλο παρά προνομιακοί...) της εξωτερικής πολιτικής. Αυτοί έχουν φορέσει τις παρωπίδες της ένταξης και δε βλέπουν τίποτε άλλο.

Μάλιστα, έχουν σπεύσει να προλειάνουν το έδαφος, προειδοποιώντας άπαντες ότι οποιαδήποτε αντίθετη φωνή στα σχέδιά τους θα θεωρηθεί «μικροκομματικό παιγνίδι» με τα «εθνικά θέματα». Το μόνο που επιτρέπεται, δηλαδή, είναι ...να τους χειροκροτήσουμε.

ΣΕ ΔΥΟΜΙΣΙ χιλιάδες απολύσεις, προχωρά η γνωστή εταιρία ελαστικών και καλωδίωσης, «Pirelli» μαζί με το ταυτόχρονο κλείσιμο έξι εργοστασίων της. Και, βέβαια, δεν είναι η μόνη εταιρία, που έχει κάνει παρόμοιες ανακοινώσεις. Θυμίζουμε πρόσφατα την ιταλική FIAT!

Κατά τα άλλα, το ευρώ ισορροπεί και ο ευρωπαϊκός παράδεισος συνεχίζει να αναπτύσσεται, να ισχυροποιείται και να αντέχει στις κρίσεις. Από μια σκοπιά, βέβαια, είναι γεγονός: Τα κέρδη των εταιριών προστατεύονται όσο είναι δυνατόν.

ΝΑ ΣΥΝΔΡΑΜΕΙ η ΑΔΕΔΥ στις προσπάθειες της κυβέρνησης για την εφαρμογή της γνωστής μόδας περιορισμού του καπνίσματος στο δημόσιο τομέα, ζήτησε χτες ο αρμόδιος υφυπουργός Υγείας, Εκτορας Νασιώκας. Αυτό είναι το μεγάλο τους πρόβλημα φαίνεται...

Γρηγοριάδης Κώστας

Αραγε, η εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης στο Δημόσιο εντάσσεται ...σ' αυτόν το στόχο; Γιατί με τις αυξήσεις που δίνουν, όντως, δε φτάνουν ...ούτε για τσιγάρα.

Το άλλοθι των υποτακτικών

Φαίνεται πως πάμε προς άρση μιας από τις «μεγάλες εκκρεμότητες» που απασχολεί την Ελλάδα τα τελευταία 28 χρόνια, καθώς η κυβέρνηση Σημίτη φέρεται αποφασισμένη ν' αποδεχτεί τη «λύση» στο «Κυπριακό», που προωθούν, μέσω του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ενωση. Μια «λύση», όμως, που δεν αίρει τα «δεδομένα» της τουρκικής εισβολής και κατοχής στο νησί και δεν κατοχυρώνει το παρόν και το μέλλον της Κύπρου, αφού δε διασφαλίζει την ενιαία κυριαρχία, την εθνική ανεξαρτησία, την ασφάλεια και τη δημοκρατία του κυπριακού κράτους. Δεν ικανοποιείται, δηλαδή, το πάγιο αίτημα του κυπριακού και του ελληνικού λαού για «Κύπρο Ενιαία, Κυρίαρχη, Ανεξάρτητη και Δημοκρατική», που αποτελούσε τη μόνη δίκαιη και, επομένως, αποδεκτή και βιώσιμη λύση.

Βέβαια, θα μπορούσε κάποιος να πει πως είναι «ψιλά γράμματα» αυτές οι «απαιτήσεις», στη σημερινή εποχή της παντοκρατορίας του ιμπεριαλισμού και της «ρεαλιστικής πολιτικής», που χαρακτηρίζει την κυβέρνηση Σημίτη, προσθέτοντας ότι ο ελληνικός λαός είναι έτοιμος ν' αποδεχτεί κι αυτήν τη «λύση», καθώς έχει κουραστεί ν' ασχολείται με το «Κυπριακό» και να ζει υπό το βάρος της μόνιμης τουρκικής απειλής. Θα έκανε, όμως, λάθος στη διάγνωση, αφού μπορεί μεν το «Κυπριακό» να «τράβηξε πολύ», αλλά ουδέποτε ο λαός μας ξέχασε ποιος και γιατί ευθύνεται γι' αυτό. Και να το ήθελε δε θα μπορούσε, αφού υπάρχουν ακόμα οι μαυροφόρες που θρηνούν τους σκοτωμένους της εισβολής κι αναζητούν τους αγνοουμένους, υπάρχουν οι ξεριζωμένοι και οι ανέστιοι.

Ποιος, λοιπόν, έδωσε το δικαίωμα στον Σημίτη να «κλείσει» το «Κυπριακό» κατά πώς βολεύει τους Τούρκους, τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ; Ποιος είπε στον Γιωργάκη Παπανδρέου ότι οι Ελληνες συντάσσονται με την κυβερνητική λογική και πρακτική του «μικρότερου κακού», που αναδεικνύει το φόβο, τη δειλία και τη διάθεση πλήρους υπακοής και υποταγής των σημερινών κυβερνώντων στα μεγάλα αφεντικά; Ποιος επιτρέπει στην ελληνική κυβέρνηση να «σβήσει» με μια μονοκονδυλιά το θρήνο, την απόγνωση, την οργή, την αγωνία, τον αγώνα, αλλά και την προσμονή, την ελπίδα, την αισιοδοξία, την πίστη των Κυπρίων για μια πατρίδα πραγματικά ελεύθερη, ανεξάρτητη και δημοκρατική; Ποιος δέχεται, όσοι άλλοτε θα κατηγορούνταν σαν προδότες, να εμφανίζονται τώρα σαν ρεαλιστές;

Αυτού του είδους ο «ρεαλισμός» δεν αποτελεί παρά το άλλοθι των υποτακτικών. Οι σημερινοί κυβερνώντες - αλλά και οι «αντιπολιτευόμενοι» της ΝΔ κι όλοι όσοι, επί της ουσίας, συμφωνούν με την προτεινόμενη από τους ιμπεριαλιστές «λύση» του «Κυπριακού» - ως υποτακτικοί της «νέας τάξης» είναι ανίκανοι να υπερασπιστούν το δίκιο της Κύπρου. Είναι, όμως, ικανοί να «κλείσουν» κι αυτήν την «εκκρεμότητα», όπως έκλεισαν κι άλλες - ένταξη στην ΟΝΕ, «εργασιακό», «συνταξιοδοτικό», «τρομοκρατία» κ.ά. - και γι' αυτό επιλέχτηκαν και στηρίζονται από τους ξένους «προστάτες» της χώρας μας. Στο χέρι του ελληνικού λαού είναι να τους αφαιρέσει την εξουσία, στερώντας τους τη δυνατότητα να κάνουν κακό στην Ελλάδα και στο λαό της...


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ